Gulasz

Porcja gulaszu wieprzowego ze schabu waży 150 g.

  100g na zdjęciu (150 g)
Energia 183 kcal 275 kcal
Białko 10,6 g 15,9 g
Tłuszcz 13,7 g 20,6 g
Węglowodany 6,5 g 9,8 g
Błonnik 1,8 g 2,7 g

Gulasz kalorie w 100g: 183kcal

Zobacz więcej: 150g porcja gulasz

Ostatnia aktualizacja: 2016.01.18

Ważenie dodano: 2009.10.27 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: schab 100g (20 małych kawałków), 1 mała marchewka, 1 mała pietruszka, 1 łyżeczka mąki pszennej, mała cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek

Mamy 38 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Mademoiselle 2010/08/26 11:27
    Witam, mam pytanie: ile kcal może mieć jeden taki kawałeczek mięska z gulaszu? choćby orientacyjnie.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/08/26 11:56
    Mademoiselle: mogę Ci pomóc w następujący sposób: 1 mały kawałek surowego schabu waży 5 g (po obróbce termicznej trochę się "skurczy"). Wartość odżywcza i energetyczna dla tego kawałka wyglądałaby następująco: Energia: 8,7 kcal Białko: 1,1 g Tłuszcz: 0,5 g Węglowodany: 0 g.
  • Mam pytanie. Ile moze miec kcal porcja gulaszy ale z miesa z indyka z dodatkiem grzybów?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/10/26 16:12
    Nie dokonywałam obliczeń takiego wariantu. Jeżeli gulasz sporządzony byłby na piersi bądź udźcu z indyka bez skóry, zawierałby mniej kcal oraz kwasów tłuszczowych nasyconych. Pieczarki bądź grzyby zawierają dużo wody i mało kcal, więc w 100 g, niejako rozcieńczyłyby wartość energetyczną.
  • ale normalny gulasz to raczej więcej sosu niż mięsa, a tutaj jest pokazane samo mięso i trochę marchwii...
  • dlatego nie wiem jak mam liczyć kaloryczność takiego 'sosu gulaszowego'
  • Zoraida - mnie tez interesuje kalorycznosc SOSU do gulaszu. Moze ktos ma wiarygodne informacje? ;)
  • ile kcal miałby gulasz z mięsa drobiowego z ryżem?
  • będzie dzisiaj na obiad:)
  • Panna A. 2012/03/22 13:36
    @Atuszka: u mnie też dziś gulasz. Właśnie zjadłam z brązowym ryżem i glazurowaną marchewką, pycha! :)
  • a sam sos ile może mieć bo ja zawsze omijam mięso
  • papryczqa 2012/04/04 08:50
    Justys - to po co jeść gulasz skoro nie jesz mięsa?
    Btw jesteś wegetarianką?
  • wydaje mi sie, ze wegetarianka nie tknelaby sosu w ktorym plywalo miecho ;) ale jedzenie takiego gulaszu tez wydaje mi sie bez sensu. Po co je omijac?
  • ile miałby kalorii gulasz zrobiony z łopatki?
  • dziadova 2012/05/29 14:24
    Wygląda całkiem apetycznie. Co prawda nigdy nie dodawałam do gulaszu marchewki, ale najwyższy czas spróbować.

    Co do kaloryczności sosu, żeby wiedzieć ile on może mieć, najlepiej mieć pieczę nad tym, ile sporządzająca go osoba wali do środka tłuszczu, cebuli, czosnku, kostek rosołowych i mąki. Jak zmierzyłam swój, wyszło, że jest go ok. 250 ml( a zawiera łychę oleju na którym wcześniej smażę chwilę mięso na patelni, cebulę,która się rozpada, przyprawy i łyżkę mąki krupczatki). Szacuję zatem, że ma 90 kcal/100 ml
  • epileptyk/w klinice:(( 2012/05/29 15:44
    jejku tu jest samo mięcho o_O u mnie gulasz w domu wyglada inaczej bardziej zupe przypomina
  • booo..może to zupa gulaszowa?;> albo tzw. beef strogonoff ? troche rożniąsie składem jeśli o tradycyjne chodzi, ale w wielu przypadkach zauważyłam niewielkie tylko rozbieżności.
    Gulasz węgierski jest gęsty, choc powinien mieć chybawiecej sosu niż ten na zdjęciu, Podaje się go z plackami co się nazywa plackiem po węgiersku ;)
    podstawą gulaszu jest smażona ostra i słodka wędzona papryka (na oleju, a potem sie dodaje pozostałe skladniki) alejak widać każdy robi inaczej
  • epileptyk/w klinice:(( 2012/05/29 22:52
    U nas w klinice tylko z kasza podawali ten wegierski no i przypominal sos no ale zeczywiscie podstawa byla papryka
  • Zastanawiam sie ile mialby kalorii "moj" gulasz,nie przepadam za wieprzowina wiec zrobie z kurczaka.
    200g piersi z kurczaka,cebula,150g pieczarek,bulion warzywny 300 ml(ma 4 kcal na 100ml,lyzeczka maki pszennej,lyzka oleju rzepakowego.
  • gdzie ten tytułowy gulasz:D samo mięso z warzywami to jeszcze nie gulasz:D
  • @maja: wystarczy dodać składniki ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/06/29 17:05
    @maja: proponuję skorzystać z wyszukiwarki i kalkulatora:
    - http://produkty.ilewazy.pl/
    - http://www.ilewazy.pl/nowy-kalkulator-kalorii
    Jeżeli wykonujesz taki gulasz dla kilku osób, to gotowe obliczenia podziel przez ilość porcji, a wówczas otrzymasz przybliżony wynik.
  • czy gulasz zrobiony z łopatki bedzie mial mniej kalorii?
  • Ale to nie jest gulasz. Gulasz robi się z mięsa wołowego, a nie wieprzowego schabu.
  • Tucha, moja mama robi gulasz z mięsa wieprzowego, gdzie jedynym warzywem jest... cebula. W zasadzie to zwykły mięsny sos z wieprzowiną pokrojoną w kostkę. Tak więc ilu kucharzy, tyle interpretacji i wariacji na temat w/w potrawy.
  • ile bedzie mial zrobiony gulasik z indyka?
  • Witam wie ktos z was moze jak sprawa ma sie w przypadku lopatki a nie schabu?
  • tucha, gulasz można robić z każdego mięsa, nawet z ryby czy kurczaka. Chodzi o sposób przyrządzania, a nie rodzaj mięsa :) o odmianach gulaszu można poczytać np. na wikipedii, jeśli ktoś jest zainteresowany ;)
  • nieapetyczne
  • @papaja a ja bardzo lubię. Wszystko kwiesta gustu :)
  • @kalincia ale ja też bardzo lubię gulasz :)
  • @papaja w takim razie zmylil mnie twój komentarz. :P
    u mnie na obiad dzis gulasz z jagnieciny :D
  • @kalincia o, z jagnięciny jeszcze nie jadłam. Podobno to mięso dla koneserów raczej... Tak mówią, chociaż przypomniało mi się, że zdarzyło mi się zjeść kebaba z jagnięciny i był całkiem dobry. Baranina też nie cieszy się jakimś szałem, ale ja znowu nie mogę narzekać. Dane mi było spróbować tifteli z tejże baraniny no i jakoś nie plułam nimi ;). Czyli wychodzi na to, że mogę siebie nazwać koneserem, hihi.
  • Nurtuje mnie to pytanie od dawna, nigdzie nie znalazłam odpowiedzi. Tutaj wasza "porcja" składa się ze 100 g mięsa. Zakładając normalne odżywianie się (bez diety) dorosłej kobiety prowadzącej umiarkowanie aktywny tryb życia, to jak dużo mięsa powinno wychodzić na jeden posiłek (obiad)? Zawsze mi się wydawało że koło 200 g.
  • czerwone mięso to chyba max raz w tygodniu?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/01/18 12:59
    @Werrranda: Nie ma dokładnego określenia, ile gramów należy spożywać mięsa i jego przetworów. Dlatego, że każdy organizm należy traktować indywidualnie (predyspozycje, schorzenia, aktualny stan zdrowia itd..). Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) informuje (zaleca), że warto ograniczyć mięso czerwone i jego przetwory do maksymalnie 70 g / dobę (czym mniej, tym lepiej). Tutaj można co nieco przeczytać lub chociaż zapoznać się z infografiką: http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2015/10/26/processed-meat-and-cancer-what-you-need-to-know/
  • Dla mnie dobry gulasz nie istnieje bez papryki i pomidorów , do tego ostra wędzona papryka i oczywiście cayenne . Zamiast oliwy wolę olej kokosowy . Mięso to najczęściej łopatka wieprzowa , od czasu do czasu wołowina .
  • Ponoć można jadać do 0.5 kg na tydzień mięsa czerwonego . Wieprzowina też do tego jest wliczana .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę