Budyń w proszku

Łyżka budyniu w proszku waży 8 g.

  100g na zdjęciu (8 g)
Energia 369 kcal 30 kcal
Białko 0,3 g 0,0 g
Tłuszcz 0,1 g 0,0 g
Węglowodany 90,5 g 7,2 g
Błonnik 0,2 g 0,0 g

Budyń w proszku kalorie w 100g: 369kcal

Zobacz więcej: łyżka 8g budyń proszek

Ostatnia aktualizacja: 2016.02.02

Ważenie dodano: 2011.07.29 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 18 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Dziekuje!!!!! Chyba najbardziej przydatne wazenie :)
  • noo :D ważenie superr, tylko jaki to budyń i czy z dodatkiem cukru ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/30 12:08
    Przedstawiona średnia wartość odżywcza należeć będzie do takich proszków budyniowych, w skład których wchodzi skrobia ziemniaczana + aromaty + barwniki. Bez dodatku cukru. Jeżeli chodzi o firmę, to nie pamiętam. Wzięłam pierwsze lepsze opakowanie ze sklepowej półki.
  • ahh czekałam na to! mimo że po wielu skomplikowanych obliczeniach doszłam już do tego samego.
  • Dziwne, ja mam budyń, równiez bez cukru, który w 40g proszku ma 87 kcal.
  • Myślę, że jednak warto byłoby sprawdzić co to za budyń. Zauważyłam, że gramatura w budyniach różnych firm jest inna (czasem na 0,5l mleka sugeruje się ok. 60g a czasem 40g proszku), więc w ich wartościach odżywczych też chyba jest różnica (?)
  • Całość to węglowodany proste, prawda?
  • a czy kisiel bedzie miał tak jak budyń ??
  • patrycja001 2011/08/29 07:58
    Mnie wychodzi jakoś więcej kcal, ok 50-60. Ale może mam większe łyżki ;)
  • tylko, że budynie obecnie mają skrobie kukurydzianą i ziemniaczaną....
    A w jakiej proporcji - nie wiadomo
    Jak sprawdzić przez to kaloryczność takiego budyniu??? Na opakowaniu podana jest kaloryczność z mlekiem - i to kolejny problem (nie każdy używa mleka 2%). Może zna ktoś rozwiązanie tego problemu? ;)
  • Ja policzyłam sobie tak: najpierw sprawdziłam, ile kcal ma 2% mleko, odjęłam od całości (nie jednej porcji a tylu, ile ma powstać, tak uściślając) i podstawiłam swoje. Wyszło mi, że mój budyń ze 128 kcal spadł do około 89 (zamiast dwóch łyżek cukru słodzik, mleko 0,1%).
    Co do samego proszku, liczę zawsze około 40 kcal/łyżka, chociażby na wypadek, gdybym zaszalała lekko z "górkami" :D
  • proszę o zważenie również kisielu! :)
  • http://www.ilewazy.pl/porcja-kisielu
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-kisielu
    kaloryczność samego proszku masz podaną na opakowaniu ;)
  • Ale na opakowaniu budyniu jest napisane, że wartość odżywcza PO PRZYRZĄDZENIU z mlekiem (2%tł.) to 87kcal/100g .

    Więc aby obliczyć kaloryczność samego proszku należy:
    -przyrządzić budyń według wskazań na opakowaniu (wg producenta to 4 porcje po 145g, co daje 580g)
    -przemnożyć to przez podaną wartość odżywczą (87kcal x 5,8 = 504,6kcal)
    -odjąć kaloryczność użytych, do przyrządzenia budyniu, produktów (czyli 0,5l mleka 2% + 40g cukru, co daje 255kcal + 160kcal = 415kcal).

    Także 504,6kcal - 415kcal = 89,6 kcal na 40g (masa netto proszku budyniowego). Zatem 100g proszku budyniowego to 224 kcal ( (89,6 x 100g)/ 40g = 224 kcal) ...
  • Jak ostatnio piekłam sernik i potrzebowałam przeliczyc sobie łyżki mąki ziemniaczanej na saszetki budyniu, odkryłam rzecz ciekawą na ilewazy: budyń to mąka ziemniaczana z kilkoma procentami dodatków smakowych, prawda?
    A okazuje się, że dla \"tej samej\" objętości - łyżka - waga budyniu to 8g, a mąki ziemniaczanej 25g.

    Oczywiście, wiem czym jest to spowodowane, ale aż tak dużych rozpiętości (3 razy!) się nie spodziewałam :)
  • Edit: po chwili drążenia doczytałam się jak to jest, i teraz już wiem że mąka i skrobia ziemniaczana to jednak nie to samo.

    Człowiek uczy się całe życie ;)
  • Hmm? Chyba jednak "mąka ziemniaczana" = "skrobia ziemniaczana". Angielskie ''potato flour" to może być "mąka z płatków ziemniaczanych".
  • @cuckoo znalazłam taką informację 'Mąka ziemniaczana wytwarzana jest z gotowanych całych ziemniaków. Ziemniaki są odparowywane i mielone razem ze skórką. Mąką ziemniaczana jest cięższa od skrobi, stosuje się ją do wypieków, pomaga zatrzymać wilgotność, np. pieczywa. Absorbuje ona wilgoć, dzięki czemu pieczywo dłużej zachowuje świeżość. Mąka ma charakterystyczny ziemniaczany smak a konsystencją przypomina mąkę pszenną.
    Skrobię ziemniaczaną natomiast pozyskuje się ze świeżych ziemniaków - rozdrabnia się je i wypłukuje skrobię. Produkt zawierający skrobię uzyskiwany z bulw pędowych ziemniaków. Proces otrzymywania polega na rozdrobnieniu świeżych, wymytych ziemniaków, wypłukiwaniu i osadzaniu skrobi z wydajnością około 12%. Uzyskany krochmalpoddawany jest czyszczeniu, suszeniu i przesianiu. Ostatecznie ma postać sypkiego, matowego proszku o barwie czysto białej, bez śladów obcych zapachów i posmaków.'

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę