Pesto

Łyżka pesto z bazylią waży 20 g.

  100g na zdjęciu (20 g)
Energia 340 kcal 68 kcal
Białko 3,7 g 0,7 g
Tłuszcz 34,6 g 6,9 g
Węglowodany 6,3 g 1,3 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Pesto kalorie w 100g: 340kcal

Zobacz więcej: łyżka pesto 20g bazylia

Ostatnia aktualizacja: 2021.03.22

Ważenie dodano: 2009.07.18 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: bazylia (45 %), olej słonecznikowy, ser Grana, mąka ziemniaczana, orzechy nerkowca, czosnek, ser z mleka owczego, cukier, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia extra vergine, orzechy piniowe, regulator kwasowości
Producent: Primavera

Mamy 38 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Ania1105 2011/06/01 13:36
    uwielbiam pesto! zawsze jadłam je z makaronem orkiszowym tagliatelle (świetne!), ale wczoraj przyrządziłam na grillu w folii łososia z jego dodatkiem. to był dopiero kosmos ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/06/01 13:54
    Ja też uwielbiam pesto - szczególnie z bazylią :)
    Któregoś razu nawet Maciej samodzielnie wykonał pesto w moździerzu :) Smakowało wyśmienicie. Ze sklepowych sosów, zachwycam się tym produktem: https://www.hipernet24.pl/sklep/img_items/b/095/9584.jpg
    Ciekawe, które Wam najbardziej odpowiadają ?
    Smakoszy pesto zapraszam na swoją stronę z przepisami, gdzie znajdują się dwie moje propozycje z tym pysznym sosem:
    Spaghetti gryczane z pesto bazyliowym: http://www.zdroweconieco.pl/spaghetti-gryczane-z-pesto-bazyliowym.html ORAZ
    Makaron pełnoziarnisty z pesto: http://www.zdroweconieco.pl/makaron-pelnoziarnisty-z-pesto.html
  • Tez lubię pesto, ale wole to czerwone - rosso. To z bazylia jest troche za mało wyraźne w smaku jak na mój gust, albo na takie kiepskie natrafilam ;)
  • Ania1105 2011/06/01 14:40
    haruka: pesto z bazylii jest wyśmienite! musiałaś rzeczywiście trafić na jakieś kiepskiej jakości. ja zawsze wolę dołożyć kilka zł więcej i kupić nawet malutki, ale porządny słoiczek pesto, zwłaszcza że nie używam go w jakiś powalających ilościach. i wolę zdecydowanie bazyliowe od rosso ;))
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/06/01 15:11
    @haruka: proponuję wypróbować ten, który podałam w opinii wyżej, albo drugi mój "faworyt": http://a01.cdn.a.pl/zdjecie-515776/sacla-pesto-alla-genovese-bazyliowe-90g-Product2.jpg. Występuje w takim małym, zgrabnym słoiczku :)
  • Nie kupilam wtedy najtanszego jakie bylo, a przynajmniej takiego nie szukalam ;) tez wole doplacic pare zlotych i miec produkt lepszej jakosci niz jego okaleczona wersje. Jak w sobote pojde na "wieksze zakupy" to sie z ktoryms z tych sloiczkow z linkow rozejrze i dam wersji z bazylia jeszcze jedna szanse :)
  • Miałam sie wczoraj pochwalić ;) kupiłam to pesto z drugiego linku i rzeczywiście było dużo smaczniejsze niż to na które natrafilam za pierwszym razem :)
  • Uwielbiam pesto mniam moja babcia robi samodzielnie i pozniej dzieli na porcje i mrozi i kiedy zechce to sobie odmrażam i z makaronem jem :D
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/06/30 11:42
    No proszę :) Świetnie! To musi być nowoczesna Babcia, bo wiele starszych osób nie wie co to jest "pesto" ;)
  • Gdy jeszce zdrowie jej pozwalało pracowała we włoszech u wlsokiej rodziny wiec zna bardzo duzo włoskich przepisów mam szczescie ze mam taka babcie :)
  • olkazerolka 2011/07/26 10:30
    najlepsze (i rosso i zielone)- lidl.
  • Dokładnie- za 5 zł cały słoiczek ale w smaku jest wyśmienite! Dlatego często się zdarzają dłuższe braki asortymentu ;p
  • choćby było najpyszniejsze na świecie, nie mogę się przełamać ze względu na nazwę :S
  • nazwa: pesto? czy sklep Lidl?;>
  • pesto ;) chociaż lidl tez nie zachęca, bo brzmi zbyt niemiecko ;)
  • Chyba nie rozumiem co jest złego w tej nazwie ;)
  • Kocham Pesto, ale jednak takie wykonane na bazie oliwy z oliwek, mnie ten olej nie podchodzi..
  • martinka 2012/03/11 16:14
    No właśnie, jakoś nie mogłam trafić w polskich delikatesach na "uczciwe" pesto na bazie oliwy z oliwek, tylko wszędzie ten olej słonecznikowy. A przecież jest go w 1/3 objętości. Czy Ci producenci sobie wyobrażają, że my nie mamy podniebienia? Takie rzeczy czuć. Dobra oliwa, to dobra oliwa.
    Dlatego robię pesto sama, ha!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/13 23:45
    @martinka: "No właśnie, jakoś nie mogłam trafić w polskich delikatesach na “uczciwe” pesto na bazie oliwy z oliwek, tylko wszędzie ten olej słonecznikowy."
    Od kilku lat w delikatesach Piotr i Paweł, Alma, Bomi można zakupić pesto bazyliowe, które w składzie posiada tylko i wyłącznie oliwę z oliwek (w tym extra virgine 18 %) Uważam, że spośród wielu firm, zawartość tego słoiczka smakuje najlepiej: http://goo.gl/6PQIH.
    "Dlatego robię pesto sama, ha!" Świetnie ! My też kiedyś z Maciejem eksperymentowaliśmy. Jednak znacznie prościej zakupić takie cudo w słoiczku i trzymać w szafce na czarną godzinę, gdy potrzebujemy w ekspresowym tempie zrobić obiad.
  • moje ulubione to pesto firmy Agnesi, Sacla pomimo ceny jest na oleju nie oliwie,a o pesto z lidla krążą legendy ;) ale jakos mam opór, jakich składników użyto, żeby słoik pesto mógł kosztować 5 zł...
  • Ania1105 2012/08/01 14:26
    lila :mam właśnie w domu lidlowe pesto, spisać Ci skład ?;-)
  • lila, ja kupiłam niewielki słoiczek jakiegoś ostrego pesto chili, który ma bardzo ładny skład, z olejów to tylko oliwa z oliwek i 17% za niecałe 5 zł dzisiaj w kauflandzie :)
  • Ania1105 2012/08/02 17:38
    senowa: próbowałaś? bo widziałam nową gazetkę Kauflandu i właśnie rzuciły mi się w oczy słoiczki, o których piszesz. jestem pesto - maniakiem, więc jeśli warto, to kupiłabym ;-)
  • ożeszty! rzeczywiście, teraz sprawdziłam, sacla italia jest na oleju słonecznikowym! no nie, a jest takie smaczne :< ale chyba w tłuszczach też jest potrzebna jakaś różnorodność, skoro zawsze wszystkie sosy robię na oliwie (to samo ze smażeniem, chociaż zwykle na teflonie) to ta odrobina oleju raz na jakiś czas nie zaszkodzi, prawda Pani Izabelo?
  • oleje roślinne zwłaszcza tłoczone na zimno, z pierwszego tłoczenia są BARDZO ZDROWE i nie ma znaczenia czy użyjesz dobrej jakości słonecznikowego czy dobrej jakości oliwy. Za to można przejechać się w drugą stronę: kiepska oliwa (np z wytłoczyn z oliwek) to taki sam shit jak olej słonecznikowy najtańszy, z dodatkiem wody i innych świństw (niepotrzebnych!)
  • Wczoraj pisałam o pesto Rosso, dziś zrobiłam domowe pesto z bazylii. Z makaronem pełnoziarnistym pyszne, ale jeszcze lepsze na chlebie z plastrem mozzarelli. Mniam !
  • kupiłam dzisiaj pesto bazyliowe z rossmanna i nie ma w nim oleju słonecznikowego. tylko oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia extra i w dodatku same orzechy stanowią 25% składu. wprawdzie ma o wiele więcej kalorii, bo 596 i 57,8g tłuszczu, ale jak już ktoś wspomniał nie używa się go przecież w wielkich ilościach ;) jutro chyba zapiekę sobie ciemną bułkę właśnie z pesto, suszonymi pomidorami i mozzarellą ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/08/31 12:23
    @annie: weszłam sobie przed chwilą na stronę sklepu, aby przeczytać pełny skład i rzeczywiście biorąc pod uwagę inne składy pesto z dodatkiem bazylii, to jeden z ciekawszych.
    Podczas następnych zakupów wezmę słoiczek na wypróbowanie :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/09/11 10:15
    @annie: będąc niedawno na zakupach w Rossmannie, zakupiłam proponowane przez Ciebie pesto.
    Zrobiłam danie składające się z następujących składników: penne pełnoziarniste, krewetki, pesto, suszone pomidory, czosnek, parmezan, orzechy piniowe, ocet balsamiczny z modeny, przyprawy. Obiad wyśmienicie smakował :) Samo pesto jest ciekawe w smaku, jednak póki co pod względem smakowym numerem jeden dla mnie spośród kupnych pesto jest to: http://goo.gl/6PQIH.
  • cieszę się, że smakowało i przy najbliższej okazji na pewno wypróbuję polecane przez Panią pesto, bo całkowicie się w nich zakochałam :)
  • Ja robię pesto sama i mrożę, co prawda zmodyfikowałam nieco prawdziwy przepis, bo nie dodaję orzechów (jedynie bazylia, parmezan, oliwa i czosnek), ale mimo to jest przepyszne :) tym bardziej, że bazylię mam w ogródku w dużych ilościach :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/09/28 07:29
    @: Z pewnością takie samodzielnie wykonane przez siebie pesto smakuje wybornie. Ciekawy pomysł z wykonaniem od razu większej ilości sosu i zamrożenie go w mniejszych porcjach :)
  • Ja ostatnio miałam pesto firmy Vera, i muszę przyznać, że jest to jedno ze smaczniejszych, jakie próbowałam. Zwłaszcza w tej klasie cenowej ;)

    A na mega-szybki obiad zrobiłam: makaron mie + szpinak + zielone pesto + serek topiony; posiłek gotowy w jakieś 6-7 minut :)
  • Zna ktoś przepis na jakąś ciekawą i w miarę prostą sałatkę z pesto? Najlepiej z ryżem/ makaronem/ ziemniakami, żeby szło zabrać na śniadanie do pracy. Brakuje mi pomysłu... makaron i brokuły, albo ryż i tuńczyk; coś jeszcze do tego?
  • nati1234567 2019/03/12 22:47
    Wszystkie pesto ze sklepów są obrzydliwie kwaśne i wogóle nie smakują jak oryginał! Podaję przepis na pyszne pesto, które trzyma moje zdrowie w ryzach :-) Porcja na cały tydzień, można mrozić.

    W mikserze kielichowym/blenderze zmielić:
    - świeżą bazylię (liście i łodygi z całej doniczki, uprzednio dokładnie umyć w letniej wodzie)
    - czarne oliwki (słój 900 g, odlać macerat do zlewu)
    - orzechy nerkowce (200 g, można lekko podprażyć na patelni, ale tylko delikatnie)
    - świeży czosnek (cała lub półtorej główki)
    - oliwa z oliwek (najlepiej borgias bio)
    - dużo pieprzu
    - sól morska/himalajska do smaku

    Dodatkowo:
    - Ser Grana Padano / Parmiggiano Regiano (ser w kształcie trójkąta trzemy na tarce, ja sobie chowam do zakręcanego słoiczka, aby nie wyschło i do lodówki, każdorazowo na wierzch posypuję makaron)

    Smacznego!
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/03/13 07:33
    @nati1234567 ja również robię samodzielnie pesto zielone, bez porównania z tym kupnym. Nie używam oliwek, zamiast nerkowców stosuję pistacje, a grana padano lub polski ser bursztyn miksuję razem z bazylią.
    Dziękujemy za przepis!
  • Pani Barbaro, a jak ze smakiem? Jest duża różnica pomiędzy pistacjami a nerkowcami? Zawsze daję nerkowce, ale przyznaję, że narobiła mi Pani teraz ochoty na eksperymenty z pistacjami:)
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2021/03/22 09:17
    @Agu_987 @Barbara Ja też chętnie spróbuję!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę