Żywność w lodówce

Fot. Fotolia

Odpowiednie przechowywanie żywności jest gwarantem jego świeżości i bezpieczeństwa. Niewłaściwie przechowywane produkty spożywcze szybciej się psują i mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Warto więc poznać kilka podstawowych zasad prawidłowego przechowywania żywności.

Termin przydatności do spożycia

Przestrzeganie terminów przydatności do spożycia to jedna z najważniejszych zasad bezpiecznej żywności. Zawsze przed sięgnięciem po jakikolwiek produkt spożywczy należy sprawdzić, czy nie upłynął termin jego przydatności do spożycia.

Odpowiednie warunki przechowywania

Każda grupa produktów spożywczych wymaga przechowywania w innych warunkach:

Mięso, ryby, owoce morza - można je przechowywać od 24 do 48 godzin w lodówce, na dolnych półkach, gdzie temperatura wynosi ok. 2 stopni Celsjusza. Należy je odizolować od innych produktów przechowywanych w lodówce, ale zapobiegać rozprzestrzenianiu się szkodliwych mikroorganizmów.

Mleko i nabiał – należy przechowywać je w lodówce z zachowaniem terminu przydatności do spożycia, a po otwarciu do 3 dni. Najlepszym miejscem na nabiał są środkowe półki w lodówce, gdzie panuje temperatura 4-5 stopni Celsjusza.

Oleje roślinne – należy przechowywać w ciemnym, chłodnym (3-6 stopni Celsjusza) i suchym miejscu, może to być lodówka (boczne półki na drzwiach lodówki).

Jajka – można je przechowywać do 2-3 tygodni na bocznych półkach lodówki. Przed włożeniem jajek do lodówki nie wolno ich myć, aby nie usuwać naturalnej powłoki chroniącej przed drobnoustrojami.

Resztki obiadowe i gotowe dania – należy przechowywać na najwyższych półkach lodówki (8 stopni Celsjusza) do 2-3 dni. Po ugotowaniu trzeba je jak najszybciej schłodzić i umieścić w lodówce (do 2 godzin).

Warzywa i owoce – należy przechowywać na dolnych półkach lodówki lub poza nią. W lodówce można przechowywać brokuły, brukselkę, kalafiora, kapustę, marchew i sałatę oraz truskawki, maliny, jagody. Poza lodówką, w temperaturze pokojowej, przechowuje się zaś cytrusy, awokado, banany, ananasy, jabłka, gruszki, pomidory, ogórki i cukinię.

Dżemy, przetwory, masło, soki owocowe – dobrym miejscem do ich przechowywania są boczne drzwi lodówki.

Produkty zbożowe (kasze, ryż, makaron, mąki, płatki zbożowe) i suche nasiona roślin strączkowych – należy je przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchych pomieszczaniach, w szczelnie zamkniętych, szklanych lub plastikowych pojemnikach, które będą zapobiegać dostawaniu się do środka wilgoci.

W czym przechowywać żywność?

Materiałami, które nadają się do przechowywania żywności są:

Pojemniki szklane – nie wchodzą one w reakcje ze składnikami żywności, można w nich przechowywać wszystkie produkty spożywcze.

Pojemniki plastikowe – powinny być wykonane w materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością (symbol „kieliszka i widelca” na opakowaniu).

Pojemniki metalowe – dobre do przechowywania suchych produktów, nie nadają się do przechowywania produktów kwaśnych, które mogą wejść w reakcję z opakowaniem.

Papier spożywczy – można w nim przechowywać wędliny i sery.

Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu artykułów spożywczych można w dużym stopniu ograniczyć ilość wyrzucanej żywności. Zastosowanie powyższych zasad może pomóc przedłużyć ich świeżość oraz zapewnić bezpieczeństwo.