Parówka 30 % mniej tłuszczu i soli

Parówka 30 % mniej tłuszczu i soli

Kiełbasa wieprzowa homogenizowana wędzona, parzona waży 50 g.

  100g na zdjęciu (50 g)
Energia 194 kcal 97 kcal
Białko 13,7 g 6,9 g
Tłuszcz 14,6 g 7,3 g
Węglowodany 1,8 g 0,9 g
Błonnik 0,3 g 0,2 g

Parówka 30 % mniej tłuszczu i soli kalorie w 100g: 194kcal

Zobacz więcej: 50g sztuka kiełbasa wieprzowa parókwa homogenizowana parzona

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2012.06.06 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mięso wieprzowe (60 %), woda, E 1442 - skrobia modyfikowana, olej roślinny, sól morska, E 508 - regulator kwasowości, białko kolagenowe wieprzowe, glukoza, E 450, E 451, E 452, E 516 - stabilizatory, E 621 - wzmacniacz smaku, błonnik pokarmowy (w tym inulina), E 401 - substancja żelująca, sól, przyprawy (w tym gorczyca), maltodekstryna, błonnik ziemniaczany, aromaty, ekstrakty przypraw, białko wieprzowe, E 301 - przeciwutleniacz, E 250 - substancja konserwująca.
Producent: Animex S.A.
Marka: Berlinki (Morliny)

Mamy 20 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Fuu. Odtłuszczona czy normalna, to wciąż to samo świństwo (pod względem składu, smakowo nawet ujdą) :|
  • Nie jadłam ich... ale raczej nie spróbuje po przejrzeniu jej składu. Tyle konserwantów aż głowa boli. Raczej nie polecałabym jej. Chociaz od czasu do czasu jasne, ze moznaby było sobie na taką paróweczkę pozwolic gdyz wszystko jest dla ludzi.
  • Raz kupiłam. W smaku dobra. Skład powala na kolana. Podobnie jak tych nie light.
    Choć przyznam,że lubię i to bardzo :)
  • Te "nie light" mają więcej mięsa...
  • Ania1105 2012/06/06 20:27
    jak już bym miała sięgnąć po parówkę (w moim wypadku, to naprawdę od wielkiego dzwonu - raz na pół roku), to wybrałabym chyba coś z większą ilością mięsa, a nie 'light'
  • Ja bardzo lubię parówki z indyka :)
  • Bo to nie mięso takie jakie my znamy, tylko tłuste odpadki od mięsa, a że to parówki light, więc musieli je ograniczyć. Tylko co w zamian dali? papier, haha
  • epileptyk/w klinice:(( 2012/06/06 21:32
    I po co jesc light skoro i tak prawie ten sam skład????Wpylaj to co lubisz (jak mozesz-,-) jakby sie przypatrywac wszystkiemu to nic nie jest zdrowe...
  • Tyle "E" w składzie, że powinna się nazywać E-parówka :D ale nie popadajmy w paranoje, raz na jakiś czas można. Ta parówka ma najwięcej białka i najmniej tłuszczu z tych zważonych to na plus ale pomimo tego chyba lepszym wyborem będzie parówka z szynki bo ma lepszy skład. Tak mi się wydaje, poprawcie mnie jeśli się myle :)
  • Tak . Tez sądze ze parówki z szynki są zdecydowanie lepsze niz te tutaj zważone.
  • Hah, e-parówki, e-żywność... musimy to wprowadzić do ogólnej świadomości społecznej oraz do języków :D
  • Thin.ka! 2012/06/06 23:12
    oooo własnie chciałam prosić i ważenie! :D
  • Dzięki za zważenie, niejednokrotnie z tej właśnie strony dowiaduję się o takich odtłuszczonych rzeczach "lajt". Wychodzę z założenia, że wolę zjeść 2 takie 30% niż jedną zwykłą parówe :p
  • dziadova 2012/06/07 08:38
    Jak dla mięsożernej osoby, za wiele dla mnie tych dodatków. Nie lubię parówek i większości wędlin właśnie z tego względu, że mają zbyt mało wspólnego z mięsem (bez względu na zawartość tłuszczu).
  • carolotta 2012/06/07 09:10
    Dwa dni temu był program w TV o tym, że dużo niezdrowej żywonści produjuje się w Polsce i zniesiono normy które regulowały jakość pożywienia.
    Mówiono, że parówka może mieć nawet 80% wody,a prowadzący na to, że to taka praówka bez popijania :)
    Ja czasami jem z indykpola bo są bardziej delikatne niż berlinki czy morliny, chociaż wiem, że tak samo sztuczne.
  • Nie tyle pożywienia, co właśnie wędlin. Co sprawiło, że w niektórych "wędlinach" jest więcej wody, fosforanów i odpadków niż mięsa.
    A ludzie kupują, bo wolą jeść więcej niż mniej, a lepiej, a skutki tego widać na ulicach.
    Co gorsza, przyzwyczaili się do takich produktów i im to po prostu smakuje i uważają taki smak za normalny.
    A skład nie jest taki straszny, większość to jednak mięso, a nie wszystko co "E" to trucizna, np. E 301 to witamina C.
  • Pamiętajcie, że parówka nie może mieć 100% mięsa bo wyjdzie...kiełbasa.
    Zawsze będzie ok. 80%
  • karolcia 2012/06/07 22:08
    Mi jak się już zachce parówki, a zdarza się to bardzo bardzo rzadko bo mięsa w sumie nie jem bo nie lubie, to wybieram tylko z Indykpola albo Jedynki. Wogole parówki to jeden wielki syf.
  • a wie ktoś może gdzie moge znaleźć informacje o składzie kiełbasek wiedeńskich?bo na stronie ich nie ma :((
  • chodzi o te z Lidla takie cienkie i długie

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę