Łyżka mąki pszennej Typ 500

Mąka pszenna Typ 500

Łyżka mąki pszennej typ 500 waży 12 g.

  100g na zdjęciu (12 g)
Energia 343 kcal 41 kcal
Białko 11,1 g 1,3 g
Tłuszcz 1,2 g 0,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 0,0 g
Węglowodany 71,7 g 8,6 g
Błonnik 2,3 g 0,3 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Mąka pszenna Typ 500 kalorie w 100g: 343kcal

Zobacz więcej: łyżka 12g mąka pszenna typ 500

Ostatnia aktualizacja: 2018.11.09

Ważenie dodano: 2009.10.19 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 29 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Czy ta łyżka ma "czubek"?
  • nie,to łyżka pólczubata
  • tak, ta łyżka jest czubkiem :]
  • a do czego służy skrobia kukurydziana i czy powinno się ją jeść (zauważyłam, że to częsty dodatek w wielu produktach) - oczywiście nie kilogramami ?
  • skrobia kukurydziana jest często zamiennikiem mąki w diecie dukana ( występuje też pod nazwą mazeina )
  • Nic specjalnego. Jest popularna na tej diecie tylko dlatego, że za granicą nie znaja raczej pszennej mąki. Z tego co zauważyłam kukurydziana jest dużo gorsza od normalnej:)
  • mąka kukurydziana a skrobia kukurydziana to dwa różne produkty!
  • katarzynek 2012/07/03 19:19
    jak łyżka ma 41 kcal to ile ma mała łyżeczka od herbaty? ok 20kcal?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/07/29 15:09
    @katarzynek: myślę, że łyżeczka powyższej mąki dostarczy właśnie około 20 kcal.
  • 75g mąki - 5 łyżek mąki - z którego robi się kluski, makaron itp. to 2 czy 3 porcje zalecanych produktów zbożowych?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/02/13 09:11
    @Owsiana przyjęłabym, że to około dwie porcje produktów zbożowych.

    Jednak produkty z oczyszczonej mąki mają niewielką wartość odżywczą, niską zawartość witamin z gr. B, składników mineralnych i błonnika pokarmowego,
  • Jaką mąką najprościej zastąpić zwykłą pszenną? Rozumiem, że jest najmniej wartościowa, do tego to cukier prosty. Nie mam ochoty kombinować z dziesiątkami różnych mąk, chciałabym mieć jedną, którą można dawać w miarę do wszystkiego.
    Pszenną pełnoziarnistą?
    Żytnią?
    Gryczaną?
    ...?

    Obecność glutenu mi nie przeszkadza. Zależy mi natomiast na jak najniższym indeksie glikemicznym.
  • @maggaw słyszałam, że gryczana ma bardzo podobne właściwości do pszennej jeśli chodzi o wypieki. ja w sumie jadę na pszennej pełnoziarnistej, żytniej i żytniej pełnoziarnistej, czasami trzeba kombinować, bo wypieki się robią za ciężkie i wszystko idzie do kosza
  • Produkt Indeks glikemiczny (IG)
    Mąka ziemniaczana 90
    Mąka pszenna 500 90
    Mąka kukurydziana 70
    Mąka pszenna razowa 2000 45
    Mąka sojowa 25
    Chleb pumpernikiel 40
  • Mąka owsiana - indeks 25
    Mąka orkiszowa (w 100 g – 316 kcal):Niski indeks glikemiczny – 25
    Mąka pszenna typ 650 (w 100 g – 350 kcal)-IG – 60

    Mąka pszenna pełnoziarnista (w 100 g – 339 kcal):IG – 60

    Mąka gryczana (w 100 g – 356 kcal):IG– 25

    Mąka z cieciorki (w 100 g – 387 kcal):IG – 25

    Mąka ziemniaczana (w 100 g – 342 kcal):IG – 95
    Mąka sojowa (w 100 g – 424 kcal):IG- 25

    Mąka z pszenicy egipskej/kamut (w 100 g – 337 kcal):IG – 45
  • Mąka ryżowa- IG- 95.
    Mąka jaglana- IG- 44

    Taką uniwersalna mąką z niskim IG będzie gryczana-owsiana.
  • Gryczaną mam, bo jestem fanką naleśników bretońskich :) Przetestuję na racuchach z jabłkami.

    Ale widzę, że pszenna razowa też nie jest taka zła, gdyby tamte się nie sprawdziły w praniu (=pieczeniu/gotowaniu/...).

    Dzięki!
  • Przyjrzałam się temu, poczytałam i wyszło mi, że chyba najlepsza będzie orkiszowa. Czy to na tej opierała się Hildegarda? :>
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/11/05 08:56
    @MalyKsiaze powiedz proszę, skąd są te informacje o indeksie glikemicznym?
  • Pani Barbaro google mi tak powiedziało :D wiec nie wiem na ile te informacje mogą byc prawdziwe.jeżeli wprowadziłam kogoś w błąd to nieświadomie i przepraszam z góry.
  • Wybieram się jutro na zakupy. Jaka jest szansa, że orkiszowa się sprawdzi?
    IG jest dla mnie ważne ze względu na hipoglikemię...

    Dzięki! :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/11/06 12:41
    @maggaw w oficjalnych danych amerykańskich i australijskich nie ma niestety danych o mące orkiszowej. Patrząc jednak na dane dotyczące chleba orkiszowego, gdzie indeks glikemiczny wynosi 54 wątpię, by mąka mogła mieć tak niski IG.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/11/06 12:43
  • No to oprę się na gryczanej, a tę zostawię w rezerwie.
    Co by Pani użyła np. do naleśników (ale żeby wyszły raczej takie zwykłe, a nie gryczane, bretońskie)? Orkiszową, owsianą czy raczej pszenną razową?

    Jeszcze raz dziękuję!
  • @maggaw ja na stronie herk.pl znalazłam informacje, że mąka sojowa ma ig 25, a z ciecierzycy - 35 i z tego, co kojarze, to z obu wychodza bardzo fajne naleśniki :)
  • @hiimmorgi: dzięki za przepisy, dają nadzieję! :)

    Ostatecznie kupiłam orkiszową pełnoziarnistą, z lojalności dla zboża ;)
    Upiekłam bułki z twarogu, płatków owsianych i tejże mąki, z dodatkiem czarnuszki i cebuli, bardzo fajne wyszły! Po jednym śniadaniu trudno oceniać wahania cukru w organizmie, ale długo się czułam naprawdę najedzona, a to już dużo.

    Będę testować dalej.
  • Zdecydowanie znacznie zdrowsza jest pradawna pszenica orkisz , też jej używam choćby do panierowania , zageszczania . Ciast nie piekę , do nich najlepiej zamiast pełnoziarnistej lepsza bylaby o ile dobrze pamiętam 630 .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/11/09 09:22
    @maggaw też kupiłabym orkiszową pełnoziarnistą :)
    Problem z tym indeksem glikemicznym jest taki, że wiele stron internetowych odnosi się do nieoficjalnych źródeł, a wyznaczenie IG to nie taka prosta sprawa. Z tego powodu ja polegam przede wszystkim na tych dwóch, przytoczonych tu źródłach.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę