Porcja grillowanego filetu z piersi kurczaka

Grillowany filet z piersi kurczaka

Porcja grillowanego filetu z piersi kurczaka waży 75 g.

  100g na zdjęciu (75 g)
Energia 123 kcal 92 kcal
Białko 25,8 g 19,4 g
Tłuszcz 4,9 g 3,7 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Grillowany filet z piersi kurczaka kalorie w 100g: 123kcal

Zobacz więcej: filet 75g pierś kurczak grillowana

Ostatnia aktualizacja: 2018.05.17

Ważenie dodano: 2012.05.04 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: porcja filetu z kurczaka 90 g + łyżeczka oleju + przyprawy.

Mamy 48 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Uwielbiam :)
  • o dziękuję bardzo, o to mi chodziło....:) dzisiaj wlasnie miałam szaszłyki z piersi kurczaka :D
  • o ja tak malutko? ale super!
  • Dziękuję bardzo za to zważenie :)
  • malutko ;D
    pysznie wyglądaa ;D
  • Uwielbiam!
  • olej?? do grilla??
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/05 13:27
    @jo: olejem tym nie polewałam rusztu grilla, tylko kawałki filetów całą noc marynowały się w marynacie z przyprawami + niewielką ilością oleju. Nie widzę w tym nic dziwnego. Praktycznie wszystkie mięsa przed jakąkolwiek obróbką cieplną maceruję w przyprawach i oleju / oliwie. Oczywiście poza gotowaniem w wodzie :)
  • a bez tego oleju ile by wyszło kcal ? ;)
  • dziękuję za rozwianie wątpliwości :)
  • @ollina No, pewnie kalorie z tego ważenia minu łyżeczka oleju. Jejku, nie jest trudno to zgadnąć :)
  • o moje ulubione :) chociaz ja bardziej przyrumienione lubie :d
  • Ale jak to możliwe? kurczak - ok.100 kcal, + łyżka oleju 90. A tu tak malutko! :o Czy oleju podczas grillowania/pieczenia się nie liczy?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/05/05 21:48
    @Mimi: Ze względu na dużą kaloryczność tłuszczu łatwo tutaj o znaczące rozbieżności wyników (Ty piszesz o łyżce my piszemy o łyżeczce, co dość znacznie zmienia kaloryczność dla tak zdefiniowanej porcji, jak na zdjęciu).

    Co do oleju/tłuszczu podczas to grillowania, to sama pierś jest bardzo chuda i skoro już w surowej piersi z kurczaka tłuszczu nie ma prawie wcale, to założyliśmy, że się ten tłuszcz podczas grillowania nie wytapia (dla ścisłości można by uwzględnić stratę 20% tak jak w przypadku kiełbasek, ale w tym przypadku i tak by to nic nie zmieniło).

    Do piersi przed grillowaniem była dodana ok. łyżeczka oleju i przyprawy. Założyliśmy, że skoro nasmarowaliśmy ją olejem i położyliśmy na grillu to ten olej z marynaty częściowo się wytopił (ok. 40-60%), dlatego kaloryczność kawałka piersi po grillowaniu jest mniejsza (oczywiście dla 100g jest więcej kalorii, ze względu na wyparowanie wody i zagęszczenie się kalorii w 100g).

    Więcej informacji o wytapianiu tłuszczu jest przy ważeniu kiełbasy z grilla.
  • Bardzo dziękuje panie Macieju! :D Moja pomyłka.
  • a jakie przyprawy zosatały użyte?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/28 13:45
    @pola: "a jakie przyprawy zosatały użyte?" Niestety, nie odpowiem Ci na to pytanie, ponieważ w tym przypadku przyprawy dobierała Macieja mama.
  • Witam! Pani Izabelo,czy nie wie pani ile kalorii może mieć taka pierś z sałatki Cezar Brazer ? Byłam na stronie KFC ale znalazłam samą kaloryczność sałatki:292kcal.W jej skład wchodzi kilka rodzajów sałat,pomidor i ta nieszczęsna pierś! Po prostu nie wiem czy to ona ma w sobie tyle kalorii? Przepraszam za tak skomplikowane pytanie i proszę o pilną odpowiedź!!!!
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/07/03 21:01
    @suchara: Skoro KFC nie podaje takiej informacji, to my niestety nie możemy też jej podać (skąd mamy niby wziąć takie dane?). Po co Ci taka informacja? (nie ma sensu wchodzić w takie szczegóły, takie dokładne liczenie do niczego dobrego nie prowadzi..)
  • Bolecforeveralone 2012/07/20 19:57
    O akurat tego potrzebowałam :))))
  • Patyskaka 2012/07/25 18:10
    Cześć,

    ja znalazłam taki przepis;) http://vivalavita.pl/przepis/pieczonyfiletzwarzywami-478.html wykonanie naprawde banalne, nawet moj mężczyzna potrafi go zrobić;)i nawet całkiem dobry mu wychodzi;) Ja uwielbiam filet z kurczaka w takiej formie, obowiązkowo czerwona papryka i kukurydza, to coś co kocham;)


    patryśka
  • Sakura2oo7 2012/07/27 21:52
    No wiesz, to że "mężczyzna" nie znaczy, że książkę kucharską, czy też przepisy traktuje jako coś ostatecznego po co sięga, w rzeczywistości jest całkiem inaczej, nawet bardziej na korzyść nas hehe;)


    pozdrawiam
    P.
  • Witam. mam pytanko... czy jeśli tak zamarynowaną pierś z kurczaka przygotuję na patelni, ale bez żadnego dodatkowego tłuszczu czy będzie ona miała podobną kaloryczność jak ta zrobiona na grillu? Wiem, że jest pierś smażona bez panierki, ale napisała Pani, że została usmażona na niewielkiej ilości tłuszczu, a ja smażę zupełnie bez tłuszczu (tylko tyle co w marynacie). Będę wdzięczna za odp. pozdrawiam
  • Jeśli robisz bez tłuszczu no to proste ze bedzie miala mniej kalorii 100g=99 kcal
  • No może proste i oczywist, ale wolałabym być pewna...
  • wcale nie takie oczywiste bo piers chłonie jakąs wilgoc mimo wszystko i jej waga przed i po zrobieniu bedzie sie roznic a co za tym idzie zmieni sie jej kalorycznosc i wartosci skladnikow na 100gr...
  • A jeśli pierś jest zrobiona w mikrofali będzie miała tyle samo kalorii co grillowana?
  • Witam, mam pytanie. Czy ten sam filet upieczony w w folii bez tłuszczu będzie miał podobną kaloryczność, jak ten z grilla? Wydawałoby się to logiczne, ale jednak wolę się upewnić.
    pozdrawiam
    Anna
  • Ostatnio ze znajomymi wybraliśmy się na urlop, wiadomo - domek letniskowy, codziennie przez 3 dni grill i te sprawy... ;) Zrobiłam wyśmienite danie, będące świetną alternatywą dla karkówki, którą zajadali się faceci... ;) Filet z piersi kurczaka rzuciłam na ruszt po tym, jak całą noc stał on w lodówce w odrobinie oleju i przyprawach. Do tego wzięłam dwa małe pieczone w ognisku ziemniaczki i porcję przywiezionego przez znajomego sosu tzatziki... Mmm, pycha! Grillującym gorąco polecam! :)
  • 25,8 g białka * 4 kcal + 4,9 g tłuszczu * 9 kcal = 147 kcal/100g więc jak wam wyszło 123 kcal?
  • @Zevikk gdzieś znalazłam tabelkę w której były pokazane różne produkty nie pamiętam czy rybę też opisali. W każdym razie każdy produkt miał zupełnie różną ilość BTW. Wahała się w granicach od 2-4kcal na 1g białka/węglowodanów i od 6-9kcal na 1g tłuszczu. Jeśli tak rzeczywiście jest to kaloryczność tej ryby by się zgadzała: 25,8g białka * 3,05kcal + 4,9g tłuszczu * 9kcal = 122,79g ~ 123g
    Jednak umownie przyjmujemy że B-T-W wynosi 4g-9g-4g.
  • *chodziło mi o mięso, zmyliła mnie ta fotografia :p a oto tabela w której mięsa nie widzę :( http://www.nutribase.com/atwater.shtml
  • Ciekawa tabela dodaje do ulubionych ale mimo wszystko wydaje ji się, że akurat te 123 kcal w tym przypadku grilowanej piersi to troche za mało bo nawet jak sprawdzisz na wielu innych stronkach z makro składnikami to ok. 150 kcal zawsze jest. Sam wcinam taką pierś 3 razy dziennie po 100g więc trochę mnie to poruszyło bo to jednak ponad 60 kcal trzeba dodać (albo nie).
  • Mam pewną teorię dlaczego w tej tabeli od @Kage nie ma mięsa. Chodzi prawdopodobnie o to że mięso nie zawiera błonnika, a to on z tego co wyczytałem stanowi właśnie te różnice w kcal z BTW. Kaloryczność błonnika wynosi ok. 2 kcal/1g ale nierozpuszczalny błonnik dostarcza nam z kolei 0 kcal. Jeżeli rzeczywiście tak jest to moje wyliczenie dla piersi grilowanej jest prawdopodobne. Nie jestem pewien bo w temacie siedze od 15 minut dzięki @Kage.
    link do artukułu http://evolvinghealthscience.blogspot.com/2013/02/calories-arent-right-on-labels-and.html
  • ale 0% błonnika .! Nie tylko kcal sa odpowiedzialne za diete ;)
  • Dopiero teraz odkryłam tabelę zalinkowaną przez Kage (ciekawa rzecz, dzięki) i chciałabym sprostować komentarz Zlevikk - w tabeli uwzględniono mięso, ale potraktowano je w sposób zbiorczy - czyli beef, pork, poultry. Jeśli ktoś chciałby pobawić się matematyką, może sam obliczyć kaloryczność biorąc pod uwagę zalinkowane wytyczne. Ale to raczej w formie ciekawostki, nie namawiam nikogo do nadgorliwości, bo wiadomo czym ona grozi :)
  • Jem od ponad tygodnia taką pierś, tylko wrzucona na rozgrzaną patelnię z sałatką z sałaty lodowej, fety oraz oliwek. Do tego robię sos z oleju lnianego i przypraw... i tak sie żywię, jednak nie chudnę ku mojemu przerażeniu, a wręcz przytyłam... Dlatego weszłam tu żeby sprawdzić ile pierś taka ma kalorii, ale nie znalazłam odpowiedzi na to dlaczego tyję mimo diety :/
  • Tydzień diety to dość krótko aby oczekiwać efektów. Ćwiczyć do tego? Jeśli tak to budują ci się mięśnie.
  • Po tygodniu to i żadnych mięśni nie będzie (chociaż może się nie znam). Może to woda zatrzymuje się w organizmie? Nie wiemy jak wyglądała dieta przed rozpoczęciem odchudzania i co prócz tej piersi z kurczaka z sałatką jest jedzone w ciągu dnia. Jedyne co mogę z całą pewnością powiedzieć, to jeśli ktoś przytył sporo w krótkim czasie i po rozpoczęciu odchudzania dalej tyje, powinien zbadać hormony tarczycy - TSH, FT3, FT4. To może wiele wyjaśnić.
  • MoReLoWa<3 2014/06/24 19:43
    Pani Izabello, czy filet z indyka na grillu tak przyrządzonego jak ta pierś z kurczaka będzie miał podobne wartości kaloryczne?
  • Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego jest taka duża rozbieżność między piersią grillowaną a pieczoną bez panierki?
  • @stefan: bo ta nie jest w całości a tamta tak (tu jest mniejsza porcja, różnią się wagą) poza tym do usmażenia może więcej tłuszczu trzeba było.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/08/26 20:22
    @MoReLoWa<3: Tak, można jak najbardziej w ten sposób szacować.
  • sylwinka223 2015/05/19 14:42
    Super stronka zawsze zaglądam przy każdym posiłku hihi fajnie ze sa ludzie dzięki którym proces liczenia kcal jest tak prosty :)
  • hubert11111 2015/06/23 20:54
    czy ta waga jest przed czy po grillowaniu?
  • hubert11111, jest napisane jasno i wyraźnie ''Porcja grillowanego filetu (...)" :)
  • A ile kcal może mieć 100g piersi kurczaka ale przyrządzona w "papirusie" tj. wkładam natartą przyprawami (bez oleju) pierś kurczaka do kieszonki zrobionej z papieru do pieczenia i "smażę" na patelni - ma to sens czy lepiej w piekarniku?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/05/17 08:39
    @Golanek jeśli nie używasz do tego tłuszczu, a taka forma przygotowania ci odpowiada to czemu nie? Jest porównywalna do pieczenia w rękawie.
    Kaloryczność tak przygotowanej piersi z kurczaka będzie zbliżona do surowej piersi z kurczaka. Oczywiście w czasie smażenia zmniejszy się masa mięsa przez odparowanie części wody i niewielki ubytek tłuszczu. Z tego powodu do obliczeń kaloryczności trzeba brać pod uwagę masę surowego mięsa.
    http://www.ilewazy.pl/piers-z-kurczaka

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę