Parówka drobiowa z cielęciną Sokoliki

Parówka drobiowa z cielęciną Sokoliki

Parówka drobiowa z cielęciną, wędzona, parzona waży 30 g.

  100g na zdjęciu (30 g)
Energia 179 kcal 54 kcal
Białko 14,5 g 4,4 g
Tłuszcz 13,0 g 3,9 g
Węglowodany 1,1 g 0,3 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Parówka drobiowa z cielęciną Sokoliki kalorie w 100g: 179kcal

Zobacz więcej: parówka sztuka 30g drobiowa cielęcina wędzona parzona

Ostatnia aktualizacja: 2020.11.16

Ważenie dodano: 2014.06.06 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mięso z kurcząt 83%, woda, mięso cielęce 4%, skrobia ziemniaczana, sól, białko z kurcząt, białka mleka (łącznie z laktozą), hydrolizowane białko słonecznika, przyprawy (w tym: papryka, pieprz, imbir), glukoza, cukier, przeciwutleniacz: kwas L-askorbinowy (witamina C), ekstrakty przypraw, aromaty, regulator kwasowości: octan sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu.
Informacje: Produkt zawiera białka mleka. Produkt może zawierać śladowe ilości soi, glutenu, selera, gorczycy i pochodnych. 87% mięsa drobiowo-cielęcego. Obniżona zawartość tłuszczu.
Producent: Sokołów
Marka: Sokoliki

Mamy 25 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Mają bardzo smaczny, delikatny smak :)
  • Przez parę miesięcy potrafiłam jeść parówki na śniadanie, obiad i kolację. Jak dobrze, że już ich w ogóle nie jem ! Smaczne smaczne, ale dla mnie to teraz jak fast-food :P
  • Ja od małego nie jem parówek, na sam zapach mnie odrzuca. Teraz jestem wegetarianką i te sojowe jakoś przejdą bo raczej pachną przyprawami niż mięsem z ''odpadków'' :P
  • klaudus20 2014/06/07 00:35
    moje ulubione
  • Jak parówki to tylko sojowe z polsoi są pyszne
  • Sporo mięsa, chyba warto?
  • octan sodu, azotyn sodu - ludzie to was nie zastanawia? Moim zdaniem nie warto.
  • Screalieve 2014/06/07 21:53
    @Natalia Trzeba by było od 90% produktów stronić. Teraz wszędzie walą chemię, niestety.
    Gdybym nie była semiwegetarianką - zjadłabym, bo w dzieciństwie uwielbiałam parówki.
    Są może takie tylko z samym drobiem?
  • @Natalia "octan sodu, azotyn sodu - ludzie to was nie zastanawia? Moim zdaniem nie warto"

    Ups, nie znam się tak dobrze :/
  • KasiaToJa 2014/06/08 11:00
    Przynajmniej jest mięso ;)
  • Azotyn sodu jest w większości masowo produkowanych wędlin ;) Niewielkie ilosci nie zaszkodą, ale zawsze lepiej kupić świeże mięso i samemu obrobić.
  • @Screalieve to nie prawda, że we wszystkim jest chemia, 90 procent moich zakupów to produkty mało przetworzone i bez chemii, kwestia czytania etykiet i nie podążania za reklamami.

    Jednak z wędlin itp. radziłabym wszytskim zrezygnować, gdyż azotyn sodu, który zawierają, jest rakotwórczy. Polecam artykuły na ten temat, głównie po angielsku (google: Sodium nitrite cancer)
  • @Ya chemia jest we wszystkim, niektóre rzeczy tylko brzmią ... "chorobotwórczo" nie dajmy się zwariować.

    http://static6.businessinsider.com/image/52dd616a6bb3f757372ed0fa-480/banana.png
  • Moje ulubione! Postanowiłam je kupić, kiedy zobaczyłam te ważenie i muszę przyznać, że są bardzo smaczne :)
  • Shattered 2014/06/22 02:17
    Z azotynem sodu sprawa nie jest taka prosta, bo właściwie każda sklepowa wędlina go posiada (wyjątkiem mogą być pieczone). Wg norm taki wyrób musi być zapeklowany, a producenci uparli się akurat na azotyn, który jest właśnie solą peklową. Nie wiem co jest powodem tego, że akurat ta substancja jest używana. Może nie ma innej, którą da się zastosować na skalę przemysłową? Niemniej, chcąc jeść kupne wędliny, azotynu nie unikniemy. Jeśli się mylę lub mam złe informacje, to proszę mnie poprawić.

    A Sokoliki mają chyba najlepszy skład spośród parówek dostępnych w sklepach :) Spotkał się ktoś z lepszymi jakościowo?
  • Shattered 2014/06/22 02:25
    Jeszcze chciałabym dopisać, że octan sodu jest substancją bezpieczną i naturalnie występującą w pożywieniu. Tak naprawdę wszystko co nas otacza jest chemią, więc nie demonizujmy :) Grafika z bananem jest świetnym tego przykładem :) Warto doedukować się, które "E" jest tym złym "E".
  • takie pyszne i tak mało kalorii ♥
  • Bardzo często jem z ketchupem,smaczne są ;p
  • A ja czekam na parówki cielęce - co najmniej 80% cieleciny. Teraz to jest oszustwo
  • A na opakowaniu pisze, że jedna parówka to 50kcal ;/
    ah ta różnica 4kcal...;ppp
  • konserwant 2017/04/06 19:05
    "A Sokoliki mają chyba najlepszy skład spośród parówek dostępnych w sklepach :) Spotkał się ktoś z lepszymi jakościowo?"

    Lepszy skład mają piratki z lidla - ale smakowo już nie sa takie dobre - ale może to rzecz gustu/smaku. Warto spróbować, bo one nie mają azotynów , ba nie mają żadnych konserwantów!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/04/07 10:47
    @konserwant: Według mnie, aktualnie najlepszy skład na rynku posiadają parówki Bacówki z cielęciną (95% mięsa): cielęcina 52%, wieprzowina 43%, woda, skrobia, sól, przyprawy, czosnek, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra, glukoza, cukier, ekstrakty owoców i warzyw.
    Gdy któregoś razu będąc w sklepie przeczytałam skład na opakowaniu, sama kupiłam je z ciekawości. Ogólnie są smaczne. Moim zdaniem jednak za słodkie ;) Według mnie, dodatek cukru i glukozy jest już tutaj nie potrzebny, same ekstrakty owoców i warzyw wystarczyłyby + oczywiście przyprawy.
  • Gorąco polecam parówki z indyka firmy Pikok z serii Pure , do kupienia w Lidlu . Aktualnie przecenione z 4.99 na 3,99 za opakowanie 200 g . Skład bardzo przyzwoity , bez fosforanów . glutaminianu sodu , konserwantów . Do tego w jednej porcji 50 g jedynie 7 g tłuszczu i 7,5 g białka ! .
  • Polecam też kabanosy drobiowe z Konspolu. Można prosić o dodanie ich do bazy?
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/11/16 11:28
    @Renia99 Dodane do listy:)!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę