Łyżka pasty jajecznej ze szczypiorkiem

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Łyżka pasty jajecznej ze szczypiorkiem Pastella waży 25 g.

  100g na zdjęciu (25 g)
Energia 418 kcal 105 kcal
Białko 7,0 g 1,8 g
Tłuszcz 42,0 g 10,5 g
Węglowodany 3,0 g 0,8 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem kalorie w 100g: 418kcal

Zobacz więcej: łyżka 25g szczypiorek jaja pasta jajeczna

Ostatnia aktualizacja: 2019.08.12

Ważenie dodano: 2011.12.13 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: jaja (50 %), olej roślinny, woda, cukier, żółtko jaja, gorczyca mielona, ocet spirytusowy, sól spożywcza, przyprawy z udziałem selera, chrzan tart, szczypiorek (0,3 %), substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa, regulator kwasowości: kwas mlekowy, substancje konserwujące: sorbinian potasu, benzoesan sodu, aromat, substancja słodząca: sacharyna.
Producent: Lisner
Marka: Pastella

Mamy 36 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • fu, obleśne są te pasty, nieporównywalne z domowymi.
  • Brrr, atrząc na skład cieszę się, że wyrzuciłam już takie produkty z mojego menu. Chociaż ta z łososia była niezła (jajeczna zupełnie mi nie smakowała).
  • Ania1105 2011/12/13 20:58
    nigdy nie lubiłam sklepowych past. ale za to robię sama jajeczną: dwa jajka na twardo 'ucieram' z łyżką chudego serka naturalnego (turek figura). dodaję szczypiorek, cebulkę, pieprz, paprykę i sól ;-) pyszna.
  • Ojej, dość sporo :D
  • mi to za mocno octem smakuje. ble
  • mi to wogole nie smakuje raz sprobowalem i niedobrze mi sie zrobilo.
    Z past dobra jest tylko z lososia i ewentualnie z tuńczyka
  • tylko łyżka i aż tyle kcal.... juz lepiej sobie zrobić taką domowa samoróbkę. nieporównywalnie lepsza, wiesz co jesz i mniej kcal
  • gosia88: tak z łososia była niezła ale gdy zobaczyłam ile tam tłuszczu także przestałam ją jeśc ;p
    nie rozumiem po co tyle tłuszczu? ;|
  • w łososiowej jest bodajże 70% majonezu :D a cenowo wychodzi drożej niż SAM LOSOŚ wędzony !! A wiadomo, że to jest najdroższy składnik.
    Tak samo ta z jajkiem- nie dość, że gowno, to jeszcze płaci się jak za 3 kg tej pasty conajmniej, a nie malutkie opakowanie
  • ups.. a moja mama kupuje takie non non stop, miesza z kostką twarogu (250g) i jest smaczne. tylko, ze łososiową albo z tuńczykiem.. wszystko ok, ale dopiero teraz widzę ile to ma kcal i tłuszczu ;< tylko jak z tego zrezygnować, jak to takie dobre xD [w połączeniu z twarogiem]
  • nienawidze tych past sa strasznie slone i tluste. ale moja mama je uwielbia, wyjada je lyzeczka :|
  • chemia,tłuszcz,syf,ale i tak je uwieelbiam :D
  • Po co kupować pastę jajeczną skoro zrobienie jej jest dziecinnie proste? Smakuje inaczej w zależności od tego jak się postąpi z jajkiem: zetrze na tarce, pokroi w kostkę białka, a żółtka "rozdziabie się" widelcem, zblenderuje. Ja lubię opcję drugą i trzecią, do tego jogurt naturalny i serek wiejski albo twarożek. W wersji niedietetycznej twarożek, serek topiony i masło osełkowe (w proporcji 1:1:1). Najlepsza wersja ze szczypiorkiem. Niektórzy dodają tarty żółty ser. Wstyd przyznać, ale najlepiej smakuje mi z vegetą (tak, wiem, ze to straszne świństwo) ;).
  • Elza- vegeta w domowej pascie to i tak niebo zdrowotne przy tym wszytskim co znajduje się w tych kupnych!
  • eliza- masz bardzo prostolinijne myślenie, myślę,że każdy wie jak zrobić pastę jajeczną,a ja np.kupuje ją po to,żebym mogla zjeść na kanapkach kiedy wpadam do domu tylko na 15 min
  • @Elza: na nic Twój głos w dyskusji o paście jajecznej (co z jajkiem ma tyle wspólnego, co ...).
    Ktoś tu kiedyś napisał, że jak coś jest produkowane, to trzeba to kupować i, że wszystko jest dla ludzi.
    Mieszkam w centrum duzego miasta (mam wszystko pod nosem), jednak więcej czasu zajęłoby mi kupienie tej pasty niż jej samodzielne zrobienie w domu.
    O tym, że z własnej woli nie zjadłabym tej kupnej, nie wspomnę.
  • jezu bez sensu, po co tu olej. strasznie duzo kcal i wyglada nieapetycznie, a w domu wystarczy wziac jedno jajko na twardo z łyżką jogurtu i szczypiorkiem - troche ponad 100 kcal a 3 takie łyżki by byly
  • mo wlasnie - tak na szybko to wystarczy rozciapac jajko widelcem z odrobina jogurtu i ma sie wiecej jajka w tej pascie jajecznej niz 50% heh
  • Ścieźla 2011/12/14 23:09
    Ile tłuszczu?! o_O Boję się tykać takich papek ;) I jeszcze ten sorbinian potasu... Nie dla mnie, wolę zrobić sobie smarowidło z awokado i jajek.
  • Zastanawiam się ile kcal ma taka pasta zrobiona samodzielnie. Bo na pewno jakoś się to jednak różni...
  • Napewno różni sie znacznie. Zależy, co do niej dodasz, ale jak zrobisz właśnie taka szybka z rozciapanego jajka i lyzki jogurtu to całość zamknie sie w 100kcal ;)
  • o_o
    Jak pomyślę, że kiedyś jadłam całe opakowanko tej pasty na raz z chlebem, to aż się dziwię, że nie tyłam, bo pasta gościła dość często u mnie w menu...
  • U mnie w szkole bardzo popularne jest chodzenie do Biedronki na długiej przerwie, kupowaniu kilku bułek i tej pasty - potem wyjadanie kawałkami pieczywa tejże pasty. Powiem szczerze, że sam tak kiedyś robiłem, ale pewnego dnia przyjrzałem się kaloryczności tej pasty, to prawie z ławki spadłem. Schudłem prawie 30kg i nie mam zamiaru teraz faszerować się takim tłuszczem i chemią. Serio, niewiarygodne ile jest produktów pt. "to jest małe, pewnie ma mało kalorii", a okazuje się, że to bomba... z sałateczkami z supermarketu tak jest notorycznie, niestety.
  • Raz się skusiłam na taką gotową pastę, nie smakowało mi to, jakieś takie kwaśno-słone, mega tłuste i sztuczne w smaku. Wolę sama zrobić i po swojemu doprawić, i koniecznie jakiś dodatek np. smażona cebula albo pieczarki :)
  • Tvk_91
    Faktycznie pasty przemysłowo wytwarzane darujmy sobie , domowe komponowane przez siebie są bez porównania smaczniejsze i świeższe . Do przemysłowych dodawane są różne dodatki zagęszczacze konserwanty cz stabilizatory by wodą nie podchodziły i wytrzymały wielotygodniowy pobyt na półce sklepowej :-( . Pasty jajeczne są szczególnie cenne ze względu na jajka z kompletem witamin ale co najważniejsze z tryptofanem , choć pestki dyni zawierają go znacznie więcej ok z trzykrotnie . Ostatnio stawiam na żywność zawierającą dużo tryptofanu . Ostatnio miałem kłopoty z zaśnięciem , głownie przez te upały , a od kiedy zacząłem jadać produkty z dużą jego zawartości śpię niczym dziecko . Z tryptofanu który jest białkiem egzogennym czyli organizm musi pobierać go z zewnątrz wytwarza polepszającą nastrój serotoninę a nocą zapewniającą spokojny sen melatoninę .
  • Zrobienie pasty jajecznej w domu to naprawdę jest moment, można zrobić całą miseczkę i mieć na 2-3 dni; świeżo zrobiona bez problemu wytrzyma tyle w lodówce. Z totalnego braku czasu można nawet zrobić jajecznicę i użyć jako obkład na kanapki, też dobre a robi się ok. 2 minuty ;)

    @ Ijon
    Na problemy z zasypianiem wypróbuj napar z kozłka lekarskiego, fajnie też działa napar z kwiatu lawendy :)
  • Tvk_91
    Dzięki za poradę , ale ten epizod mam już za sobą , raczej pijam melisę i łykam Valerin forte . Też nie mogę zasnąć kiedy jest pełnia księżyca .
  • Świetne jest połączenie tuńczyka z puszki w sosie własnym z jajkiem , jogurtem greckim przyprawione solą ,pieprzem i kuminem , pycha .
    też świetnie smakuje z chrzanem czy musztardą :-) . A zapomniałem wasabi także ,
  • @ Ijon, melisa przy kozłku to jest nic ;) Taki napar z 3 łyżek, albo pół na pół z szyszkami chmielu, fantastycznie odpręża i ułatwia zasypianie, a rano człowiek budzi się wypoczęty i pełen energii :)
  • A macie jakieś ciekawe, nietypowe pomysły na dodatki do pasty jajecznej? Z cukinią albo ogórkiem ktoś próbował?
  • Tvk_91
    Ależ napisałem iż łykam Valerin forte który zawiera skondensowany ekstrakt z kozłka lekarskiego czyli waleriany , stąd nazwa Valerin :-) . Przed snem herbatka z melisy i pigułka Valerinu forte na półgodziny przed snem , a dwie godziny wcześniej kolacja z produktów z dużą zawartością tryptofanu czyli pestki dyni , migdały , słonecznik , dzisiaj wczoraj i kupiłem świeży słonecznik i tak sobie dziubałem nasionko po nasionku , uwielbiam to aż trudno przestać , lecz się opanowałem i wydziubałem tylko połowę :-) . Do tego mleko z biszkoptami i bananem niedużym , też zamiast mleka jogurt kozi dwa dni temu jadłem ..
  • Może poeksperymentuj z powidłami , masłem orzechowym , co powiesz na pastę z jajek , sardynek , sera pleśniowego roquefort czy gorgonzola do tego słodka cebulka , a może z miodem , sosem sojowym , olejem sezamowym i octem ryżowym . Coś takiego tuńczyk , jajka na wpół miękko , wymieszane z dressingiem właśnie z oleju sezamowego , octu sosu sojowego i miodu . Sam spróbuję a co trzeba poszerzać swoje horyzonty kulinarne i ty samym smakowe . Kupiłem z dwa miesiące temu sos sezamowy na bazie majonezu w Lidlu i smakował mi , świetnie komponował się z szynką i kiełbasą :-) .
  • Tvk_91
    Kiedy mam wstać z rana by pójść do pracy nigdy nie czuję się wypoczęty :-( . Jestem tzw. sową , póżno chodzę spać , najczęściej koło drugiej raczej po oczywiście nie wtedy kiedy idę do pracy , Lubię wstawać miedzy dziesiątą a jedenastą , ale zanim to zrobię przeciągam się niczym kot ,a w niedzielę koło dwunastej a to dlatego że idę spać koło czwartej . Nie jestem typem pracoholika , leniuszek ze mnie :-) .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/08/12 08:34
    @Ijon off top :). Na dobry sen polecam także kołdrę obciążeniową. Próbował ktoś? Genialne uczucie!
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/08/12 08:37
    Uściślając wypowiedź @Ijon tryptofan to aminokwas, czyli pojedyncza cegiełka budująca białko.
  • Nawiązując do twojego wpisu to ciekawa sprawa z tą kołdrą obciążeniową .Kiedy kupię dam znać , opiszę wrażenia , choć ostatnio tak szybko zasypiam i głęboko mózg jest uśpiony iż OBE mi nie wychodzi :-( .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę