Zarodki pszenne

Łyżka zarodków pszennych waży 10g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 349 kcal 35 kcal
Białko 29,5 g 3,0 g
Tłuszcz 9,4 g 0,9 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,6 g 0,2 g
Węglowodany 31,5 g 3,2 g
Błonnik 14,0 g 1,4 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Zarodki pszenne kalorie w 100g: 349kcal

Zobacz więcej: łyżka 10g zarodki pszenne

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.06

Ważenie dodano: 2009.07.29 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 10 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • jakie właściwości mają te zarodki?
    gdzie mohe je nabyć? jaka firma? :)
  • mozesz je kupic np. w tesco lub innym supermarkecie z firmy sante
  • Zarodki są pyszne! Lekko słodkawe.
    Ja je dodaje np. do sałatek owocowych.
    Z tego co wiem mają dużo błonnika.
    I z zamieszczonego tutaj schematu widać, że są też niezłym źródłem białka.
  • Jaki odczyn ph mają zarodki?
  • Białko w takiej ilości? o.O
  • Wczoraj zakupiłam i spróbowałam. Użyłam ich do wypieku \"mini serniczków\". Ich \"mokra\", drobniutka struktura jest super! Chyba tego mi brakowało w otrębach czy płatkach, chociaż też je uwielbiam.
    Nie mogłam się powstrzymać, żeby nie podjadać tych zarodków łyżeczką co jakiś czas. Ale na raz nie można ich w siebie wcisnąć za dużo, bo zrobiło mi się mocno niedobrze po tym jak zmieszałam ich większą ilość z jogurtem naturalnym.
    Jednak takie zarodki to prawdziwa bomba witaminowa!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/03/24 20:00
    @MissOatmeal: A ja kilka dni temu zakupiłam zarodki orkiszowe. Mają jeszcze drobniejszą strukturę, niż te ze zdjecia. Od wielu lat łączę w jednym pojemniku zarodki + różne otręby (np. pszenne, orkiszowe, żytnie, owsiane, jęczmienne). Dodaję tę mieszankę między innymi do takich dań, gdzie standardowo używa się bułki tartej. "Sprzedałam" ten pomysł wielu osobom. Może kolejne osoby, które nie znały takiego zastosowania, po przeczytaniu tego komentarza zaczną tak czynić ;) Pierwsze zarodki kupiłam około 15 lat temu i pamiętam, że też na początku nie mogłam się powstrzymać od wyjadania ich łyżeczką z opakowania ;) Lubiłam też posypywać nimi masło, przed położeniem kolejnych składników na kanapkę. Ale teraz na surowo to chyba tylko od czas do czasu do koktajli mlecznych wykorzystuję.
  • Haha te zarodki to chyba mają w sobie jakiś narkotyk początkowo! Tylko najgorsze jest to, że cały czas mnie do nich ciągnie, a one w jednym momencie sprawiają, że robi mi się niedobrze.
    Ale powiem, że jak dobieram się do paczuszki, to szukam takich zlepionych kuleczek, które są niczym zarodkowe orzeszki hehe :D
    Na prawdę fajny dodatek z tych zarodków, Pani zastępują bułę tartą, a mi mąkę w wypiekach. Plus dzisiaj sypnęłam dosłownie troszeczkę do owsianki i zrobiła się jeszcze bardziej papkowata niż zwykle, co oczywiście dla mnie jest plusem :D
    No a jeśli znajdę orkiszowe, to na pewno też sobie takie sprawię ;D
  • @Izabeal- zamiast bułki tartej? Znaczy do czego np? Jako panierka do schaboszczaka albo ryby czy raczej taka bułka na maśle dopolania kalariora?
  • Patra- ja używam jako panierkę, np. do kotletów z ciecierzycy. Smakuje super! :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę