Seler

Plaster selera waży 60g.

  100g na zdjęciu (60 g)
Energia 30 kcal 18 kcal
Białko 1,6 g 1,0 g
Tłuszcz 0,3 g 0,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 2,8 g 1,7 g
Błonnik 4,9 g 2,9 g
Sól 0,2 g 0,1 g

Seler kalorie w 100g: 30kcal

Zobacz więcej: plaster seler 60g

Ostatnia aktualizacja: 2018.01.09

Ważenie dodano: 2009.07.20 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 34 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Kasiunia 2011/02/26 21:36
    Wystarczy obtoczyć w ulubionych przyprawach, jajku i otrębach bądź bułce tartej, usmażyć na niewielkiej ilości oliwy i powstaje pyszny wegetariański 'kotlet' ;))
  • seler jest niezbedny do rosołu, jednak ugotowanego nie zjem, a na surowo jest calkiem smaczny :)
  • Nigdy w życiu nie przełknę takie selera! :D
    aczkolwiek uwielbiam sałatkę selerową... ale faktem jest, że tam używany jest tylko seler konserwowy ;)
  • aliceglass 2011/03/01 19:45
    ja uwielbiam seler w połączeniu z kiełbaską/szynką + do tego jakieś inne warzywka, np. papryka, pomidor, pieczarka, szczypiorek.. niebo w gębie. świetne na śniadanie
  • ja lubie go na surowo tak jak marchewke, ma specyficzny smak. tak samo lubie surowa pietruche xdd
  • A ja uwielbiam frytki z selera :) Kroję w słupki, obtaczam w ulubionych przsyprawach (sproszkowana papryka, zioła prowansalskie itp.), smażę na niewielkiej ilości oleju. Pycha! Idealne dla osób, które - jak ja - nie jedzą ziemniaków. Polecam!
  • Agnieszka 2011/03/01 21:34
    Kiedyś odkryłam (chyba firmy Rolnik) seler w zalewie połączony z ananasem! Rewelacja. Wystarczyło do tego dodać kukurydzę z puszki i pierś kurczaka+ zioła i była świetna sałatka.

    A surowy (tarty) seler dobry jest z jabłkiem, orzechami włoskimi i odrobiną majonezu
  • @Agnieszka Tez uwielbialam ten seler z ananasem :)
  • Kasiunia 2011/03/02 11:31
    Eia, powiedz mi proszę, czy nie masz takiego problemu z selerowymi frytkami, że bardzo zmniejszają swoją objętość? Obgotowujesz je przed smażeniem? Bo właśnie ostatnio chciałam je sobie zrobić na obiad, obgotowałam połowę selera, tak jak piszesz obtoczyłam w przyprawach i oleju, wyłożyłam na blachę i włożyłam do piekarnika. Gdy je wyciągnęłam, były strasznie skurczone! Co zrobiłam nie tak? Pozdrawiam ;)
  • Kasiunia, ja ich nie gotuję przedtem :) kroję jak zwykłe frytki, w miseczce mieszam w niewielkiej ilości oleju, sypię przyprawy (ładnie się do takich naoliwionych kawałków przyklejają) i smażę już bez dodatkowego tłuszczu oczywiście. Nie kurczy się, ale też nie jest twardy, więc IMO uprzednia obróbka nie jest mu potrzebna. A na patelni grillowej taki fajny "pasiasty" wychodzi :)
  • A ja czasem robię selerowe kanapki ; )). Kroję selera na plastry, wrzucam na chwilkę na grilla, smaruję serkiem, okładam szynką, warzywami- i gotowe.. ;D
  • świetny pomysł! na pewno wypróbuję - jestem na diecie MM, czyli nie dla mnie tradycyjne kanapki z serem czy wędliną, więc taki zamiennik bardzo mi się podoba :)
  • A ile waży młody seler z nacią?
  • W Internecie kaloryczność selera wacha się od 20-60 kcal/100g, jak jest naprawdę? To dla mnie ważne bo ostatnio go polubiłam ;)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/08/12 18:49
    @shine: Nie je się selera na tyle, żeby to miało jakiekolwiek znaczenie. A jak jest naprawdę tego nikt nie wie (to jest produkt naturalny i wahania są sprawą normalną).
  • Neutrino, zanotowane! przepis wygląda bardzo ciekawie :)
  • arbuzowedaiquiri 2012/06/15 16:20
    Frytki z selera, pieczone w piekarniku z odrobinką oliwy i ziołami, ostrą papryką, musztardą, sosem sojowym i odrobiną żywego octu jabłkowego wymiatają!! Do tego sos z jogurtu naturalnego, zmiażdżonego pomidora, sosu sojowego i świeżych ziół z ogródka.. Mniam, polecam wszystkim osobom które nie przepadają za selerem - smakuje on zupeeełnie inaczej <3
  • minthema 2012/09/07 16:21
    a ile około waży jeden cały seler bez skóry?
  • alice-glass 2012/09/13 21:41
    frytki z selera rlz
  • a cały seler ile możemieć? mnóstwo rzeczy macie podane tylko zważonych w formie porcji, po co wrzucać tyle produktów przetworzonych z podaną wagą na opakowaniu skoro jeszcze takie braki w produktach naturalnych na któych nie ma wydrukowanej wagi!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/11/03 16:04
    @bebe: "a cały seler ile możemieć?" W zależności od wielkości od 100 do 1000 g. Dokładnie, nawet do kilograma !. Takiego widziałam dzisiaj w sklepie ;)
  • Natalie77 2012/11/18 20:26
    Podobno pyszne są frytki z selera ^^ O połowę mniej kaloryczne niż te z ziemniaków !
  • gwiazda holyłóód 2013/01/15 19:26
    IMO Seler jak i inne warzywa ugotowane sa bez sensu. To tak jakby zachwalac auta hybrydowe jakie to nie sa ekologiczne a potem jezdzic tylko na benzynie! kompletnie bez sera!!!
  • Taki plasterek jest idealny jako dodatek do warzyw na patelnię, kroję go w trójkąty lub paseczki i smażę "na chrupiąco" :)
  • Zrobiłam wczoraj na obiad "po grecku" - z sosem pomidorowo-marchwiowo-pietruszkowym i z ziemniaczkami; pyszności za parę groszy :)
  • Pani Izabelo mam takie pytanie. Wiadomo że seler zarówno korzeń jak i naciowy są super zdrowe. A jak to ma się do selera konserwowego? Czy zachowuje on jakieś właściwości? Warto go spożywać? Pozdrawiam :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/01/06 07:49
    @D..: Zdecydowanie korzystniejsze będzie spożywanie surowego selera. Biorąc pod uwagę pewne okoliczności i utrudnienia (np. brak świeżego w domu, a akurat idealnie wpasowałby się w przyrządzane danie itd...) zjedzenie od czasu do czasu selera konserwowego nie pociągnie za sobą negatywnych konsekwencji. Po prostu seler w słoiku czy puszce będzie posiadać zmniejszoną ilość substancji w stosunku do świeżego.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/03/19 06:23
    Niedawno kupiłam ketchup, który w swoim składzie zawierał ocet selerowy. Muszę przyznać, że pierwszy raz spotkałam się z takim rodzajem octu ;)
  • Justyna Lisicka 2018/01/06 15:38
    Czy wartość węglowodanów jaką podajecie to tzw. węglowodany netto, czyli po odjęciu błonnika? Czy w przypadku selera zapis mógłby wyglądać węglowodany 7,7 g w tym błonnik 4,9 g? Stosujecie ten zapis do wszystkich produktów?
  • To tu zadam pytanie: gotowanie z pewnością zmienia zawartość składników odżywczych, ale błonnik chyba pozostaje bez zmian? Bo niby dlaczego miałby się zmienić? 4.9 na 100 g. to sporo, nawet jak na warzywo...
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/01/08 08:48
    @Justyna Lisicka w większości ważeń, szczególnie tych nowych (od około 2 lat), podajemy węglowodany przyswajalne (bez błonnika) i, jeśli takie dane są dostępne, oddzielnie błonnik. Takie obecnie są wymogi prawne.
    Jednak może się zdarzyć tak, że w starych ważeniach pojawią się jeszcze węglowodany ogółem (z błonnikiem). Tak rozpisywano wartość odżywczą jeszcze kilka lat temu. Staramy się sukcesywnie zmieniać wszędzie węglowodany ogółem na węglowodany przyswajalne. Z tego powodu, jeśli zauważycie gdzieś ważenie do poprawy proszę o jego zgłoszenie.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/01/08 08:56
    @jo_tka w trakcie gotowania może dochodzić do niewielkich start błonnika. Nie udało mi się jednak dotrzeć do konkretnych danych procentowych. Związane jest to z faktem, że błonnik dzieli się na frakcję rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Ta rozpuszczalna w wodzie może przechodzić w niewielkiej ilości do wywaru, szczególnie przy długim gotowaniu.
    Wystarczy, że wyobrazimy sobie jak powstaje mus jabłkowy. Im dłużej jabłka są gotowane tym bardziej się rozpadają, tym więcej ścian komórkowych roślinnych się rozpada, tym gęstszy mus. Błonnik pokarmowy uwalniany ze ścian komórkowych zagęszcza mus.
    Podobny proces, choć w mniejszym stopniu dzieje się w trakcie gotowania.
    Nasileniu ulega on w przypadku warzyw wcześniej obieranych. Skórka chroni także przed utratą błonnika. Obieranie to strata błonnika z samą skórką, a potem wraz z rozpuszczaniem w wodzie frakcji błonnika rozpuszczalnej.
  • No, ok, ale tu jest seler obrany... Zwykle to co się da jadam na surowo i ze skórą, ale jakoś nie wyobrażam sobie jedzenia w takiej wersji selera. Mimo wszystko nie :-) Ale w okresie świątecznym notorycznym produktem resztkowym jest sałatka jarzynowa, z gotowanych warzyw, zastanawiałam się na ile jest jeszcze traktowalna jak żródło błonnika. Ja go potrzebuję powyżej 30 g/dobę, optymalnie około 40, i najlepiej żeby nie był tylko z produktów zbożowych...
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/01/09 08:22
    @jo_tka spokojnie możesz traktować sałatkę jarzynową jako źródło błonnika. Starty jeśli są to są niewielkie. Tylko rozgotowanie do papki i odlanie płyny skutkowałoby większymi zmianami.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę