Łyżka jogurtu naturalnego "Grecki"

Jogurt naturalny Grecki

Łyżka jogurtu naturalnego "Grecki" waży 20 g.

  100g na zdjęciu (20 g)
Energia 117 kcal 23 kcal
Białko 3,8 g 0,8 g
Tłuszcz 9,0 g 1,8 g
Węglowodany 5,1 g 1,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Jogurt naturalny Grecki kalorie w 100g: 117kcal

Zobacz więcej: łyżka 20g jogurt naturalny

Ostatnia aktualizacja: 2018.06.13

Ważenie dodano: 2010.07.13 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Bakoma

Mamy 28 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • czarna6kijana 2010/08/19 21:25
    Uwielbiam, jest świetną bazą do sosów sałatkowych, genialne np. z sosem tabasco, solą i ziołami do polania jarzyn gotowanych na parze. :)
  • Nie wiem jak innym ale mi się wydaje że chyba wszystkie jogurty naturalne będą miały zbliżone wartości kaloryczne...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/30 15:48
    Na rynku dostępnych jest wiele jogurtów naturalnych i często różnią się między sobą wartością odżywczą. Najrozsądniej jest czytać etykiety. Na naszej stronie oprócz powyższej propozycji posiadamy jeszcze następujące jogurty:
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-jogurtu-greckiego-0 oraz
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-jogurtu-naturalnego
    Zauważ, że w "tradycyjnych" jogurtach zawartość tłuszczu kształtuje się na poziomie 2-3 g / 100 g, a jogurty gęste typu bałkański, grecki itp. posiadają już 9-10 g tłuszczu / 100 g. Te ostatnio warto wprowadzać do menu sporadycznie (lub częściej w niewielkich ilościach - np. zabielenie zupy łyżką jogurtu greckiego), ponieważ zawierają dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, których dozwoloną wartość nietrudno przekroczyć w codziennym jadłospisie.
  • Co korzystniej zjeść będąc na diecie dr Dukana (w pierwszej fazie):
    Danio czy taki jogurt grecki? Ten grecki ma mniej białka (szkoda) ale za to Danio powala ilością węglowodanów. A gdyby tak na tym jogurcie greckim zrobić "Danio po domowemu"- dodać słodzik rozpuszczony w wodzie i kilka kropel aromatu waniliowego do ciast?
    Proszę o pomoc. A strona ilewazy.pl jest super, często tu zaglądam.
  • zdecydowanie jogurt grecki, a najlepiej serek homogenizowany naturalny - dużo białka, mało tłuszczu, idealnie :). słodzik i aromat dadzą nieco podobny do serka danio smak.
  • Danio ma cukier to raczej na żadnej diecie nie jest dobry :P ja mieszam często chudy twarog z jogurtem 0% i dodaje do tego slodzik + kakao (bez cukru) albo cynamon/anyz i wychodzi super :)
  • Fajny pomysł z tym aromatem, a jak smakuje serek z czymś takim? aromat nie ma kcal wcale?
  • Zależy jaki aromat. Takie - http://www.yerbamatestore.pl/pol_m_Aromaty-spozywcze-625.html nie maja praktycznie kalorii, taki zwykle olejki do ciast maja jak normalny olej, wszelkie syropy na bazie soków owocowych maja sporo kcal. Serki z takimi jak pisałam w linku są naprawdę smaczne, często je dodaje. I slodzik oczywiście.
  • zrobiłam dziś dobie jogurt grecki ze słodzikiem i aromatem waniliowym do ciasta, rozrzedziłam troszkę woda i wyszło jak Danio! Konsysntencja gładka, puszysta, nie za słodkie. Tylko ciągle nie wiem co zdrowsze: prównajcie wartości odżywcze- przecież Danio sklepowe ma w 100g mniej kcal niż ten jogurt grecki
  • @ anda: trzeba było wziąć serek homo naturalny, nie ma prawie węgli, mało tłuszczu, a jest kopalnią białka.
  • Codziennie zjadam 1/2 (165g) greckiego tłustego z Zotta.
    Do tego dodaję po 1 łyżeczce:
    kakao
    siemia lnianego
    sezamu
    maku
    łuskanego słonecznika
    pestek dynii
    oraz wiórków kokosowych.
    Bardzo zdrowy, smaczy i praktyczny deser/śniadanie. Idealny dla osób stosujących LCHF.
  • A ile w takim jogurcie jest wapnia?
  • @Helena prawdopodobnie tyle co w innych ok. 160mg
  • Trochę to niepoważne, macie w swojej bazie jogurt grecki 0% i jogurt naturalny grecki. A ten 0% to nie jest już naturalny? Beznadziejnie się tu wyszukuje produkty. Chciałam wykupić abonament ale widzę, że nie ma po co...
  • Quendi nieźle, Twój jogurt ma ok 400 kcal... I czy można nazwać to deserem to nie wiem, prędzej przekąska. Jutro zamierzam wypróbować, ale połowę z tej porcji. I dodam, że robię ciasteczka oraz batoniki przy wykorzystyaniu właściwie tych samych składników + daktyle, płatki owsiane, orzechy oraz bakalie :) I wiadomo - bez jogurtu :) Batoniki są przepyszne, można mieszać dowolnie proporcje ale dzięki daktylom są przepyszne i to one nadają słodki smak więc wtedy można mówić o deserze :) Pozdrawiam.
  • ahaj1
    Żaden produkt odtłuszczony nie jest naturalny , tyczy się to jogurtu jak i np sera . Naturalny jogurt jest tłusty ok 10% i nawet więcej .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/10/24 10:44
    @alhaj1: Przez sekundę poczułam się, jakbym coś porządnie przeskrobała ;)
    "A ten 0% to nie jest już naturalny?" Jest. Można to określić wizualnie i na podstawie opisu składu surowcowego znajdującego się pod zdjęciem ("pasteryzowane odtłuszczone mleko krowie, żywe kultury bakterii jogurtowych."). Gdyby był z dodatkiem smakowym, na pewno taka informacja zostałaby umieszczona w nazwie.

    "Beznadziejnie się tu wyszukuje produkty. Chciałam wykupić abonament ale widzę, że nie ma po co..."
    Przykro mi. Nie jesteśmy w stanie dogodzić wszystkim użytkownikom zaglądającym na www.ilewazy.pl
  • Jogurt grecki jest super, ja używam do sosów na ciepło, sprawdza się lepiej niż śmietana i jest bardziej neutralny w smaku. Dobry jest też wymieszany np. z ajvarem, jako dip do nachosów albo warzyw pokrojonych w słupki.
  • Wspaniałego maślanego smaku śmietany żaden jogurt nie zastąpi . Bardzo lubię i śmietanę szczecinecką i 30 % Presidenta jak i jogurt grecki Tolonis z Biedronki . NIe raz jadam je prosto z opakowania łyżeczką .
  • Zgadzam się, śmietana do niektórych potraw jest niezastąpiona, np. do sosu grzybowego albo cebulowego do makaronu, tam jogurt zupełnie nie pasuje.

    Jogurt grecki dobrze nadaje się do potraw "tajskich" jako ubogi zastępnik mleka kokosowego, jest na tyle neutralny że nie kłóci się z ostrymi korzennymi przyprawami ;)
  • Tvk_91
    Jogurt grecki mieszany z majonezem jeden do jeden świetnie nadaje się do sałatek i surówek . Bardziej lekko i świeżo taka kompozycja smakuje .
  • Zastanawiam się, czy taki jogurt grecki, zawierający średnio tłuszcz na poziomie 10%, może być jedzony codziennie w ilości takiej, jakiej jada się zwykły, naturalny? Wiem, że zawiera on dużą ilość tłuszczów nasyconych, ale jakie byłyby konsekwencje jedzenia ich w takiej ilości dla przeciętnego, zdrowego człowieka?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/01/09 09:13
    @sjng nie da się oceniać konsekwencji jedzenia danego produkty w oderwaniu od całodziennego jadłospisu.

    Aktualne normy żywienia dla populacji polskiej określają zalecenia odnoście spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych jako: tak niskie, jak to jest możliwe do osiągnięcia w diecie zapewniającej właściwą wartość żywieniową. WHO zaś zaleca, aby kwasy tłuszczowe nasycone nie przekraczały 10% całkowitej, dobowej energii (kcal) z pożywienia.

    Nie można jednak popadać w skrajności pamiętając, że produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, czy produkty mleczne są świetnym źródłem między innymi białka, wapnia, żelaza, cynku, witamin z gr. B. Wszystko, ale z umiarem.
  • Ergo jak za duży % nasyconych, dołóż nienasyconych z dobrego źródła i będzie dobrze :P
  • Natalia2808 2018/06/12 16:46
    Przepraszam, mam pytanie, bo trochę nie rozumiem. Wszyscy mówią, że jogurt grecki ma więcej białka w 100 g niż jogurt naturalny, a z waszej strony i innych źródeł wnioskuję, że jednak nie. Może mi to ktoś wytłumaczyć?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/06/12 18:25
    @Natalia2808 to mit, różnice w zawartości białka nie są znaczące i zależą od producenta.
  • @Natalia2808 zależy który grecki- np te z biedronki mają całkiem sporo białka :) swoją drogą- polecam!
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/06/13 08:38
    Pod kątem zawartości białka mistrzem jest skyr islandzki.
    http://www.ilewazy.pl/porcja-jogurtu-islandzkiego-skyr-czerwonaczarna-porzeczka

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę