Pierś z kurczaka

Pojedyncza, średnia pierś z kurczaka waży 200g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 98 kcal 196 kcal
Białko 21,5 g 43,0 g
Tłuszcz 1,3 g 2,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 0,6 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,1 g 0,3 g

Pierś z kurczaka kalorie w 100g: 98kcal

Zobacz więcej: sztuka 200g filet drób pierś

Ostatnia aktualizacja: 2019.04.05

Ważenie dodano: 2010.01.11 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 80 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • cherrybomb 2011/02/03 10:08
    czy taka pierś uparowana w parowarze będzie mieć taką samą kaloryczność, czy będzie raczej ona zbliżona do piersi gotowanej?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/02/03 12:33
    Jeżeli nie umknie mi to zapytanie, to gdy przyjadą za niedługo teściowie z nowym parowarem Tefala, to przeprowadzę empiryczny sprawdzian :)
  • cherrybomb 2011/02/03 14:56
    dziękuję bardzo! :)
  • mam pytanie, kupiłam sznycle z indyka, na opakowanie pisze że jedna porcja(jeden sznycel) ma 80g i ma 67 kalorii, jeśli przygotuje go na patelni bez tłuszczu i bez przypraw to zmieni on swoją wartość kaloryczną?
  • @czarna nie, nie zmieni kaloryczności. możesz także spokojnie dodać przyprawy. odrobina tłuszczu też nie zaszkodzi, bo jest on potrzebny w procesach metabolicznych.
  • @czarna tez zawsze robie na patelni bez tluszczu (kroje w kosteczke i dodaje przyprawy), chociaz zawsze jakos troche jednak przywiera i jest lekko przypalone, bardzo lekko, ale jednak, a ponoc nieprzywierajaca :/ moglabym spytac Cie jaka masz patelnie i, czy Tobie w ogole mieso sie nie przykleja? :) a tak swoja droga jak kupuje takie opakowanie sznycli to zjadam je w jeden dzien (jakies pol kilo) ;)
  • @emm: dziękuję za informacje. :)
    @haruka: patelnie mam teflonową z firmy Oscar Cooks, kupiłam ją niedawno i jestem z niej bardzo zadowolona :) najlepiej jak 'smażysz' na patelni jakieś mięso to nie dodawaj przypraw, bo to one powodują przywieranie do patelni i to właśnie one się palą :) później sobie je dodaj :)
  • ja mam patelnie z tefala i zauważyłam,że dopóki nie użyje się chociaż raz tłuszczu to nic nigdy nie przywiera,ale jak już użyjesz to zaczyna ;/
  • Dobrym rozwiązaniem jest zakupienie sobie patelni grillowej. Świetna sprawa, bez tłuszczu, mięso nie przywiera.
  • Sebisław 2011/02/13 00:17
    Polecam patelnie thomas rosenthal, smażę i na tłuszcze i bez i nigdy nie przywiera, niezależnie od potrawy, ale nie przesadzajcie, tłuszcze są niezbędne, rozpuszczają się w nich witaminy (ADEK), cholesterol buduje nasze błony komórkowe, tkanka tłuszczowa chroni np. nerki, nienasycone usprawniają pracę mózgu.
  • dzieki za rady :) najpierw zobacze jak bedzie sie zmazyc bez przypraw, a jak nie pomoze to pomysle nad zmiana patelni
  • ja kupuje w miesnym wedzona piers z kurczaka. czy zawartosc weglowodanow bialka i tłuszczu bedzie taka sama czy cos sie znieni (oczywiscie waga piersi bo duza czesc wody wyparowuje, ale tak biorac "na sztuki"?
  • @ola:
    indyk, kurczak, bardzo podobne są w sumie, więc odsyłam tu -> http://www.ilewazy.pl/wedzona-piers-z-indyka
  • tak super są te patelnie chociasz mi się mięso przykleja
  • Kupiłam ostatnio surowe sznycle z indyka, na opakowaniu jest napisane, ze maja 84kcal/100g - czy t o znaczy, ze mieso z indyka ogólnie jest mniej kaloryczne? Zawsze liczylam go jak kurczaka...
  • Ania1105 2011/04/20 13:38
    tak, indycze jest nieznacznie mniej kaloryczne ;-)
  • @haruka, z indyka ma mniej białka trochę i tłuszczu.
  • A duszona pierś kurczaka? Ile kalorii? ;]
  • moim zdaniem to kalorie zawarte w określonej wadze kurczaka a do tego ilość zużytego oleju. prosty rachunek.
  • @khaki tyle co tu + dodatki które dodałaś do niej
  • Mam pytanie. Jeśli taka porcja piersi z kurczaka ma 198 kcal. To czy przyrządzona w piekarniku, bez dodatku JAKIEGOKOLWIEK tłuszczu, same przyprawy, Będzie mieć taką samą kaloryczność?
  • Filemonkowa 2011/06/14 16:29
    @A
    tak, prawdopodobnie kurczak będzie ważył mniej, bo wyparuje część wody, czyli będzie miał więcej kcal na 100 g, ale pierś którą wyjmiesz z piekarnika będzie miała tyle samo kcal co ta do którego ją wcześniej włożyłaś
  • a ja mam pytanie troszkę z innej beczki: jaka jest różnica między potrawką z kurczaka a kurczakiem w potrawce?? jak się przygotowuje jedno, a jak drugie i co się dodaje??:D
  • a i jeszcze ragout ;)
  • tbasia xd 2011/10/05 14:38
    ile będzie miała kaloria pierś kurczaka 200g osmażona na 2 łyżkach oliwy z oliwek + jakaś niewielka ilość przyprawy / grill albo podobnej ? kurczak 198 kcal + 2 łyżki oliwy 131 kcal = 329 kcal ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/05 15:16
    @tbasia xd: Wartości zmienią się dla 100 g przyrządzonego dania (wyparowanie wody z mięsa itp...). Ale jeżeli zjesz sama tą porcję o której piszesz, to jak najbardziej możesz brać pod uwagę ten sposób obliczania. Gdyby analizować ze szczegółami, to zapewne zmiany zachodzące podczas obróbki cieplnej, przyczynią się do zmiany w wartościach odżywczych (na pewno jakościowych), ale w drodze rozsądku, jeżeli chcemy obliczyć wartości, bierzmy wagę surowców przed obróbką. Sposób obliczania byłby utrudniony w przypadku smażenia na głębokim tłuszczu.
  • tbasia xd 2011/10/05 18:26
    no ok robiłam dzisiaj obiad ( dla 3 osób )

    pierś pokrojona w paski _ 550 g _ 577,5 kcal
    papryka ( czer , żółta, zielona ) 530 g _ 175 kcal
    cebula 200 g _ 92 kcal
    pędy bambusa 100g _ 18 kcal
    oliwa z oliwek 14 g _ 115,36 kcal ( jako marynata do piersi wymieszana z mięsem ( przyprawy grill , skrzydełka kentucky, gyros , pieprz cayenne , czosnek granulowany _ wszystkiego po trochu +2 ząbki czosnku )
    ryz brązowy 200g ( 2 torebki ) 644 kcal

    smażone bez tłuszczu ( jedynie oliwa z oliwek jako marynata )

    wychodzi w sumie 1650 kcal całość ( wiadomo mięso podczas pieczenia uwalnia tłuszcz wodę tak samo z warzywami

    mogę tak w przybliżeniu obliczać kaloryczność potraw ?
  • tbasia xd 2011/10/05 18:31
    czyli całość wychodzi 1650 kcal to w 100 g z całości wychodzi 165 kcal? lol nie coś źle
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/10/05 20:36
    @tbasia: Obliczenia dla całej potrawy wyglądają poprawnie możesz tak w przybliżeniu to obliczać. Przeliczenie na 100g gotowej potrawy jest bardziej problematyczne, aby wynik był miarodajny musisz znać sumaryczną wagę składników składników przed przygotowaniem i po przygotowaniu (żeby znać wpływ wody na masę porcji gotowego dania a co za tym idzie wartości dla 100g).

    Licząc tak jak Ty to zrobiłaś możesz stwierdzić, że jedna porcja tego dania to ok. 550 kcal na osobę (przy założeniu, że jedzą 3 osoby).

    Podany przez Ciebie wniosek, że dla 100g jest 165 kcal jest prawdziwy, jednak tylko dla składników przed przygotowaniem. Dla gotowej porcji to już nie jest prawda (ryż wchłonął wodę, pierś również, przez co masa gotowego dania jest większa i 100 g przed przygotowaniem nie równa się 100 g po) Nie jest to przeważnie problemem i nie ma co sobie tym głowy zaprzątać, gdyż przeważnie w zupełności wystarczy wiedzieć ile ma cała porcja, lub jej ułamek. Tak jak jest u Ciebie, dzielisz całość energii dla składników przed przygotowaniem przez 3 i wiesz ile jest kalorii dla jednej osoby - wtedy możesz pominąć całkowicie wpływ wody na końcową masę. Nieważne ile jej będzie, to Twoja proporcja i tak będzie właściwa.
  • tbasia xd 2011/10/05 21:27
    no dobra jeszcze 1 pytanie przykładowo wiadomo ze ryz po ugotowaniu zwiększa swoja objętość _ kaloryczność na pudelku podana jest dla ryzy suchego _ po ugotowaniu w wodzie sola te 100 gram bezie miało ta sama kaloryczność co przed ugotowaniem ? , albo pierś z kurczaka smażona przykładowo na 1 łyżce oliwy wiadomo ze po upieczeniu zmniejszy się jej ciężar ( waga ) kaloryczność jej będzie porównywalna do surowej + oliwa czy lepiej zważyć upieczona + olej ( który pozostał ewentualnie się wytopił )_ jestem zielona to moje początki a nie chce mi się zbytnio czytać dlatego pytam mądrzejszych tu
  • Radze poczytac rożne źrodła, bo straszne masz myślenie!
    100g ryżu po ugotowaniu bedzie miało tyle kcal ile miało 100g suchego ryżu (zakładam że gotujesz w wodzie, która nie dostarcza żadnych kcal)
    Pierś smażona na oliwie to kcal z piersi + kcal z oliwy i nie ma znaczenia ze po obróbce ta pierś troche zmieni kształt i masę- po prostu kalorie sie w niej zagęszczą!
  • tbasia xd 2011/10/05 23:33
    jak ugotujesz 100 gram ryżu to on już nie będzie ważył 100 gram tylko znaczniej więcej i teraz czy ugotowany ryz z 1 torebki (100 gram ) ma tyle samo kalorii co przed ugotowaniem ? ( nikt chyba nie je suchego ( nie ugotowanego ) ryżu to po co podawana jest ta kaloryczność ) - dobra mamy torebkę ryżu 100 gram ( 322kcal ) gotuje ja w wodzie po ugotowaniu niech ma 250 gram ( tak strzeliłem bo nie gotuje w tej chwili ryżu nie mogę zważyć ) , czy ten ryz ugotowany będzie miał tyle samo kalorii co przed ugotowaniem ?
  • basza1977 2011/10/25 13:24
    To ja wracam do kurczaka. Ostatnio często miałam do czynienia z mamami, które nie dają swoim dzieciom kurczaków, bo zawierają hormony i antybiotyki. Jak weszłam w google i poczytałam teksty, jakie piszą kobiety, to aż się przeraziłam. To jeden z nich:
    - mi od jedzenia kurczaków urosły piersi o 2 rozmiary,
    - mojej 9 letniej córce nabrzmiały gruczoły piersiowe. Lekarz stwierdził,że to od kurczaków i hormonów, które są w paszy.
    Takich tekstów są setki. Ja szukam wszędzie, nawet dzwoniłam do katedry drobiu i jaj na uniwersytecie przyrodniczym. Tam powiedziano,że hormony są zbyt drogie i mieszanki paszowe bazują teraz na kaloriach, białku i witaminach. A z tego co wiem to:
    Prawo żywnościowe od 2006 r. zakazuje dodawania do pasz dla zwierząt antybiotyków jako stymulatorów wzrostu. Antybiotyki paszowe z dniem 1 stycznia 2006 r. zostały skreślone z rejestru dodatków paszowych na podstawie art. 11 rozporządzenia (WE) Nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt.

    Niedopuszczalne jest również stosowanie w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie substancji o działaniu hormonalnym. Zakaz ten wynika z art. 64 ust. 1 Ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych. Ustawa ta zabrania umieszczenia na rynku lub uboju zwierząt gospodarskich lub zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka jak zwierzęta gospodarskie, w których organizmach znajdują się lub u których wykryto substancje zabronione (m. in. antybiotyków i hormonów) oraz umieszczania na rynku i przetwarzania mięsa zwierząt, u których w organizmach stwierdzono obecność substancji niedozwolonych.

    Wiem również, że hormony odkładają się w tłuszczu. Skoro np. pierś z kurczaka ma ok. 1,3 grama tłuszczu w 100 gramach, a w łopatce wieprzowej jest aż 21 gramów tłuszczu, to w mięsie drobiowym nie ma się gdzie odkładać ewentualny hormon dodawany do paszy.
    Proszę o pomoc: jak to jest z hormonami, antybiotykami i drobiem.
    Ja jestem od 15 lat semiwegetarianką, jem codziennie drób i moje piersi jakoś rozmiaru A nie chcą przeskoczyć ; )
  • Też czytałam o tym, że produkcja drobiu od kilku lat została objęta ścisłą kontrolą, skończyły sie antybiotyki i inne dobrodziejstwa. Nie mniej część osób o tym nie wie i powtarza bzdury.
    Podobno teraz łatwiej trafić na "podrasowaną" wieprzowinę. Wystarczy popatrzeć na ceny, kilogram schabu kosztuje w promocji 9,9zł. Pierś z kurczaka jest zdecydowanie droższa. Zdaje się też, że zdrowsza zwyczajnie.
    Ja mam dzisiaj na obiad, grillowaną na patelni i soczystą w środku...
  • oj skad sie biera te glupie teksty o powiekszajacym sie biuscie od drobiu :O naprawde nie potrafie tego zrozumiec... Nawet jakby kurczaki dostawaly te hormony to co to ma do biustu konsumentek :| W kazdym razie moze niektorych uspokoi ;) fakt, iz drobiu w ciagu tygodnia jem ponad 2kg i jakos nie zauwazylam aby moj przedni balast sie zwiekszyl - jak byl maly tak jest (na szczescie!!) :P
  • A na marginesie - jak bylam jakos w 4 klasie podstawowki to strasznie lubilam zjadac same skorki z chleba, bez tego bialego srodka. Kiedys kuzyn zazartowal, ze "od tego rosna duze cycki", wzielam to na serio i sie przestraszylam, wiec potem z KAZDEJ kanapki odrywalam skorke i ja wyrzucalam. Pod koniec LO kolezanaka spytala mnie czemu zawsze mam okrojont chleb, jak jej wytlumaczylam to mnie wysmiala i powiedziala, ze jakby tak bylo to przeciez wiekszosc kobiet zajadalaby sie skorkami, no i operacje plastyczne bylyby zbedne... wtedy dopiero pomyslalam jakie to bylo glupie, ze przez tyle lat nawet nie zastanowilam sie nad sensownoscia tego postepowania :P
  • basza1977 2011/10/25 17:41
    jak wpiszesz w googlach: drób hormony, to otworzy Ci się mnóstwo stron typu: forum młodej mamy, grupy dyskusyjne itp. Tam wszyscy bazują przede wszystkim na tym co mówią lekarze - zawsze mnie zastanawiała ta wara że lekarz wie wszystko.
    poczytaj np. to
    http://www.ekspert.pl/p/Hormony-w-piersi-z-kurczaka-czy-wiemy-co-jemy-2972
    http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3782446
    znam jedną mamę, która nie dość, że 13 letniej córce ograniczyła drób i w ogóle całe mięso to i jeszcze jajka tylko kur zielononóżek.
  • polecam program "wiem co jem" odcinek o kurczaku !! Na tvnplayer.pl jest dostepny on line za darmo-świetnie wyjaśnione wszytskie te kurczakowe glupoty!!
  • basza1977 2011/10/25 18:34
    Czy mogłabyś podać linka do tego, bo ja szukałam parę dni temu, ale nie mogę znaleźć. Z góry dziękuję : )
  • Pierś z kurczaka 2011/11/01 14:13
    Sprawdzenie poprawności wyliczeń

    pierś z kuraczaka 166 g - 200,86 kcal
    pierś z kurczaka 200 g - 242 kcal
    mieszanka bułka tarta , otręby - 25 g - 84,25 kcal
    jajko 27 g - 37,53
    oliwa z oliwek 11 g -90,64

    wychodzi na 100 g ( piersi ) _ około 152 kcal

    po upieczeniu pierś 166 miała wagę 151 g
    a ta 200g - 186 g

    która wagę przyjąć przed upieczeniem czy po ?

    i czy wyliczenie odnośnie kalorii na 100 g piersi jest poprawne 152 kcal na 100 g a tu widzę wszystkie są powyżej 200 kcal na 100 g
  • Przepraszam z góry że nie na temat ale czy moze mi ktoś podać kaloryczność galantyny z kurczaka(albo stronę gdzie znajde kalorycznosc jakiejkolwiek?).Zrobilem z mamą na święta,wyszła pyszna ale nie moge znaleźć nigdzie informacji o niej :((
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/02 20:36
    @epileptyk: mam dla Ciebie dwie propozycje:
    1. wprowadź wszystkie składniki do kalkulatora, aby uzyskać wynik: http://www.ilewazy.pl/nowy-kalkulator-kalorii
    2. Znalazłam takie informacje: http://goo.gl/qZbVP. Będą one oczywiście poglądowe, bo wszystko zależy od rodzaju i ilości poszczególnych składników wchodzących w skład dania.
  • Platinum 2012/03/18 20:12
    Jeżeli taki filet tylko przyprawie i będę piekła w piekarniku lub smażyła na patelni bez żadnych tłuszczy to jego kaloryczność nie zmieni sie?
    Bardzo prosze o szybką odpowiedź.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/18 20:48
    @Platinum: odpowiedź szybka, konkretna i na temat: filet (cały - bez podzielenia go później na porcje) przed opisanymi obróbkami cieplnymi i po nich będzie dostarczał taką samą wartość energetyczną. Wyparuje z niego woda. Kawałek mięsa skurczy się. Gdybyś chciała przeliczyć na 100 g, to wartości będą większe, ale wynika to tylko i wyłącznie z zagęszczenia się składników po wyparowaniu wody (cały kawałek, pomimo, że mniejszy w dalszym ciągu będzie dostarczał tyle samo kcal). Polecam kliknąć w link: http://www.ilewazy.pl/gotowana-piers-z-kurczaka i przeczytać znajdujące się pod zdjęciem komentarze.
  • Moja piers z kurczaka przed przygotowaniem wazyla 230g, po przygotowaniu bez tluszczu w pierkaniku wazyla 130g. kalorycznosc powinienem liczyc dla 230g ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/30 18:44
    @Brajan: Tak - dla 230 g surowego mięsa. Ilość dostarczonych kcal w tym przypadku będzie taka sama przed i po obróbce (ale taj jak napisałeś, zmniejszy się masa mięsa - w wyniku ubytku wody).
  • A czy polędwiczki mają przybliżoną kaloryczność do piersi?
  • zastanawiam się nad kalorycznością kurczaka pieczonego. Piekę na ruszcie bez użycia tłuszczu. Wiem, że wycieknie z niego trochę wody i tłuszczu, ale nie wiem, czy będzie to wartość zbliżona bardziej do surowej piersi, czy też gotowanej?
  • Oj, nie doczytałam wszystkiego, widzę, że Brajan miał podobny dylemat :D
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/02/14 12:07
    @Jaga: "A czy polędwiczki mają przybliżoną kaloryczność do piersi?"
    Tak, polędwiczki z piersi kurczaka będą dostarczyć podobną wartość kcal.
  • a ile może ważyć taka spora pierś z indyka?
  • Sporo =]
  • co masz na myśli przez spora...
    zazwyczaj na opakowaniu masz napisane ile ważą (np masz małe 2 piersi i ważą 350g) a jak bierzesz na wagę to wystarczy popatrzeć na paragon. "Spora" jest pojęciem względnym
  • tia... dobra, założę, że 500 g ;)
  • odnośnie hodowli to kiedyś kurczaki hdowało sie ponad 9 tyg teraz 5tyg. Sami sobie odpowiedzcie na pytanie co jest dodowane, że jest tak duży przyrost. Antybiotyk podawany jest ptactwu od małego non stop ! Polecam gęsinę. Poczytajcie.
  • MissRasberry 2014/01/30 18:42
    Moja mama dostała od koleżanki świetny przepis:
    - 1 podwójna pierś kurczaka, drobno pokrojona na kostkę ok.1cm x 1cm
    - 1 cebula, posiekana
    - 2 garście tartego sera ( cheddara, gruyera, dziugasa, parmezanu itp.)
    - 2 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej
    - 1-2 jajka
    - sól, pieprz, dowolne przyprawy

    Wszystkie składniki, dobrze wymieszać. Rozgrzać olej na patelni ( 2-3 łyżki ) i nakładać porcje masy, formując kotleciki ( raczaj płaskie ) Smażyć na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony. Ważne by dobrze rozgrzać olej, wtedy nie chłonie tłuszczu. Pyszne, bardzo polecam.
    A dodatkiem był ryż pełnoziarnisty, ugotowany, po czym duszony na patelni z cebulą ( na oleju, wodzie i z przyprawami ) i na koniec wymieszany z gotowaną marchewką z groszkiem. Pycha !
    Takie kotleciki + ten ryż = pyszności ! polecam bardzo
    Pani Izabelo, a Pani jak się podoba taki obiad ?
  • Ile kcal będzie miał filet z kurczaka przyrządzony w taki sposób: około 200 gram mięsa przyprawione (przyprawa do kurczaka, pieprz, majeranek, ostra papryka) następnie na patelnie wrzucam połowę małej łyżeczki oleju kokosowego (patelnia ceramiczna więc nie trzeba więcej) rozgrzewam dobrze patelnię i wrzucam kurczaka, po około 3-4 minutach kiedy się białko zetnie wlewam na patelnię wrzątek i tak duszę przez kilkanaście minut. Jaka jest wartość kcal tak przygotowanego kurczaka?
  • dodaj sobie kaloryczność tłuszczu do piersi i gotowe...
  • Witam! Jeśli filet waży 200 gram ma około 200 kal...po ugotowaniu na parze wazy 150 powinien mieć ok150 kal...50 gram wyparowało wody!!! a woda chyba nie ma kalorii to dlaczego wiecznie pani pisze ze wartosc kaloryczna bo przyrządzeniu sie nie zmienia? Od kiedy woda ma kalorie?
  • Motylkaaaaa, błagam, poproś moderację, żeby litościwie usunęli twój wpis... Bo kompromitujesz tym pytaniem nie tylko siebie, ale i polski system edukacji... Ile razy może o tym pisać, no ile?
  • kataryna86 2014/04/12 13:34
    Motylkaaa odwiedzam ten portal prawie od początku, ale takiego infantylnego wpisu tu nie widziałam...
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2014/04/12 13:40
    @Motylka: Filet ważący 200 g dostarczy ok. 200 kcal, to się zgadza, ale po ugotowaniu nadal dostarczy 200 kcal i tutaj to co piszesz (podajesz wartość 150 kcal) się nie zgadza .

    Wartość odżywcza się nie zmienia, ale zmienia się masa, więc jeśli przeliczysz na 100 g to wartości wyjdą większe, ale tylko w przeliczeniu na 100 g a nie na początkową porcje. Patrząc dalej na filet i trzymając się założeń, które przyjęłaś:
    przed: 200 g i 200 kcal, czyli ok. 100 kcal na 100 g
    po: 150 g i nadal 200 kcal (bo wartość się nie zmieniła, ale masa tak), czyli 133 kcal na 100 g (z proporcji)

    Jest to temat dyskutowany wielokrotnie na ilewazy.pl, polecam zapoznać się z podobnymi dyskusjami:
    tutaj powyżej: http://www.ilewazy.pl/piers-z-kurczaka#komentarz-7224
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-platkow-zytnich#komentarz-52251
    http://www.ilewazy.pl/garsc-suszonych-bananow#komentarz-33058
    http://www.ilewazy.pl/porcja-karaibskich-warzyw-na-patelnie-z-sosem#komentarz-23427
    http://www.ilewazy.pl/filet-z-kurczaka-bez-panierki#komentarz-7271
  • Franekkkk 2014/07/07 19:21
    A jak zmienia się wartość na 100g po upieczeniu w rękawie?
  • Czytając niektóre komentarze (nie tylko pod postem związanym ze zważoną piersią z kurczaka), muszę pogratulować Pani Izie i Panu Maciejowi boskiej cierpliwości, z jaką na nie odpowiadają. Winszuję, jednocześnie składając kondolencje. Ile razy bowiem można powtarzać te same kwestie dotyczące kaloryczności produktów przed i po obróbce cieplnej (bez wykorzystania tłuszczy, dodatków etc.).
    Nawiasem mówiąc, świetna strona! Wielokrotnie z niej korzystam podczas przygotowywania posiłków.

    Franekkk: up, up!
  • Pani Izabelo ile kalori bedzie miał sznycel z fileta z piersi indyka ugotowany na parze jesli przed obróbka ternmiczna miał 100 gram to ile bedzie miał gram i kalori po ugotowaniu ? tak samo z kurczakiem jesli pzred ugotowaniem ma 100 gram to ile gram i ile kalori bedzie miał po ugotowaniu w wodzie rosole lub na parze? Prosze mi wytłumaczyc liczac kalorie w diecie sugeruje sie tymi przed obrobka czy po np ryż liczę kalorie z etykiety pudełeczka ( surowego ryżu ) czy po ugotowaniu kalorie sie zmienią ?


    dlaczego surowa piers w 100 gramach m 99 kcal a juz po ugotowaniu w 100 gramach ma 151 kcal skad się wzięły te dodatkowe kalkorie?
  • @serduszko21 Pani Izabela odpowiada na podobne pytanie pare komentarzy bliżej... wystarczy poczytać...
    Pozwolę sobie zacytować: "odpowiedź szybka, konkretna i na temat: filet (cały - bez podzielenia go później na porcje) przed opisanymi obróbkami cieplnymi i po nich będzie dostarczał taką samą wartość energetyczną. Wyparuje z niego woda. Kawałek mięsa skurczy się. Gdybyś chciała przeliczyć na 100 g, to wartości będą większe, ale wynika to tylko i wyłącznie z zagęszczenia się składników po wyparowaniu wody (cały kawałek, pomimo, że mniejszy w dalszym ciągu będzie dostarczał tyle samo kcal). Polecam kliknąć w link: http://www.ilewazy.pl/gotowana-piers-z-kurczaka i przeczytać znajdujące się pod zdjęciem komentarze."
  • wajdelota 2014/12/08 13:11
    Mierzyłem kaloriomierzem i taki uparowany kotlecik z piersi waży mniej
  • wajdelota gdzie taki sprzecik kupiles? daj jakiś link.
  • grzesiek321 2015/06/07 11:31
    witam serdecznie, mam szybkie pytanie do Pani Izabelli i Pana Macieja.
    Wiem już że filecik z kurczaka po obróbce cieplnej (gotowanie, smażenie) mimo ubytku wagi piersi bedzie miał taką samą kaloryczność.
    Czy moge rozumieć również że wartości białka w filecie po obróbce cieplnej również będą takie same ?

    np: w 200 g surowej piersi z kurczaka powinno byc 43 g białka

    po usmażeniu bez tłuszczu na teflonie waga piersi z 200g zmiejszy się np do 130g

    czy ilośc białka w tych 130g piersi po usmażeniu na teflonie nadał będzie wynosiła 43 g?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/07 11:53
    @grzesiek321: "Wiem już że filecik z kurczaka po obróbce cieplnej (gotowanie, smażenie) mimo ubytku wagi piersi będzie miał taką samą kaloryczność." Warto zaznaczyć, że chodzi o obróbkę cieplną bez dodatku np. tłuszczu. Ktoś może pomyśleć, że pod wpływem smażenia (a najczęściej ma się na uwadze smażenie z dodatkiem tłuszczu), wartości pozostaną bez zmian ;)
    "Czy moge rozumieć również że wartości białka w filecie po obróbce cieplnej również będą takie same ?" Uznaje się, że tak. Na 100% zmieni się struktura chemiczna, ale wartości liczbowe powinny być zbliżone. "czy ilośc białka w tych 130g piersi po usmażeniu na teflonie nadał będzie wynosiła 43 g?" Teoretycznie dokładnie tak.
  • Mam pytanie związane z przykrymi praktykami w sklepach. Nie jest tajemnicą że kurczaki bywają faszerowane/ulepszane. Podobno wstrzykują do nich wodę aby były cięższę/większe. Jeśli takie praktyki są stosowane to taka pierś z kurczaka miałaby dużo mniejsze wartości dla 100g. Po solidnym upieczeniu takiej piersi zmniejszy się ona przynajmniej o połowę. Co państwo sądzą na ten temat.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/08/14 07:33
    @Sport: Mięso z piersi kurczaka bez dodatkowych praktyk produkcyjnych zawiera około 76% wody. Każda obróbka termiczna spowoduje, że zmniejszy swoją objętość poprzez utratę pary wodnej w trakcie procesu cieplnego.
    Dodatkowe zabiegi zapewne wpłyną na zmianę składników / 100 g. Nie jestem w stanie odpowiedzieć w jakim zakresie liczbowym, ale biorąc pod uwagę wyjściowe wskaźniki na pewno nie jakimś spektakularnym.
  • [komentarz usunięty] - W sprawie reklamy prosimy o kontakt. Izabela
  • Witajcie !
    Mam pytanie, liczę na odpowiedz :)
    Może wyda wam sie to głupie i bez sensu, ale musze zapytac...
    Czy gdy filet ma 200 kcal to suma kcal z tych mikro składników ? (białek,węgli itd) czy kalorie z nich doliczamy osobno ?
  • @NormanB: te 99kcal na 100g mięsa pochodzi właśnie z sumy makroskładników. Nic się już nie dolicza. ;)
  • Wie ktoś może ile kalorii ma woda po gotowaniu piersi w kurczaka i pietruszce z dodatkiem pieprzu i papryczki chili w proszku? Bardzo mi zależy na odpowiedzi ;c
  • @kicia88: znikomą. Jeśli zjadasz ją razem z piersią, to licz kaloryczność piersi za całość. Jeśli osobno, to bym się nie zajmowała kalorycznością.
  • PiotrekPomidorek 2019/04/05 10:42
    Chciałbym zapytać skąd pochodzi podana wartość kaloryczności? Krótkie wyszukiwanie w google mówi że w piersi kurczaka jest 164 kcal / 100 gram, przy czym jest to oficjalna wartość z USDA czyli z źródła któremu raczej można ufać. Która wartość jest bardziej zbliżona do wartości rzeczywistej?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/04/05 12:15
    @PiotrekPomidorek dane są zgodnie z najnowszymi „Tabelami składu i wartości odżywczej żywności” Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow wyd. PZWL, 2017.
    To oficjalne źródło informacji o wartości odżywczej w Polsce.
  • PiotrekPomidorek 2019/04/05 17:19
    @Barbara Bardzo dziękuje za odpowiedz! :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę