Oliwki

Jedna oliwka waży 2.5g

  100g na zdjęciu (3 g)
Energia 132 kcal 4 kcal
Białko 1,4 g 0,0 g
Tłuszcz 12,7 g 0,4 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,8 g 0,1 g
Węglowodany 1,7 g 0,1 g
Błonnik 2,4 g 0,1 g
Sól 6,0 g 0,2 g

Oliwki kalorie w 100g: 132kcal

Zobacz więcej: sztuka oliwka 2.5g

Ostatnia aktualizacja: 2022.02.07

Ważenie dodano: 2009.11.22 w kategorii Owoce i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 11 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • krzemian 2011/04/04 11:10
    czy to oliwka drylowana?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/04/04 11:25
    Tak, to jest oliwka drylowana.
  • blackcurrant 2011/05/13 18:49
    czy oliwki zielone mają tyle samo kcal?
  • z pewnością zależy to od producenta, ale pamiętam że jak ostatnio miałam i czarne i zielone, to te zielone miały mniej kalorii, wydaje mi się że różnica wynosiła w granicach 10.
  • Mademoiselle 2011/05/13 19:37
    o, jak fajnie malutko kcal :) kocham oliwki :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/05/13 19:53
    @blackcurrant: Możesz spokojnie przyjąć, że tak. Oczywiście kaloryczność, jak w każdym przypadku będzie zależała od wielu czynników, ale dla normalnego szacowania i porównywania wartości odżywczych można spokojnie użyć te podane wyżej wartości niezależnie od koloru oliwek.
    @M.: To jest całkowicie pomijalna różnica, nie ma sensu zaprzątać sobie nią głowy.
  • zielone lepsze
  • Ale zielona oliwka to jest to samo co czarna tylko nie dane jej bylo dojrzec, a nie jest tak ze im bardziej dojrzaly owoc tym wiecej fruktozy ? A wiadomo im wiecej cukru to i kalori ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/19 06:40
    @Lysy: Owszem, zielone oliwki zbierane są jeszcze przed uzyskaniem swojej dojrzałości, natomiast zbiór (dłużej pozostają na drzewie) czarnych odbywa się wówczas, gdy te uzyskają odpowiedni stopień dojrzałości.
    Różnica na którą warto zwrócić uwagę w przypadku oliwek, jest zawartość sodu. Zielone z racji przedłużonego procesu leżakowania w roztworze ługu, a później fermentacji w solance, będą z reguły bogatsze w ten pierwiastek.
    W fachowych tabelach (np. USDA) nie ma rozróżnienia na wartość odżywczą w przypadku oliwek zielonych i czarnych. Dlatego nawet jeżeli są pomiędzy nimi jakiekolwiek różnice kcal, nie będzie to miało większego znaczenia.
  • Mirabilis 2018/07/26 13:01
    Chciałabym zapytać czy dodanie np. 2-3 garści oliwek do obiadu jest ok czy to już za dużo tłuszczów :)? (normalna dieta, bez redukcji). Nie mówię o codziennym jedzeniu takiego dania, ale np. raz na msc. Będę wdzięczna za odpowiedź.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/07/26 13:20
    Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie, bo to zależy jakie inne źródła tłuszczu wraz z dietą spożywasz.
    Zakładając, że spożywasz z tłuszczu około 20% energii, przy diecie 2000 kcal - to da 400 kcal = 44 g tłuszczu (1 g tłuszczu to 9 kcal).
    3 garści oliwek to około 17 g tłuszczu.
    Ważne jest także to ile i jakie kwasy tłuszczowe spożywasz. Więcej informacji znajdziesz tutaj:
    http://www.ilewazy.pl/porady/podstawowe-skladniki-pokarmowe-tluszcz

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę