Jajecznica z kurkami

Porcja jajecznicy z kurkami waży 150 g.

  100g na zdjęciu (150 g)
Energia 159 kcal 239 kcal
Białko 11,1 g 16,7 g
Tłuszcz 10,9 g 16,4 g
Węglowodany 5,6 g 8,4 g
Błonnik 2,6 g 3,9 g

Jajecznica z kurkami kalorie w 100g: 159kcal

Zobacz więcej: 150g porcja jajecznica kurki grzyby

Ostatnia aktualizacja: 2018.08.11

Ważenie dodano: 2010.08.13 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: Całość (300 g) została sporządzona z następujących składników:
  • Jaja klasa wagowa L 4 sztuki
  • Kurki (pieprzniki jadalne) 3 pełne garście
  • Masło 1 łyżka
  • Czosnek 1 ząbek

Mamy 21 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Pycha! :) Często jem taką z połowy porcji i smażoną bez masła na śniadanko :)
  • A jak się smaży bez masła?
  • Na teflonie ;]
  • tak więc lepiej na margarynie 10g to około 40kcal
  • a jaka patelnie teflonową do smażenia bez tłuszczu (lub na przetartej nasączonym oliwą tamponem) polecacie?
  • Nawet taki niedrogi (60-70 zł) Tefal będzie OK, posiadam i nie narzekam :)
  • a czy mogłabym się dowiedzieć ile kalorii ma 100g kurek? (lub innych grzybów)
    z góry dziękuję;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/08/19 18:05
    Marto, poniżej znajduje się link do kurek. Wartość odżywcza dla 100 g podana jest po lewej stronie
    http://www.ilewazy.pl/garsc-kurek
  • A jak to jest możliwe, że jajecznica z dwóch jaj "M" smażona na maśle ma 216 kcal, a tutaj z czterech jaj "L" i w dodatku kurek ma tylko 239? To masło tak nabija kalorii?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/10/09 11:12
    Marto:
    - do porównania należy brać takie same wielkości porcji (jeżeli chcemy poznać różnicę w wartościach liczbowych).
    - Jajecznica z 2 jaj "M" 100 g - 216 kcal - do sporządzenia całości użyłam 1 łyżki masła.
    - Jajecznica z 4 jaj "L" 100 g - 159 kcal - do sporządzenia całości również użyłam 1 łyżki masła. W składzie "L" występowały również grzyby, o dużej zawartości wody i niskiej kaloryczności.

    Reasumując, na podstawie powyższych informacji możemy wywnioskować, że - ilość masła w jajecznicy z kurkami jest mniejsza (można to zaobserwować również po zawartości tłuszczu / 100 g) oraz posiada w składzie grzyby "rozrzedzające" kcal, co przekłada się na nieco niższą wartość energetyczną gotowego produktu / 100 g.
  • a ile kalorii bedzie miec jajecznica smazona bez tłuszczu? z np. 3 jajek
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/10/28 19:33
    Proponuję skorzystać z kalkulatora kalorii: http://www.ilewazy.pl/nowa-funkcja-kalkulator-kalorii
  • Coś strasznie mało tej jajecznicy jak na 4 duże jaja i tyle grzybów :O
  • Dobrze wysmażona jajecznica tak właśnie wygląda - nie będzie jej aż tak wiele. Mimo to, chyba zawsze będzie bardzo sycąca - przynajmniej jak dla mnie! W życiu nie zjadłabym całej takiej z 4 jaj.
  • To jest przecież połowa porcji, czyli 150 gram. Całość ważyła 300 gram :)
  • Aaa faktycznie, nie zwróciłam uwagi, ze na dociera jest połowa tej jajecznicy :)
  • Wydaje mi sie,że kaloryczność i tak jest zaniżona w tym przypadku... Licząc same jajka 4*80= 320. To porcja z takich 4 jajek powinna miec 320 kcal, a do tego grzyby i maslo. Nawet jesli stwierdzimy ze jest ona "rozcienczona" wodą z grzybów, to przecież te kalorie nie uciekają prawda?
  • Acha.. to polowa porcjii. W takim razie sie zgadza. Przepraszam ;)
  • magdziorka 2012/02/25 17:03
    A ile kalorii ma jajecznica z tylko dwóch jajek o wadze ok 60g ale bez masła??
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/02/25 17:57
    @ruda: dokładnie, na zdjęciu jest połowa porcji
    @magdziorka: najłatwiej będzie jak dodasz sobie poszczególne składniki do kalkulatora: zobacz jaja, dodaj tłuszcz, którego używasz (np. olej) i poszukaj pozostałych składników
  • Taką jajecznicę na kurkach bardzo lubię , lecz mniej ściętą i nie wybełtaną koniecznie na maśle gdyż maślany smak świetnie komponuje się z jajkami . Bardzo dobra jest też jajecznica na obsmażonej z cebulką kaszance najlepiej ze skwarkami , pyszny tłuścioch :-) .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę