Ogórek gruntowy

Mały ogórek gruntowy waży 50g. Warzywo bez skórki waży 35g.

  100g na zdjęciu (35 g)
Energia 14 kcal 5 kcal
Białko 0,7 g 0,2 g
Tłuszcz 0,1 g 0,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 2,4 g 0,8 g
Błonnik 0,5 g 0,2 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Ogórek gruntowy kalorie w 100g: 14kcal

Zobacz więcej: 50g sztuka ogórek gruntowy

Ostatnia aktualizacja: 2018.04.07

Ważenie dodano: 2009.09.11 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 19 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • bardzo smaczne, a tak mało kalorii! :D mniam.
  • a ja jem ze skórką.
    wolę ogórki ze skórką.
    i pomidory.a niektorzy obierają
    jak marchewki fajne to też jem ze skórką.
  • moja ulubiona letnia przekąska, prosto z ogródka Mamy :D
  • BaŁaMuTkA 2011/08/02 17:14
    ja też korzystam ile moge z ogródka mamy ;D
  • też uwielbiam, a żeby obierać to pierwszy raz słyszę:PP Ja jem wszystko co zielone:))
  • Przecież 1 g węglowodanów dostarcza 4, a nie 5 kcal. Wiem, że to minimalna różnica bez większego znaczenia, ale sam fakt... :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/08/23 18:50
    @Anna: Zaokręglenie do 5 kcal wynika z przeliczenia ze 100 g na 35 g i zaokrąglenia do najbliższej wartości w górę. Nie ma to związku z przeliczeniem przy pomocy przeliczników o których wspominasz. Przeliczniki są tylko przybliżeniem (nie zawsze wartość wyliczona przy pomocy przeliczników zgadza się z wartością rzeczywistą i nie jest to błędem).
  • Ile może mieć taki ogórek ze skórką?
  • Ile czego? Pod ważeniem jest napisane, że ze skórką waży 50g oraz podane są wartości odżywcze dla 100g, chyba nie ciężko policzyć "ile może mieć" ze skórką... Wątpię, aby wartości dla 100g ogórka ze skórką i 100g ogórka bez skórki różniły się na tyle, żeby było to dostrzegalne... Tym bardziej, że taki ogórek prawie w ogóle nie ma kalorii i ja bym ich w ogóle nie liczył...
  • Kalorie to wartości szacunkowe, nigdy nie znasz na 100% kaloryczności takiego produktu. Ile ma ze skórką? To nie ma żadnego znaczenia, naprawdę
  • Witam. Mam 2 pytania:)
    Czy skórkę z ogórka warto jeść czy niespecjalnie? Ma więcej błonnika/ witamin itp?

    Czy to prawda czy mit, że ogórków nie powinno się łączyć z pomidorami?
  • Hmmm uwielbiam , dzisiaj jako dopełnienie kolacyjki :)
  • O! Też się zapytam o ten mit ogórka i pomidora. Czy to prawda?
  • Króliczę 2015/06/30 19:00
    Jak najbardziej można łączyć, ale jeśli chce się zachować w tym posiłku witaminę C, trzeba to zrobić możliwie szybko. Po upływie około trzech godzin, jest już po ptokach, bo ogórek zawiera spore ilości askorbinazy - enzymu, który rozkłada witaminę C.
  • To ja też się wypowiem odnośnie połączenia ogórek + pomidor. Jak najbardziej można łączyć, nie popadajmy w paranoję. Pomidor nie jest jedynym źródłem witamicy C w naszej diecie, z tego co czytałam, więcej jest jej w papryce, kapuście i brukselkach; więc jeśli jemy różnorodnie i nie wciskamy ogórków do każdego posiłku, to żaden niedobór nam nie grozi ;)

    A ogórki gruntowe są pyszne, lepsze od szklarniowych. Zawsze jem ze skórką, takie są smaczniejsze i fajnie chrupią ;)
  • czasami są gorzkie :P Tvk_91
  • Ostatnio gustuję w smażonych ogórkach, bardzo dobre są w połączeniu z przyprawą curry :)
  • Kupiłam ostatnio ogórasa-giganta, ważył prawie 200 g. Z połówki zrobiłam coś w stylu leczo: zesmażyłam cebulę, dodałam pokrojone pomidory i papryke, jak zmiękło, dorzuciłam pokrojony w kostkę ogórek. Doprawiłam czosnkiem, pieprzem i dużą ilością rozmarynu; zjadłam z ryżem i posypane serem, to jest nawet lepsze niż leczo z cukinią!
    A jutro drugie pół ogóra pójdzie do curry z pieczarkami, marchewką i sosem sojowym :)
  • Dziecięciem będąc zjadłem kilka nieobranych ogórków . Skutkiem tego była biegunka i silne bóle brzucha . Pamiętam to i zawsze obieram ogórki , żadnej skórki ! . Pomidory też obieram gdyż nie chciałbym przeżywać bóli mego przyjaciela któremu skorka z pomidora przykleił się do ściany żołądka .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę