Łyżka ugotowanej zielonej soczewicy

Zielona soczewica ugotowana

Łyżka ugotowanej zielonej soczewicy waży 12 g.

  100g na zdjęciu (12 g)
Energia 176 kcal 21 kcal
Białko 12,1 g 1,5 g
Tłuszcz 0,3 g 0,0 g
Węglowodany 30,4 g 3,6 g
Błonnik 4,5 g 0,5 g

Zielona soczewica ugotowana kalorie w 100g: 176kcal

Zobacz więcej: łyżka 12g ugotowana soczewica zielona

Ostatnia aktualizacja: 2016.10.27

Ważenie dodano: 2010.05.16 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Orico

Mamy 9 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Mam pytanie co do wartości kalorycznych podawanych tutaj produktów. Czy są one wiarygodne? Z tego co widzę różnią się one od wartości podawanych w innych tabelach w internecie czy gazetach takich jak Superlinia.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/05/17 15:11
    W skrócie przedstawię kilka informacji:
    Wartość odżywczą i energetyczną większości produktów podaję na podstawie informacji, które umieszcza producent na opakowaniu, korzystam również z wiarygodnych baz danych. Jeżeli producent nie umieścił wartości na swoim produkcie, kontaktuję się z nim w tej sprawie.

    W przypadku, gdy przygotowuję sama daną potrawę, wówczas poszczególne produkty do jej obliczeń pobieram albo z bazy, albo z danych przedstawionych przez producenta (w zależności od tego, jakie zastosowałam).

    Do ważenia produktów / potraw używam standardowej elektronicznej wagi kuchennej, o dokładności 1 g.
    Podaję wartość dla 100 g i przeliczam na daną porcję np. 12 g.

    Podam przykład, w jaki sposób obliczyłam wartości odżywcze dla łyżki ugotowanej, zielonej soczewicy :

    Soczewica zielona Orico. Producent zaleca czas gotowania 25 min. Ugotowana soczewica zwiększyła swoją objętość 2 razy. Wartość energetyczna surowego ziarna wynosi 351 kcal / 100 g, natomiast po "rozrzedzeniu" wodą, wartość energetyczna kształtuje się następująco:
    176 kcal / 100 g soczewicy ugotowanej w czasie 25 min. Po przeliczeniu, łyżka ugotowanej soczewicy będzie zawierała 21 kcal / 12 g.

    Izabela
  • Dziękuję bardzo za informację, po prostu wszędzie (zwłaszcza w internecie) można się spotkać z bardzo rożnymi wartościami, a w ten sposób można się pogubić w obliczaniu wartości swojego jadłospisu. Teraz mam pewność, że dane są tu godne zaufania.
    Po za tym chciałam pochwalić państwa za wspaniałą stronę, to był naprawdę genialny pomysł, tego potrzebowałam ja i jak widzę wielu innych ludzi. Życzę powodzenia w rozwoju strony ;)
  • Szkoda, że tak dużo:( uwielbiam, jak się dorwę to wole nie myśleć ile łyżek mi wychodzi:P
  • W końcu kupiłam zieloną soczewicę :) Ugotowana, podana z masłem - pycha. Muszę spróbować jeszcze innych rodzajów.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/04 07:45
    Wczoraj ugotowałam zupę krem z soczewicy: soczewica zielona, warzywa korzeniowe, por, czosnek, ser feta (owczy + kozi), nasiona dyni, ziarna słonecznika, orzeszki piniowe, przyprawy.
    Efekt wizualny samej zupy może szczególnie nie zachęca do konsumpcji, ale połączenie powyżej wymienionych składników dało bardzo smaczny efekt końcowy i aż chciało się dokładki ;)
  • @Izabela, kolor zupy może faktycznie trochę nieszczególny ;)
    Ale całość prezentuje się smakowicie, gęsta zupa z dodatkiem sera i różnych nasion musi być pyszna :)
  • Ja zazwyczaj gotuję zupę krem z soczewicy, jak mam różne resztki zalegające mi w lodówce. Ostatnio robiłam z soczewicy i selera z kluseczkami, a teraz w weekend z soczewicy, dyni hokkaido i pasty chilli, podałam z grzankami (z resztek chleba). Taki kuchenny recykling daje niezłe możliwości, można wykombinować smaczne danie praktycznie z niczego.

    Dobra jest też pasta z soczewicy i koncentratu pomidorowego doprawiona ziołami; pasuje na tosty, ale nadaje się również jako sos do makaronu albo ryżu.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/27 14:42
    Dzisiaj ponownie zrobiłam zupę krem z soczewicy. Posypałam ją płatkami sera Grana Padano: http://www.ilewazy.pl/lyzka-platkow-sera-grana-padano oraz orzeszkami piniowymi, a całość udekorowałam oliwą z oliwek. Jednak do tej konkretnej zupy według mnie ser feta znacznie bardziej pasuje. Zarówno smakowo, jak i kolorystycznie.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę