Schab

Porcja schabu waży 100g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 129 kcal 129 kcal
Białko 22,9 g 22,9 g
Tłuszcz 4,2 g 4,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,7 g 1,7 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,1 g 0,1 g

Schab kalorie w 100g: 129kcal

Zobacz więcej: 100g mięso porcja schab

Ostatnia aktualizacja: 2017.10.31

Ważenie dodano: 2009.07.20 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 44 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • schab jest chudym mieskiem. nie wyglada nawet na te 10g tłuszczu, ale jak sie obkroi brzegi i upiecze to i tak tluszczyk spada do minimum
  • a mnie mama dziś namówiła na schabowego smażonego w panierze.. cóż, w końcu staram się o @, który mi zanikł przed głupie odchudzanie. Poza tym nasza paniera to jajko + bułka tarta na pół z otrębami, a smażymy na 1-2 łyżkach oleju i podlewamy wodą :) także jest zdrowo, a jak smacznie.
  • Mademoiselle 2011/04/17 10:26
    podziwiam.. ja kocham panierę ale jak pomyślę o jej składzie to rezygnuję. Choć gdybym sama robiła kotlety, to pewnie zrobiłabym taką "dietetyczną" bo to przecież możliwe. Np właśnie otrębki (mm) i jajeczko na minimum oliwy. Czekam tylko na remont kuchni by móc sama gotować :)
  • a cóż takiego jest w jej składzie? Jajko, które jemy pod różnymi postaciami, nieco bułki tartej (taka odrobina białego pieczywa jeszcze nikomu nie zaszkodziła, a jeśli chcesz jeszcze to uzdrowić, to użyj razowej bułki tartej) i olej (ja używam rzepakowego - przynajmniej nie jest rakotwórczy pod podgrzanu jak np. oliwa lub oleje tłoczone na zimno - czyli lniany, z orzechow, sezamowy itd.). Jeśli użyjesz mało (tak jak ja) to wyjdzie prawdziwy polski schabowy, tylko nieco odtłuszczony. Najzdrowszy może nie, ale nie zapominajmy, że nie należy odtłuszczać całkowicie tego, co jemy, bo organizm przyjmuje witaminy z pożywienia tylko wtedy, gdy dostarczamy mu odpowiednią ilość tłuszczu. :)
  • Katarzyna 2011/04/26 15:00
    Mam pytanko. Kupilam ostatnio schab krojony paczkowany, i w wartosci energetycznej na opakowaniu pojawilo sie 0,5g weglowodanow w 100g produktu. Wiem ze to nieistotne, ale zzera mnie ciekawosc. Co moga robic welowodany w miesie?:P
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/26 15:40
    Zawartość węglowodanów w mięsie może wynosić od 0 - 1,2 %. Głównym przedstawicielem jest glikogen zbudowany z cząstek glukozy.
    W podrobach znajduje się ich jeszcze więcej, np. w wątrobie wołowej 4 %.
  • Katarzyna 2011/04/28 00:04
    O, dziękuję :D
  • kaligula 2011/04/30 19:47
    Emma rzepakowy po podgrzaniu też jest rakotwórczy. Dymi w 160 stopniach, a optymalna temperatura smażenia to 180. Smaż na smalcu/oleju kokosowym/łoju/słoninie/maśle klarownym.
  • a najlepiej smaz bez tluszczu :D
    @kaligula wszystko, co podales oprocz kokosowego pozostawia na jedzeniu moim zdaniem nieznosny posmak. (a tak swoja droga - fajny nick)
  • @ kaligula: czytałam o tym, na czym można smażyć i olej rzepakowy podany był jako 'ewentualność'.
    Nagminnie szukam kokolowego, ale nie mogę go znaleźć. Jak powiedziałam mamie, że powinno się zmażyć na maśle, to powiedziała, że to niezdrowe i nie kupi masła do domu. Jak dodałam, że równie zdrowo jest smażyć na smalcu i słoninie, to wybuchła śmiechem i temat się urwał. Poza tym nie chcę na tym smażyć. Jak znajdę kokosowy, to się przerzucę na niego, na razie smażę na rzepakowym, bo to zdrowsze niż te tłoczone na zimno czy oliwa z oliwek.
    @ haruka: wybacz, ale tu się z tobą nie zgadzam. Może Ty i masz te swoje 16% tłuszczu w organizmie, ja mam więcej, choć mam ed, ale uważam, że kobieta chudą być nie powinna ;). A i niesmażone uważam za zbyt jałowe. Poza tym okresu nie odzyskuje się po ed od parowanego cyca kurzego :P.
  • Nie jestem chuda - bmi mam jednak w normie ;) ale mi sie zawsze podobały sportowe sylwetki u dziewczyn wiec i sama chce taka mieć :P może zacznij brać jakieś hormony, bo mi sie nie wydaje, ze to tylko kwestia fatu. A co do mięsa to wszystko zależy od tego jak sie doprawi :P swoją droga strasznie lubię suszone mięso, ale nie wiem jak można je samemu zrobić :(
    Olej kokosowy mam w domu - moja mama na nim sobie smazy :] przynajmniej nie śmierdzi jak smalec :P
  • kaligula 2011/05/01 00:52
    Jak słonecznikowy może być ewentualnością do smażenia skoro wystarczy, że dobrze go rozgrzejesz i jest już rakotwórczy ? Dymi w 160-170 stopniach czyli w temperaturze niższej od optymalnej temperaturze smażenia. Ludzie dają się ogłupić, że oleje są zdrowe, a tłuszcze zwierzęce i olej kokosowy niezdrowy. Zapominają, że istnieje coś takiego jak temperatura dymienia i np. olej rzepakowy po rozgrzaniu do niej zamienia się w rakotwórczy syf zawierający niemal same nasycone (tzw. zwierzęce, choć są też w produktach roślinnych) kwasy tłuszczowe, których Twoja mama tak się wystrzega (i dlatego zapewne rezygnuje z smalcu, słoniny itp.), choć naprawdę są niegroźne dla układu krążenia. Co do smażenia na maśle - napisałem, że chodzi o klarowne, normalne się nie nadaje. I później z powodu takich rewelacji z "Pani Domu" tyle nowotworów - jak nie piersi, to jelita grubego, a jak nie jelita grubego to prostaty.
    P.S. Taka ciekawostka. Olej kokosowy składa się w 86% z nasyconych kwasów tłuszczowych, a smalec w 44%. Szukaj go w sklepach ze zdrową zywnością albo kup przez internet.
  • właśnie się pokłóciłam z mamą. powiedziała, że smalec i słonina mają specyficzny smak, a masło jest bardziej kaloryczne od oleju i jak ja chcę, to sobie mogę smażyć na maśle, a ona będzie sobie smażyć na oleju rzepakowym albo słonecznikowym (Magda Gessler podobno smaży na słonecznikowym i go poleca)... jak mam mamie wytłumaczyć, że nie ma racji? :( nie chcę, żebyśmy sobie obie niszczyły zdrowie przez smażenie na rakotwórczych tłuszczach.
  • chyba dam spokój. olej jest bardziej kaloryczny niż masło, ale niech już mamie będzie; twierdzi, że raka ma się nie tylko od smażenia na rakotwórczych tłuszczach.
  • na studiach mialam przedmiot podstawy dietetyki. naprawde PODSTAWY wiec nie chce sie wymadrzac, ale pamietam jak doktorka mowila, zeby nigdy nie uzywac oliwy z oliwek do smazenia, i ze olej slonecznikowy nie jest wcale najgorsza opcja, a wlasciwie calkiem niezla jesli nie liczyc drogich tluszczy (ale nie pamietam jakich).
    Ona tez powiedziala, ze sama "smazy" wlasnie bez tluszczu, a potem tuz przed jedzeniem (czyli nie takie gorace) dodaje oliwe z oliwek do np. jajecznicy.
  • kaligula 2011/05/01 13:20
    Nie najgorsza opcja ? Jak dymi poniżej optymalnej temperatury smażenia ? Popatrzmy na fakty, a nie opinie.
    Jak mówiłem smażyć można tylko na maśle klarownym, normalne się nie nadaje.
  • kaligula 2011/05/01 13:21
    A smalec, łój i słonina nie są drogimi tłuszczami, a masło klarowne jest w przeciętnej cenie.
  • Czy to oby nie jest kaloryczność schabu z kością?
  • witam , dlaczego smazony schab ma tylko 18g bialka na 100 g a pieczony az 30
    czy smazenie az tak zle wplywa na mieso ?
  • na ile wazy sprawdzilem wszystkie schaby i wlasnie smazony ma najmniej bialka , w innych miesach bialko sie kumuluje a tu znika :) dziwne nie ?
  • Mike, ja też przed chwilą z ciekawości sprawdziłam. Zauważ, że z pieczonym schabem jest dokładnie odwrotnie, do tego co piszesz. Chodzi o to, że jak masz kotleta schabowego w panierce, to na wagę 100 g wlicza się mięso + paniera, a ona w białko nie obfituje. Gdybyś "zdjął" z 100g kotleta całą panierkę i dodany olej/oliwę (co jest po prostu nierealne) to uzyskałbyś bardzo lekki kawałek mięsa ( prawdopodobnie mniej niż 50 g). No i wtedy wszystko się zgadza, bo w 100 g. SAMEGO (bez dodatku oleju i panierki, które praktycznie nie mają białka, A WAŻĄ) smażonego schabu (np. na grillu) powinieneś mieć ok. 30 g białka na 100 gram. Jeśli kotlet posiada mniej niż 50 gram smażonego CZYSTEGO mięsa, to ma poniżej 15 gram białka.
  • ile ten schab będzie miał kalorii po ugotowaniu na parze?
  • lub po ugotowaniu
  • Michałf 2013/05/11 17:11
    Pani Izabelo,
    zastanawia mnie zawartość tłuszczu w schabie. Kiedy wytniemy z niego warstwę tłuszczu, którą można zawsze znaleźć w sklepowym schabie, mięso wydaje się być praktycznie pozbawione tłuszczu. Jest suche i twarde, praktycznie tak samo jak polędwiczki wieprzowe.
    Trafiłem ostatnio na tą stronę:
    http://www.calorieking.com/foods/calories-in-pork-loin-top-chop-boneless-lean-only-raw_f-ZmlkPTYzNTQ5.html

    Tutaj wychodzi mi 22,3g bialka na 100 oraz 2,3g tluszczu. To spora roznica pomiedzy 10gramami tluszczu.

    Czy mogłaby się Pani odnieść do tej obserwacji?
  • michalff 2013/05/11 17:14
    Proszę zauważyć rozbieżność w wartościach odżywczych:
    http://www.calorieking.com/foods/calories-in-pork-loin-top-chop-boneless-lean-only-raw_f-ZmlkPTYzNTQ5.html

    Uważam, że 10g tłuszczu dla tego kawałka mięsa to przesada. Cały tłuszcz został wykrojony.
  • Ostatnio z ciekawości spojrzałam na schab paczkowany i na opakawaniu Morliny podają kaloryczność schabu wieprzowego bez kości - 128 kcal/100g.
  • Jak by Pani proponowała przyrządzić schab, aby był dietetyczny?
  • @haruka - jestem na mgr z dietetyki i chciałabym poznać dane tej Pani co mówiła o smażeniu na oleju słonecznikowym, gdyż ma on niską temperaturę dymienia, dodaje się go na surowo, nie nadaje się do smażenia.
    @emma - może poleć mamie olej ryżowy? Ma wysoką temperaturę dymienia (220-240st.), dodatkowo nie zmienia smaku potraw. Gorąco polecem! P.S. Powiedz mamie ze Magda Gessler nie jest ekspertką w sprawie zdrowego odżywiania, tylko gotowania a to 2 różne kwestie, które można połączyć w całość, jednak na pewno ona się do tego nie stosuje.
    Smalec, łój czy słonina są polecane osobom, które nie mają problemów z sercem, nie mają mieżdżycy lub innych schorzeń związanych z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Zalecałabym jednak smażyć na nim sporadycznie.
  • A jak ugotuje schab to będzie miał tyle samo kalorii?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/08/13 15:06
    @Noemi: To, ile dostarczy kcal ugotowany w wodzie bez dodatków schab będzie zależało od tego, jak prezentowały się makroskładniki przed gotowaniem. Jeżeli będzie to część mięsa z jakąś ilością tłuszczu, wówczas jakaś jego część zostanie w wodzie i wpłynie to pewne obniżenie kcal po ugotowaniu.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/08/13 15:10
    @ta_domika: Optymalnie przygotowując go na parze, w piekarniku lub na grillu elektrycznym. Nie dodając już oczywiście tłuszczu. Ewentualnie wysmarować olejem rzepakowym z przyprawami przed obróbką cieplną. Dodatki: warzywa + skrobia (brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, kasze, ziemniaki).
  • Schabowy smażony koniecznie na smalcu , mniamniuśne :-) .
  • Nie przepadam za schabem; kilka razy do roku zdarza mi sie zjeśc trochę schabu pieczonego, na zimno na kanapki. Fajnie pasuje z ogórkiem kiszonym i musztardą :)
  • Paweł 27 2016/04/02 09:35
    Nie jestem dietetykiem ale z tego co mi wiadomo na oleju słonecznikowym nie smaży się, olej rzepakowy jest lepszy ale najlepsza oliwa z oliwek tylko do krótkiego smażenia(tak do 5 min i musi być rozgrzana, chyba za krótko by upiec schab).Oczywiście kupujemy najlepsze bo lepiej dołożyć 2zł,3zł do oleju który i tak nie zużyjemy tak szybko(chyba każdy wie że z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno i 100%,kiedyś przeglądałem w sklepie to pisało na jednym z pierwszego tłoczenia ale z tyłu tak naprawdę pisało drobnym drukiem że jest tam kilka % taki mały wałek więc warto najpierw sprawdzić dokładniej i upatrzyć sobie jeden).Ja oleju nie używam, do sałatek oliwa z oliwek(przy zakupie zawsze upewniam się czy na pewno jest dobra po dacie spożycia, dobra oliwa z oliwek ma krótki okres ważności) a schabowe na smalcu jak mają być w panierce ale przeważnie robię bez tak jak resztę mięs i smażę w papierze do smażenia i robię do tego sos.
  • My do smażenia używamy trzech tłuszczy :
    olej kokosowy na którym smażymy większość produktów
    masło klarowane " ghee " do drobiu i jajek
    smalec do panierowanego schabu
    Do surówek i sałatek oleje taki jak sezamowy , arachidowy i z awokado .
    Oliwy nie używamy gdyż nie lubimy jej smaku .
  • W tym roku zostały wydane nowe Tabele składu i wartości odżywczej żywności PZWL. Zaszły tam zmiany co do wieprzowiny. Po nowemu np. schab w 100g ma 129 kcal. Jak mamy się teraz odnieść co do liczenia? Po staremu czy nowemu?
  • @ToJaKatia dobrze ze poruszyłaś ten temat.to fakt.tez czytałam ze dzisiejsza wieprzowa jest dużo chudsza.
  • Mam nadzieję że autorzy ileważy wyjaśnią nam te nowe wartości odżywcze.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/05/04 08:38
    Opieramy się zawsze na najnowszych danych. Nowe tabele podają inne wartości odżywcze dla schabu, dlatego wprowadziłam poprawione wartości.

    Nieznacznie zmieniły się także wartości odżywcze innych produktów, które będziemy starali się na bieżąco aktualizować. Nowe tabele to jednak 1045 produktów, dlatego prosimy o cierpliwość.

    Niezwykle pomocne są dla nas także zgłoszenia od was drodzy użytkownicy. Dawajcie znać, gdy zauważycie rozbieżności.
  • ".tez czytałam ze dzisiejsza wieprzowa jest dużo chudsza." od jakiegoś czasu w Polskich mediach jest podejrzanie dużo zachwalania polskiej wieprzowiny i drobiu... niewinne wzmianki w programach kulinarnych etc.
    http://www.arr.gov.pl/fundusz-promocji-miesa-wieprzowego http://www.arr.gov.pl/fundusz-promocji-miesa-drobiowego ;)
  • Nie jestem dietetykiem, ale może moje informacje rozjaśnią nieco problemy z tłuszczem w mięsie. Mięso kupione w sklepie może zawierać tłuszcz widoczny, który można usunąć, oraz tłuszcz "ukryty" w tkance mięśniowej, który jest prawie niewidoczny, ale np wytapia się przy smażeniu lub gotowaniu. Kiedy duszę lub gotuję wieprzowinę bez widocznego tłuszczu - schab, szynkę lub chudą łopatkę, to tego tłuszczu wewnętrznego jest niewiele, o wiele mniej niż dawnej. Widać to szczególnie, gdy potrawę schłodzę w lodówce, na wierzchu tworzy się jedynie cieniutka warstwa zastygłego tłuszczu.
  • Jomajka
    Z tym tłuszczem wewnętrznym w wieprzowinie różnie bywa , zdarzylo się mi podczas gotowania niby chudej bez żadnego widocznego tłuszczu w wolnowarze olbrzymia ilość tluszczu która wypłynęla z tego mięska . Stąd wieprzowina nie jest zalecana dla osób które odchudzają się , jednak wołowina górą ! :-) .
  • pijkołdrę 2017/10/30 19:58
    @kalugula,
    temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok.230 stopni, także nie bredź, ok
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/10/31 13:43
    @pijkołdrę warto zaznaczyć, że taką temperaturę dymienia ma olej rzepakowy rafinowany.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę