Pieczony kurczak

Pieczony kurczak waży 1425 g. Po usunięciu części niejadalnych (kości, chrząstki itp..) waży 1100 g.

  100g na zdjęciu (1100 g)
Energia 267 kcal 2937 kcal
Białko 29,6 g 325,6 g
Tłuszcz 16,6 g 182,6 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Pieczony kurczak kalorie w 100g: 267kcal

Zobacz więcej: kurczak pieczony sztuka 1100g

Ostatnia aktualizacja: 2018.08.05

Ważenie dodano: 2013.04.15 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: tuszka z kurczaka bez szyi + 2 łyżki oleju.

Mamy 31 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Bardziej lubię z rożna :)
  • Tutaj do średniej wliczona jest skóra, prawda? ;)
  • @Sandra
    Skóra należy do części jadalnych więć ważenie wg mnie jest właśnie ze skórą. Myślę że to dobra wiadomość bo nie wszyscy ją jedzą. Usuwając skórę pozbędziemy się kalorii (tłuszczu, bo skóra to generalnie tłuszcz). Ja na przykład skórę ściągam a skrzydełek nie jem wogóle (po zdjęciu skóry na skrzydełku na prawdę nie wiele zostaje).
  • Też ściągam zawsze skórę i generalnie jem tylko pierś. Czasem trochę mięsa z nogi.
  • surowy waży 1700g a upieczony 1100g czyli różnica 600g to czym jest w tym przypadku
  • matis7 - ubytkiem wody i tluszczu zapewne
  • Strasznie dużo! Szczególnie, że to mniej więcej dla 4-5 osób.. A jak wyglądałaby kaloryczność bez skóry? Tak mniej więcej.
  • właśnie możecie zrobić upieczonego bez skóry
  • yulia331 2013/04/18 17:19
    Też bym poprosiła o wartości bez skóry.:)
  • Możemi ktoś wytłumaczyć dlaczego spalenie 267 kcal z kurczaka trwa ok.300 min. jazdy na rowerze? Chyba chodzi o 30min?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/06/11 10:20
    @Ak: Wykres spalania dotyczy zawsze porcji ze zdjęcia (czyli w tym przypadku nie 267 kcal tylko 2937 kcal).
  • Jak widzę ile to ma kalorii, to cieszę się że przeszłam na wegetarianizm.
  • Dziś popełniłam takiego kurczaczka na obiad dla rodziny. był mniejszy, cała tuszka ważyła 1,6 kg, ja zjadłam pół jednej piersi, bez skórki. mniam, uwielbiam. jak się dobrze przyprawi i dobrze upiecze to jest naprawdę pyszny.
  • Pani Izo, zastanawia mnie dlaczego np wędzone udko z kurczaka ze skórą ma ok 160 kcal a ta sama ilość pieczonego kurczaka ma aż 260 kcal. Przecież w trakcie pieczenia wytapia się tłuszcz więc zastanawiam się czemu nabiera on tyle kalorii.
  • Gabi, dlatego, że kaloryczność pieczonego kurczaka została oszacowana dla całej tuszki - która zawiera części i chude (jak pierś) czy tłuste (skrzydełka, kuper itp.), stąd średnia wartość wygląda tak, a nie inaczej
  • No dobrze... ale zakładając że rzeczywiście skrzydełko jest jedną z tłuściejszych części kurczaka a ma (w wędzonym) 190 kcal na 100g, to nadal mnie zastanawia co aż tak podnosi kaloryczność. Chyba, że tej skóry na całym kurczaku jest proporcjonalnie do mięsa całego kurczaka sporo więcej niż skóry na udku czy skrzydełku z kurczaka do mięska z tychże części i to stąd.
    Przyrównałam do udka bo wydawało mi się takie właśnie pomiędzy piersią a skrzydełkiem, jeśli chodzi o kaloryczność. A kuperka w ogóle pod uwagę nie brałam bo to dla mnie akurat część niejadalna :)
  • Martuuś 2013/11/09 23:13
    Ile będzie miała kalorii pierś z tego pieczonego kurczaka? Bo cały ma strasznie dużo kalorii, aż się boję zjeść chociażby tą pierś...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/11/12 16:38
    @Martuuś: mnie zaniepokoiło w Twojej wiadomości to, iż boisz się skonsumować pieczone mięso z kurczaka. Nie wiem dokładnie, ile dostarczy kcal pierś wycięta z pieczonego całego kurczaka, ale jeżeli zdejmiesz skórę, to będzie to przede wszystkim głównie wartościowe białko.
  • Gabi. Wędzenie odbywa się w niższej temperaturze więc odparuje mniej wody. Co za tym idzie zagęszczenie wartości odżywczych będzie mniejsze i kaloryczność w 100g będzie niższa. To samo udko podczas pieczenia straci więcej wody (masy nie wpływającej na ogólną kaloryczność), ilość składników odrzywczych się nie zmieni, natomiast ogólna waga udka będzie niższa. Stąd wyższa kaloryczność w 100g.
  • Ile kalorii ma samo udko z takiego kurczaka? ;)
  • @Ysiakova - na ilewazy.pl jest zważone udko z kurczaka. Po upieczeniu będzie miało podobną ilość kcal na sztukę (zmienią się wartości tylko w przeliczeniu na 100 gramów), więc śmiało możesz korzystać z tych ważeń:
    udo bez skóry - http://www.ilewazy.pl/udo-z-kurczaka-bez-skory
    udo ze skórą - http://www.ilewazy.pl/udo-z-kurczaka-ze-skora
  • Dlaczego, zważywszy na koncentracje składników po obróbce termicznej, pieczony kurczak ma więcej białka (29,6g/100g) niż kurczak z rożna(23g/100g)? Czy nie powinno być na odwrót?
  • Jacek Ż 2015/04/27 23:02
    Przecież to nie jest możliwe żebymialprawie 30 gram białka...
  • Energia w tym przypadku powinna chyba wynosić ponad 100% (dla 2000kcal)?
  • Potrafiłem całego takiego wciągnąć na obiad . Teraz ograniczam się jedynie do połówki :-) .
  • serio ktos wierzy ze kilogram kurczaka ma 3000kcal HAHA i ponad 300g bialka HAHA co za glupoty, to kulturysci zarliby dwa posilki rano kurczak z rozna i wieczorem kurczak z rozna

    dajcie spokoj wypadaloby poprawic tak oczywiste bledy i podawac ludziom prawdziwa kalorycznosc

    poza tym jak mozna zdejmowac upieczona albo zgrillowana skore, ludzie tluszcz zwierzecy to samo zdrowie, doksztalccie sie
  • zapamietajcie sobie, dla latwego liczenia, elementy kurczaka jak nozka, udko, cwiartka maja 11gB i 7gT na kazde 100g surowca (wazymy surowy produkt z koscmi), czyli srednio jedno udko (niewazne czy pieczone, smazone, grillowane czy gotowane) o wadze 400g ma 44gB i 28gT (tluszcz zwierzecy przypomne jest zdrowy) wiec nie patrzcie slepo na te tutejsze wazenia bo to smiech
  • Polecam kurczaka.przed pieczeniem.zamarynować w mieszaninie składającej się z dużego jogurtu soku z jednej cytryny , tak około trzech czterech łyżek i do tego pięć ząboków czosnku , mozna nawet więcej jeżeli bardzo lubicie czosnek . Tak przygotowaną marynatą dokładnie smarujemy kurczaka i odstawiamy na minimum pięć godzin , my nawet zostawiamy na cała noc . Tak przygotowany kurczak po upieczeniu jest tak pysznie kruchy z.delikatną.nuta czosnku .
    Smacznego ! .
  • Oczywiście doprawiam.pieprzem , pieprzem i cayenne dla ostrości :-) .
  • Oczywiście dwa razy nie pieprzę ;-) , lecz solę .
  • Dorcia143 2018/08/05 13:00
    OMG!!!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę