Pączek pieczony z marmoladą różaną i lukrem pomarańczowym

Pączki pieczone z marmoladą różaną i lukrem pomarańczowym

Pączek pieczony z marmoladą różaną i lukrem pomarańczowym waży 70 g.

  100g na zdjęciu (70 g)
Energia 358 kcal 251 kcal
Białko 5,3 g 3,7 g
Tłuszcz 11,6 g 8,1 g
Węglowodany 58,9 g 41,2 g
Błonnik 1,2 g 0,8 g

Pączki pieczone z marmoladą różaną i lukrem pomarańczowym kalorie w 100g: 358kcal

Zobacz więcej: pączek pieczony sztuka 70g marmolada różana lukier pomarańczowy

Ostatnia aktualizacja: 2019.02.22

Ważenie dodano: 2016.02.04 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: ciasto: mleko, drożdże świeże, mąka pszenna, masło, cukier, jaja, sól nadzienie: marmolada o smaku różanym lukier: cukier puder, sok z cytryny, sok z pomarańczy, skórka pomarańczowa kandyzowana.

Mamy 9 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/02/27 07:01
    W ubiegłym tygodniu przeglądając blog Kwestia Smaku, natknęłam się na pączki pieczone z marmoladą różaną i lukrem pomarańczowym. Biorąc pod uwagę popularność tej strony, stwierdziłam że istnieje duże prawdopodobieństwo, że pewna część z naszych użytkowników je wykona i chciałaby oszacować bądź poznać różnicę w wartościach odżywczych w porównaniu do tradycyjnych pączków smażonych, a po drugie w związku z dzisiejszym dniem będzie to ciekawe ważenie.
    Wprawdzie w 2012 roku również pojawiły się sporządzone przeze mnie pączki pieczone: http://www.ilewazy.pl/pieczony-paczek-z-dziurka, jednak na tyle różnią się one między sobą, iż bez większego zastanowienia postanowiłam zaplanować sobie czas na wykonanie i zaprezentowanie powyższych :)

    Składniki na pączki (wprowadziłam drobne modyfikacje). Wyszło mi 20 sztuk o wielkości zaprezentowanej na zdjęciu.

    CIASTO:
    • mleko o zawartości 2 % tłuszczu: 100 ml
    • drożdże świeże: 50 g (pół opakowania)
    • mąka pszenna tortowa: 370 g (3 niepełne szklanki) + 70 g do podsypania (pół szklanki)
    • cukier: 50 g (1/4 szklanki cukru lub 5 płaskich łyżek)
    • sól: 1/3 łyżeczki
    • jajka: 3 sztuki klasa wagowa M
    • masło: 140 g

    NADZIENIE:
    • marmolada miękka o smaku różanym: 300 g (szklanka)

    LUKIER POMARAŃCZOWY:
    • cukier puder: 200 g (1,5 szklanki + czubata łyżka)
    • sok z cytryny: 1 łyżka
    • sok z pomarańczy: 2 łyżki
    • skórka pomarańczowa kandyzowana: 3 łyżki

    DODATKOWO:
    • jajko do posmarowania
    • skórka pomarańczowa kandyzowana: 2 łyżki

    Sposób wykonania znajdziecie w oryginalnym przepisie: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/tlusty_czwartek/paczki_pieczone/przepis.html

    Ps. w dniu dzisiejszym pod pieczonym pączkiem z marmoladą różaną i lukrem pomarańczowym zamieszczamy zdjęcia wraz z wartościami odżywczymi wszystkich naszych dotychczasowych "tłustoczwartkowych" ważeń.
  • Ojejku jakie piękne!!! A jak wrażenia smakowe?
  • Ja też jestem ciekawa, jak smakują, bo planuję je upiec w sobotę.
  • Ja robiłam te same pączki wyszło mi 12 (tyle ile foremek muffinkowych silikonowych miałam - w sumie to wyszło bardziej jak muffin pączkowy), do środka włożyłam po łyżce dżemu malinowego niskosłodzonego łowicza i nie dodałam żadnego lukru - smakują fajnie nie są takie delikatne jak pączki (bardziej kruchawe) ale to nie przeszkadza. Ciekawe ile takie pączki by miały kalorii bez glazury?
  • @Iza oblicz kaloryczność glazury z powyższych proporcji i podziel ją przez 20(tyle porcji wychodzi z powyższych składników) a potem odejmij od kaloryczności tego paczką czyli 251 :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2014/02/27 16:34
    @kalincia, @brujita: W smaku ciekawe, dobre. Ciasto ma bardziej zbitą konsystencję niż taki sklepowy pączek (co w zależności od preferencji może być albo wadą albo zaletą). Skórka pomarańczy w lukrze ożywia jego smak a duża ilość marmolady fajnie pasuje do całości. No i nie ma posmaku oleju ;)
  • Robiłam te pączki na tłusty czwartek wyszło mi ich około 30 są bardzo drożdżowe puszyste i przepyszne! Mi smakują dużo bardziej niż zwykłe tłuste pączki, dużo daje w nich lukier pomarańczowy, to on nadaje charakter pączkowy, więc radze go nie żałować.
    Ps. bardzo fajne w formie byłeczek drożdżowych na codzień do kawy, są dosyć małe, idealne na parę kęsów.
  • Ja robię z tego przepisu poniżej i kocham je, moim zdaniem są o wiele smaczniejsze niż smażone. Nie daję też cukru do ciasta, tylko trochę dla drożdży, a reszta to erytrytol. Do środka daję ucieraną różę, na allegro można taką kupić która ma tylko 30% cukru i nie ma poza nim i płatkami róż nic więcej w składzie. Są wspaniałe, naprawdę. Wychodzi 290 kalorii na pączka ok 120g.

    10 pączków:
    250 ml mleka rośinnego
    1 jajko
    50 g oleju
    } Wymieszać w garnuszku i odrobinę podgrzać (do 35st)
    500 g mąki tortowej np. orkiszowej
    15 g świeżych drożdży (rozczyn) / 4,5g suszonych
    50 g erytrytolu + 1 łyżka cukru
    otarta skórka z 1 cytryny
    ½ łyżeczki soli
    } Przesianą mąkę i resztę dodać do mleka
    } Wyrobić ciasto, odłożyć na godzinę
    } Wykroić z 3mm rozwałkowanego ciasta krążki, odstawić na kolejną godzinę
    } 180C + 20min góra-dół, bez termoobiegu
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/02/22 08:22
    @Ko-e dziękujemy za inspirację. Jakiego napoju (mleka) roślinnego używasz?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę