Ser cheddar

Plaster pełnotłustego sera cheddar waży 20 g.

  100g na zdjęciu (20 g)
Energia 334 kcal 67 kcal
Białko 25,0 g 5,0 g
Tłuszcz 26,0 g 5,2 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Ser cheddar kalorie w 100g: 334kcal

Zobacz więcej: 20g plaster ser żółty podpuszczkowy cheddar

Ostatnia aktualizacja: 2017.12.18

Ważenie dodano: 2013.03.07 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mleko pasteryzowane, sól spożywcza, kultury bakterii, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik annato.
Producent: Mlekovita

Mamy 21 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • A co to jest ten barwnik?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/03/07 20:11
    @Horizonowa: Tutaj znajdziesz informacje na jego temat: http://pl.wikipedia.org/wiki/Annato
  • Kocham sery każdego rodzaju i w każdej postaci =]
  • cheddar i mimolette to moje ulubione sery ;) lubię je za wyrazistość smaku ;)
  • nie przepadam za cheddarem nie odpowiada mi jego zapach i smak, ale za to uwielbiam wszelkie kozie sery :-)
  • Weronika 2013/03/09 00:32
    Cheddar z Mlekovity jest słabą imitacją prawdziwego Cheddara.
    Całkiem przyzwoity jest Old Irish.
  • Puszysta bułkaaaa, soczysta woołowinaaa.. Wyśmienity Ser Cheddar.. :D nie jadłam ciekawe czy taki wyśmienity. W sumie nie ma dużo kalorii :)
  • w tym tygodniu można zdobyć cheddar w lidlu z okazji tygodnia meksykańskiej. Pyszny ale dla wielbicieli pikantnego jedzenia :)
  • meksykańskiego*
  • To nie jest cheddar...
  • To g....o na zdjeciu to na pewno nie jest cheddar, to jest jak mawiają włosi prodotto tipo formaggio
  • Mam w domu cheddar firmy Światowid (z Biedronki). Data ważności to 04/09/16, według informacji na opakowaniu ser dojrzewał minimum 10-mcy ale po otwarciu można go przechowywać nie dłużej niż 24h "w warunkach chłodniczych". Doba na zużycie kostki sera to nieco mało. Jak długo w praktyce mogę go przetrzymać po otwarciu? Jak jest z cheddarami innych firm? Skład: mleko pasteryzowane, sól, bakterie kwasu mlekowego, stabilizator: chlorek wapnia.
  • @cuckoo u mnie chedar lezy zwykle ok 5-6 dni.Zawsze mozna zamrozic pol kostki choc traci nieco na smaku Osobiscie nie przepadam za nim jakos szczegolnie. Wole mieksze sery wyjatek to parmezan.
  • Dla mnie te 24 godziny to z całą pewnością, bardzo ostrożne podejście. Cheddar z Biedronki nie jest przecież pakowany próżniowo, więc chyba nie ma zbytniej różnicy, czy był otwierany czy nie. W każdym razie, ja go zużywałem w ciągu 4-5 dni i nie widziałem jakiś niepokojących sygnałów ze strony sera. Oczywiście był trzymany w lodówce.
  • "Pakowano w atmosferze ochronnej". A do czego Waszym zdaniem najlepiej wykorzystać ten ser?
  • No i co z tego że pakowano w atmosferze ochronnej, skoro ser jest zapakowany w pergamin? Pergamin przepuszcza powietrze. Jak myślisz, co się stanie z "atmosferą ochronną" po kilkunastu minutach bytności poza "atmosferą ochronną"? Podpowiem Ci, następuję wymiana cząstek atmosfery i w opakowaniu już nie będzie "atmosfery ochronnej".
  • Cheddar ma dosc intensywny smak wiec nie dodaje go w duzej ilosci do niczego. Fajnie laczy sie z makaronami i warzywami. Polecam go do zapiekanek, tostow, omletow. Na tej stronce znajdziesz pare fajych przepisow http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pomidory/tarta_z_pomidorami_serem/przepis.html :)
  • Poszedł do zapiekanki z makaronem. ;)
  • Ja mam aktualnie oryginalny cheddar wyprodukowany w Anglii; zapachu nie skomentuję ;) ale w smaku rewelacja, mogłabym go jeść prosto z opakowania. Na razie idzie na kanapki z wieloziarnistym chlebem, reszta będzie na spaghetti. Na moim napisali, że po otwarciu można go przechowywać do 3 dni, ale myślę, że to jest spora asekuracja ze strony producenta; tak twardy ser, dojrzewający kilkanaście miesięcy po prostu nie ma możliwości zepsuć się w tak szybkim tempie. Myślę, że spokojnie tydzień może w lodówce poleżeć; o ile nie zostanie pożarty wcześniej ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/12/18 09:04
    @Tvk_91 "o ile nie zostanie pożarty wcześniej ;)" no właśnie...
    Mieliśmy ostatnio w lodówce taki cheddar, ale do mojej Córki przyszły koleżanki i spróbowały po kawałku i jakoś tak się zadziało, że ser wyparował :).
  • Najbardziej smakuje mi miks startego cheddara jasnego i pomarańczowego w proporcjach mniej-więcej 50-50. Taki mogłabym wyjadać do wszystkiego, więc zwykle kupuję dwie kostki i mieszam ;-).

    A co do przechowywania, ja trzymam żółty ser w lodówce aż nie zużyję i czasem stoi... długo. Jeśli jest odpowiednio przechowywany (u mnie zwykle luzem lub niedbale zawinięty w papier), to najwyżej jest zeschnięty po tym czasie z zewnątrz - można odkroić lub zetrzeć i jest w porządku. Ściśle i dokładnie zawinięty czasem pleśnieje, więc zwykle trzymam po prostu w pudełku w lodówce. Na pewno więcej niż 5 dni, bo staram się jednak nie zużywać kostki sera w tydzień ;-)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę