Makaron z zupy błyskawicznej

Makaron z zupy błyskawicznej

Makaron z zupy błyskawicznej waży 60 g.

  100g na zdjęciu (60 g)
Energia 453 kcal 272 kcal
Białko 9,0 g 5,4 g
Tłuszcz 17,0 g 10,2 g
Węglowodany 65,0 g 39,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Makaron z zupy błyskawicznej kalorie w 100g: 453kcal

Zobacz więcej: makaron porcja 60g

Ostatnia aktualizacja: 2017.10.19

Ważenie dodano: 2011.03.13 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mąka pszenna, tłuszcz roślinny, tapioka, sól, skrobia modyfikowana: E 1420, cukier, stabilizatory: trifosforan pentasodowy, guma guar, substancje spulchniające: węglan potasu, węglan sodu.
Producent: Tan-Viet
Marka: Vifon

Mamy 35 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Pamiętam, że jak byłam mała, to uwielbiałam jeść taki surowy makaron. Ma sporą zawartość tłuszczu.
  • BaŁaMuTkA 2011/03/13 21:37
    Matko ! Nie wiedziałam, że można w zwykły makaron tyle chemii wpakować... Oo
  • O matkoo!! UWIELBIAŁAM to jeść na sucho z przyprawą, wolałam to nawet od chipsów!
  • Oj tez kiedyś to jadlam na sucho ale rzeczywiście ma kupę kcal :O
  • i ja tez :)ale nie panietam jak na to wpadlam,by jesc go w takiej postaci:)
  • aliceglass 2011/03/14 08:51
    u mnie znajomi na podwórku jak byłam mała tak jedli, to i ja się później wciągnęłam. mam sentyment do tego makaronu na sucho z przyprawami. fajnie się chrupie. ale teraz już raczej nie jadam, jeśli już to naprawdę bardzo rzadko.
  • nigdy więcej tego nie zjem!!
  • :O w szoku jestem...
  • To do tej pory nie czytaliście etykiet? :)
  • Świetne ważenie. Zawsze mnie ciekawiło, ile kcal ma taka "zupkowa" porcja makaronu w wersji solo :)

    A że to chemia... Ludzie, czy Amerykę odkryto wczoraj? Odkąd takie zupki się pojawiły na rynku, wiadomo, że to sama chemia. Nie zmienia faktu, że smaczna. Raz na jakiś czas zjeść można, nie umrze się od tego.
  • Jakieś duże te wartości. Zupka Kurczak Curry z Vifonu na opakowaniu ma podane następujące dane dla 100g: 71,3 kcal, 1,3 g białka, 9,1 g węglow., 3,3 tłuszczów
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/06 09:10
    Podane przez Ciebie wartości dotyczą zupki po przyrządzeniu. To ważenie znajduje się tutaj: http://www.ilewazy.pl/porcja-zupy-blyskawicznej-kurczak-zloty, natomiast powyżej to suchy makaron.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/05/06 09:13
    @Wojtek: Wartości są poprawne. Zupkę również mamy na stronie i tam są dokładnie takie same wartości jak przez Ciebie podane. Trzeba jednak zauważyć, że te wartości są dla zupki po przygotowaniu (czyli ten makaron ze zdjęcia + olej + przyprawy + ok. 400ml wody), a tutaj jest po prostu suchy makaron. Jeśli zalejesz go wodą wg zaleceń producenta to wtedy faktycznie na 100g gotowego produktu wartości będę takie jak podałeś (woda "rozcieńczy" kalorie w 100g jednak dla całej porcji wartość się nie zmieni).
  • @Izabela @ Maciej: faktycznie! dopiero teraz to do mnie dotarło :) informację podawane przez producenta są dosyć mylące
  • Ja też lubię te zupki, ale mam pytanie:
    Jak wygląda sytuacja z kcal, kiedy jem ją taką z wodą, ale bez tego tłuszczu, który oni tam dodają?
  • A na opakowaniu mojej zupki z Vifona jest napisane, że masa netto to 70g. Wartość podana jest dla całej zawartości (tzn. plus przyprawy i olej) czy samego makaronu?
  • caroline 2011/08/24 17:59
    Kiedyś się kupowało i na podwórku się jadło na sucho. Pamiętne czasy. ;)
  • Pasztecik 2012/02/25 15:25
    Mi się wydaje, że coś nie tak z tymi Waszymi wartościami. Na mojej zupce (która także ma 60g, ale nie jest Vifona), wartość posiłku po przyrządzeniu wynosi 246kcal, więc jak to jest możliwe, żeby makaron miał nawet więcej kcal niż cała zupka?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/02/25 18:00
    @Pasztecik: Wszystko się zgadza, po prostu tutaj producent podaje, że makaron jest bardziej kaloryczny (272kcal). Nie ma sensu zawracać sobie głowę takimi małymi różnicami, zresztą i tak nie wiemy ile tych kalorii jest w makaronie naprawdę i ile z nich przyswoisz (możesz założyć, że będzie to w granicach 250-300kcal i to jest dokładność w zupełności wystarczająca do robienia bilansów energetycznych)
  • Pasztecik 2012/02/26 10:10
    Wiem, wiem. Co firma, to inna zupka i inne kalorie.
    Poza tym i tak nie zamierzam z chrupania makaronów, bez względu na to czy mają 250, 300 czy 400. Są smaczne :-)
  • Pasztecik 2012/02/26 10:11
    zrezygnować*
  • Ścieźla 2012/02/26 11:55
    O nie! Tylko nie to! Nie lubię tych chemicznych, powyginanych drutów, wyglądających jak po trwałej ondulacji :D Nigdy więcej nie wepchnę tego do ust! Za Chiny ;)
  • Vifon złoty kurczak, na opakowaniu pisze ze w porcji 70g jest 71,6 kcal (dotyczy to suchego makaronu) czyli jak zaleje go zwykla woda, to nadal bedzie mial 71,6 kcal tak ?
  • nie, bo woda też waży. Jak zalejesz woda to już nie będzie 70 g tylko około 400 g (zależy ile wody wlejesz)
  • raz na jakiś czas można na kacu wszamać :)
  • @Aga.... suchy makaron waży 70g i ma 71,6kcal. Więc sprawa wygląda tak: cała jego porcja ma 71,6kcal, natomiast 100g makaronu (trochę ponad jedna porcja) ma 102,3kcal. Teraz tak, bierzesz te 70g makaronu i zalewasz (załóżmy) 200ml wody. To cała taka przyrządzona porcja ma też 71,6kcal (ponieważ woda nie ma wartości energetycznej), ale po zalaniu wodą porcja ma już nie 70g a 270g (70g makaronu_200g wody). A 100g takiego "dania" (czyli troszkę mniej niż 1/3 porcji) będzie miało 26,5kcal.
  • Pani Izabelo, czy mogłaby Pani mi wyjaśnić jak to jest, że sam makaron ma 272 kcal, a po przyrządzeniu ma 320? Czy do gotowej zupy został dodany dodatek smakowy, który można znaleźć też w opakowaniu?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2014/03/29 20:43
    @ginaasf: Tak, gotowa zupa była przygotowana razem z zawartością dołączonych do opakowania torebek.
  • Proste np. Vifon zrobił zupę z 300g wody, i obliczył ze w 100g tej gotowej zupy jest 71,3 kcal :) Nie ma znaczenia ile wody dolejesz, dodasz więcej zmniejszy SOE ilość kcal na 100g ale objętość zupy się zwiększy wiec i tak tyle samo kcal zjesz :)
  • Trzynasty 2015/11/09 15:08
    Chemia? Gdybyście patrzyli na etykiety i nie jedli podobnych rzeczy to nie tkneli byście (ja tez;-)) parowek, chleba białego, kiełbas, wędlin, mięsa - zwłaszcza z kurczaka bo jest pompowany sterydami.
    Wszystko jest dla ludzi, oczywiście w granicach rozsądku.
  • Czyli rozumiem, że jak ten makaron zalejemy wodą z przyprawami, to on straci swoje wartości odżywcze i będą wynosić dokładnie tyle co tu: http://www.ilewazy.pl/porcja-zupy-blyskawicznej-kurczak-zloty ?
  • kursantka47 2016/06/30 23:05
    @Searned jak to straci? przecież tamta porcja to 60g suchego makaronu + woda z przyprawami. W całości porcji są większe wartości niż przy ważeniu samego suchego makaronu.
    Każdy makaron po ugotowaniu zwiększa swoją objętość ale nie kaloryczność.
  • dr Walldee 2017/10/18 13:01
    Nie narzekajcie na chemię. Witaminy, które kupujecie w aptece to co?

    Chemia... masz wybór:
    albo będziesz ją jadł w niezdrowym jedzeniu, albo zapisze ci ja lekarz...

    Wiem. Drastyczne.

  • Niezbyt rozumiem ten komentarz powyżej ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/10/19 08:20
    Chemia nas otacza, wszystko jest chemią, woda to też chemia, pomidor również składa się chemii, np. potasu :).
    Osobiście drażni mnie używanie ogólnego słowa "chemia" jako określenia na dodatki do żywności, które mają bardzo różne zastosowania, charakter i oddziaływanie na zdrowie. Słowo "chemia" ma szalenie negatywny wydźwięk, takie strachy na lachy. Lepiej mówić o konkretnym składniku, wtedy można dyskutować merytorycznie. Są dodatki do żywności lepsze i gorsze, ale z pewnością część z nich ułatwia nam życie.
    Poza "niezdrowym" jedzeniem i lekami, mamy też możliwość wyboru złotego środka, podejmowania świadomych decyzji o składzie, wartości odżywczej, częstotliwości jadania danych produktów. To as w rękawie osób, które myślą o żywieniu. To as w rękawie Użytkowników ilewazy.pl.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę