Pita pszenna naturalna

Pita pszenna naturalna waży 70 g.

  100g na zdjęciu (70 g)
Energia 269 kcal 188 kcal
Białko 8,8 g 6,2 g
Tłuszcz 1,3 g 0,9 g
Węglowodany 55,0 g 38,5 g
Błonnik 2,5 g 1,8 g

Pita pszenna naturalna kalorie w 100g: 269kcal

Zobacz więcej: sztuka 70g pszenna naturalna pita

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2012.09.09 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier.

Mamy 18 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • uwielbiam pitę! szkoda, że nigdzie nie widziałam wersji pełniziarnistej
  • O! A to nie jest przypadkiem ta z biedrony?
  • @ annie, wlasnie o to chodzi, ze tradycyjna pita jest z maki pszennej...
  • A ja jadłam dziś na śniadanie razową pitę. Tak, dziś, 20 min. temu :-) Producent Quality Foods Polska. W opakowaniu jest 5 pit i razem wszystko waży 350g, więc jak na stronie 1pita - 70 g. Kupiłam w Auchan.
  • Kitek, możesz podać jej skład? :) bo jestem ciekawa, czy warto kupić.
  • W biedronce da się nabyć pitę pełnoziarnistą.
  • @Aron w biedronce nie ma pełnoziarnistych - są tylko zwykłe.
  • Agnieszka 2012/09/10 18:02
    @nuci, pszenna może być i oczyszczona i pełnoziarnista przecież :) Niektórzy używają jako synonimów pełnoziarnista i żytnia lub pszenna i biała. Tak nie jest, i pszenna i żytnia mąka dostępne sa w wersjach oczyszczonej i nieoczyszczonej.
  • Skład jak tu, ale pomiędzy pszenną mąką a wodą jest razowa. W strukturze widać, że mąki razowej jest sporo. Wg. mnie smaczna, ale ekspertem nie jestem, bo pierwszy raz (!) jadłam pitę (przynajmniej z tego co pamiętam) :-)
  • a da się jej smak do czegoś porównać?
  • Weronika 2012/09/10 19:30
    z czym to sie je? ;d
  • ja wkładam do tostera, a potem wnętrze smaruje majonezem i ketchupem, do środka wkładam żółty ser, ogórka, pomidora, sałatę, oliwki i jeszcze posypuje przyprawą do mozzarelli i jest po prostu przepyszne! :)
  • UnhappyHippie, wg mnie jest dość podobne w smaku i strukturze to spodu od mrożonej pizzy. Tyle, że dużo cieńsze. Na zimo może nie zachwycać, ale po podgrzaniu (np. na grillu, jak ja) jest smaczne. To trochę jak bułka bez "środka" (bo "środka" ma znikome ilości :-)

    Ponieważ zostały mi jeszcze 3, to zamierzam zrobić sobie w najbliższym czasie (czyli wtedy, gdy kupię mozzarelle) taką oto zapiekankę:
    "Otwartą" pitę posmarować w środku pesto, włożyć ser i świeżego pomidora, posypać bazylią. Podgrzać na grillu.
    Jak zrealizuję to dam znać jak smakowało ;-)
  • będe czekać, bo mi się spodobał pomysł ;)
  • do takiej pity można włożyć grillowane mięso, warzywa i sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. wyjdzie coś w stylu kebaba. tylko fajnie, gdyby istniały pity w większej części z mąki razowej...
  • senowa, w mojej picie było naprawdę dużo otrąb w strukturze, jak na tego typu produkty razowe. Podejrzewam, że gdyby była tylko mąka razowa, to wyszedłby twardy, płaski kamień.
  • UnhappieHippie, ponieważ napisałaś, że czekasz, a ja się zobowiązałam do zrelacjonowania to dziś na śniadanie ponownie pita, tym razem w wersji pizzy :

    Zrobiłam trochę inaczej niż wcześniej napisałam. Pity nie "otwierałam". Na jednej z jej strony rozsmarowałam pesto bazyliowe, ułożyłam plastry pomidora i kawałki porwanej mozzarelli light (pół kuli). Zabrakło świeżej bazylii, ale i tak było pysznie. Dalej podgrzewałam na grillu (patelnia grillowa), ale ser dość długo nie chciał się topić. Przełożyłam moją pizzę na małą patelenkę i nakryłam przykrywką. Dalej podgrzewałam na średnim gazie. Efekt końcowy był taki, że spód lekko się spiekł, ale mimo wszystko jestem zadowolona z tego eksperymentu. Smakowało jak odgrzana pizza (u mnie w domu często na drugi dzień, gdy coś zostanie, pizzę podsmaża się na patelni) na cieście trochę grubszym od cienkiego z pizzerii. Mi bardzo przypadło do gustu, więc jutro lub po jutrze powtórka, tylko z innymi dodatkami. Wszystkim tym, co się skuszą polecam użyć tartego sera/mozzarelli tartej, a nie tej w kulce. Myślę, że tarty ser szybciej się rozpuści i dzięki temu nie będzie tego spieczonego spodu. Polecam, jako świetny substytut pizzy (nie tylko dla "dietujących") i w dodatku bardzo szybki :-)
  • Co z tego, że coś jest pełnoziarniste, skoro jeśli nie jest na zakwasie (czyt. poddane fermentacji bakteryjne), to substancje antyodżywcze i tak nie zostaną zneutralizowane i rozbite, a więc dużo z tego nie przyswoimy... Czysty marketing.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę