Plaster wędliny-piersi z indyka

Polędwica z piersi z indyka

Plaster wędliny - piersi z indyka waży 25g.

  100g na zdjęciu (25 g)
Energia 90 kcal 23 kcal
Białko 19,1 g 4,8 g
Tłuszcz 0,7 g 0,2 g
Węglowodany 1,9 g 0,5 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Polędwica z piersi z indyka kalorie w 100g: 90kcal

Zobacz więcej: 25g plaster indyk pierś z indyka Wielkanoc

Ostatnia aktualizacja: 2014.04.03

Ważenie dodano: 2010.03.15 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 20 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Bardzo, bardzo przydatne. Wielkie podziękowania!!! Nie tylko za tę wędlinkę, ale za masę innych produktów, bez zważenia których nie miałabym pojęcia o ich kaloryczności. Stronka jest dla mnie nieprzeciętnym ułatwieniem i polecam ją na portalu o odchudzaniu, na którym mam konto. Już kilka osób skorzystało i jest tak zadowolonych jak ja.
  • Mam pytanie: czy mniej więcej wszystkie wędliny podawane do kanapek będą mieć podobne wartości kaloryczne? Bo zważyć wszystkie odmiany to niemożliwe jest ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/30 16:53
    @Lilka: wartość odżywcza i energetyczna wędlin zależy od surowca wyjściowego i sposobu produkcji (np. dodatek tłuszczu).
    Polecam wybierać chude polędwice, filety z piersi drobiu, szynkę, schab - czyli wędliny wysokogatunkowe.
    Unikać mocno rozdrobnionych - często są produkowane nie tylko z mniej jakościowych (pod względem wartości odżywczych) składników, ale oprócz dużej zawartości wody mogą zawierać sporo substancji wypełniających, np. skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej, białka sojowego, błonnika, karagenu, fosforanów itd...
    Zdecydowanie najkorzystniej będzie, gdy sami sporządzimy sobie wędlinę do kanapek: mało pracochłonne, a smaczne i pewniejsze niż ze sklepu. Dowolny kawałek mięsa macerujemy przez dobę z przyprawami i tłuszczem roślinnym. Mięso pieczemy w rękawie do pieczenia, w naczyniu żaroodpornym lub foremce. Można wykorzystać na chleb, do obiadu, część zamrozić. Polecam.
  • czy to jest pieczony filet z indykpolu?
  • Mademoiselle 2011/05/15 09:51
    kocham taką wędlinkę :) i @Izabela: Wasz przepis na domową wędlinę jest bardzo apetyczny. Szkoda, że nie mam warunków na takie eksperymenty :(
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/15 10:37
    @Mademoiselle: to proponuję zachować przepis i przy nadarzającej się okazji wypróbować. Można umówić się na przykład ze znajomymi na wspólne gotowanie u którejś z osób, która posiada dogodne warunki. Dużo śmiechu i dobra zabawa gwarantowana. A przy okazji pełnowartościowy posiłek :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/15 10:38
    @Lenka : niestety, nie pamiętam już z jakiej firmy zakupiłam powyższą wędlinę.
  • to chyba wytwor firmy o niezbyt wdziecznej nazwie kozieglowy. Przynajmniej ma podane identyczne wartosci odzywcze - mam takie cos w lodowce ;)
    generalnie raczej nie kupuje wedlin, bo kanapek nie jem :P a do takich gotowcow tez mam pewien dystans - zawsze po otworzeniu wylewa sie z tej folii sporo wody, pozatym dodawana jest sol, ktorej nie uzywam (bo zatrzymuje wode po skora). Wole kupic sobie chude mieso i zrobic na teflonie albo na grillu :D
  • @Izabela
    a ile mniej więcej czasu piec to mięso, gdy zrobi się np. 300 g piersi z kurczaka?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/17 11:41
    @Szpetot: około 25 - 30 minut (piekarnik 180 C + termoobieg).
  • zastanawia mnie jak to możliwe, że w 100g szynki jest 90kcal, a w 25g 23kcal, biorąc
    pod uwagę fakt iż te 4 plastry szynki to właśnie 100g robimy proste działanie matematyczne 23kcalx4 i wychodzi nam 92kcal a nie 90, trochę słaba precyzja : )
  • Cicha, nie sprzeczajmy się o 2 kcal. Plaster plastrowi nie jest równy i chodzi tu o szacowanie.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/08/10 20:23
    @cicha: Przeliczenie jest zawsze robione w drugą stronę (najpierw podajemy wartości dla 100g, później są one przeliczane na konkretne porcje). W tym przypadku dla 100g jest 90kcal dla 25g jest 90 / 4 = 22,5 po zaokrągleniu 23.

    Wyjaśniam to tylko z matematycznego punktu widzenia, praktycznie jest to całkowicie bez znaczenia. Wystarczy, że wędlina tego typu będzie bardziej sucha/mokra i już w 100g będzie znacząca różnica kaloryczności, tak więc przywiązanie uwagi do tych liczb nie ma sensu (kalorie zawsze szacujemy orientacyjnie, nigdy dokładnie nie liczymy).
  • martabeata 2012/07/14 14:21
    Szynka sucha krakowska z fileta ile będzie miała tłuszczu? Ogólnie szynki drobiowe (opiekane, wędzone etc) ile mniej więcej mają tłuszczu? Tak do 2g na 100g chyba prawda?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/07/24 18:28
    @martabeata: Drobiowa kiełbasa krakowska z fileta; producent Cedrob, marka Golden Crown dostarcza według producenta następujących wartości / 100 g:
    E: 145 kcal
    B: 19 g
    T: 7 g
    W: 0 g
    W składzie znajduje się 83 % mięsa.
    Jeżeli chodzi o Twoją drugą część pytania, to zazwyczaj zawartość tłuszczu nie przekracza 2 g / 100 g.
  • Kupne wędliny są (przynajmniej dla mnie) nie do zjedzenia! Ostatnio kupiłam "polędwicę z indyka" i nie mogłam jej zjeść! Wolę ugotować indyka lub kurczaka na parze lub upiec i dodać do kanapki. Mi tak smakuje o wiele bardziej w takiej wersji.
  • Pani Izo, 100g czystej surowej piersi z kurczaka ma 21g białka więc jakim cudem 83% tego surowca może mieć 19g?
  • Cytuję:
    Zdecydowanie najkorzystniej będzie, gdy sami sporządzimy sobie wędlinę do kanapek: mało pracochłonne, a smaczne i pewniejsze niż ze sklepu. Dowolny kawałek mięsa macerujemy przez dobę z przyprawami i tłuszczem roślinnym. Mięso pieczemy w rękawie do pieczenia, w naczyniu żaroodpornym lub foremce. Można wykorzystać na chleb, do obiadu, część zamrozić

    A co z wędzeniem które nadaje wędlinom smak?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/03/25 08:30
    @TheArt: Zakładam, że dlatego, że są tam jeszcze inne składniki, które mogą dostarczyć białko.
  • daybreak 2014/04/03 14:28
    Duża lepsza alternatywna do wieprzowej, nawet smakowo moim zdaniem przebija wszystkie inne. Dziękuję za zważenie!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę