Masło orzechowe

Łyżka masła orzechowego waży 20g. W skład masła wchodzi 94 % orzechów arachidowych.

  100g na zdjęciu (20 g)
Energia 695 kcal 139 kcal
Białko 13,0 g 2,6 g
Tłuszcz 67,0 g 13,4 g
Węglowodany 10,0 g 2,0 g
Błonnik 7,4 g 1,5 g

Masło orzechowe kalorie w 100g: 695kcal

Zobacz więcej: łyżka 20g orzechy orzechy ziemne arachidowe masło orzechowe

Ostatnia aktualizacja: 2021.11.12

Ważenie dodano: 2010.03.18 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Primavika

Mamy 111 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Jak dużo!!
  • mamo, a ja tak kocham masło orzechowe :C
  • i co z tego? kalorie nie zabijają. Margaryna ma tyle samo. A to w dodatku ma bardzo zdrowe tłuszcze nienasycone potrzebne do rozwoju. Jak lubicie to jedzcie..
  • gosia2326 2011/07/12 10:56
    to są zdrowe kalorie! i pyszne ;)
  • tez je lubie i tez zaluje, ze ma tyle kcal :(
  • Na to wychodzi, że np. sante ma mniej kalorii. Co prawda, ma sól i cukier, a w składzie 90% orzechów, niemniej jednak kaloryczność niższa :) i sante ma takie fajne chrupiące kawałki orzeszków :] bo znam smak i tego i tego i sante jednak wygrywa ;)
  • Ja polecam takie z rossmana, że niby bio :) skład wydaje się całkiem w porządku; cukier chyba trzcinowy zawiera, ale zdaje się, że na końcu składu, nawet po soli... jeśli dobrze pamiętam to ma więcej białka niż to z primaviki, węgli jakieś 9,5g/100, i do tego jest pyszneee! ;>
  • Ja lubię black rose - jest bardzo kremowe :] a tak w ogóle to marcherka posmarowana masłem orzechowym jest pyszna XD banany tez są z nim całkiem dobre
  • Myślicie,że przytyję jeśli raz na jakiś czas pozwolę sobie na 2 kromki chleba razowego z taką łyżką masła z Feliksa? Jest sens w ogóle to jeść czy to raczej puste kalorie?
  • @Zuta nie przytyjesz ;) nawet jak raz na jakiś czas trafi Ci się dzień na samych kalorycznych śmieciach to nie otluscisz się tak od razu. Tzn może na drugi dzień będziesz ważyć wiecej, ale to przez wode - szybko zejdzie :] a masło orzechowe jest podobno zdrowe :P
  • uuuu pyszności - raz na jakiś czas, bo i tak za dużo zemdli. W USA zajadałam się łychą ze słoik, a czekoladki peanut butter cups do dziś mi się śnią...
  • Masz na myśli te czekoladki wyglądające jak małe rozplaszczone babeczki wypełnione masłem orzechowym? One są przepyszne echh
  • Black rose też próbowałem - również bardzo smaczne. Ale jak dotąd dla mnie sante nic nie przebije :)
  • Haruka,z moimi skłonnościami do tycia to pewnie taki jeden dzień luzu źle by się skończył :D A Ty robisz coś żeby utrzymać zgrabną sylwetkę/trenujesz? Bo widzę,że słodycze lubisz.
    A ja te masło kupiłam.Jutro zamierzam położyć sobie je na tosty z chleba razowego+dżem bananowy.
  • @Zuta....
    tyle słodkiego to ja w ciagu 2tyg zjadam co Ty na to wspomniane sniadanie...

    PS. Uzanjcie mnie za stwora z planety Melmac ale ja nigdy w życiu masła orzechowego nie jadłam
  • Wlasciwie to wszystko sie zaczelo od trenowania ;) SW zaczelam cwiczyc jeszcze w podstawowce (teraz mam 25 lat), ale ogolnie sport zawsze lubilam - bylam bardzo aktywnym dzieckiem (moja mama twierdzi, ze zbyt aktywnym ;) ).
    Jak jeszcze nie mialam pojecia o kalorycznosci produktow to lubilam jesc chalke posmarowana maslem orzechowym i pokrojonym bananem, a wszystko polane sosem czekoladowym i karmelowym XD
    Dzemu bananowego jeszcze nie widzialam :O
  • Najlepszym masłem orzechowym zajadałem się w Stanach , było firmy "Skippy" i stwierdzam, że jest delicious.
  • Kiedyś były ,,dżemory bananowe'' z łowicza,ale ja wycofali i od tego momentu robię takie sama.Są naprawdę dobre,także musisz spróbować ;)
    Dla mnie grzanka z chleba razowego i odrobiną masła orzechowego i banana na śniadanie to żadna ,,słodycz''.Ja słodyczy typu batoniki,czekolady,cukierki,bułki maślane tudzież nawet chipsy czy paluszki w ogóle nie jem.
  • W lidlu tez bylo kiedys dobre, jak byl tydzien amerykanski :))
  • Znalazłam wczoraj w Realu to z Black Rose, ale w składzie trochę odrzuciła mnie dekstroza. (Może i lepiej, bo chyba muszę się na chwilę od tego smakołyku odzwyczaić^^) ale czy ktoś wie coś więcej na temat tego składnika? Brzmi dość odstraszająco, ale co to właściwie jest, rzeczywiście po prostu glukoza? ( choć zdaje się, że to i tak gorzej niż cukier ze względu na bardzo wysoki indeks glikemiczny ;P) jeśli ktoś wie coś więcej, można prosić o wypowiedź? W końcu dotyczy to składu masła orzechowego :)
  • Zuta, ja tez lubię na pełnoziarnistych tostach, ale często zdadza mi się szamać i samooo... ^^ więc otwarty słoik dobrego masła orzechowego raczej długo u mnie nie wytrzyma, oj! od może kilku miesięcy to taka moja słabość, choć nie bardzo mogę sobie przypomnieć, z jakiego powodu się ten romans zaczął :P chyba właśnie od słoiczka tego z Rossmana xD
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/09/04 10:33
    @ann: dekstroza to postać glukozy (dokładniej α-D-glukopiranoza). Naturalnie występuje w owocach i miodzie. Do celów przemysłowych otrzymuje się ją ze skrobi, np. pszennej, ziemniaczanej, kukurydzianej.
    Podsumowując, dekstroza jest cukrem prostym, w krótkim czasie wchłania się do krwi, w szybki sposób dostarcza organizmowi energii. Tak jak wspomniałaś, posiada wysoki indeks glikemiczny.
  • dziękuję :)
  • Jednak to masło to w 93% orzechy, zatem dekstrozy jest w nim naprawdę niewiele (jest tam jeszcze pare innych składników), a w smaku black rose moim zdaniem wymiata :)
  • a ja mam z primaviki takie fajne orzechowo czekoladowe :))
  • Ja was nie rozumiem kobiety.
    Masło orzechowe to jest źródło zdrowych tłuszczów.
    I nic z tego was nie zaleje. No nie wiem chyba, żebyście jadły 3 słoiki dziennie... bo odrobina cukru czasem jest w tym..
  • No oczywiście, że masło orzechowe nie jest złe odżywczo! Ja od czasu do czasu dodaję łyżeczkę na kromkę razowca, na to serek wiejski i banan/kiwi. Pychota.
  • Ja nie kupuję masła i nie zamierzam jeszcze przez długi czas. Kupiłam Rossmannowskie i było niesmaczne, długo się z nim męczyłam i jak po takiej przerwie kupiłam Sante... Poszedł słoik w 5 dni (to daje 300 kcal na dzień, dla kobiety na diecie redukcyjnej to sporo). Jeju, jakie to jest pyszne. Uwielbiam połączenie słodkiego ze słonym. Jadłam łyżeczką - samo. Np. serek wiejski, a potem opłukanie ust i dopiero masło. Żeby idealnie wyczuć smak, rozkoszować się nim. I raz dałam (Rossmannowskie)
    do pasty jajecznej - w takim połączeniu pycha.

    Teraz wcinam pistacje i pestki dyni (te ostatnie prażę na teflonie na odrobinie tłuszczu - do jajecznicy pycha). Jakoś tak bezpieczniej :).
  • Ja tam bardzo lubię masło orzechowe , zwłaszcza tosty z masłem orzechowym, serem żółtym i pomidorem jak dla mnie niebo w gębie i poza tym porządny zastrzyk energii na początek dnia : )
  • Dlaczego na słoiku tego masła jest napisane ze łyzka wazy 40g i ma 278 kcal, a wg Was połowe mniej?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/11/19 08:10
    @Angie: Łyżki mogą być różne i sposób nabierania również. Masło orzechowe ze względu na swoją dość ścisłą konsystencję można nabrać w taki sposób, że będzie go na łyżce dużo (chociaż staje się to potem niepraktyczne, bo produkt zjeżdża, ale nabrać można), stąd być może taka sugestia producenta (w którego interesie przecież jest, żeby nabierać dużo i szybko zużywać słoik, żeby kupić nowy ;) Nasze ważenia dają punkt odniesienia i ułatwiają porównanie, nie są jednak wzorcami wagi.
  • Dziękuję za odpowiedz :)
  • znalazłam w internecie bloga "Tłuste życie", gdzie jest notka o maśle orzechowym i pozwolę sobie wkleić tutaj fragment "(...)rzede wszystkim co złego w maśle orzechowym to alfatoksyny. Są to naturalnie występujące toksyny wytwarzane przez grzyby z rodzaju Aspergillus. Wykazują działanie mutagenne, teratogenne i hepatotoksyczne. Badania wskazują na alfatoksyny jako przyczynę pierwotnego raka wątroby (są metabolizowane wątrobie) i zostały uznane jako substancje rakotwórcze (w Polsce w latach 90 tych). Warto jednak dodać, że wartość alfatoksyn w orzeszkach zmienia się pod wpływem przetwarzania i różnych procesów chemicznych, więc masło orzechowe ma ich mniejszą zawartość niż orzeszki.
    Ponadto masło orzechowe zawiera aglutyniny, czyli przeciwciała występujące w osoczu krwi, mające zdolność zlepiania (aglutynacji) cząsteczek rozpoznawanych jako obce. Jest to szczególnie potencjalnie groźne w przypadku nowotworów (zwłaszcza jelita). Pisze potencjalnie ponieważ wszystkie badania dotyczące powiązania orzeszków z nowotworami jelit przeprowadzane były metodą in vitro.
    Orzechy ziemne są w prawie połowie pełne jednonasyconcyh kwasów tłuszczowych, co pozwala sądzić, że są zdrowe dla serca. Niestety zawierają też ok 1/3 wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Inne orzechy podobnie i nie byłoby to takie straszne w umiarkowanej konsumpcji, jednak to co jest niepokojące to fakt, że olej arachidowy mimo pozytywnego wpływu na poziom lipidów (LDL spada, a HDL rośnie) wykazuje działanie miażdżycowe. Przez wiele lata używany był do wywoływania miażdżycy u badanych szczurów i królików. Badania dowodzą, że to lektyny (zawarte też w zbożach) są przyczyną takiego efektu.(...)"

    czy rzeczywiście masło orzechowe jest tak szkodliwe?
  • gdy był w lidlu tydzien amerykański zaopatrzyłam się w słoik masła orzechowego crunchy- wg mnie najlepsze na świecie chyba- dużo kawałków orzechów, a skład super- 98% orzechów. potem dokupiłam ejszcze jeden i osotatniuo znalazłam jeszcze samotny słoik na półce lidla, któy także trafił do mojego koszyka :)
  • Ha! W końcu studia się na coś przydadzą;)
    Pisałam pracę inżynierską na temat mykotoksyn- do tej grupy należą wspomniane aflatoksyny. Aflatoksyny faktycznie zdażają się w orzeszkach, ale normy poziomu tych toksyn w produktach przeznaczonych do spożycia są naprawdę "wyśrubowane". Myślę, że dopóki nie spożywa się orzeszków codziennie w dużych ilościach, nie ma sie czym martwić:) Inaczej sprawa może wyględać ze śrutą z orzeszków- ale ta jest przeznaczana głównie na pasze.
    Z moich badań wynika, że nie mamy się co martwić aflatoksynami, dopóki nie jemy wilgotnych, niekontrolowanych orzeszków z krajów o klimacie równikowym:) I dopóki nie zjadamy ich razem ze skorupką:)
  • Olka, dziękuję Ci ślicznie za tę odpowiedź, uspokoiłaś mnie :)

    Nenufar, a wiesz może kiedy będzie następny tydzień amerykański w Lidlu? Bardzo chciałabym spróbować tego masła orzechowego, chyba jako jedne z nielicznych nie ma tłuszczu palmowego.
  • Niedobre. Dziwny smak, masakrycznie słone, raz spróbowałam masła od Felixa i nigdy więcej. A kalorii sporo, więc jakoś mnie to cieszy, że nie lubię i tak jest masę rzeczy kalorycznych, które uwielbiam :(
  • a ja uwielbiam.
    Kaloryczne to jak cholera, dlatego kupuję bardzo rzadko.
    Chleb tostowy z dżemem i masłem orzechowym - poezja!
  • A czy ktoś wie, gdzie (oprócz w Lidlu) można dostać masło orzechowe McEnnedy ?
  • @Magda, to jest marka Lidla, więc można je kupić tylko tam.
  • Agatko, dziękuję, pójdę jutro :)
  • Nie wiem, kiedy teraz będzie. ale możliwe, ze ejszcze sa pojedyncze słoiki w lidlach. Ja ostani słoik kupiłam przed świetami, atydzień amerykański był w październiku chyba. Naprawdę polecam dla smakoszy masła orzechowego:) wersja crunchy
  • Zapomniałam dodac, ze słoik 450g kosztował 10Zł :)
  • Jak w końcu kupię sobie maszynkę do mielenia mięsa, to będę w domu robiła sobie masło orzechowe, bo uwielbiam! :)
    A jadłaś też tę wersję smooth?
  • Ania1105 2013/01/03 09:01
    Magda: maszynka do mięsa się nie sprawdzi.
  • nie jadłam smooth, ogólnie lubię wszystko chrupiące:)kiedys jadłam smooth innej firmy i nie przypadło mi do gustu. widziałąm na jakiejś stronie porównanie różnych maseł orzechowych i to z lidla wypadło najlepiej pod względem składu, ma najmniej kalorii i jest najtansze :D dzisiaj byłam na zakupach w lidlu i patrzyłam, czy nie stoi jeszcze gdzieś jeden "mały" zagubiony słoiczek, ale niestety :) moze nawet spróbowałabym smooth z braku laku:)
  • Ania1105, dlaczego? Czytałam przepisy na blogach, gdzie właśnie zwykłą ręczną maszynką do mielenia mięsa robią.
  • Ania1105 2013/01/03 15:15
    to trzeba mieć w takim razie wkładkę z bardzo malymi oczkami, żeby uzyskać efekt gładkości (nawet w przypadku crunchy), bo przecież jakoś trzeba to na kanapce rozsmarować... ja używam do tego food processora i wychodzi idealnie, bez dolewania żadnego dodatkowego tłuszczu.
  • A co z kwasami Omega6 zawartmi w orzechach? I jeszcze ten olej arachidowy "że olej arachidowy mimo pozytywnego wpływu na poziom lipidów (LDL spada, a HDL rośnie) wykazuje działanie miażdżycowe. Przez wiele lata używany był do wywoływania miażdżycy u badanych szczurów i królików. Badania dowodzą, że to lektyny (zawarte też w zbożach) są przyczyną takiego efektu.(…)”" Przez te onformacje boje sie już jesc tego masła. Pani Izo, czy rzeczywiście ono tak szkodzi? Jak to jest z punktu dietetyka ?
  • Ania sprawdzi bo robilam sama i wyszło. troszche mniej smarowne ale dało rade
  • Ania1105 2013/01/03 16:32
    to w takim razie przepraszam za wprowadzenie w błąd :-)
  • Nic nie zkodzi :) Robiłam w maszynce na korbę takiej ręcznej :)
  • Pysiaczek 2013/02/02 17:37
    Mmmm pyszne, najlepiej smakuje z pachnącym fasolowym chlebkiem.
  • Mam pytanie, czy na ileważy.pl mógłaby się ukazać łyżka masła orzechowego Feliks 30% mniej tłuszczu? Bardzo mi na tym zależy. Dziękuję.
  • Właśnie wróciłam z Koszalina z masłem orzechowym i na wejściu pochłonęłam 140 kcal , ale musiałam spróbować :D Jakoś nigdy nie szalałam, ale akurat to Lidlowskie smooth wymiata :)) Aż się dziwię, że ze swoim szczęściem akurat trafiłam i dość dużo słoików jeszcze zostało:) Ale pewnie szybko zejdą..
  • Masła orzechowego spróbowałam raz w życiu - chyba właśnie z Lidla. W małej ilości (ok. łyżeczki) smak miał bardzo ciekawy, ale w większej nie mogłabym go przełknąć. Przede wszystkim zaskoczyło mnie, że jest słony... Ostatnio będąc w markecie przyjrzałam się składowi - "tłuszcz utwardzony" - i podziękowałam. Za to obiecałam sobie zrobić masło orzechowe samodzielnie w domu. :) Spróbuję przyrządzić go w wersji na słodko, w internecie jest naprawdę mnóstwo przepisów, na pewno znajdę coś dla siebie.
  • Haruka, spróbowałam dziś w końcu masła orzechowego Black Rose xD czułam, że muszę podzielić się z Tobą tą wiadomością^^ jednak to jest chyba jakieś inne, z kawałkami orzeszków, i bez dekstrozy w składzie; zamiast tego ma nierafinowany cukier trzcinowy, poza tym olej palmowy i sól, a orzeszków 90%, więc chyba bardzo w porządku:) i jest rzeczywiście pyszneee! om nom nom :D chociaż zazwyczaj robię sobie już masło orzechowe sama, wrzucając do malaksera orzeszki ziemne (wydaje mi się, że najlepiej kupić \"surowe\" i przyprażyć na patelni samemu, a później pobawić się w ściąganie skórek^^) O dziwo, takie masło orzechowe, nawet bez dosładzania ma naturalny słodkawy smak :) można za to nieco je dosolić. Jest chyba najzdrowszą z możliwych opcji, jeśli bierzemy pod uwagę orzeszki ziemne:D
  • KOCHAM masło orzechowe <3
  • Polecam masło firmy Sante, w 100 g ma dla przykładu: 637 kcal i 28 g białka :) niestety nie wiem jak smakowo ma się do tego tutaj przedstawionego, bo go akurat go nie jadłam, ale Sante wg mnie jest bardzo dobry!
  • od 27 stycznia znów Masło orzechowe w lidlu! Lecę po 5 słoików :D
  • He, Kasik - o tym samym pomyślałam :) Choć akurat mam spore zapasy masła 100% z czystym składem, więc raczej nie będę szturmować Lidla od samego rana. Pozdrawiam wszystkich miłośników masła orzechowego :)
  • Ja robiłam kiedyś swoje, ale skoro taka okazja to lecę do Lidla i robię zapas na pół roku :D
    Naleśniki, owsianki, rachucy, kanapki z masłem orzechowym oh NOMNOM :D
  • O super! Juz mi zostal tylko 1 sloik z wakacji. Maslo z lidla, pierwsza klasa. Smakuje jak prawdziwe maslo powinno. Poza tym dobra jest primavika, ktora kupowalem przed lidlem, tylko ta z 95% orzechow i bez soli/cukru. A co do Sante to dla mnie produkt maslo orzechowo podobny, kupilem kiedys takie 60-70%, wywalilem cale, pozniej z czasem kupilem te 90% i tez ten sam smak, cos mi tam nie pasuje.
  • Ja ze swojej strony polecam Terrasanę - to jest dopiero smak orzecha w orzechu :)
  • Masło orzechowe juz mam. Teraz wyzwanie zjeśc co najwyżej łyżkę dziennie (do omletów, do pieczywa etc. :P)
  • Wstyd mi, zjadłam dzisiaj prawie cały słoik masla Primaviki z naleśnikami. Kocham masło orzechowe, to coś, czemu po prostu nie potrafię się oprzeć. Jak żyć? :(
  • @Oliwia nie kupować ustrojstwa albo dawać komuś innemu słoik pod kluczyk :P
  • Znalazłam masło orzechowe o zawartości kaloriii równej... 0. Produkt Walden Farms- bardzo proszę o opinie osób które próbowały czy to w ogóle zjadliwe.
    Tęsknię za masłem orzechowym niemiłosiernie, moje morale upadają stąd moja desperacja szukania alternatywy ;/
  • Wszystkie produkty tej firmy mają śladowe ilości kalorii. Też jestem ciekawa. Ceny nie są aż takie straszne - masło orzechowe jeden słoiczek 20 zł...
  • @OliwiaKalinowska, @Dietetyk1980 : kupiłam kilka saszetek bezkalorycznych sosów do sałatek tej firmy... coś paskudnego :( nigdy więcej.
  • nucha, dziękuję za odpowiedz- desperacko szukam wypowiedzi, że owe masło jest jednak "pyszne, zupełnie jak oryginał, a bez kalorii" ;D
  • OliwiaKalinowska: może i jest, ale naprawdę, szczerze w to wątpię... ;D kupiłam też PB2 (masło w proszku), które w dwóch łyżkach suchego produktu (porcja) ma 45 kcal. po zmieszaniu z wodą uzyskujemy łyżkę masła, które jest całkiem, całkiem... wiadomo, do normalnej wersji mu daleko, ale daje radę ;-) ja w sumie rzadko rozrabiam je z wodą. najczęściej dodaję suchy proszek do owsianki, koktajli, czy miksuję z zamrożonym bananem ;-) myślę, że to całkiem ciekawa propozycja i na pewno zdrowsza, od tej bezkalorycznej.
  • Cóż, zostaje mi liczyć na to, że autorzy portalu zważą to cudo i podzielą się opinią :)
  • @OliwiaKalinowska: a gdzie znalazłaś te masło? bo chętnie bym je sprawdziła....
  • nie chcę podawac konkretnych linków, żeby nie zostać posądzona o reklamę, ale dużo internetowych sklepów i allegro je sprzedaje. Jeśli sprwadzisz, proszę o opinie
  • dzięki, poszukam :)
  • Masło Sante jest beznadziejne bo ma tłuszcz utwardzony w składzie.
  • gdize można dostac maslo orzechowe Black Rose??
  • MalyKsiaze88 2014/03/27 11:32
    widzialam w netto
  • MoReLoWa<3 2014/06/30 19:23
    Dla wszystkich wielbicieli masła orzechowego Mcennedy, od dzisiaj jest w lidlu! ;)
  • Co to za masło jest, ze ma tylko 13g białka? przecierz orzechy z ktorych sie je robi maja grubo ponad 20g / 100, to jest jakies odbiałczane masło orzechowe czy co?
  • UWAGA ! od poniedziałku 23 lutego tydzień amerykański w lidlu :D informacja dla wielbicieli tamtejszego masła :)
  • gggggggosia 2015/03/05 16:09
    Proponuję zważyć również masła innych firm bo to powyższe ma strasznie słabe makroskładniki. Masło orzechowe enerBio do kupienia w rossmannie za 9zł, ma następujące wartości: 100g: 635kcal, 29g białka (!), 9,3g węglowodanów, 52,3g tłuszczy. Polecam, kupiłam wczoraj, jest super!
  • Krzysziek 2015/03/11 19:22
    Eee to jakieś niedobre masło badaliście :) Polecam od serca masło orzechowe bez soli i cukru Primavika. Niesamowicie smaczne :)
    Oczywiście jak ktoś chce super zdrowe masło, to trzeba kupić orzechy arachidowe nie prażone, zmielić, dodać np oleju kokosowego, wymieszać i wuala :D 100% zdrowie:P
  • Sante i Primavika najczesciej polecane przez trenerow personalnych ;)
    Wracajac do tematu kiedys bedac w Holandii kupilam maslo orzechowe nie pamietam nazwy, ale bylo tak obrzydliwe, ze od razu oddalam je moim wspollokatorom. Teraz od niedawna jednak stosuje diete chodze na silownie i czasami na przemian jem troche orzechow lub masla firmy Sante jest mega pyszne. Koszt masla to ok 10zl.
    Chetnie sprawdze tez to bez soli i cukru z Pirmavika :D
  • A czy domowe masło orzechowe z samych orzechów będzie mieć tyle samo kalorii? Zrobiłam sobie ostatnio słoiczek tego smakołyku :)
  • @niebieskooka będzie miało w 100 gramach tyle kalorii, ile mają orzechy,z których je wykonałaś. Jeśli z orzechów arachidowych to Twoje powinno mieć o 100 mniej kalorii, ale jeśli np. z włoskich to kaloryczność będzie zbliżona do tego. ;)
  • KikiMiki955 2015/09/22 11:43
    A taka łyżka ze 100% orzeszków ziemnych będzie wazyla tyle samo?
  • Odchylenie rzędu 6% to ciężko nawet nabrać dokładnie tyle samo, nie wspominając już, że wagi kuchenne maja zazwyczaj dokładność około 1g.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/10/31 12:15
    @KikiMiki955: Masa masła będzie zależała od pojemności łyżki, od gęstości masła, od ilości jego nałożenia itp...
    Do szacowania można uznać, ze łyżka masła orzechowego będzie ważyć od 20 do 30.
    Poniżej ważenia innych maseł orzechowych:
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-kremowego-masla-orzechowego
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-masla-orzechowego-30-mniej-tluszczu
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-masla-orzechowego-z-kawalkami-orzechow
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-masla-orzechowego-sante
  • A ja mam takie pytanie.. Orientuje się ktoś może ile takie masło może stać po otwarciu? Może trzymał ktoś dłużej taki słoik i wie mniej więcej po jakim czasie nadaje się jeszcze do spożycia? :) Pytam, ponieważ mam w domu dwa otwarte słoiki, u mnie w domu, oprócz mnie, nikt nie lubi, a nie chce żeby się zepsuło zanim zdążę zjeść.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/27 08:24
    @Ily_xx: Ciekawe informacje o przechowywaniu masła orzechowego znajdziesz w poniższym artykule:
    http://www.eatbydate.com/proteins/nuts/how-long-does-peanut-butter-last-shelf-life-expiration-date-food-storage/
  • Hej, a próbował ktoś masło orzechowe z Netto?
    http://nettogazetka.pl/przetwory/maslo-orzechowe-z-kawalkami-orzechow-premieur/
    Skład: Orzeszki ziemne (92%), oleje roślinne (olej orzechowy, tłuszcz palmowy), cukier trzcinowy, sól.
    Jak na tą cenę, to skład wygląda nieźle. Ja mam zapasy masła z Lidla więc na razie nie kupuje, ale chętnie poznam opinię kogoś, kto takie masło kosztował ;)
  • @Tvk,nie probowalam i nie sprobuje-olej palmowy plus cukier,normalnie nutella,odpada
  • Mam takie pytanie: Gdybym chciała sama zrobić masło orzechowe to lepiej użyć orzechów solonych, czy tych bez i później samemu dosolić? Mam takie wrażenie, że te bez soli jakoś inaczej smakują, ale chyba tylko mi się tak zdaje.
    I jeszcze jedno, czy samodzielnie zrobione masło orzechowe będzie mogło stać tyle samo czasu, co kupne po otwarciu? :)
  • O matko, a ja za jednym razem potrafię 3/4 słoika zjeść... Jedna z rzeczy, której nie potrafię się oprzeć. To moje paliwo do nauki. ;) W domu jeszcze 4 słoiki mam w szafce. No cóż, przynajmniej moje masło ma 99% orzechów więc nie są to puste kalorie. Choć z drugiej strony orzeszki ziemne to najmniej wartościowe orzechy ze wszystkich. Baaardzo zły stosunek omega 6 do omega 3. Ech, będę żyć krótko ale szczęśliwie. :D
  • necia - oczywiscie ze niesolone.
  • butter1999 2016/08/04 05:54
    Według podanej wyżej strony http://www.eatbydate.com/proteins/nuts/how-long-does-peanut-butter-last-shelf-life-expiration-date-food-storage/ , naturalne masło orzechowe przechowywane w lodowce po otwarciu zachowuje przydatność do spożycia dłuższą niż gdyby było nieotwierane ... dziwne
  • A jak mam masło z datą "03/2017", to do kiedy powinnam je zużyć? Mam dwa takie słoiki, jeden chwilę temu dokończyłam ;) Ten drugi przechowywany był prawidłowo (suche ciemne miejsce, nieogrzewane), jeszcze nie był w ogóle otwierany. Wytrzyma po otwarciu tak do połowy marca? Szkoda byłoby wyrzucać, a nie jestem w stanie szybciej go zużyć
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/02/26 10:29
    @Tvk_91: Termin ten oznacza, że najlepiej spożyć masło orzechowe do końca marca, czyli 31.03.17 :) Jeżeli produkt był prawidłowo przechowywany nie powinien zaszkodzić. Wato jednak pamiętać, że w przypadku większości produktów czym bliżej terminu przydatności, tym skład chemiczny i wartość odżywcza może odbiegać od jakości zaraz po wyprodukowaniu.
  • @ Pani Izabelo bardzo dziękuję za odpowiedź :)
    W obydwu słoikach olej wytrącił się ponad powierzchnię masła; z tego co doczytałam w internecie, jest to zjawisko normalne (moje masło ma 94% orzechów). Porządnie słoikiem potrząsnęłam, masło wymieszałam, i do samego końca smakowało i wyglądało normalnie.
  • A czy to nie jest też tak że rozróżnia się datę przydatności do spożycia (ostateczna) i datę 'najlepiej spożyc przed' (best before date), której nie trzeba aż tak rygorystycznie przestrzegać- produkt może (choć nie musi) być nadal spożywany jeszcze przez jakiś czas od jej uplyniecia?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/02/28 08:58
    Tutaj znajdziecie krótkie podsumowanie i rozróżnienie pojęć: termin przydatności do spożycia i data minimalnej trwałości.
    http://gotujmy.pl/jak-prawidlowo-interpretowac-date-waznosci-produktu,artykuly-porady-artykul,19034.html
  • czemu tak mało białka? PRzecież masło orzechowe to powinny być zmielone orzechy,a orzechy mają więcej białka.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/07/26 08:31
    @dsdsa rzeczywiście w porównaniu z innymi masłami orzechowymi to ma mniej białka. Przeważnie zawartość białka kształtuje się na poziomie 20-25 g na 100 g.
    Tu podane są dane z opakowania producenta i trudno mi odpowiedzieć, czemu białka jest mniej. Zawsze warto pamiętać, że czasem pora zbioru, czy inne warunki pogodowe mogą także wpływać na wartość odżywczą surowca.
  • Masło orzechowe jest zbawieniem dla ludzi na diecie ketogenicznej (do 90% energii pozyskiuje się z łuszczy). Tak trudno ułożyć jedzenie gdzie tak znaczący procent energii nasze ciało będzie pobierało z tłuszczyku. Dietę generalnie polecam dla ludzi, którzy czują, że na diecie z węglowodanami mają napady senności po jedzeniu.
  • Super!!!!!!
  • Marcin Hoffman 2019/02/22 12:17
    No niestety, takie masełko ma troche kalorii. Jesli ktoś się odchudza musi uważać. Nie tam od razu żeby liczyć wszystkie kalorie ale wiedzieć, że kalorie się liczą ;) Jak codziennie znajduje miejsce na łyżkę masła orzechowego. Moje ulubione to aktualnie Maslove z solą himalajską. Najbardziej kremowe jakie jadłem, bez zbędnych dodatków ale z fajnym słonym aromatem :) Bomba!
  • a Triplet of Aces 2021/04/29 21:39
    Czy można jeść masło orzechowe (ale takie 100%) codziennie? Jem regularnie ryby żeby mieć w diecie również kwasy omega 3, ale sama nie wiem czy nie szkodzę sobie tak częstym jedzeniem masła orzechowego (bardzo je lubię, zjadam codziennie 40-80gr, nie mam problemów z wagą).
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2021/04/30 11:35
    @a Triplet of Aces We wszystkim najważniejszy jest umiar. Masło orzechowe jest wysokokaloryczne, więc 80 g dziennie dostarcza ok. 550 kcal - dużo! Z drugiej strony jest też, jeśli pozbawione jest innych dodatków (zwłaszcza tłuszczów utwardzonych, cukru i soli) nie szkodzi, syci, reguluje stężenie glukozy we krwi, zawiera dużo białka i potrzebnego w diecie tłuszczu. Na co dzień jednak lepiej czerpać kwasy omega-3 z jak najbardziej różnorodnych źródeł, np. także z ryb oraz orzechów i olejów w stanie naturalnym. Masło orzechowe jest produktem przetworzonym - warto pamiętać, że orzechy do jego przygotowania praży się w wysokiej (np. 200 st. C) temperaturze, co może powodować zmiany chemiczne w zawartych w nim tłuszczach (każdy rodzaj orzechów reaguje na wysoką temperaturę inaczej, a masło orzechowe można przygotowywać przecież z najróżniejszych). Słowem - wnikliwa lektura etykiet obowiązkowa :)!
  • Ja sobie masła orzechowego nie żałuję, mimo że ma sporo kalorii. Ale pamiętajmy, kalorie to nie wszystko, ja wolę zjeść 100-150kcal więcej, ale tych dobrych. Spokojnie jadam po 3-4 łyżki na dzień :D

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę