Ryż konjac

Porcja ryżu konjac waży 200 g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 6 kcal 12 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 0,5 g 1,0 g
Błonnik 4,5 g 9,0 g

Ryż konjac kalorie w 100g: 6kcal

Zobacz więcej: porcja ryż konjac 200g zero

Ostatnia aktualizacja: 2022.02.15

Ważenie dodano: 2015.06.14 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: konjac glucomannan, woda, calcium hydroxide.
Producent: Diet-food
Marka: Zero

Mamy 31 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Gdzie można taki dostać?:)
  • Pani izo czy bezpiecznie jeść takie produkty?
  • @Agataskate - ten akurat tak, bo konjac to po prostu wodorost japoński i to z niego jest w 100% produkowany ten makaron. Wodorotlenek wapnia przypuszczam, że jest używany tu tylko jako "oczyszczacz" tak jak przy burakach w cukrownictwie. Inna rzecz to smak - mnie ten galaretowaty glut w ogóle nie urzeka (tak, próbowałam go przyrządzać na różne sposoby i dalej jest on dla mnie bezsmakową galaretą), ale co kto lubi.
  • aAnetkaa 2015/06/14 22:57
    a skąd w ogóle on ma 6 kcal na 100g? kiedy 1g węglowodanów ma około 4, jeśli przyjęlibyśmy, że błonnik jednak jest po części trawiony i zawiera 2kcal (jak mówią jakieś badania) to wychodzi więcej niż 6kcal.
  • @Airam "ten galaretowaty glut"
    Z ciekawością podchodzę do różnych nowości kulinarnych, ale to kolejna opina na temat produktów z konjac, która mnie do niego zniechęca ;) Wszędzie czytam, że to glut, guma, silikon, bez smaku itp. Raczej się nie skuszę; cena mnie skutecznie odstrasza, za 8 zł to ja zrobię 2-3 porcje obiadu, smacznego, pożywnego i bogatego w witaminy i składniki odżywcze. A poza tym, mimo że się aktualnie odchudzam, odstraszają mnie tego typu produkty "fit", "zero" itp.; jak do takiej porcji ze zdjęcia dodam warzywa i sos, to w sumie ile wyjdzie, 80-100 kcal? I to ma byc obiad?! ;)
  • Tvk_91 i to się chwali! ZDROWE PODEJŚCIE! brawo!
  • @Tvk_91 zgadzam się z Twoim podejście do tematu, sama się odchudzam i nie wyobrazam sobie zjedzenia "normalnego" obiadu o wartości kalorycznej 80-100kcal. Zastanawiam się zatem do kogo adresowany jest ten produkt? Przecież nikt nie bedzię się faszerował tym bezsamkowym glutem tylko po to by coś jeść. Bardzo mnie nurtuje jego zastosowanie, być może chodzi o jakieś specjalistyczne sportowe diety ale i to wydaje mi się dziwne. Jeżeli ktoś wie jaki jest cel spożywania tego typu produktów to proszę o rozwianie tajemnicy.
  • SugarFreexD 2015/06/15 10:00
    A ja często kupuję ten makaron. Ograniczam węglowodany w diecie i ten produkt pasuje mi idealnie. ;) Ale jeśli ktoś woli zjeść normalny makaron czy ryż to jego wybór, każdy ma swoje podejśie do diety. Co do smaku, to faktycznie prawie go tu nie ma. Po otwarciu trochę pachnie rybą, ale po wypłukaniu zapach znika. Przyrządza się go na zasadzie tofu i makaronu sojowego, czyli trzeba użyć dużo przypraw, których smak wchłonie owy produkt. Konsystencję ma faktycznie 'glutowatą', ale mi to nie przeszkadza. ;)
  • @Tvk_91 @karolina_2002 to może ja się wypowiem jako wielka fanka tego makaronu ;) wykorzystuje go w kuchni dość często, a nawet nie jestem na diecie ograniczającej kcal(choć glutenu unikam). Jednym z moich ulubionych dań jest jest taki właśnie makron w sosie na bazie miodu i masła orzechowego z brokułami,marchewką, kurczakiem i dodatkowo posypywany orzechami <3 Nie szalejąc z iloścą, same dodatki to lekko ponad 400 kcal, gdybym robiła na bazie zwykłego makronu kcal skoczyłyby do ponad 700 co nawet na diecie nie jest małą ilością.
    Pewni ze w daniach gdzie sam smak makaronu odgrywa dużą rolę ten makron jest bez sensu i nie spełnia swojej roli, ale w daniach gdzie chodzi o sma smak sosu ten makaron po prostu dodaje daniu objętości i po prostu "fajniej" się go je( mówię o konjacu w wersji makaronu) ;)
  • @Bee rozumiem Twój pomysł, dzięki "zaoszczędzeniu" kcal na makaronie bądź ryżu pozwalasz sobie na swobodniejszy dobór składników dodatkowych. Ciekawa koncepcja :)
  • blackblack 2015/06/15 21:35
    jak dla mnie poza cena jest super- dodany do sosow warzyw albo zapiekany w piekarniku wystarczy troche kreatywnosci! nie zauwazylam zeby wygladal jak galaretowaty glut ale to pewnie kwestia gustu.wystarczy oplukac i traci zapach osuszyc i co najwazniejsze jest szybki w przygtowaniu wiec idealny dla zabieganych .co do czystego smaku mozna sie klocic tak ja to wyglada z makaronami razowymi/pelnoziarnistymi/brazowymi nie kazdemu podchodzi ...
  • Julietta 2015/06/15 21:36
    Ciekawy produkt :D a jakby się samo prawie jadło, np., z cynamonem tylko to smaczne jest?
  • blackblack 2015/06/15 21:45
    przetestowalam wszystkie produkty tej firmy i osobiscie najlepszy moim zdaniem jest makaron fettuccine
  • blackblack nigdy go nie zapiekałam, hm... a jak go wtedy robisz? podasz jakiś przepis?
  • @ Bee "taki właśnie makron w sosie na bazie miodu i masła orzechowego z brokułami,marchewką, kurczakiem i dodatkowo posypywany orzechami"
    Brzmi ciekawie :) Aczkolwiek ja zamiast tego konjac dorzuciłabym kalafior, albo dodatkową porcję brokułów, tak żeby uzyskać większą objętość i dobić do 500-550 kcal, i jeszcze doprawiłabym trochę chilli ;)
  • blackblack 2015/06/16 13:39
    plucze makaron ,osobno przygotowuje dodatki zazwyczaj to co jest w lodowce np szpinak z jog nat czy brokuly ,cukinie marchewke pomidory ziola ,...dodaje jajko mieszam i z gory daje fete lub mozzarelle zapiekam max 10 min i obiad po ciezkim dniu w pracy gotowy w 15 min:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/18 16:02
    @aAnetkaa: "a skąd w ogóle on ma 6 kcal na 100g? kiedy 1g węglowodanów ma około 4, jeśli przyjęlibyśmy, że błonnik jednak jest po części trawiony i zawiera 2kcal (jak mówią jakieś badania) to wychodzi więcej niż 6kcal."
    Według mnie, wartości podano nie z przelicznika Atwatera (czyli 1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal itd...), a po uzyskaniu badań laboratoryjnych (w przypadku zainteresowania, można skontaktować się z producentem, aby rozwiał wątpliwości).
    Glucomannan należy do rozpuszczalnych form błonnika. Nie podlega trawieniu przez enzymy w przewodzie pokarmowym człowieka, ale jest rozkładany przez bakterie zasiedlające jelito.
    Nie znalazłam informacji, ile średnio dostarcza kcal. Niekoniecznie uzyskuje się z niego w organizmie 2 kcal / 1 g, ponieważ wartość ta jest uśredniona dla błonnika.
    Biorąc pod uwagę wszystkie powyższe informacje, dostarczana przez produkt wartość kcal nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia ;)
  • A czy ryże i makarony konjac mają w sobie jakieś minerały albo mikroelementy?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/13 09:57
    @Yoongie: Z mikroskładników zawierają tylko wapń i mogą zawierać sód.
    Nie wiem ile Ca zawiera powyższy ryż. Szukając produktów o takim samym bądź zbliżonym składzie, znalazłam informację, że wyroby na bazie koncjac glucomannan zawierają średnio od 20 do 40 mg / 100 g.

  • co za debilizm. Jeść coś co niema żadnej energii. Żadne zwierze tak nie robi tylko człowiek jest na tyle głupi...ŻREĆ tylko po to aby się NAŻREĆ.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/10/11 08:08
    @nonie wiesz, jak jest, żadne zwierzę nie pije także piwa, nie piecze szarlotki i nie lata samolotem :).
  • @nonie Zwierzeta tez samodzielne poluja i jedza swoje ofiary na surowo. Czlowiek nie (zazwyczaj;)! Preparujemy pozywienie tak, zeby bylo dla nas strawne, odzywcze(nie koniecznie kaloryczne) i smaczne. To tez jest debilizm?
    Jesli ktos z jakiegokolwiek wzgledu spozywa konjac ma do tego pelne prawo bez poczucia, ze jest debilem!
    Konjac czyli wodorost japonski nie posiada wartości energetycznej ale ma pozytywny wplyw na nasze zdrowie. Dziala jak miotla na nasze jelita, usowa toksy, obniza poziom cholesteroluwe krwi oraz comwazne pomaga ograniczc apetyt osoba otylym. Ponizej wklejam linka z o jego wlasciwosciach+pare ciekawostek.
    https://radioklinika.pl/konjak-makaron-bez-kalorii/
    Osobiscie nie jestem fanka tego makaronu ale mialam okazje zjesc danie ala chinskie z konjackiem w roli glownej i bardzo mi smakowalo. Podobnie jak makaron ryzowy chlonie smaki z otoczenia:)
  • @Barbara "[...]żadne zwierzę nie pije także piwa[...]"
    Tu się akurat nie zgodzę, a ślimaki to co? ;) Prosty eksperyment: po grillowaniu na ogródku zostawić kilka puszek na trawniku - gwarantuję, że rano będą "oblepione" ślimakami ;)

    Ten Konjac nawet mnie ciekawi, ale cena jest zaporowa; może się kiedyś skuszę jak trafię mocno przeceniony. Pasowałoby to np. z pesto i sosem serowym? Czy raczej się te smaki będą "gryźć"?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/10/13 08:21
    @Tvk_91 muszę kiedyś spróbować z tymi ślimakami :D.

    Spróbuj na początek prościej z samym pesto i np. suszonymi pomidorami. Konjac mocno wchłania smaki, ale ma też taki dziwny, lekko rybny posmak.
  • Jest taki wlasnie taki troche rybno glonowaty. Dlatego jak dla mnie najbardziej pasowalby w daniach japonskich, ala tutti di mare etc. Ze slimakami tez niezle moglby sie komponowac, haha:P
  • Hmm, a jakby zrobić sos na bazie masła orzechowego z imbirem, sosem sojowym, chili + tofu, grzyby itp.? Albo masło orzechowe z mlekiem kokosowym, to będzie bomba kaloryczna + makaron zero ;) Smakowo chyba będzie pasować?
  • Dobrze wypłukany jest całkiem smaczny, ostatnio jadłem ryż konjac podgotowany w rzadkim kisielu wiśniowym. Przeszedł lekko smakiem wiśni(nie było czuć tego zapaszku ryby/grzybów obecnego przed płukaniem, czy nawet już bardzo delikatnego ale sprzed gotowania) a konsystencja lekko glutowata tego ryżu idealnie się wpasowała w kisiel. Do tego płatki i wiórki kokosu + migdały w płatkach.
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/07/22 09:31
    @jedzenie Brzmi jak dobry pomysł na letni (i lekki;)) deser!
  • Przerobiony przepis na deser, zamiast tapioki w kulkach(takich do bubble tea) ww. ryż. Nie to samo ale też dobre i ciekawe wyszło.
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/07/23 09:15
    @jedzenie Do spróbowania z całą pewnością:). Na zimno czy na ciepło?
  • Czy ktoś wie czy w/w ryż można zapiekać w piekarniku? Jeśli tak, to na ile stopni i jak długo?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę