Mrożony filet z mintaja

Mrożony filet z mintaja waży 160 g. Masa po rozmrożeniu wynosi 120 g.

  100g na zdjęciu (160 g)
Energia 55 kcal 88 kcal
Białko 12,5 g 20,0 g
Tłuszcz 0,3 g 0,5 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Mrożony filet z mintaja kalorie w 100g: 55kcal

Zobacz więcej: sztuka mintaj 160g Boże Narodzenie

Ostatnia aktualizacja: 2016.04.08

Ważenie dodano: 2009.09.22 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 15 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Rany, jak malutko kalorii! A ile cennego białka!
  • czy ten sam filet ugotowany na parze będzie miał tą samą wartość kaloryczną?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/28 21:06
    W związku z tym, że powyższy filet zawiera w sobie jeszcze glazurę, po jej odcieku – masa mięsa będzie mniejsza. Czyli w 100 g – kalorie ulegną zagęszczeniu. Nie wiem, w jakim stopniu ulegnie zmniejszeniu masa pod wpływem gotowania na parze – bo takich doświadczeń nie przeprowadzałam. Gdyby zmniejszyła się o kolejną część (z racji odparowania wody) – będzie to wpływało na kolejne “zagęszczenie” kalorii w 100 g.
  • Witam, mam pytanie odnośnie tego kiedy ważyć rybę, gdyż zauważyłam, że podawane są inne wartości dla mrożonej, inne dla pieczonej i inne dla smażonej (tutaj to akurat zrozumiałe). Zastanawia mnie jednak czy dla ryby pieczonej w folii bez dodatków np. w postaci oliwy będzie inna wartość niż dla ryby mrożonej? Oczywiście mam na myśli, czy jak zważę rybę po rozmrożeniu i upiekę potem w folii bez dodatków to czy mogę kaloryczność liczyć dla takiej ryby odnosząc się do jej wagi przed upieczeniem i kaloryczności mrożonej ryby? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
  • beatrice 2012/01/02 17:36
    a ile będzie miał mintaj panierowany i smażony?
  • Karolina 2012/04/05 22:28
    Pani Izabelo dołączam się do powyższego pytania "Karola". To, że przed przyrządzeniem ważyć rybę to raczej wiem. Jednakże zastanawia mnie czy ważyć rybę mrożoną czy rozmrożoną? Bardzo nurtuje mnie ten fakt i prosiłabym o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
  • czy ten filet nie powinien miec mniej kalorii niz taki po odmrozeniu w 100g ze wzgledu na glazure?
  • podbijam pytanie bo chyba umknelo.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/10/15 21:51
    @Karol: "kiedy ważyć rybę"; @Karolina: "czy ważyć rybę mrożoną czy rozmrożoną?". Najlepiej po rozmrożeniu przed obróbką termiczną, a jeżeli będziecie używać ryby mrożonej, to warto odjąć glazurę (musi być podana zawartość % na opakowaniu). "Czy jak zważę rybę po rozmrożeniu i upiekę potem w folii bez dodatków to czy mogę kaloryczność liczyć dla takiej ryby odnosząc się do jej wagi przed upieczeniem i kaloryczności mrożonej ryby?" Tak. Warto pamiętać, że wartości odżywcze są takie same zarówno dla ryby świeżej, jak i mrożonej. Przed obliczaniem należy należy odjąć glazurę - czyli zamrożoną wodę powiększającą masę ale nie wnoszącą kcal.
    @beatrice: "a ile będzie miał mintaj panierowany i smażony?" Wszystko zależeć będzie od tego, jakich dodatków i w jakiej ilości użyjesz. Inne wartości będzie miał panierowany tylko w samej mące, a inne w mące, jajku i bułce, inaczej będzie się kształtować wartość, gdy rybę usmażysz w niewielkiej ilości tłuszczu, a inaczej gdy będzie się kąpać w głębokim oleju, itd...
    @A: "czy ten filet nie powinien miec mniej kalorii niz taki po odmrozeniu w 100g ze wzgledu na glazure?" Idąc tym tropem myślenia - masz rację. Przed chwilą dodałam informację, ile wynosi masa ryby po rozmrożeniu. Już teraz obliczenia są w porządku.
  • Ja ze 120g mrożonej ryby zyskałem 60 gram po przysmarzeniu na suchej patelni. Cos z tymi wagami ryby jest nie tak .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/04 15:19
    @Etnavo: sprawdzaliśmy empirycznie, więc nie ma pomyłki. Jaką zawartość glazury miała Twoja zakupiona ryba ?
  • michaltu 2015/05/31 08:30
    Witam serdecznie.
    Pani Izabelo musicie zrobić jakiś porządek z tym mintajem mrożonym/rozmrożonym. U Was zarówno mrożony jak i rozmrożony ma 73kcal w 100g.
    Która z wartości jest prawidłowa?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/04 11:12
    @michaltu: Wykonałam przeliczenia i wprowadziłam odpowiednie dane do systemu. Świeży mintaj będzie dostarczać 73 kcal / 100 g, a mrożony 55 kcal / 100 g.
  • Kupiłem 2filety mrozone z mintaja o wadze 81 dkg po odmrozeniu opłukaniu i odsaczeniu wody zwazylem i o dzwo zostało 36 dkg i tak dzieje sie zawsze kiedy kupuje ryby jak to jest za co my placimy komu nabijamy kieszenie gdzie są służby kontrolujace czy to nie przestepstwo
  • Króliczę 2016/04/08 11:32
    @Go go:
    [cytat]
    "i tak dzieje sie zawsze kiedy kupuje ryby"

    Ot, żerują na klientach takich jak Ty, którzy nie wyciągają wniosków i - mimo że zawsze spotyka ich rozczarowanie - kupują kolejny raz to samo (w nadziei, że tym razem będzie inaczej).
    /...i nie używają znaków interpunkcyjnych ;P /

    Fakt, jest to chamstwo, ale trzeba analizować pewne spostrzeżenia. Po pierwsze, w przypadku ryb glazurowanych zawsze trzeba się liczyć ze spadkiem wagi produktu po rozmrożeniu, a po drugie - nie kupować filetów tanich, bo tu można przewidzieć, że ponad 70% takiej "ryby" to lód i kokodżambo.
    ...bo widzisz, jest różnica między kilogramem ryby za 9,90 zł i takim za dwie dychy (i więcej).

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę