Olej sezamowy

Łyżka oleju sezamowego waży 6 g.

  100g na zdjęciu (6 g)
Energia 900 kcal 54 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 100,0 g 6,0 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Olej sezamowy kalorie w 100g: 900kcal

Zobacz więcej: łyżka olej 6g sezam sezamowy

Ostatnia aktualizacja: 2018.02.21

Ważenie dodano: 2012.07.12 w kategorii Tłuszcze

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: ekstrakt z nasion sezamu.
Producent: Woh Hup Food

Mamy 10 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Ten olej jest super! Bardzo aromatyczny!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/07/24 18:59
    @Eva: Nam z Maciejem też mocno przypadł do gustu. Dodaje kilka kropel praktycznie do każdej sałatki :)
  • Ja najczęściej wykorzystuję go do dań azjatyckich, ale mam jeden Nigelli , który wraca do nas czasami... Wysokiej jakości kiełbaski białe surowe smaruję marynatą z mieszanki oleju sezamowego, miodu i sosu sojowego. Piekę w piekarniku na złoto i posypuję prażonym sezamem. Polecam :)
  • A ja dzisiaj kupiłam olej sezamowy firmy Tao Tao i jest napisane, że ma kalorii 775 i 86 g tłuszczu / 100 g. Czy to możliwe? Olej jest czysty, surowy, sam sezam
  • A mnie zastanawia dlaczego łyżka tego oleju waży prawie 2 razy mniej od łyżki innych olejów...a tak w ogóle - uwielbiam! Jest super aromatyczny ;)
  • Dariaaaa1 2015/03/06 10:23
    widzialam dzisiaj w sklepie olej z sezamu prazonego - czy jest on rownie wartosciowy?
    czy ma mocny charakterystyczny smak? nie ebdzie sie gryzl w salatkach, tzn przycmiewal swoim smakiem calej reszty? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/07 19:50
    @Dariaaaa1: Na rynku znajdują się dwie odmiany oleju sezamowego: jasny i ciemny. Jasny produkowany jest z nieprażonych nasion. Podobno (osobiście nie wykorzystywałam) charakteryzuje się neutralnym smakiem.
    Ciemny produkowany jest z prażonych nasion. Posiada intensywny, orzechowy smak i aromat. Wykorzystuje się go bardziej jako przyprawę, ponieważ dodanie już kilku kropel do sporządzonej potrawy nadaje intensywny smak i zapach. Ważne, aby go nie podgrzewać (ze względu na wysoki udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych).
  • Nie bardzo rozumiem; skoro olej jest zrobiony z prażonych ziaren, to czemu nie można go używać w wysokiej temperaturze? Skoro już i tak został poddany obróbce termicznej?

    Mam aktualnie w lodówce taki olej, bardzo smaczny, jadłam w sałatce z kiełkami, pędami bambusa, tofu i kapustą pekińską. Fajnie będzie też pasować do pasty kanapkowej na bazie soczewicy
  • Tvk, bo wartościowe kwasy wielonienasycone ulegną utlenieniu, a produkt tego procesu jest szkodliwy dla zdrowia.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/02/21 08:30
    Dodam jeszcze, że ziarna są pokryte okrywą, która je zabezpiecza, nieznacznie, ale jednak. Olej zaś jest przetworem ziaren i kwasy tłuszczowe nienasycone są w nim "odsłonięte", dlatego są bardziej wrażliwe.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę