Łyżka groszku konserwowego

Groszek konserwowy

Łyżka groszku z puszki waży 15g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 73 kcal 11 kcal
Białko 4,9 g 0,7 g
Tłuszcz 0,2 g 0,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 10,1 g 1,5 g
Błonnik 5,7 g 0,9 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Groszek konserwowy kalorie w 100g: 73kcal

Zobacz więcej: łyżka 15g groszek konserwowy

Ostatnia aktualizacja: 2015.11.28

Ważenie dodano: 2009.11.19 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 17 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • a ile kcal ma groszek nie konserwowy, a taki świeży, z działki ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/13 20:50
    @and1: kilka dni temu zamieściliśmy ważenie świeżego groszku:
    http://www.ilewazy.pl/garsc-strakow-zielonego-groszku
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-zielonego-groszku
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-zielonego-groszku
  • jakiej firmy ten groszek?
    moj z biedronki ma 31 kcal/100g
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/14 13:34
    @Laki: produkt został zważony w 2009 roku. Nie pamiętam już producenta.
  • jakiej formy ten groszek? bo mój z biedronki ma 31kcal/100g :)
  • hmm.... moze poszukam z ciekawości na półce w sklepie :)
    i przepraszam za podwójny komentarz, myślałam ,ze poprzedni się nie dodał :
  • Laki, wydaje mi się, że to mogło być bonduelle, oni dosypują do groszku cukier, więc jest dużo bardziej kaloryczny:) Mój z dawtony też ma 31 kcal/100 g. różnica dwukrotna. Nigdy bym na to nie zwróciła uwagi, gdyby nie to, że od kilku dni jestem na diecie i.. bardzo lubię ten groszek bonduelle, bo jest pyszny i słodziutki( ; dziś akurat sprawdzałam groszki - nie kojarzę DOKŁADNIE kaloryczności bonduelle, ale chyba groszek miał właśnie około 60 kcal/100 g.
  • Mój groszek z biedronki wyprodukowany przez Dawtonę ma 75 kcal/100 g
  • a ciekawe co piszecie,bo ja kupuję w biedronce i jego kaloryczność to 63,czy 75 (już nie pamietam) na 100g
  • Ja wlasnie zjadlem puche groszku firmy KRAKUS. 58 kcal na 100g. FAktycznie z dodatkiem cukru, nie zwrocilem uwagi wczesniej ;/
  • a co z zalewą? można ją jeść razem z groszkiem? bardzo mi smakuje, a nie wiem jak liczyć jej kaloryczność, może tak jak groszku? w skłądzie nie ma cukru, więc chyba nie zaszkodzi mi na diecie, a że liczę kalorie to fajnie by było wiedzieć ile to może mieć
  • Jak myślicie, czy taki konserwowy groszek jest zdrowy, można zaliczyć to jako zdrowe warzywo ?. I czy taka żywność konserwowa jest zdrowa ogólnie ? :)
  • * Spaghetti z "tajskim" sosem orzechowo-groszkowym *

    Składniki:
    Groszek konserwowy ok. 4 łyżki
    Masło orzechowe 1 duża łyżka
    Pieczarki ok. 3 średnie sztuki
    Sos sojowy - ok. 1,5 łyżki
    Przyprawy: czosnek, ostra paptryka lub chilli, szczypta imbiru
    Makaron/ ryż lub inny dodatek - ok. 70-100 g (suchego)

    Wykonanie:
    Danie jest banalne i bardzo szybkie w przygotowaniu, najpierw stawiamy wodę i gotujemy ryż lub makaron, sos zdążymy zrobić w międzyczasie.
    Pieczarki kroimy na małe kawałki i dusimy ok. 3-4 minuty w rondelku z niewielką ilością wody. Ok. 1/3 groszku odkładamy do miseczki, resztę ugniatamy widelcem na gładką pastę. Pastę dokładamy do pieczarek, w razie potrzeby dodajemy trochę wody, następnie rozpuszczamy w tej miksturze masło orzechowe, cały czas trzeba mieszać. Jak masło się rozpuści, dodajemy resztę groszku i przyprawy, chwilę gotujemy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając.
    W wersji na bogato dodaję jeszcze tofu, ale i bez tego obiad jest bardzo sycący.
    Kaloryczność (uwzględniłam 100 g suchego makaronu) wynosi ok. 540 kcal, a w porcji mamy aż 9,2 g błonnika. Jeśli użyjemy pełnoziarnistego makaronu, błonnika będzie jeszcze więcej (13,2 g), ale mnie osobiście bardziej pasuje tu zwykły makaron albo biały ryż ;)
  • Tvk, przepis brzmi świetnie! Na pewno wypróbuję, niech no tylko kurier dostarczy zamówione zapasy masła orzechowego :)
  • Pistacj@ 2015/09/21 17:47
    Uwielbiam taki groszek, pychotka :P
  • Tvk, jeszcze teraz dziękuję Ci za ten superprzepis :) Od kiedy po raz pierwszy go wypróbowałam, na stałe zagościł w moim menu. Że też tak długo zwlekałam z użyciem masła orzechowego do wytrawnych dań na ciepło! Do tej pory bywało tylko solo prosto ze słoika albo na razowym chlebie z żółtym serem. Przymierzam się jeszcze do zupy z kurczakiem i masłem orzechowym, może być niezła...
  • @Eia
    bardzo mi miło, że przepis przypadł Ci do gustu :)
    To było proste improwizowane danie z tego, co akurat miałam w lodówce, a wyszło całkiem ciekawie. Fajnie pasuje też z dodatkiem kalafiora, ale nie może byc rozgotowany, musi lekko chrupać.
    Często wykorzystuję masło orzechowe do obiadu, wczoraj robiłam podobny sos do mixu warzyw z ryżem; mrożonka była "na zupę", ale podgotowałam ją al dente w małej ilości wody, połączyłam z ryżem, zrobiłam sos i chwilę gotowałam - pyszne :) A żeby nie było nie na temat, w mieszance groszek też był ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę