Pesto z rzeżuchy

Łyżka pesto z rzeżuchy waży 15 g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 460 kcal 69 kcal
Białko 9,2 g 1,4 g
Tłuszcz 46,0 g 6,9 g
Węglowodany 5,7 g 0,9 g
Błonnik 1,2 g 0,2 g

Pesto z rzeżuchy kalorie w 100g: 460kcal

Zobacz więcej: łyżka pesto 15g piniowe sos rzeżucha

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2012.04.11 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: rzeżucha, orzeszki piniowe, ser parmezan, sok z cytryny, czosnek, oliwa z oliwek, świeżo zmielony kolorowy pieprz, sól.

Mamy 9 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/11 21:37
    Czy komuś z Was również została ze świąt nadprogramowa ilość rzeżuchy ? W tym roku zasadziłam dużo tej zieleniny, a dodatkowo Mama Macieja przywiozła równie solidną porcję :) Pomimo, że dodawałam ją przez całe święta praktycznie do wszystkich dań, została jeszcze jednak pewna ilość, którą należało zużyć w trybie pilnym ;)
    Na bazie rzeżuchy sporządziłam pesto, które mi oraz Maciejowi bardzo smakowało. Gorąco zachęcam do jego zrobienia - wykonuje się w ekspresowym tempie (chyba, że wybierzecie tradycyjny sposób - ucieranie w moździerzu, wówczas proces będzie trwał nieco dłużej). Takie pesto ma wykorzystanie jak każde inne, czyli do wielu, wielu potraw. Ja posmarowałam nim pieczywo zamiast masła.

    Składniki:
    rzeżucha 3 garście
    orzeszki piniowe 2 łyżki
    parmezan 2 łyżki startych wiórków
    oliwa z oliwek 4 łyżki
    czosnek 1 ząbek
    sok wyciśnięty z cytryny 1 łyżka
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
    sól szczypta

    Sposób wykonania:
    wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy na gładką masę.

    Jeżeli macie problem z dostępnością orzeszków piniowych, możecie zamienić je innymi orzechami lub nasionami słonecznika.
  • carolotta 2012/04/11 21:40
    Fajny pomysł, tylko te orzeszki strasznie dorgie.
  • a zielone i czerwone cudo to ser? Mi ew. pasowałoby chyba do naturalnego twarożku jako dodatek smakowy na kanapce, lub rozrobić pół na poł z twarogiem,bo.. rzeżucha jest bardzo intensywna i ostra w smaku, tak posmarowanej kanapeczki jak na zdjęciu raczej bym nie próbowała
  • super pomysł :) a na zdjęciu widzę coś co wygląda jak moje ulubione sery: z czerwonym pesto a drugi z wasabi, nie mylę się?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/12 08:20
    @carolotta: w handlu najczęściej występują już zapakowane orzeszki piniowe. To znacznie je podraża. Za opakowanie 100 g - trzeba słono zapłacić - około 20 złotych. Warto też poszukać orzeszków sprzedawanych luzem na kilogramy. Ja kupuję u sprawdzonych sprzedawców. Płacę 9 zł za 100 g. Kupując luzem należy sprawdzić ich świeżość, czy nie są stęchłe lub zjełczałe. Orzeszki te są tak aromatyczne i charakterystyczne w smaku, że już niewielka ich ilość nadaje każdej potrawie (na "słono" lub "słodko") charakterek.
    @Blanka; @ai: na pierwszym planie znajduje się kanapka z serem czerwonym z pesto rosso (pomidory oraz włoskie zioła) oraz serem zielonym z pesto bazyliowym. Oba należą do marki Basiron: http://www.cookipedia.co.uk/wiki/images/thumb/c/c2/Basiron_Pesto_cheese.jpg/300px-Basiron_Pesto_cheese.jpg
    @ai: ten ser z dodatkiem wasabi o którym piszesz wygląda tak: http://www.euroser.pl/pliki/Produkty/Sery/Sery%20Gouda/miniaturki/EuroSer_ser_Gouda_wasabi_1199_produkt_sredni.jpg ? Jeszcze nie miałam okazji spróbować.
    Na drugim planie znajduje się kanapka z serem mimolette: http://ilewazy.pl/plaster-sera-mimolette oraz jeden z moich ulubionych - kozi: http://www.ilewazy.pl/plaster-sera-koziego.
    Takie kolorowe sery bardzo ciekawie prezentują się na półmiskach z innymi dodatkami. Kupuję je najczęściej, gdy odwiedzają nas goście (a kozi znacznie częściej ;))
  • To pesto z rzeżuchy wygląda cudnie! Ja często robię pesto z rukoli, gdyż sprzedawana jest w opakowaniach, których sama nie jestem w stanie przejeść ;)
  • protegemoi 2012/04/13 15:03
    no to dzisiaj u mnie zielone spaghetti na obiad :) wspaniała strona, szczególnie przelicznik bardzo mi się przydaje :D
  • Miło, że uległa Pani mojej sugestii :)
    Chyba muszę zrobić takie pesto.
  • I'm fine 2012/04/16 11:28
    Kiedyś zostało mi dużo rzeżuchy po przeprowadzeniu pewnego doświadczenia na lekcję biologii :P Dodałam do zupy ziemniaczanej- było pyszne, ale okazało się że w takich ilościach rzeżucha jest też dość moczopędna :P Więc jeśli ktoś ma kłopoty z nerkami, to lepiej niech jej nie wsuwa za dużo rzeżuchy na raz.
    Pesto z rzeżuchy wygląda pysznie. Uwielbiam pesto z natki pietruszki- najlepiej z orzechami włoskimi. Wytrawne i pyyyszne.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę