Łyżka pokrojonych czarnych oliwek

Oliwki

Łyżka pokrojonych czarnych oliwek waży 15 g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 132 kcal 20 kcal
Białko 1,4 g 0,2 g
Tłuszcz 12,7 g 1,9 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,8 g 0,3 g
Węglowodany 1,7 g 0,3 g
Błonnik 2,4 g 0,4 g
Sól 6,0 g 0,9 g

Oliwki kalorie w 100g: 132kcal

Zobacz więcej: łyżka czarne oliwki 15g

Ostatnia aktualizacja: 2013.07.02

Ważenie dodano: 2013.06.29 w kategorii Owoce i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 14 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Kocham! Tak jak zielonych nie lubię (chociaż dużo osób wmawia mi, że smakują tak samo), tak czarne mogę jeść bez końca :)
  • według mnie smakują zupełnie inaczej, ale ja uwielbiam i jedne i drugie :) czarne zwłaszcza na focacci!
  • Absolutnie nie smakują tak samo jak zielone :) ja lubię właśnie te czarne. Zielonymi wprawdzie też nie pogardzę, ale czarne to jest to :)
  • Niestety, nie lubię ani zielonych ani czarnych a słyszałam, że są bardzo zdrowe :(
  • @venuz dokładnie! Tak jak nie lubię i nie jestem w stanie przełknąć niczego pokroju pizzy, tak kawałkiem prawdziwego focaccio z duuużą ilością czarnych oliwek nie pogardzę :D
  • niccoe: powiem szczerze, że z "wiekiem" też mi trochę przeszło uwielbienie dla pizzy- a raczej zrobiłam się bardzo wybredna... Ale taka prawdziwa focaccia ach... czarne oliwki, oliwa, rozmaryn i ewentualnie pomidorki. Poezja!
    Mam dobry włoski przepis, jeśli ktoś jest zainteresowany!
  • niccoe: "prawdziwej focacci" - focaccia jest rodzaju żeńskiego, przeprszam, że poprawiam, ale warto to chyba wiedzieć, a ludzie często popełniają ten błąd :)
  • @Hokkaido faktycznie - mój błąd :) Co najciekawsze, nigdy nie jadłam focacci poza wlochami, a i tak zapamiętałam jako 'focaccio" :) Człowiek uczy się na błędach cale życie ;) Swoją drogą cieszę się, że już kilka osób potwierdziło różnicę smaku między oliwkami - widze, ze to nie moje wariactwo :))
  • niccoe, to i ja się przyłączę :-) Nie jestem szczególną fanką oliwek, ale jeśli już, to czarne smakują mi bardziej niż zielone :-)

    venuz, ja ślicznie proszę o przepis i z góry dziękuję :-)
  • Ok, oto i przepis- polecam bardzo! Jest absolutnie cudowny, a moi włoscy przyjaciele mówią, że robię najlepszą focaccię na świecie ;)
    Porcja na 1,5 blachy:
    - 500 g mąki
    - 300-350 ml ciepłej wody
    - 7 g suchych drożdzy
    - 4 łyżki oliwy z oliwek
    - 1,5 łyżeczki solo
    - 1,5 łyżeczki cukru
    * dodatki: oliwa, gruba sól morska + np. pomidorki i bazylia lub oliwki, kapary, rozmaryn
    Do miski wsypujemy: przesianą mąkę, drożdże, sól, cukier. Dodajemy oliwę i wodę- najpierw 300 ml, resztę w razie potrzeby. Wyrabiamy ciasto aż będzie zwięzłe, ok 10 min. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Wykładamy ciasto na naoliwioną blachę, na grubość 1 cm (nie mniej, bo zrobi się twarde i będzie przypominało bardziej krakersy ;)). Charakterystyczne dla focacci są "odciski palców", więc formujemy placek wbijając palce i robiąc 'dołki'. Polewamy oliwą i odstawiamy na 30 min.
    Układamy na placku nasze dodatki, skrapiamy oliwą i posypujemy grubą solą. Odstawiamy jeszcze na chwilę i w tym czasie nagrzewamy piekarnik.
    Piec w 190'C przez 30-40 min, aż będzie złota.
    Smacznego ;)
  • kocham wszelkie oliwki, nieprzekonanym polecam wielkie zielone (o kolorze trawy):
    http://www.masala.com.pl/p1585,duze-oliwki-cerignola-zielone-duze-z-pestka-1-5-kg.html
    albo genialne fioletowe:
    http://www.dz.all.biz/pl/oliwki-fioletowe-g4557
    polecam też zamarynowanie oliwek w odrobinie oliwy i ziołach (tymianek/rozmaryn/kumin) lub z dodatkiem pokrojonej na drobne kawałeczki cytryny, można dodać otarte orzechy np. pistacje.
    Oczywiście z czosnkiem też zawsze daję radę :)


  • Tapenada (czarne oliwki, oliwa, czosnek, cytryna, anchois, kapary) na chlebie to jest dopiero niebo w gębie!!!!
  • venuz, dziękuję bardzo, bardzo :-) Na pewno wypróbuję, jak znajdę chwilę czasu na pieczenie i dam znać jak wyszło. Jeszcze pytanko: jakiej mniej więcej wielkości ta blacha? Chodzi o taką dużą, płaską, bez "ścianek", na której piecze się ciasteczka? Czy o jakąś inną?
  • Kitek: tak, chodzi o taką dużą, płaską blachę jak na ciasteczka, taką, co jest standardowo w wyposażeniu piekarnika ;) Oczywiście można kombinować, ale ja robię na takiej ;)
    Powodzenia i daj znać, jeśli zrobisz!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę