Ser Ricotta

Łyżka sera serwatkowego Ricotta waży 20 g.

  100g na zdjęciu (20 g)
Energia 129 kcal 26 kcal
Białko 8,5 g 1,7 g
Tłuszcz 10,6 g 2,1 g
Węglowodany 1,8 g 0,4 g
Błonnik 0,3 g 0,1 g

Ser Ricotta kalorie w 100g: 129kcal

Zobacz więcej: łyżka 20g ser serwatkowy serwatka

Ostatnia aktualizacja: 2017.01.02

Ważenie dodano: 2011.02.01 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: serwatka, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. Minimum 40 % tłuszczu
Producent: Saputo
Marka: De Lucia

Mamy 7 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • mirabella 2012/11/21 08:58
    Hmmm, jak to ser ma minimum 40%tłuszczu, a ma mniej kalorii niż ser półtłusty? Nie rozumiem!
  • Ja też nie;) Tym bardziej,że w tabelce obok jest podane 10,6 g tłuszczu...
  • dziadova 2013/04/08 16:34
    A ja tam rozumiem. 40% to tłuszcz w suchej masie. No, a skoro w produkcie jest i sucha masa i woda, to procentowo wyjdzie mniej.
    Kocham ten ser! Pyszny z warzywami albo mięsem, i równie smaczny na słodko :)


  • Ricotta ponoć jest zalecana dla ludzi na diecie (nie tylko odchudzającej). Jest pyszna, uwielbiam ją :) wolę niż zwykły twaróg, ponieważ jej smak jest bardziej zbliżony do mozarelli, którą kocham a nie jem ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i dużą kaloryczność.
  • I ma ten plus, że jest to czyste białko serwartkowe bez tej nieszczęsnej kazeiny.
  • Kupiłam w tym tygodniu po raz pierwszy i pokochałam od pierwszego spróbowania :) Fajnie, że jest na tyle delikatny, że można go stosować zarówno do potraw na słodko jak i wytrawnych.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/01/02 17:43
    Niedawno kupiłam twardą ricottę z mleka owczego. O ile uwielbiam owcze przetwory (bardziej niż z mleka krowiego), o tyle ten wyrób nie przypadł mi do gustu. Ser charakteryzował się dużą "suchością" - a może tak ma być ? Ponadto, charakterystyczny owczy smak był bardzo słabo wyczuwalny - a z tego względu zaopatruję się w te wyroby ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę