Porcja makaronu razowego spaghetti

Makaron razowy spaghetti

Porcja makaronu razowego spaghetti waży 50 g.

  100g na zdjęciu (50 g)
Energia 354 kcal 177 kcal
Białko 13,0 g 6,5 g
Tłuszcz 2,5 g 1,3 g
Węglowodany 66,5 g 33,3 g
Błonnik 7,0 g 3,5 g

Makaron razowy spaghetti kalorie w 100g: 354kcal

Zobacz więcej: 50g makaron porcja spaghetti razowe

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2011.09.22 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: Mieszanka razowa Misura FibrExtra (mąka razowa z pszenicy twardej durum 99 %, rozpuszczalny błonnik pszenny 1 %).
Producent: Misura Italia

Mamy 12 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Lubie ten makaron :) A odbiegajac: pani Izabelo ma pani cudowne paznokcie,pozadroscic naprawde!! W dobe tipsow to bialy kruk:)
  • Również bardzo lubię ten makaron ale częściej sięgam po wersję pełnoziarnistą z Lubelli, ma odrobinę inne wartości odżywcze i wg mnie jest smaczniejszy.
    @Lila88 - właśnie to są zalety zdrowego odżywiania - piękne paznokcie, włosy, skóra ;)
  • Ile to jest mniej więcej nitek? xD
  • A ja nigdy w życiu nie miałam ani długich paznokci ani tipsow :)
  • Mademoiselle 2011/09/23 07:15
    @Ruska: O mój Boże.. będzie ze 40 nitek, ale może być i 35, i 55.. Pozwolę sobie powtórzyć za czyimś postem sprzed paru miesięcy: "nie dajmy się zwariować.." Ogólnie nie jest tych kalorii jakoś tak strasznie dużo. Niby mała garstka makaronu i to stanowiącego jedynie pewną "bazę" do potrawy, jaką jest spaghetti, ale po pierwsze: po ugotowaniu robi się tego tyle, że spokojnie idzie się najeść (zwłaszcza, jeśli to makaron wysokobłonnikowy) no i dwa: reszta składników, jakie znajdą się w spaghetti również mogą być niskokaloryczne, np. trochę mięsa bez tłuszczu, parę łyżeczek sosu pomidorowego, warzywa.. I tak sos potrzebny do takiej porcji makaronu może mieć już jakieś 80 kcal. Czyli w sumie... 250 kcal na obiad. To chyba niedużo, prawda, Ruska?... :D
    PS.. Ogólnie Izabela ma piękne dłonie i zawsze z przyjemnością je oglądam (jak to brzmi, hehe).
  • 250kcal to mało na jakikolwiek posiłek. A na obiad to ja zjadam 500-600kcal. A zapytałam z czystej ciekawości.
  • 250 to wcale nie jest tak malo (choc na obiad to rzeczywiscie niewiele)... Zwlaszcza jesli ktos sie odchudza.
  • trudno mi oszacować, ile mniej więcej miała taka garść ze zdjęcia. Taka średnica monety 1zł, czy mniej?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/09/25 12:31
    @Ruska: w przypadku powyższego nie liczyłam, natomiast spójrz proszę w poniższego linka: http://www.ilewazy.pl/porcja-makaronu-spaghetti-z-pomidorem-i-szpinakiem - tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie. Myślę, że ilość może być zbliżona.
    @Lila88; @Mademoiselle: Dziękuję, miło mi :)
    @Maria: gdy ważyliśmy wcześniejsze spaghetti o gramaturze 50 g, użyliśmy wówczas monety, zobacz:
    http://www.ilewazy.pl/garsc-makaronu-pelnoziarnistego-spaghetti
    http://www.ilewazy.pl/porcja-makaronu-spaghetti-z-pomidorem-i-szpinakiem.
    Poza tym, nie wiem czy już widzieliście, a może macie nawet takie cudeńko w domu: "odmierzacz" spaghetti:
    http://goo.gl/zl1sm
    http://goo.gl/w48Uu
    http://goo.gl/UhNI1
    http://goo.gl/YMJFj
    Próbowałam znaleźć informację, ile waży taka poszczególna porcja, ale niestety tylko w jednej miarce zostało to napisane (nie wiem więc, czy pozostałe będą miały tak samo, należałoby przed pierwszym użyciem z ciekawości zważyć).
  • Jak tylko spojrzalam na te druga od gory miarke to pomyslalam ze to kastet :O
  • Mam pytanie dotyczące makaronu, ale też innych produktów. Byłam przekonana, że kalorie podane na opakowaniach są zgodne z prawdę. Ostatnio usłyszałam, że kaloryczność np. makaronu zmiania się po ugotowaniu. Chciałam się upewnić czy jest to prawda? Gdyby tak rzeczywiście było, to uważam, że podawanie kalorii w "suchym" produkcie jest bezsensem. Przecież nikt nie je surowego makaronu. Bardzo proszę o opinię na ten temat. Bardzo mi na niej zależy, bo wreszcie mogłabym więcej zjeść :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/03/03 16:36
    @malfi: Wartości odżywcze nie zmieniają się po ugotowaniu, jednak ich szacowanie w przeliczeniu na 100 g może być bardziej skomplikowane, gdyż trzeba uwzględnić wpływ wody (która kalorii nie ma, ale masę owszem). To jest przyczyną wielu niedomówień.
    Najłatwiej szacować wartości z produktów suchych/surowych - przed obróbką cieplną.
    Tutaj masz przykłady podobnych pytań, gdzie wyjaśniamy wątpliwości na przykładach: http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanego-ryzu-bialego#comment-24708
    http://www.ilewazy.pl/filet-z-kurczaka-bez-panierki#comment-32805

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę