Cypryjski ser Halloumi

Plaster cypryjskiego sera Halloumi waży 40 g.

  100g na zdjęciu (40 g)
Energia 313 kcal 125 kcal
Białko 20,0 g 8,0 g
Tłuszcz 25,0 g 10,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 15,0 g 6,0 g
Węglowodany 2,0 g 0,8 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 2,8 g 1,1 g

Cypryjski ser Halloumi kalorie w 100g: 313kcal

Zobacz więcej: 40g plaster ser cypryjski halloumi

Ostatnia aktualizacja: 2023.03.27

Ważenie dodano: 2023.03.27 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: pasteryzowana mieszanka mleka krowiego, koziego i owczego, sól, podpuszczka mikrobiologiczna, mięta.
Producent: Christis Daireies

Mamy 39 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/07 22:24
    Odnotowałam kilka próśb o zważenie tego sera w okresie wakacyjnym. Czyżby dlatego, iż zachwalany jest jako idealny do grillowania ? ;)
    Producent również na swoim opakowaniu podaje tego typu informacje: "Halloumi ze względu na swoje właściwości i oryginalny smak uznawany jest za klejnot kuchni śródziemnomorskiej. Idealny do opiekania, grillowania i smażenia, ponieważ nie kruszy się i co ciekawe nie topi, a pod wpływem temperatury nabiera dodatkowych walorów smakowych". Przyznam szczerze, że nie miałam okazji przekonać się o walorach smakowych po obróbce cieplnej, ponieważ skonsumowaliśmy go na zimno jako dodatek do kanapek i sałatek. Bardzo mi smakował. Wynika to zapewne przede wszystkim z tego, że wprost uwielbiam wszelkie wyroby z mleka owczego i koziego. Następnym razem pokuszę się o jego podgrzanie, aby samodzielnie przekonać się o powyżej podanych właściwościach. A Wy co sądzicie o tym serze ?
  • nie jadłam, ale jako wielbicielka serów MUSZĘ GO ZNALEŹĆ!!! ;D
  • ojejku ja też kocham sery kozie, ale odstrasza mnie cena, mogłaby Pani napisać, ile kosztuje? :)
  • uwielbiam ten ser! ja kupuje go w warszawie w takim sklepie orientalnym, cena nie jest straszna kolo 10 zl za opakowanie, zazwyczaj go zasmażam na oliwie i dodaje do salatek, po usmażeniu jest chrupiacy jak grzanki :) albo poprost na patelni grillowej i zajadam go jako przekąska.
  • jaacie, musi być pyszny!
  • smażony bardzo fajny troszkę w kierunku oscypka
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/10 10:15
    @ai: "ojejku ja też kocham sery kozie, ale odstrasza mnie cena, mogłaby Pani napisać, ile kosztuje?" Za opakowanie o masie 250 g zapłaciłam 19 złotych.
  • Kameleonkazw 2012/12/10 18:27
    mi siosytra wysyła go prosto z Cypru :) właśnie dziś dostałam nową dostawę :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/10 19:05
    @Kameleonkazw: Super ! Mam nadzieję, że podzielisz się z nami jakimiś ciekawymi przepisami :)
  • Mniam, mniam :D nie spodziewałam się, że znajdę tutaj nawet halloumi, a tu taaaka niespodzianka! Dzięki!

    My jemy halloumi tak jak jedliśmy na Cyprze, czyli albo na grillu albo na patelni grillowej bez żadnego tłuszczu do tego również podgrzana szyneczka albo chudy boczuś razem do bułki i do tostera, żeby bułka też była z tym ciepła (albo chlebek tostowy też może być albo taki jak na pitę) i potem do środka wrzucam jeszcze ogórka albo pomidorka i ewentualnie jeśli mam to czymś to jeszcze posmaruję np. musztardą miodową - na Cyprze jedliśmy bez musztardy ale w innym chlebku, a w naszych bułach to trochę suche wychodzi, więc sobie dodajemy coś żeby łatwiej się gryzło.
  • Przepyszny, słony ser, który jadłam po raz pierwszy w restauracji greckiej w postaci grillowanej :) naprawdę polecam.
  • ser jest przepyszny c: na ciepło i na zimno. polecam !
  • Dziś miałam pierwszy raz styczność z tym serem, bardzo ciekawy produkt. Twardy i ciężki, strukturą przypomina oscypek. Zrobiłam na obiad smażony na patelni + frytki + sałata, jutro powtórka ;)

    Chyba lepiej go robić na grillu; podczas obróbki na patelni wypłynęło nieco wody i dopiero po jej odlaniu ser udało się przyrumienić. Smaży się dobrze, nie przywiera, nie topi się ani nie kruszy (dodałam trochę masła klarowanego ale chyba nie jest to konieczne). Po usmażeniu z zewnątrz robi się lekko chrupiąca skórka, środek jest twardy. W smaku mocno słony, i lekko słodko-kwaśny, bardzo mi przypadł do gustu :) Szkoda, że taki drogi ;)
  • Ja też ostatnio po raz pierwszy próbowałam tego sera (zgrillowanego). Spodziewałam się (nie czytając wcześniej o tym serze) chrupiącej skórki i płynnego środka. Ser się nie topi, nie przywiera, konsystencja po zgrillowaniu - ok.

    Smak... mój egzemplarz tego sera był tak okrutnie słony, że nie dało się go zjeść więcej niż kawałeczek (a ja lubię słone potrawy). Spróbowałam drugi kawałek opłukać wodą przed grillowaniem - nie pomogło.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/09/11 08:46
    @stand sądzę, nie nigdy nie będzie lepiej :), halloumi to ser solankowy, bardzo słony. Osoby, które na co dzień mniej solą i mają bardziej wrażliwe na sól kubki smakowe, nie są w stanie zjeść dużo halloumi.

    Najlepiej jest łączyć go z neutralnymi w smaku, mocno nawodnionymi warzywami (np. cukinia, bakłażan), które delikatnie zmniejszają odczucie słoności.
  • @Barbara "Osoby, które na co dzień mniej solą i mają bardziej wrażliwe na sól kubki smakowe, nie są w stanie zjeść dużo halloumi."

    Ja osobiście używam mało soli, właściwie to tylko czasami nachodzi mnie ochota na słone, na co dzień doprawiam raczej czosnkiem, ziołami i ostrą papryką. Halloumi jednorazowo zjadam ok. 115 g (pół opakowania) i nie jest to dla mnie żaden problem; ale faktycznie, później dość mocno mnie suszy od tej soli ;)
  • Ostatnio kupiłam "ser na grilla lub patelnię" marki Sirtakis, generalnie to jest coś jak Halloumi, tylko się inaczej nazywa i jest sporo tańsze ;) Smak bardzo zbliżony (kupiłam wersję z ziołami), podczas smażenia zachowuje się tak samo. Bardzo fajnie pasuje na obiad z frytkami i surówką z pomidora
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/10/23 08:26
    @Tvk_91 a są jeszcze jakieś inne wersje smakowe? Z ziołami brzmi dobrze!
  • Była jeszcze wersja naturalna i chyba z ostrą papryką. Kosztuje ok. 4,50 za 100-gramowy kawałek. Dla mnie ilość w sam raz na obiad :)
  • A jakie warzywa/ sałatki polecacie do sera Halloumi? Ja próbowałam z ogórkiem i pomidorem; a jakieś inne pomysły? Będzie pasować z gotowanymi brokułami?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/10/25 14:54
    Ja bardzo lubię klasykę grillową, czyli cukinia, papryka + grillowane na gałązkach pomidory koktajlowe.
  • Wypróbowałam wyżej wspomniany ser Sirtakis w wersji z ostrą papryką. Bardzo dobry, ale trzeba dodać tak z pół łyżeczki oleju podczas smażenia, bo przyprawy zaczynają się przypalać zanim ser "dojdzie".
    Ostatnio testowałam też oryginalny Halloumi w połączeniu z brokułami, pyszny :) Pasowałaby mi też kiszona kapusta albo fasola szparagowa z puszki, ale to już zdecydowanie za dużo soli w jednym daniu ;)
  • Tvk_91 - za twoją opinią spróbowałam sera Sirtakis z papryką podsmażonego na odrobinie oleju - strzał w dziesiątkę, dużo lepszy niż Halloumi, które jadłam, też piekielnie słony, ale w przyjemny sposób. Dzięki!
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/03/21 06:41
    Bardzo mnie cieszy i od rana się uśmiecham jak widzę, że Użytkownicy ilewazy.pl wzajemnie się inspirują.
  • Miło mi :) Podpowiem jeszcze, że do tej wersji z ostrą papryką, zamiast frytek robię puree ziemniaczane z masłem i opcjonalnie z koperkiem, fajnie się takie smaki komponują. Do wersji ziołowej albo naturalnej zawsze frytki. Chociaż, raz zdarzyło mi się też jeść z kluskami ;)
  • U mnie w Kauflandzie pojawił się ostatnio oryginalny grecki Halloumi, ok. 220 g za 9 zł ! :) Podejrzewam, że niedługo zniknie, więc jutro idę robić zapasy ;)
    Z mojego kawałka wykroiłam dwie porcje obiadowe, a skrawki dorzuciłam do smażonej cukinii z cebulą, doprawiłam bazylią, chili, czosnkiem, solą, sokiem z cytryny, dodałam "orientalny" makaron pszenno-jajeczny i całość zasmażyłam - pycha! :)
  • A wie ktoś, czy taki serek można by zamrozić?
  • Nie jadam ze względu na dużą zawartość NaCl i na smak , nie podchodzi mi :-( .
  • A mi właśnie bardzo przypadł ten produkt do gustu, zarówno oryginalny, jak i jego biedniejsza wersja "sirtakis".

    Ostatnio w kauflandzie pojawił się też "ser na grilla" z jakiejś mało znanej mleczarni; w założeniu miało to chyba udawać halloumi, ale to była jakaś katastrofa :P Kroiło się go fajnie, ale po zetknięciu z gorącą patelnią zaczął się kruszyć, puszczać jakieś soki, i generalnie trzeba było dodać prawie łyżkę tłuszczu żeby się to nie spaliło (a patelnię mam nowiutką, i nawet makaron na niej nie przywiera) . Smakowo mocno przeciętny, lekko kwaskowy i generalnie bez wyrazu. Wolę dołożyć te kilka złotych i kupić któryś ze sprawdzonych serków albo przejść się do sklepiku góralskiego po oscypki.

    Taki ser w połączeniu z ziemniakami/ryżem i porcją warzyw to super pomysł na wege obiad- sycący, pożywny i chyba dostarcza większość potrzebnych substancji :)
  • Tvk_91
    Może i dostarcza większość potrzebnych substancji , szczególnie kiedy dodałabyś jeszcze jajko sadzone , lecz jednego nie dostarcza , smaku mięska mego ukochanego :-) . Młode ziemniaczki od czasu do czasu także beztłuszczowe frytki i do tego stek medium i duża porcja warzyw w różnorakiej postaci : surówka , sałatka , z patelni , ratatuj , to uwielbiam mniam mniam :-) .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/08/29 08:33
    @Tvk_91 moje uczucia do halloumi są zmienne :). Czasem mnie nachodzi na ten ser, ale jego smak jest tak intensywny (sól!), że bardzo szybko mam dość. Jadam może raz na pół roku.
  • @Pani Basiu, ja zimą też rzadko sięgam po Halloumi, ale latem jestem w stanie wsuwać go na obiad kilka razy w tygodniu ;) a u mnie porcja na raz to ok. 100 g
    Może jako niskociśnieniowiec, w te upały mam zwiększone zapotrzebowanie na sól
  • W tym tygodniu przetestuję ryż zasmażany na maśle klarowanym ze szpinakiem, fasolą szparagową, ogórkiem, do tego trochę halloumi i trochę edamskiego do posypania; ma ktoś pomysł, jakie zioła będą pasować do takiej kompozycji?
  • Tvk_91
    Uważam że dobrze pasowałby czosnek albo najlepiej czosnek niedżwiedzi .
  • @Ijon, czosnek to obowiązkowo :) A z zieleniny? Bazylia, oregano, koperek? Nie mam pomysłu ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/09/03 08:25
    @Tvk_91 w mojej wyobraźni to danie pachnie oregano :)
  • @Pani Basiu, melduję że oregano pasowało :) Przy następnej okazji przetestuję podobne danie z bazylią.
  • Ostatnio na kolację zesmażyłam różne resztki: trochę ryżu, halloumi pokrojone w kostkę, ogórek (zielony), suszone pomidory, fasolkę szparagową, do tego dużo pieprzu, bazylii i czosnku; to jest po prostu genialne! :) Polecam przetestowanie takiego lub podobnego zestawu, podzielcie się pomysłami na poszczególne składniki i na przyprawy :)
  • Tvk_91
    Nigdy nie przepadałem za tymi greckimi serami , ze względu na dużą zawartość soli , dla nie w serze max to 2 g NaCl na 100 g przy czym 2,1 ; 2,2 jeszcze jest do przyjęcia 2,8 już nie :-( . Nawet wybierając ser pleśniowy wybieram te z powyżej podaną zawartością NaCl , a są takie które zawierają nawet 3,5 g .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę