Ogórki kiszone

Średni ogórek kiszony waży 60g.

  100g na zdjęciu (60 g)
Energia 12 kcal 7 kcal
Białko 1,0 g 0,6 g
Tłuszcz 0,1 g 0,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 1,4 g 0,8 g
Błonnik 0,5 g 0,3 g
Sól 1,8 g 1,1 g

Ogórki kiszone kalorie w 100g: 12kcal

Zobacz więcej: sztuka 60g ogórek kiszony

Ostatnia aktualizacja: 2016.01.06

Ważenie dodano: 2009.08.19 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 30 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • wow, myslalam ze gdzies z 30 :) Bede sie teraz nimi objadac ;D
  • Biedroneczka 2010/09/30 21:01
    Kocham ogórki kiszone ! =)
  • imitacja 2010/10/27 13:17
    jaaaaa też kocham ogórki kiszone <3 są najlepsze
  • Ale ogórki kiszone powodują zatrzymywanie wody w organizmie więc nie ma co przesadzać! Ponadto już ogórki KONSERWOWE, MAŁOSOLNE mają wiecej kcal!
  • Czyli mam rozumieć, że w procesie kiszenia ilość kalorii się zmniejsza ? Podobno świeży ogórek to 13 kcal/100 gram i tak też podaje strona :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/11/24 18:33
    Aby zakisić ogórki, należy przeprowadzić beztlenową fermentację mlekową, która zachodzi pod wpływem bakterii kwasu mlekowego. Podczas niej, następuje przemiana węglowodanów w kwas mlekowy. Stąd we wszystkich kwaszonych produktach (warzywach, sokach) – mamy zmniejszony udział węglowodanów, a tym samym taki produkt staje się mniej energetyczny.
  • Bardzo dziękuje p.Izabelo :) A co jeśli chodzi o ilość soli w takim ogórku ? W jakim stopniu pokrywa jej dzienne zapotrzebowanie ? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/11/24 19:03
    W produktach spożywczych najczęściej rozpatrujemy zawartość sodu. W ogórkach zawartość tego pierwiastka kształtuje się na poziomie 700 mg / 100 g. Dzienna zalecana norma dietetyczna na sód wynosi dla młodzieży i osób dorosłych 1500 mg (maksymalna 2300 mg, ale nie warto jej przekraczać). Czyli ogórek ze zdjęcia będzie zawierał aż 420 mg sodu, dużo - prawda?
    Powinny ich unikać przede wszystkim osoby z nadciśnieniem, obrzękami i schorzeniami związanymi z nerkami.
  • serenada 2011/02/23 10:21
    Mam pytanie do pani Izabeli: Czy dokładne opłukanie takiego ogórka wodą albo przelanie kapusty kiszonej wodą pomoże w pozbyciu się choć części soli? Zwykle robię tak, żeby ogórek nie był zbyt słony. Czy w ten sposób usuwane są też dobroczynne bakterie?
  • mam pytanie - skąd Wy bierzecie te informacje na temat kalorii ?
  • ale maly pizdryk,ch :) najlepsze takie dryblasy twwwardziudkie az ze slinka leci!
    a w czym Pani Izabelo najlepiej kisić ogóra?w kamionce słoiku czy moze w beczce?
    bo mnie taka ochota naszla na tego ogóra!!!!
  • goska1813 2012/03/12 10:48
    A czy taki ogórek tylko, że w zalewie musztardowej będzie miał podobną wartość kaloryczną??
  • goska1813 Pewnie większą, ale myślę, że nie dużo. Nie sądzę, aby dużo tej musztardy się
    "wchłonęło".
  • @goska1813: ogórki w zalewie musztardowej robi sie zwykle podobnie do konserwowych, tzn. obok soli dodaje się sporo cukru (zależnie od przepisu), ocet i musztardę właśnie.
    Wydaje mi się, że ich kaloryczność będzie bardzo zbliżona do konserwowych, czyli nieco ponad 20 kcal/100g.
  • A ja zakupiłam dzisiaj woreczek ogórków kiszonych i na opakowaniu producent podaje wartość kaloryczną na 100 9 równą 4 kcal o_O
    Dlaczego tak jest ?
  • kocham ogórki kiszone :P [komentarz edytowany. Usunięty link do strony promującej niezdrowe nawyki odżywiania. Maciej]
  • woda z ogórków zawiera sodu więcej czy mniej (na objętość/masę) w porównaniu z samymi ogórkami?
  • * pisząc "woda" mam na myśli zalewę
  • Witam.
    Bardzo dobry przepis na pewno ogórki są udane.
    Tu przepis na ogórki kiszone małosolne wersji wideo-zapraszam.
    http://youtu.be/4uf8qpeGvmM
  • Bardzo dobra jest sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i ogórków kiszonych, doprawiona czosnkiem, pieprzem i suszonym koperkiem i polana oliwą, jadłam wczoraj na kolację :)
  • czy kapusta kiszona i ogórki zakwaszają organizm? w końcu to sód!
  • I czy powodują zatrzymywanie się wody w organizmie?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/29 06:46
    @wiecznie_glodna: "czy kapusta kiszona i ogórki zakwaszają organizm? w końcu to sód!" Nie, wymienione produkty nie powodują obniżenia wartości pH we krwi.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/29 06:59
    @wiecznie_glodna: "I czy powodują zatrzymywanie się wody w organizmie?"
    Zachęcam do zapoznania się z treścią poniższych komentarzy:
    Pytanie: http://www.ilewazy.pl/szklanka-kapusty-kiszonej#komentarz-8171
    Odpowiedź: http://www.ilewazy.pl/szklanka-kapusty-kiszonej#komentarz-8172
    Wprawdzie ogórki kiszone zawierają więcej sodu niż kapusta kiszona, jednak treść odpowiedzi pasuje do obu produktów.

    Warto zapoznać się również z tymi informacjami:
    Pytanie: http://www.ilewazy.pl/ogorek-kiszony#komentarz-2250
    Odpowiedź: http://www.ilewazy.pl/ogorek-kiszony#komentarz-2251
  • Kapucha i ogórasy kiszone me ulubione :-) Byle nie w postaci tzw "polskiego" najczęściej niedoprawionego mdłego ale za to jak bardzo tłustego ! bigosu .
  • ljon, już chyba wszyscy zanotowali, że tam gdzie mieszkasz wszystko jest mdłe albo tłuste
  • cuckoo
    Mieszam u siebie gdzie wszystko jest aromatyczne i smaczne , czego nie można powiedzieć o większości Polski w której dominujące przyprawy to sól , liść laurowy , ziele angielskie i pieprz byle nie za dużo bo z ostre ! Niestety w Polsce z jedzeniem jest jak z muzyką byle było prosto i łatwo czyli disco polo , nawet krewetki to problem nie do przełknięcia !
  • ljon
    co Ty opowiadasz? Kuchnia polska jest doskonala. Wszystko zalezy od kucharza sposobu przyrzadzenia potrawy.. Oczywiscie o gustach sie nie dyskutuje ale nie ma co generalizowac. W prawdzie wiekszosc staropolskich dan opiera sie na lisciu laurowym i zielu angielskim ale zawsze mozna poszalec z fantazja. Moze tradycyjnie przgotowywane potrawy z babcinych przepisow sprzed 50 lat raczej nie beda sie cechowaly intensywnymi np wschodnimi aromatami ale dobrze doprawiony, pikantny bigos to jeden z cudow swiata tylko trzeba umiec go przygotowac i wiedziec co z czym polaczyc w przypadku wiekszasci dan rodzimej kuchni.
  • zubikacja
    Zgodzę się z tobą lecz taka była kuchnia staropolska której kucharze nie bali się stosowania tzw korzeni a do portu w Gdańsku przybijały statki obładowane beczkami po brzegi napełnionymi mulami i ostrygami . Nie twierdzę że bigos jest niesmacznym daniem pod warunkiem że jest dobrze doprawiony a z tym właśnie jest w Polsce problem . Niestety te kilkadziesiąt lat komuny zniszczyło dobrą polską kuchnię . Ale jestem dobrej myśli widząc młode pokolenie które coraz większą wagę zwraca na to co je :-) .
  • Ogór kiszony zawsze ze smakiem jedzony ! .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę