Paszteciki z mięsem

Pasztecik z mięsem waży 40g.

  100g na zdjęciu (40 g)
Energia 343 kcal 137 kcal
Białko 9,7 g 3,9 g
Tłuszcz 20,4 g 8,2 g
Węglowodany 31,9 g 12,8 g
Błonnik 1,6 g 0,6 g

Paszteciki z mięsem kalorie w 100g: 343kcal

Zobacz więcej: sztuka 40g pasztecik z mięsem Boże Narodzenie

Ostatnia aktualizacja: 2015.10.20

Ważenie dodano: 2009.12.13 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 7 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Czemu ten pasztecik jest praktycznie o 100kcal bardziej kaloryczny niż tez z grzybami? To jest kwestia mięsa tak? a jakie tu zostało uzyte?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/03/13 17:03
    Obydwa rodzaje pasztecików zostały zakupione w sklepie. Skąd różnica w wartości energetycznej? Otóż kapusta i grzyby wchodzące w skład pasztecika w związku z dużą zawartością wody i niewielką ilością kcal, niejako "rozrzedzają" nam całość produktu. Proszę spojrzeć, jak się kształtują wartości: niewiele białka i tłuszczu. W warunkach gastronomicznych i produkcyjnych najczęściej używa się mięsa o zwiększonej zawartości tłuszczu (w innym przypadku cena za kilogram byłaby bardzo wysoka i myślę, że jeżeli producent wyszedłby za ponadprzeciętny skład - zareklamowałby to). I proszę zobaczyć jak się kształtują tu wartości: zwiększona ilość białka (mięso) i tłuszcz (z mięsa). Oczywiście liczby proszę traktować poglądowo. Po prostu w większości sytuacji paszteciki z kapustą i grzybami (lub pieczarkami) będą "lżejsze" kalorycznie od tych z mięsem. Ale oczywiście możemy sobie sporządzić własne paszteciki w warunkach domowych i wówczas będziemy mieć pełną kontrolę nad jakością i ilością zastosowanych surowców.
  • ale z czego to mięso?? z indyka ,cielęce..??
  • Kurde sporo
  • Kaczucha 2013/02/06 13:10
    Ja potrafie zjesc jednorazowo 6, niezle;(
  • Spokojnie, bez paniki :) Pamiętajcie, że kaloryczność takiego pasztecika zależy przede wszystkim od rodzaju mięsa, ilości tłuszczu, a także sposobu przygotowania ciasta drożdżowego :) Czy mam rację, Pani Izo?
    Ja paszteciki robię sama. Używam mięsa drobiowego (głównie indyczego), żadnego tłuszczu i dodaję gotowane warzywa oraz zioła. Farsz zawijam w cienkie ciasto drożdżowe, do którego nie używam wiele cukru i tłuszczu. Polecam więc samodzielne przygotowanie pasztecików :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/10/20 20:32
    @Viv: "Pamiętajcie, że kaloryczność takiego pasztecika zależy przede wszystkim od rodzaju mięsa, ilości tłuszczu, a także sposobu przygotowania ciasta drożdżowego :) Czy mam rację, Pani Izo?"
    Tak, zgadzam się z tym, co napisałaś.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę