Placek ziemniaczany

Placek ziemniaczany usmażony na patelni teflonowej w niewielkiej ilości tłuszczu waży 50g.

  100g na zdjęciu (50 g)
Energia 166 kcal 83 kcal
Białko 3,5 g 1,8 g
Tłuszcz 9,3 g 4,7 g
Węglowodany 18,3 g 9,2 g
Błonnik 1,4 g 0,7 g

Placek ziemniaczany kalorie w 100g: 166kcal

Zobacz więcej: placek ziemniaczany placki ziemniaczane

Ostatnia aktualizacja: 2023.08.01

Ważenie dodano: 2009.10.10 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 52 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • na niewielkiej,czyli?:)
  • ma tak mało kalorii? ; ) wszędzie pisze, że jakieś 280.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/07/11 10:41
    s: należy pamiętać, że wartość odżywcza oraz energetyczna szczególnie w przypadku dań gotowych, może ulegać sporym wahaniom. Wszystko zależy od tego, ile i jakich składników użyje się do sporządzenia potrawy. Być może wartość energetyczna placków, które jak piszesz podana jest "wszędzie" została powiększona w stosunku do moich obliczeń dlatego, iż zostały usmażone na głębokim tłuszczu bądź po prostu w większej jego ilości? (jaka jest różnica dla białek, tłuszczów, węglowodanów?) Może warto zasięgnąć więcej informacji - napisać do któregoś źródła, gdzie podana jest ta kaloryczność i zapytać się o szczegóły.
    Izabela
  • można prosić o przepis? a robią bez żadnej ilości tłuszczu na parze to ile trzeba odjąć kcal od placka ?
  • Kasiunia 2011/02/26 20:55
    Alicja, nigdy nie słyszałam o robieniu placków ziemniaczanych na parze. Jak to jest w ogóle możliwe? ;)
  • Karolcia 2011/02/26 21:01
    Tez jestem ciekawa jak sie robi takie placki na parze
  • Kasiunia 2011/02/26 21:04
    Nie potrafię sobie tego jakoś wyobrazić... A przydałoby się, bo je uwielbiam ;)
  • przylaczam sie do pytania o placki na parze :)
  • Mademoiselle 2011/03/16 10:11
    placki ziemniaczane na parze?! Jak to zrobić?? Chcę!
  • Na parze? Wtedy to nie beda placki ziemniaczane. Przeciez tu chodzi o smak... Do tego trzeba smażenia i odrobiny tluszczu. Na pewno mniej tluszczu "wypija" jesli zrobic jeden wielki placek w piekarniku. Te akurat s smaczne.
  • a jak robisz taki placek w piekarniku? masz na myśli babkę ziemniaczaną?
  • w piekarniku to chyba da się jakoś, na blachę rozlać czy coś.
    a jak zrobić placki na parze??? :o
  • Żeby zmniejszyć kaloryczność placków, po usmażeniu odciskam je w ręcznik jednorazowy, doskonale wchłania tłuszcz. Pewnie z 50 kalorii zaoszczędzam:)
  • Bratek says:
    2011/06/12 at 18:39

    Żeby zmniejszyć kaloryczność placków, po usmażeniu odciskam je w ręcznik jednorazowy, doskonale wchłania tłuszcz. Pewnie z 50 kalorii zaoszczędzam:)

    Ja tak frytki odsądzam
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/06/16 09:57
    W ciągu miesiąca, dostałam kilka maili z prośbą o podanie przepisu na powyższe placki ziemniaczane. Placki te sporządzałam tylko jednorazowo na rzecz ilewazy.pl.
    Według danych z mojej bazy wynika, że całość stanowiły następujące składniki:
    - ziemniaki 4 średnie
    - jaja 1 sztuka
    - mąka pszenna jasna 3 łyżki
    - czosnek 2 ząbki
    - cebula gruby plaster
    - tłuszcz roślinny 4 łyżki (w stosunku do tego, jak zwyczajowo są smażone placki, na całą patelnię nie jest to duża ilość - co nie znaczy, że polecam ;))
    - przyprawy
    Jeżeli macie jakieś ciekawe propozycje dla innych względem placków ziemniaczanych, to zamieśćcie je :)
  • polecam do całej masy dosypać nieco wegety - świetnie poprawia smak ^^
  • a ile placków wyszło z tego przepisu, który podałaś wyżej Izabelo? Bo rozumiem, że ten jeden placuszek to pewna część z tego, prawda? :)
  • Placki można upiec w piekarniku. Ziemniaki (3-4 sztuki) trzeba zetrzeć na grubej tarce, dodać jajko, cebulkę, przyprawy i odrobinę tłuszczu, najlepiej roztopionego masła. Wymieszać i wyłożyć placki na papier do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180'C piekarniku jakieś 20 minut, do zrumienienia. Takie placki mają jakieś 120 kcal/100g, a są przepyszne.
  • kroliczek 2011/10/23 20:11
    Jestem ciekawa ile kalorii miałby placek robiony wg przepisu mojego faceta, to znaczy przykladowo 5 ziemniakow srednich, 2 duze cebule, 2 jajka, majeranek, pieprz. On smazy je na głebokim tłuszczu, ja na patelni teflonowej i tłuszczu nie uzywam. Myślę że beda mniej kaloryczne niż te z mąką ? :)
  • no to zsumuj sobie kalorie ze wszystkich skladnikow, podziel przez ilosc plackow, jakie z nich wyjda i masz. Myslalam, ze nie da sie zrobic plackow na teflonie ;)
  • Ja robię w piekarniku. Dodaję do masy ziemniaczanej (1kg ziemniaków startych na papkę w malakserze, 4 ząbki czosnku, duże jajo) 1.5 łyżki oleju, a na papier do pieczenia wylewam kolejne półtora łyżki ale już oliwy z oliwek i rozmarowuję pędzelkiem (olej na papier jest konieczny). Bardzo dobre, chrupkie, aromatyczne. Jem z keczupem :)
  • Michał, fajny pomysł! Dzięki :)
  • Ja gdy robie placki docieram do nic marchewkę, oszczędzam w tem sposób kcal zyskując na obiętości i nie tracąc na smaku ;] Powiedzmy w stosunku 3:1 dla ziemniaków.. I jeszcze polecam starcie ziemniaków (i marchewki) na tarce z dużymi oczkami (takiej na której zwykle trze się ser). Tak starte ziemniaki nie puszczają dużo wody i wystarczy naprawdę odrobina mąki.
  • Wcale nie maja duzo kalorii, a sa pyszne. Nie przesadzajmy, od czasu do czasu mozna zjesc je na obiad. A tak swoja droga, jestem ciekawa, co pani Izabela z mezem jedza na codzien, bo ich komentarze sa czasami smieszne, np.: "Placki te sporządzałam tylko jednorazowo na rzecz ilewazy.pl". Rozumiem, ze jadacie same warzywka? I to pewnie surowe, badz gotowane w max temperaturze 50 stopni.
    Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia to tez choroba. Pozdrawiam!
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/04/28 11:31
    @Kasia: Gwarantuję, że jadłospis mamy niesamowicie urozmaicony (a ilewazy.pl też ma w tym swój udział i dostarcza inspiracji). Sugerowanie nam obsesji jest co najmniej nie na miejscu, a zdziwienie, że nie lubimy tego czy innego zważonego produktu jest dla mnie zaskoczeniem. Ważeń mamy prawie 1700 i ważymy głównie to, o co proszą użytkownicy - było by czymś wyjątkownym, gdyby nam to wszystko smakowało. Przy tej ilości produków naturalne jest, że są takie, które smakują nam bardzo i takie, których nie jemy normalnie wcale (ze względów smakowych lub dlatego, że są ciekawsze alternatywy) i nie wymaga to moim zdaniem większego wyjaśnienia. Proszę o komentowanie placka ziemniaczanego, uwagi dotyczące strony można zgłoszać we wpisie "co dalej z ilewazy" lub wysyłać mailowo.
  • minthema 2012/07/05 17:11
    http://smak-zdrowia.blogspot.com/2011/11/placki-ziemniaczane.html#more
    a można mniej kalorycznie :)
  • Popieram Cię Kasia. Co innego nie jem bo nie lubie, a co innego nie jem bo trochę tłuszczu, bo niby niezdrowe, bo smażone. Niezdrowo to brzmi. Ja placki lubię i od czasu do czasu robię.W dodatku czasem o zgrozo!posypuje cukrem.:)
  • niestety, coraz częściej trafiają się ziemniaki, z których powstaje jakaś guma a nie kruche mniam :( a cukier i śmietana to profanacja placka :>
  • zal, tluste i kaloryczne ...
  • uwielbiam placki! od kilku dni strasznie za mną chodzą, wykorzystam dziś na pewno któryś z przepisów podanych powyżej.
  • ja nie rozumiem jak można się czepiać, że ktoś czegoś nie je, bo nie lubi. Ja placków ziemniaczanych nie cierpię, od dziecka, nie lubię czuć tłuszczu na ustach, frytki jak jem to tylko z piekarnika. Inną kwestią jest, że uważam placki za dostarczające zbyt małej ilości wartościowych składników.
  • jak dla mnie to ma bardzo duzo kalorii tym bardziej ze ja takich placuszków zjadam 12
  • ja robię placki bez mąki i są smażone na suchej patelni-po zmieleniu ziemniaków odlewam wodę z nich i bez dodawania mąki dodaję jajo i cebulę i bez tłuszczu na dobrej pateni wyjdą i smakują wyśmienicie-polecam
  • kurcze a jaka to ta patelnia, bo ja bez tłuszczu wiecznie coś przypalam, do patelni się wszystko klei, o plackach, placuszkach, bądź naleśnikach nawet nie ma mowy, bo dół się przykleja jak na super glue, a góra dalej pływa.
  • @MissOatmeal - ceramiczna, albo teflonowa. :)
  • Dobry teflon.
    Osobiscie dla mnie placek ziemniaczany musi być tłusty i smażę na oleju, ale na dobry teflonie dasz radę i bez. Mam taką patelnię stricte naleśnikową i wystarczy malutki ogień, dłuższe smażenie, żeby "góra nie pływała", a dół ładnie się smażył bez tłuszczu bez przypalenia.
    Naleśniki, omlety- to wszytsko właśnie na niej robię zupełnie bez tłuszczu. Chociaż do naleśników daję trochę margaryny, ale to dla smaku, bo nie lubię takich suchych, ale próbowałam bez niej smażyć i też się da.
  • A co z taką patelnią, tak jakby z cieniutkimi wypustkami w kratkę? Nie grillową, a właśnie taką w mini krateczkę. Dostałam taką wczoraj, nie wiem jaka firma ani nic i nie mam pojęcia do czego jej używać i czy placki bez tłuszczu wyjdą. Ma ktoś pojęcie o takiej patelni czy pozostaje mi ją wypróbować :P?
  • ja mam patelnię ceramiczną-zasada smażenia bez tłuszczu,to mniejszy ogień:)sama nie wierzyłam i nie są suche placki!!!Nic nie dymi,nie przypala a smak identyczny jak te z tłuszczu.
  • asia1991 2013/05/23 15:32
    ja robie placuszki taka dużą porcje żeby się najeść, więc na jedną osobę 350g ziemniaków (ok.270 kcal) startych na grubych oczkach, 80 gram marchwi startej na cienkich (22kcal), małe jajko (80kcal) i mała cebula starta na cienkich oczkach (ok 15kcal) + przyprawy do smaku. Mąki nie dodaje bo nie widze potrzeby. Smażę to na teflonie nanosząc pędzlem silikonowym cienko oliwę ( na całość łyżka-80kcal). Wychodzi około 10 placków. Kaloryczność takiej porcji to ok. 470 kcal i jestem dobrze najedzona:) Nie jest to nic super zdrowego ale nawet w diecie potrzeba urozmaiceń żeby nie zwariować. Pozdrawiam.
    PS mi bardzo smakują na słono z kilkoma korniszonami.
  • nie wiem jak jest z ceramicznymi patelniami ale teflonowe się niszczą jeśli nie da się chociaż odrobiny tłuszczu
  • u mnie były wczoraj placki:) na 1kg. ziemniaków dałam jedną marchewkę,oczywiście 4 ząbki czosnku 1/2 malej cebuli i 4 łyżki mąki owsianej. pieprz ziołowy i prawdziwy.Bez jajka. Smażyłam na patelni teflonowej ale tłuszcz dolewam małą łyżeczką i rozprowadzam pędzlem. Wyszły trochę inne niż zwykle ale zakochałam się w owsie;)
    polecam
  • Izzy3434 2013/11/02 12:04
    cześć, a co jeśli takie placki robione są na blasze? :) tzn, żadnego tłuszczu, nic, tylko to co do 'ciasta'? Tzn, ile to będzie miało tak około kalorii?
  • Dwa "normalnie" smażone placki na kolację i całodniowe liczenie kalorii poszło się walić :P
  • palutekk 2014/01/14 20:10
    Ziemniaczane są, a gdzie mowa o placuszkach z jabłkami?:(
  • Polecam takie placki podane ze śmietaną/jogurtem i wędzonym łososiem, pasuje rewelacyjnie.
    A do samej masy na placki można dodać startej cukinii :)
  • Ja najczęściej robię "po meksykańsku", czyli na placka wykładam pikantny sos z pomidorów, papryki i kukurydzy (jak mam, daję też czerwoną fasolę) i całość posypuję startym serem.
    A jak mi zostaną placki, to używam jako wkład do hamburgera ;)
  • @palutekk http://www.ilewazy.pl/racuch-z-maki-graham [że co? że pytanie padło 26 miesięcy temu? eeee tam]
  • A dopisać o akrylamidzie - silnie rakotwórcze substancji zapomniano dopisać . To najbardziej niezdrowe jedzenie do którego njedodało się jakihś e ,zdrowsze są czipsy naturalnie solone : ziemniaki ,olej rzepakowy ,sól. ( Znalazłem w sklepie takie ale nie pamiętam nazwy ,mają mało soli .
  • A czy możnaby prosić o zważenie placków usmażonych na "normalnej" ilości tłuszczu? Bez odsączania :)
    Albo placka ze zwykłej restauracji?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/10/10 08:14
    @Maggie korzystając z kalkulatora, znając proporcje surowców, których używasz możesz sama policzyć jakie wartości odżywcze ma twój placek ziemniaczany.
    Dla każdego "normalna" ilość tłuszczu oznacza co innego :).
  • AkirekSonia 2023/07/31 11:31
    Mam pytanie, czy robiąc placki ziemniaczane powinnam liczyć wagę surowych ziemniaków przed starciem czy po starciu gdzie będzie mniej bo przecież odchodzi (z 1 kg zostało ok 600 g).

    Pozdrawiam!
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2023/08/01 10:35
    @AkirekSonia Nie możemy wypowiadać się co do sugestii i technik kulinarnych autorów poszczególnych przepisów, ale co do wyliczeń dotyczących kaloryczności i wartości odżywczej gotowych potraw, zawsze lepiej ważyć ilość faktycznie zużytego produktu :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę