Porcja śledzia w białym winie

Śledź w białym winie

Porcja śledzia w białym winie waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 168 kcal 168 kcal
Białko 6,8 g 6,8 g
Tłuszcz 12,0 g 12,0 g
Węglowodany 6,2 g 6,2 g
Błonnik 0,7 g 0,7 g

Śledź w białym winie kalorie w 100g: 168kcal

Zobacz więcej: papryka 100g porcja śledź Boże Narodzenie imbir białe wino

Ostatnia aktualizacja: 2016.12.29

Ważenie dodano: 2012.12.26 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: śledzie, białe wino półwytrawne, papryka czerwona, oliwa z oliwek, cebula, por, imbir świeży, sok z limonki, cukier trzcinowy muscovado, mleko do namoczenia.

Mamy 4 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/26 18:33
    Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na śledzie, które smakują całej naszej rodzinie. Przed Wigilią 2011 dostałam przepis od swojej teściowej, który nieco zmodyfikowałam i dzięki temu śledzie nabrały jeszcze ciekawszego smaku. Zachęcam do sporządzenia tego dania.

    Składniki:
    • śledzie solone: 200 g (będą to 2 sztuki tej wielkości: http://www.ilewazy.pl/plat-sledzia)
    • mleko do namoczenia śledzi
    • cebula czerwona lub biała: 1 mała sztuka
    • papryka czerwona: 1 mała
    • por: kawałek białej części (połowa z zaprezentowanej: http://ilewazy.pl/kawalek-pora)
    • cukier trzcinowy muscovado: 2 płaskie łyżki
    • wino białe półwytrawne lub wytrawne: pół szklanki
    • oliwa z oliwek extra virgine: 5 łyżek
    • imbir świeży: ilość według uznania; ja użyłam 3 x większy kawałek od tego: http://ilewazy.pl/kawalek-imbiru
    • sok z limonki (można wykorzystać sok z cytryny): 3 łyżki
    • dowolne przyprawy, np. świeżo zmielony, kolorowy pieprz, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, goździki

    Sposób przyrządzania:
    • śledzie kroimy w paski, moczymy w mleku (lub w wodzie) minimum 2 godziny
    • przygotowujemy zalewę: do wina dodajemy przyprawy, sok z limonki, starty na tarce imbir, cukier muscovado. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i zostawiamy na 1-2 minuty. Zdejmujemy z kuchenki, studzimy pod przykryciem. Po wystudzeniu łączymy z oliwą z oliwek
    • cebulę kroimy w piórka lub kostkę, paprykę w kostkę, por w cieniutkie półkrążki
    • w naczyniu układamy naprzemiennie wszystkie składniki. Zalewamy marynatą. Wstawiamy do lodówki
    • najsmaczniejsze są po 48 godzinach przechowywania w lodówce, gdy składniki zdążą się "przegryźć" wzajemnie.
  • gdyby nie ten imbir to ok ;) pyszne napewno, i chyba fajne jako wigilijne danie zamiast tych wszystkich smażonych ryb
  • a tak wogóle to bardzo ładny talerzyk, chciałam kupić taki mojej baci, ale jak na złość przed świętami nigdzie nie mogłam znaleźć
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/06 10:05
    @UnhappyHippie: w internecie jest duży wybór ciekawych talerzy i półmisków w kształcie ryby. Może warto przed następną okazją odpowiednio wcześnie się w nie zaopatrzyć :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę