Łopatka wieprzowa

Porcja łopatki wieprzowej waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 160 kcal 160 kcal
Białko 20,6 g 20,6 g
Tłuszcz 8,6 g 8,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3,3 g 3,3 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,2 g 0,2 g

Łopatka wieprzowa kalorie w 100g: 160kcal

Zobacz więcej: 100g porcja wieprzowa łopatka mięso

Ostatnia aktualizacja: 2018.11.15

Ważenie dodano: 2011.10.01 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 15 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Właściwie spodziewałam się, że ma więcej tłuszczu.
    Ale i tak nie lubię...
  • dzisiaj kupiłam opakowanie łopatki wieprzowej, gdzie napisane jest, że wartość kaloryczna wynosi 112kcal/100g, trochę duża rozbieżność z tą jaka jest prezentowana tutaj
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/21 21:42
    @Paula: Może to była jakaś wersja odtłuszczona ? Bo łopatka jako element tuszy wieprzowej słynie ze swej tłustości :) Po prostu oprócz mięsa znajduje się w jej obrębie tkanka tłuszczowa, co jest widoczne również na powyższym zdjęciu.
  • Invariable 2012/06/09 18:06
    Strasznie tłusta ta łopatka. Spokojnie można dostać dużo chudsze :)
  • Ja kupiłam sobie porcję łopatki wieprzowej odtłuszczonej właśnie;)) Ale i tak dalej nie wiem ile może mieć kalorii? No bo ile kalorii będziemy mieli w takiej odtłuszczonej,bo zgadzam się ta na zdjęciu strasznie tłusta;p
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/07/28 12:12
    @suchara: niestety, bardzo trudno nawet oszacować, ile będzie dostarczała kcal zakupiona przez Ciebie karkówka. Wartości, które znajdują się pod zdjęciem pochodzą z badań naukowych. Nie wiadomo, jak przedstawiała się wizualnie karkówka brana do badań (czyli jak wyglądał kawałek mięsa, który miał około 22 g tłuszczu / 100 g). Druga sprawa to taka, że w niektórych produktach nie wystarczy pozbyć się tłuszczu z zewnątrz, aby diametralnie się go pozbyć. Może się on znajdować pod postacią niewidoczną.
    Podsumowując: standardowo można określić, że karkówka dostarcza dużo kcal poprzez sporą zawartość tłuszczu, jednak gdy wybierzemy kawałek bez białej słoniny na mięsie i usuniemy z wewnątrz, to zapewne spowoduje to ogólny spadek tłuszczu i kcal.
  • Dziękuję bardzo za tak szczegółowe informacje.Bardzo mi się przydały;)))
  • A ile może mieć łopatka, która była pieczona w piekarniku? Podczas pieczenia, tłuszcz się topi i spływa na dół brytfanki, prawda?

    Ciekaw jestem, ile się jeszcze tłuszczu wytrąci po odgrzaniu tej pieczonej łopatki w garnku z odrobiną wody (oczywiście woda z tym tłuszczem oczywiście zostaje, jej nie jem)
  • TheElatha 2013/11/13 17:13
    Mnie też ciekawi jak to wygląda po upieczeniu
  • Wagę się liczy przed obróbką termiczną, czy po? Taka przykładowa łopatka przed upieczeniem waży ok. 200g, a po ok. 100g. 200g, a 100g to spora różnica - jak to liczyć?
  • Agata S. jak masz możliwośc, zawsze waż produkt przed obróbką, taka łopatka która przed obróbką ważyła 200gram ma zatem:
    2 porcje (200 g)
    Energia 514 kcal
    Białko 32 g
    Tłuszcz 43,4 g
    Węglowodany 0,0 g 0 g
    Błonnik 0,0 g 0 g
  • Dzięki, MalyKsiaze. To fajnie sobie dopiero teraz uświadomić, że od zawsze liczyłam za mało makro, bo zawsze brałam na porcję po upieczeniu 100 g mięsa. :D
  • Cukinie , melony i inne pietruszki ;-) , bez solidnej porcji mięcha nie mają racji bytu .
    Solidny kawał pieczonej łopatki i do tego smażona w plasterkach cukinia a oprócz niej tez trochę gotowanej fasolki szparagowej i obiad jak się patrzy :-) .
  • ile ma kalorii 100g łopatki wieprzowej gotowanej ?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/06/19 08:41
    @gruby65 niestety nie dysponuję takimi danymi. Z pewnością taki produkt będzie częściowo odwodniony, dlatego należy spodziewać się koncentracji składników pokarmowych, zarówno białka jak i tłuszczu oraz wyższej kaloryczności. Gotowanie "zamyka" mięso, tak, że tłuszcz praktycznie się nie wytapia.
    W amerykańskich tabelach znalazłam schab z kością gotowany i duszony. Myślę, że te wartości mogą być bliskie, ale należy je traktować orientacyjnie:
    https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/10033?fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=por+blade+bone+cooked&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę