Łyżka płatków owsianych górskich

Płatki owsiane górskie

Łyżka płatków owsianych górskich waży 10g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 366 kcal 37 kcal
Białko 11,9 g 1,2 g
Tłuszcz 7,2 g 0,7 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g 0,1 g
Węglowodany 69,3 g 6,9 g
Cukry proste 0,9 g 0,1 g
Błonnik 6,9 g 0,7 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Płatki owsiane górskie kalorie w 100g: 366kcal

Zobacz więcej: łyżka 10g płatki owsiane

Ostatnia aktualizacja: 2023.02.21

Ważenie dodano: 2009.09.14 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 104 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Tak się składa,że ważyłam dzisiaj takie płatki na mojej wadze i 1 łyżka waży 6g a to jest spora róznica... ;/
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2010/10/03 21:29
    Łyżka łyżce nierówna i ilość nabranych płatków również. Rozbieżności mogą się zdarzać.
  • pychotka, kocham gorącą owsiankę na śniadanie:)
  • czym płatki zwykłe różnią się od tych górskich? :(
  • Agnieszka 2011/01/26 17:01
    a czym się różnią otręby owsiane od płatków owsianych?
  • @kinia, może ważyłaś takie błyskawiczne a nie górskie?
    @Elena, zwykłe od tych górskich różnią się tym że zwykłe zalewa się tylko wrzątkiem, a te trzeba parę czy kilkanaście minut gotować.
    a otręby od płatków owsianych chyba tym, że otręby to są tylko te zewnętrzne łupinki rozdrobnione, a Płatki to całe nasiona...
  • Agnieszka 2011/01/28 15:53
    to które są lepsze? jadłam cały czas otręby owsiane ale teraz przerzuciłam się na płatki ... chociaż płatki mają więcej kalorii ale które mają więcej składników odżywczych?
  • też się nad tym zastanawiam. uwielbiam owsiankę zarówno zrobioną z mleka i otrębów, jak i z mleka i płatków. która wersja lepsza? codziennie rano jem owsiankę i po prostu staram się iść na kompromis i jednego dnia jem z platkami, innego z otrębami. czasem mieszam ze sobą, ale jakoś nie pasuje mi takie połączenie. więc co i dlaczego jest lepsze? ;)
  • cherrybomb 2011/01/28 16:33
    podobno płatki dostarczają właściwości odżywczych. natomiast otręby nie zostają wchłaniane i mają za zadanie 'oczyścić' nasze jelita i tylko 'przelecieć' przez nas. z tego co słyszałam:)
  • @cherrybomb, no tak. Nie bez powodu błonnik jest nazywany "szczotką fizjologiczną" jelit :)
    Jeśli chodzi o wartość odżywczą, to większą zdecydowanie mają płatki niż otręby.
  • a czy z otrębów czerpiemy w ogóle jakieś kalorie? bo są na ten temat sprzeczne informacje...
  • @Ania, jakieś kalorie organizm czerpie. Przecież otręby, to nie 100% błonnika. Bo węglowodany poza błonnikiem są, białko też jest i tłuszcz.
  • tak właśnie myślałam ;-) ale ciekawe, czy czerpie 100% kcal, czy większość własnie 'przelatuje'.
  • @Ania, to przelatuje błonnik, bo z tego organizm nie czerpie energii. Czyli jak by patrzeć, to jedząc 100g - 42g przez nas przeleci jak woda :)
  • Agnieszka 2011/01/28 19:02
    czyli lepiej jesc otreby niz platki tak?
  • @Agnieszka, mysle ze najlepsze beda mieszanki bo nie nalezy przesadzac z blonnikiem, w dobrych ilosciach łatwiej sie "wyproznisz" ale gdy bedzie go za dużo to ci to utknie w jelitach. Ja stawiam na mieszanki!!! Z kefirem i jabłkami po prostu pycha...
  • @Agnieszka, nie. Lepiej jeść płatki, ponieważ są one bardziej odżywcze niż otręby. Otręby można dodać jako dodatek np. łyżkę - dwie w celu dostarczenia błonnika.
  • Agnieszka 2011/01/28 19:18
    dziękuje za wytłumaczenie - teraz wiem, że częściej będę jadła płatki owsiane tzn codziennie jem miseczkę różnych płatków np: dzisiaj miałam 400ml mleka, 4 łyżki otrębów pszennych, 2 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki siemia lnianego, 1 łyżka miodu + pół banana - mega śniadanie co nie? :D haha a jestem na diecie :)
    dziwne, że płatki mają więcej kalorii niż otręby, ale nie zagłębiam się już w to ;p
  • @Agnieszka, mega, ale zdrowe śniadanie, a organizm i tak to spali od rana :) A co do kalorii otrębów i płatków. Zobacz ile w płatkach jest błonnika, a reszta to węglowodany przyswajalne :)
  • Ważyłam dziś łyżkę tych płatków sześć razy , i za każdym razem moja waga pokazywała 5 gram , mimo wszystko - tak ufam temu serwisowi,że i tak liczę jak 10 gram :P
  • @elena przecież łyżka łyżce nie równa. Jeśli ważysz to ufaj swojej wadze. Jak otwieram szafkę ze sztućcami to w ndużych łyżkach mam ich ok 5 rodzajów. (mają różne wielkości i głębokości)
  • Dokładnie - lepiej ufać swoim :) moje łyżki są raczej bardziej płaskie niż te na zdjęciach, wiec pewnie mniej sie w nich mieści, ale i tak liczę tak jak jest podane tutaj, bo wagi kuchennej nie mam :P
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/05/02 09:44
    Każda nabrana łyżka będzie ważyła różnie (w zależności od samej łyżki i ilośći nabranego produktu), ale nie ma to dużego znaczenia. Zakładając, że do posiłku użyjemy powiedzmy 4 łyżki płatków (plus jakieś dodatki) to według naszych danych będzie to ok. 150kcal (z płatków, bez dodatków). Jednak taki wynik uzyskalibyście mając naszą łyżkę i nakładając idealnie nasze porcje.

    W praktyce wartość energetyczna dla 4 łyżek będzie pewnie gdzieś w przedziale 120kcal - 180kcal (ciężko oszacować błąd dokładniej, ale z naszego doświadczenia 20-30% błędu nie będzie niczym niezwykłym). Raz nałożona porcja będzie trochę większa, raz trochę mniejsza (co jest normalne!), jednak jedząc przez dłuższy okres czasu 4 łyżki płatków jako porcje można założyć, że wartość energetyczna (oczywiście uśredniona w czasie) porcji będzie mniej więcej stała.

    Jeśli już musicie trzymać kalorie w ryzach, to róbcie to z głową (pamiętając, że można je tylko szacować, a dokładne liczenie jest bez sensu). NIKT nie wie, ile dokładnie energii przysporzyła Waszemu organizmowi taka łyżka płatków. Nawet jeśli będzie to liczyły z dokładnością do kalorii i tak nie uzyskacie "prawdziwego" wyniku, bo takiego nie ma. Nasze dane obarczone są błędem (inna partia, innego producenta, przygotowana w trochę inny sposób, będzie miała inną energetyczność), a wartość energetyczna, którą dany produkt Wam dostarczy zależy od bardzo wielu zmiennych (w tym tak oczywistych jak różnice w produktach, czy Wasze indywidualne predyspozycje, do takich niuansów jak sposób jak okres i sposób przechowywania: przykład - str 16). Nie jesteście w stanie ogarnąć tych wszystkich zmiennych (i nie ma najmniejszego powodu, by próbować to robić, wystarczy zwykły rozsądek).

    Nie ma naprawdę sensu liczenie tego z większą dokładnością, przejmowanie się wielkością łyżek, liczeniem ich zawartości, to zabiera przyjemność z jedzenia i może prowadzić do zaburzeń odżywiania. Jest piękny majowy weekend, wiosna, a my zamiast czytać Wasze ciekawe inspiracje grillowe zanurzamy się w Waszych rozważaniach na temat wielkości łyżek. Smutne..
  • No cóż - nawet jesli zdaje sobie sprawę, ze są pewne zmienne (chociaż nie myślałam ze aż takie jak w tym przykładzie z jabłkami) to i tak liczę dokładnie, bo taki mam charakter można powiedzieć. Mam raczej ścisły umysł i liczby przemawiają do mnie najlepiej ;) nie lubię niczego szacować albo wyznaczać "mniej wiecej". Mam tak nawet z budzikiem :P większość ludzi nastawiam z dokładnością do 5 min a ja z dokładnością do minuty np. na 8:22, bo wiem ile czasu zajmuje mi rano jaka czynność, a wiec wole te 2 min dłużej pospac XD a przyjemność z jedzenia odbiera mi raczej nie wiedza ile kcal sie w tym znajduje - wole zjeść nawet bombę mając świadomość iż jest ona "straszna" niż pozostać w nieswiadomisci :)
    A skoro już jest chwilowy offtop to pozwolę sobie na takie pytanie - czy jest jakiś w miarę wiarygodny sposób (wzór) na obliczenie swojego dziennego zapotrzebowania na kcal? Bo internetowe kalkulatory podają bardzo rozbieżne wyniki ;)
  • Hm, widzę że wzbudziłam jakieś nerwy pisząc o durnej łyżce, nie jestem na żadnej diecie typu 1000 - 1500 kcal ale mimo tego lubię wiedzieć co jem od strony wartości energetycznej,Z CZYSTEJ CIEKWOŚCI
    dobrze wiem że nigdy nie da się wyliczyć idealnych porcji i nigdy nawet nie próbowałam, stanie w kuchni z kalkulatorem w dłoni to dla mnie duże przegięcie
    Moja waga kuchenna nie jest rewelacyjna i często przy lekkich produktach, w ogóle ich nie załapuje - DLATEGO WOLE PRZYJĄĆ WARTOŚCI PODANE TUTAJ
    Haruka - mam DOKŁADNIE to samo podejście co Ty, ja nastawiam budzik na 6:58 ;)
    Pozdrawiam i życzę udanej reszty tego pięknego (nie wiem gdzie) weekendu.
  • Karolcia 2011/05/10 12:03
    Możecie podać jakiś fajny sposób przygotowania owsianki??? Bo moje wersje już mi się znudziły? A może robicie z nich coś innego???
  • desgrasar 2011/05/10 12:51
    Ja robię tak: 2/3 łyżki otrębów owsianych (zamiast płatków, trzeba wtedy uważać na częstotliwość spożycia takiej owsianki z racji zaparć) zalewam mlekiem w wysokim naczyniu, wkładam na mikrofali na średnią moc na ok 3 min - sprawdzam żeby nie wypłynęła oraz była odpowiednio gęsta. Wyjmuję, dodaje 1/2 tabletek słodzika (w zależności od upodobań smakowych) oraz 1/2 łyżeczki kakao mieszam energicznie aż znikną grudki. koniecznie spróbujcie! jak się ktoś nie odchudza albo brzydzi sie słodzikami oczywiście może posłodzić cukrem albo jeszcze lepiej melasą z cukru trzcinowego. Z cynamonem też super:)
  • Weronika 2011/05/10 15:55
    moja Rafaello :)
    2 szklanki mleka podgrzewać do zagotowania , gdy będzie kipieć dodać 3 łyżki wcześniej namoczonych płatków owsianych ,gotować aż do momentu całkowitego zgęstnienia. Posłodzić , dodać wiórki kokosowe (ok 3 łyżek) i migdały
    PYCHA
    często do takiej gorącej wrzucam kawałek czekolady, masy krówkowej , herbatniki , rodzynki - każda jest pyszna
  • ja na śniadanie to zalewam po prostu zimnym mlekiem i dodaje rodzynki i orzechy. Bez żadnego gotowania. Lubie jak jest troche twardawe
  • ja podobnie jak ola nie gotuje owsianki, ale zalewam płatki (górskie) wrzątkiem, a później dodaje do nich odrobinkę mleka ;)
    zwykle jem z pokrojonym w drobną kosteczkę jabłkiem, cynanomen, rodzynkami, śliwką suszoną i orzechem włoskim ;) mniam ;)
  • nie wiem czy można tutaj zamieszczać jakieś linki, jeśli nie to z góry przepraszam ;)
    http://lekko-i-zdrowo.blogspot.com/ - blog z przepisami (na owsianki i nie tylko), z których czasem korzystam ;)
  • Karolcia 2011/05/10 22:52
    Dzięki za pomysły, na pewno skorzystam :*
  • AnisseQ13 2011/05/30 19:43
    pomysły fajne, też skorzystam :)
  • Czy to prawda,że spożywanie codziennie owsianki powoduje odwapnienie kości i jest niezdrowe dla organizmu?
    Ile razy w tygodniu powinno się ją spożywać?
  • Gabriela 2011/08/31 21:47
    Zuta: też gdzieś znalazłam podobną informację, ale jednocześnie przeczytałam, że płatki owsiane zajmują trzecie miejsce na liście najzdrowszych pokarmów świata.
    Zresztą... sama jadam owsiankę niemal codziennie, do tego prowadzę raczej aktywny tryb życia, a na żadne problemy z kośćmi nie narzekam.
  • a czy łyża ugotowanych będzie mieć tyle samo kcal??
  • no nie. Znaczy: łyzka suchych po ugotowaniu (w wodzie) bedzie miała tyle samo kcal, ale podczas gotowania one zwiekszają swoją objętość, wiec być może, żeto co mieściło się w formie suchej na łyżce nie zmieści się po ugotowaniou na niej (nie wiem czy w przypadku łyżki jako małej miary jednak będzie to widoczne, ale na pewno 400g suchych płatków z opakowania nie zmieścisz w nim z powrotem po ugotowaniu, bo będą miały wiekszą objętość).
    No i kwestia tego w czym owe płatki ugotujesz- jesli w wodzie to ich kcal sie nie zmikeni, ale jeśli w mleku z cukrem, to juz inna sprawa..
  • Gorąco polecam płatki owsiane górskie firmy Melvit (dostępne np. w Kauflandzie, opakowanie jest papierowe, w sumie z daleka wygląda jak opakowanie mąki). Są o wiele lepszej jakości niż np. płatki firmy Sante czy Kupiec (te często były dziwnie rozdrobnione, nieciekawe ogółem) i smakują pysznie. Płatki płatkom nierówne, trzeba próbować.
  • mój przepis na owsiankę IDEALNĄ! (po wielu próbach, eksperymentach itd)
    - 200 ml mleka (1,5% - 05,%, różnie)
    - 3,5 łyżki płatków owsianych
    - 2 łyżki otrębów pszennych
    - łyżka rodzynek sułtańskich bakalland (moim zdaniem najlepsze, nie mają w składzie oleju, nie są za suche, idealnie wilgotne, najsmaczniejsze)
    - łyżeczka sezamu
    - łyżeczka słonecznika
    - 2 migdały (pogniecione)
    - 3 orzechy laskowe (pogniecione)
    - orzech włoski (pognieciony)

    wieczorem wszystko ze sobą mieszam, posypuję cynamonem, zostawiam zamknięte. rano tylko doprowadzam mleko do wrzenia, wrzucam 2-3 tabletki słodziku, zalewam przygotowaną mieszankę, przykrywam i zjadam za jakieś 15 minut.

    płatki pięknie pęcznieją, porcja jest naprawdę spora, dostarcza ok. 350 kalorii, zawiera same zdrowe rzeczy, żadnego dodatkowego cukru. lubię dobrze zjeść, a takim śniadaniem jestem naprawdę na kilka godzin najedzona. w szkole czuję głód dopiero po 3-4 lekcjach, a nie od razu po wyjściu z domu.

    nie wiem dlaczego zabijacie się tu o liczbę kcal w płatkach, są zdrowe, 20 kalorii raz więcej raz mniej różnicy nie zrobi.
  • Najlepsze są owsiane górskie zalane wrzątkiem na 2min i z cynamonem. Można dodać owoce świeże (mój faworyt to truskawki) lub suszone jak ktoś lubi na słodko.
  • Jest możliwe że łyżka p. owsianych KUPIEC ma tylko 25 kcal?
  • @senowa robiłam zawsze bardzo podobną, jednak z dodatkiem świeżych owoców, a ostatnimi czasy bez bakalii, jak już ją robię w kuchni to nie chce mi się iść po nie na górę ;p do tego przerzuciłam się na kaszę jaglaną (szczerze polecam), tylko czasem robię owsiankę dla odmiany. tip: jeżeli ktoś robi wieczorem owsiankę na rano, to po ugotowaniu dopiero, ale przed ostygnięciem wrzucić do niej pokrojone owoce (u mnie dziś gruszka) i dobrze wymieszać, zmiękną pod wpływem ciepła, ale nie rozciapią się za bardzo, za to nadadzą całości słodyczy i nie trzeba już dosładzać. ale powiem Wam szczerze, że najlepszą owsiankę na świecie (z perspektywy czasu oczywiście, wtedy nie mogłam jej przełknąć) jadłam na wakacjach u babci. biała, gęsto-rzadka, słona, z kożuchem. bez bawienia się w cynamony i zarodki, prawdziwa wiejska owsiana na mleku od świeżo wydojonej krowy.
    odnośnie szkodliwości owsianki: gotowanie, moczenie lub dodanie zmielonego ryżu po części dezaktywuje działanie kwasu fitynowego, utrudniającego wchłanianie wapnia i innych substancji. długotrwałe jedzenie ich na surowo może rzeczywiście nie być najlepszym wyborem.
  • Zuta, ja też to czytałam. Chodzi o to, że płatki owsiane (jak wiele produktów zbożowych razowych/pełnoziarnistych) zawierają związki, które utrudniają wchłanianie wapnia. Jeśli zjesz owsiankę na mleku to wapń z mleka będzie wchłaniał się gorzej niż np. gdybyś zjadła kaszkę mannę na mleku czy płatki kukurydziane. Tak samo (z tego co wiem) jest z kanapką z serem na razowym chlebie. Jednak nie należy się tym przejmować, jeśli w innym posiłku, w ciągu dnia, zjesz jeszcze coś "wapniowego" (najlepiej bez łączenia tego z produktami pełnoziarnistymi/razowymi, szpinakiem, rabarbarem itp.). Jeśli coś z tego co napisałam się nie zgadza, niech ktoś mnie poprawi. Informacje te zaczerpnęłam z internetu.
  • sposob na moja owsianke: dla lubiacych zjesc duzo, a malo kalorycznie
    6 lyzek platkow gorskich (koniecznie-inne sie nie sprawdza, chyba ze ktos lubi papke jesc) zalac szklanka wrzatku na okolo 10 minut, az do wchloniecia wody przez platki. Dodajemy szklanke mleka, garnek stawiamy na malym ogniu i czekamy az sie zagotuje (ja czekam jeszcze 2-3 minuty od momentu wrzenia). Dodajemy swoje ulubione dodatki, u mnie sa to slonecznik, otreby zytnie, pszenne, gryczane, len, popping z amarantusa (po lyzce kazdego. Wychodzi gesta i przepyszna:)
  • monika twoja owsianka nie jest mało kaloryczna
  • Paula, patrząc na objętość-skondensowanie kalorii, jest jej dużo, jest zdrowa, można się najeść i jak na śniadanie (zależy jeszcze od płci, aktywności etc. etc.) owszem, jest mało kaloryczna. Jak dla mnie, brakuje jedynie jakiegoś dodatku świeżego owoca.
  • ja robie sobie płatki owsiane górskie na wodzie oczywiscie gotuje i na koniec dodaje banana startego na drobnych oczkach mozna dodac orzechy ....pycha
  • duzo? niecale 400 kcal na sniadanie, ktore i tak spalicie w ciagu dnia
    no ale dobra, powiedzmy ze 330 kcal (bo tyle wynosi 6 lyzek platkow i szklanka mleka) to duzo dla kogos - chodzilo mi bardziej o sposob wykonania, bo z szesciu lyzek platkow i mleka otrzymywalam porcje ktora ja osobiscie sie nie najadalam. teraz z 6 lyzek platkow, szklanki mleka i szklanki wody (ktora kalorii nie ma) otrzymuje cala duza salaterke owsianki :) porcje kazdy niech sobie dobierze sam
  • mi tam przepis moniki pomógł, zazwyczaj owsianka zatykała mnie na bardzo krótko, a tym sposobem 4 łyżki zalane wrzątkiem z dodatkami sycą już na całkiem zadowalający czas. do tej pory po prostu źle je przygotowywałam (zbyt surowe/zbyt rozgotowane), także dzięki @monika ;)
  • Ja również muszę spróbować przepisu Moniki. 400 kcal jak na taką porcję to bardzo niewiele.
  • A nic się nie stanie, jeżewli będzie się jadło te płatki tylko z lekko podgrzanym mlekiem? Tzn nie będę je zalewać wrzątkiem, gotować, namaczać itd? Bo czytałam, że trzeba, ale ja wolę nie namaczać tylko zalać letnim mlekiem.

    Są jakieś skutki, jeżeli sie je je "surowe"?
  • nie ;) ja zalewam wprawdzie gorącym mlekiem i zostawiam do zmięknięcia, nie gotuję ich, jak zalejesz ciepłym to będą dłużej mięknąć po prostu, ale nic się nie stanie. czasami nawet jem je na "surowo" z jogurtem i też nic mi nie jest :) są bardzo smaczne.
  • a to dobrze, bo ja nie lubię ich takich miękkich, wolę jka są twarde ;)
  • Mam pytanie - czy jeśli w jadłospisie jest napisane "75g owsianki" to chodzi o już ugotowane płatki owsiane? Mam nadzieję, że nie, bo ciężko byłoby się tym najeść..
  • napewno chodzi o takie jak sa na zdjęciu
  • ja wrzucam płatki wprost do gorącego mleka i gotuje cały czas mieszając aż płatki napęcznieją i całość zgęstnieje. dodaje 3 pokrojone suszone śliwki, łyżkę wiórków owsianych oraz pod koniec pól dużego banana pokrojonego w półplasterki- pycha
  • * miało być wiórków kokosowych, a nie owsianych ;D
  • Mam pytanie, czy w jakikolwiek sposób zmienia sie kalorycznosc płatków po zalaniu ich wrzatkiem? Przypuszczam,ze w żaden,ale wole dopytać
  • Dopytując : zalewam 4 łyzki płatków owsianych i po spędzeniu doby w lodówce ważą 105 g. Na którą kaloryczność mam w takim wypadku patrzeć? Liczyć 37 kcal*4 czy patrzec na to,ile ważą później?
  • rika
    zawsze patrzysz na wagę przed.
  • Ja się przerzuciłam na otręby, raczej z przymusu, bo po płatkach miałam problemy pokarmowe. Miałam wzdęcia, zresztą podobnie jest z kaszą manną i to mnie bardzo zastanawia...
  • Martittaaaaaaaaaaaaa 2013/05/07 20:53
    Zmieliłam płatki w malakserze, mają konsystencję mąki. Czy lłyżka takiej mąki równa się łyżce płatków nie mielonych??
    Taka mąka jest idealna do muffin, placków, tart itp.
  • Iloma łyżkami się najadacie..? Wystarczy 5..? I jak zrobić z tego taka gęstą owsiankę na wodzie..? proszę o odpowiedzi..
  • najadam się 15-20 łyżkami z mlekiem, na wodzie te płatki są nie do zjedzenia, gęsta owsianka powstaje jak nie dodasz zbyt dużo płynu i będziesz dłużej gotować aż powstanie kleista papka. Wydaje mi się że z 50g płatków gęsta będzie jak dodasz 250-300ml płynu, dokładnie nie wiem bo robię to na oko i nie często
  • kornelia7777 2013/05/27 20:21
    nie polecam zalewanie wrzatkiem platkow owsianych :) traca na wartosci wtedy :) najlepiej w nocy zalac je woda zeby napecznialy i rano przed spozyciem lekko je podgrzac. ja robie je na wodzie :) poniewz nie mam dostepu do prawdziwego mleka :( a takie s supermarketu... no coz moim zdaniem malo ma wspolnego z mlekiem :(
  • kornelia7777 2013/05/27 20:30
    a ja mam z kolej takie pytanie, dostalam musli ogrooomna paczke (nie znosze takich gotowych musli, sama robie domowa granowe i dodaje do owsianki i w ten sposob mam musli :) ALE wydlubalam z tego musli wszystkie te banamy w cukrze ananasy itd i zostaly same platki owsiane, czy uwazacie ze sa one okej? nie sa to typowe platki ale takie jakby... pekniete? :D nie wiem jak to opisac poprpstu ziarno jest cale popekane. jakiemu procesowi zostaly te platki poddane zeby taka postac miec? i czy ich jedzenie ma sens czy lepiej je oddac komus i kupic tradycyjne niepekniete platki? :D
  • @kornelia7777 widziałam tego typu płatki wiele razy ale nie mam pojęcia jakiej je obróbce poddano, może prażeniu, może ugotowano je i ponownie wysuszono... to chyba coś w rodzaju płatków błyskawicznych których nie trzeba gotować tylko zalać wodą lub mlekiem. Pewnie mają mniej wartości odżywczych niż te zwykłe i mogą zawierać cukier. Ale żeby się nie zmarnowały ja bym zjadła, na pewno są smaczniejsze od naturalnych :p raz na jakiś czas nie zaszkodzi jak urozmaici się dietę w takie słodkie coś.
  • ja robię owsiankę na mleku. do gotującej się szklanki mleka dorzucam 4 łyzki płatków owsianych i czekam aż zrobi się papka. przekładam do miseczki i jak trochę się ostudzi to dodaje łyżeczkę miodu. pychotka :) porcja objętościowo nie jest bardzo duża, ale sycąca. po przeczytaniu komentarzy zastanawiam się nad opcją z dodatkowymi dwoma łyżkami i szklanką wody, bo czasem zjadlabym więcej. moja owsianka to 300kcal, z reguły jem tez drugie śniadanie więc tyle mi starczy na sam początek dnia.
  • kamilinks 2013/07/12 14:28
    a ja biorę często płtki owsiane do pracy na drugie sniadanie. W dumu mieszam płatki z malinami, truskawkami, migdałami czy co tam mam aktualnie w domu a w pacy zalewam to jogurtem naturalnym. Czekam chwile i jak trochę zmiękną to jem. Pyszne i pożywne.
  • Moim zdaniem warto zainwestowac w wagę kuchenną. Bo na zdjęciu nie widać ile ta łyzka dokładnie waży, ja zważyłam na swojej i wyszło 7 g (a nabrałam zaokrągloną) niby nie duża rozbieżność, ale jeżeli porcja to 5 łyżek to np. zjemy 35 g płatków a nie np. wartość docelową 50g- a to już spora różnica. Nie chodzi tylko o diety odchudzające, lecz również o żywienie osób aktywnych fizycznie czy chcących przybrać na wadze/utrzymać. Bo nie jest to róznica 2 kcal a 50 i jakby nie patrzeć, ktoś może zjadać poniżej dziennego zapotrzebowania.
  • Dla każdego porcja wygląda inaczej, dla jednych to 30g, dla innych 100g. Według mnie nie warto zaprzątać sobie głowy ważeniem i mierzeniem wszystkiego co zjemy tylko robić to na oko, jak widzimy że nie najadamy się 5 łyżkami to można dołożyć drugie 5, najwyżej trochę zostanie. Powinniśmy sami decydować ile potrzebujemy a nie polegać na liczbach.
  • Czyli porcja składająca się z 50 g nieugotowanych płatków owsianych, które zaleję wodą nie zmieni swojej kaloryczności? Mimo, że objętość będzie większa?
  • @Pataaa
    Dokładnie tak, w końcu woda nie ma kcal :)
  • Magdalenaaaaaaaa 2014/02/24 15:35
    Pani Izabelo czym różnią sie płatki górskie od zwykłych ?bo nigdzie nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie a nie wiem ktore maja wiecej wartosci odżywczych ;)
  • płatkozjadacz 2014/02/24 20:14
    owsiane górskie - 9 pełnych lyżek = 100g
    dziękuję.
  • Annaaanaaan 2014/02/25 22:32
    Czy ktos zna odpowiedz na moje pytanie , ktore płatki sa bardziej wartościowe ?
  • Najbardziej wartościowe są górskie, ponieważ są najmniej przetworzone.
  • czy jeśli ugotuje 5 łyżek(50g) płatków i według przepisu na opakowaniu 'powstanie' z tego 200g płatków to kaloryczność posiłku powinnam liczyć na 50 czy 200g produktu?
    Gubię się w tym już, więc z góry dziękuje za odpowiedź,
  • @gabi99 powinnaś liczyć kaloryczność platkow przed przyrzadzeniem (czyli kaloryczność 50g platkow)
  • Z moich obliczeń wynika, że suche płatki 10g ugotowane na wodzie będą miały 13 kcal, ponieważ 100g ugotowanych już płatków wynosi 236 kcal. To nie prawda, że nie zmieniają kaloryczności po ugotowaniu! Podobnie jest z makaronem -suchy ma więcej kalorii niż ugotowany, sprawdźcie sobie ;-) Dla potwierdzenia dobrze by było aby Pani Izabela zrobiła taki pomiar płatków ugotowanych.
    Pozdrawiam serdecznie :-)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2014/04/29 16:04
    @Jazz333: Proszę nie wprowadzaj użytkowników w błąd. Wartość odżywcza przez sam fakt ugotowania w wodzie NIE zmienia się. Nie ma się co zmieniać, bo woda nie dostarcza energii. To, czego wiele osób nie rozumie to fakt, że woda ma masę, więc przeliczając po przyrządzeniu na określoną ilość gram (np. na 100 g gotowego produktu) wyniki wyjdą inne niż dla produktu suchego. Takie przeliczenie jednak nie jest konieczne do codziennego szacowania i jeśli komuś wpływ wody sprawia problem to lepiej w ten sposób nie przeliczać.

    Temat był wałkowany setki razy w komentarzach, zapoznaj się proszę z tymi linkami, gdzie poruszane są podobne kwestie (to są linki do moich odpowiedzi w podobnych pytaniach, polecam przewinięcie do góry po wejściu w linka, żeby zobaczyć początkowe pytanie):
    http://www.ilewazy.pl/kawalek-ciasta-rafaello-na-krakersach#komentarz-31773
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-fasoli-mung#komentarz-30817
    http://www.ilewazy.pl/parowka-wieprzowa#komentarz-4405
    http://www.ilewazy.pl/buchta-buleczka-drozdzowa-z-powidlami#komentarz-51936
    http://www.ilewazy.pl/porcja-karaibskich-warzyw-na-patelnie-z-sosem#komentarz-23427
    http://www.ilewazy.pl/filet-z-kurczaka-bez-panierki#komentarz-7271
    http://www.ilewazy.pl/ziemniak-ugotowany#komentarz-3900

    Jeśli coś jest niejasne to daj znać, lub przytocz jak dokonałaś swoich obliczeń, bo nie wiem jak Ci wyszły prezentowane wyniki.

  • @Maciej bardzo dziękuję za nastawienie na dobry tor :) zwracam honor. Niestety teraz okazało się, że w błąd wprowadziłam także siebie- od dwóch lat liczę kalorie przy mojej aktywności a płatki owsiane codziennie widnieją w moim menu. W błąd wprowadziły mnie przede wszystkim takie strony http://kalkulatorkalorii.net/kalkulator-kalorii/757-100-platki-owsiane-gotowane-owsianka-na-wodzie
    http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,P%C5%82atki-owsiane-g%C3%B3rskie-ugotowane-Kupiec.html

    Dla rozwiania wątpliwości proponowałabym dodać taki pomiar do "zważonych produktów"
    pozdrawiam :)
  • Płatki owsiane pęcznieją gdy są moczone czy gotowane - dlatego szklanka ugotowanych to około 1/2 kalorii suchych
  • Płatki owsiane mają 378kcal gdyż trzeba doliczyć kcal z błonnika, którego jest w płatkach bardzo dużo a przed opracowywaniem większości tabel uważano że błonnik nie posiada kcal. Pozdrawiam.
  • @Adi: Oj, tam, oj tam, po pierwsze z tym błonnikiem to ponoć nie wiadomo czy ma 0 czy ma 2 czy ma 4kcal więc najlepiej założyć, że ma 2:) W przypadku płatków owsianych to 7 g/100 gram biorąc pod uwagę że zwykle zjada się ok 40g to nie jest jak to ujęłaś 'bardzo dużo'- jakby to były otręby to może ewentualnie można by podebatować:P

    A tak w ogóle to tu weszłam, bo chciałam zapytać z ilu łyżek robicie owsiankę na redukcji? Bo mi ostatnio posmakowało, a trochę się boję, bo to w końcu węglowodany, a z kolei serki wiejskie i twarożki już mi się trochę przejadły:P
  • Witam, ją nie przepadam za owsianka na słodko - generalnie dan głównych na słodko nie lubię ale na śniadanie rovie sobie wersje wytrawna a\'la pomidorowa. 50g płatków wrzucam do gotujacej się wody, dodaje garść mrożonej Wołoszczyzny, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i przyprawy. Latem do tego świeży koperek. Jak przestygnie trochę to pół łyżeczki oleju kokosowego - ale to w ramach zdrowych tłuszczy do każdego posiłku a nie dla walorów smakowych.
  • Mawełeł 2015/07/22 07:42
    @LostHighway91, ja robię z 6 - czyli 60 g na szklankę mleka 0,5 %
  • Czy można to jeść całkem na surowo, bez gotowania? Dotychczas używałam "mix śniadaniowy" kupiony w markecie, zawsze jadłam suche zalane jogurtem, ale to był trochę inny produkt
  • Pistacj@ 2015/10/08 23:24
    Chyba tak, też się nad tym kiedyś zastanawiałam, czasami wrzucam takie surowe do jogurtu, ale rzadko, bo nie przypadła mi taka wersja do gustu ;) teraz prażę sobie i wrzucam do jogurtu, są lepsze ;) jednak najbardziej mi smakują gotowane z mlekiem.
  • Pistacj@ jak prażysz takie płatki ?
  • Pistacj@ 2015/10/09 17:58
    Ja prażę na suchej teflonowej patelni, aż się zrumienią ;)
  • Pistacj@ - w czym/jak zmienia się ich struktura/smak?
  • Pistacj@ 2015/10/09 23:10
    Są bardziej chrupiące, a smak troszkę taki orzechowy, ale to najlepiej samemu ocenić, tylko nie można za długo ich prażyć, bo zrobią się gorzkie ;)
  • Muszę wypróbować takie prażone płatki, jeszcze nie jadłam. Ale najzdrowsze chyba są takie bez obróbki termicznej?
  • Kupiłam identycznie wyglądające płatki, ale napisali na nich "błyskawiczne"; to co ja właściwie mam? Błyskawiczne też występują w takiej nie rozdrobnionej wersji czy producent pomylił etykiety ;) ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/13 07:56
    @Tvk_91: Rzeczywiście, płatki owsiane błyskawiczne najczęściej występują w takiej postaci: http://www.ilewazy.pl/lyzka-platkow-owsianych-blyskawicznych
    Te opisywane przez Ciebie zapewne przeszły powtórnie proces zwany obróbką hydrotermiczną (w innych rodzajach płatków, ziarno owsa poddawane jest jednorazowym zabiegom hydrotermicznym). Ale nie poddano ich dodatkowemu rozdrobnieniu.
    Jeżeli w dalszym ciągu będzie nurtowała Cię ta kwestia, zachęcam do kontaktu z serwisem konsumenta. Możesz podzielić się później tą informacją w komentarzu. Ja z przyjemnością czytam odpowiedzi od producentów :)
  • Nieodłączna część mojego śniadania :) !!!
    A tak z ciekawości : Ile czasu trawi się takie suche, zmielone płatki owsiane (5łyżek) dodane do koktajlu ?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/09/21 09:03
    @Owsiana co rozumiesz przez trawienie? Czas od spożycia do wydalenia resztek pokarmowych?
  • Chodziło mi raczej czy są w takiej postaci ciężkostrawne
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/09/21 15:38
    Im bardziej rozdrobniony i namoczony produkt tym lepiej strawny, dlatego rozdrobione płatki w koktajlu nie są ciężkostrawne.
  • Kinga5382 2018/05/21 09:51
    A czy mogliby mi Państwo wytłumaczyć, dlaczego jedne płatki owsiane mają np. 6,9 gram błonnika w 100g, a inne aż 10 albo 11? Z góry dziękuję bardzo za pomoc :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/05/21 12:54
    @Kinga5382 związane jest to z samym surowcem. Płatki owsiane mogą powstawać z całego ziarna lub z wcześniej oczyszczonego i rozdrobnionego. Te drugie mają zdecydowanie mniej błonnika.
  • Lukaszenko 2018/10/05 07:37
    Przestańcie plakac i kupcie wagi
  • Owsianka to moje ulubione śniadanie już od wielu lat.zarazilam nim nawet śniadaniowego kanapnozerce męża☺️ Mój przepis wygląda tak ( porcja duża ,ale ja z tych dla których śniadanie musi być obfite)
    40 g płatków zalewam na noc woda tylko do ich poziomu aby napęcznialy
    Rano dodaje starte na tarce jabłko (można pokrojone, ja lubię papkowa konsystencję), jogurt naturalny, obowiązkowo cynamon, odrobinę soku z cytryny, ewentualnie odrobinę miodu i płatki migdałów ( ew. Inne orzechy żeby chrupalo;) w sezonie wzbogacam owocami, wspaniałe sprawdzają się maliny, borówki, truskawki. Zima dodaje kiwi. Śniadanie pożywne i dla mnie ulubione. Polecam wypróbować

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę