Śmietanka sojowa

Porcja śmietanki sojowej waży 200 g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 167 kcal 334 kcal
Białko 3,0 g 6,0 g
Tłuszcz 16,6 g 33,2 g
Węglowodany 2,9 g 5,8 g
Błonnik 2,6 g 5,2 g

Śmietanka sojowa kalorie w 100g: 167kcal

Zobacz więcej: 200g porcja sojowa śmietanka

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2012.11.26 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: woda, olej słonecznikowy, ziarno soi (8 %), syrop kukurydziany, dekstroza, emulgator: lecytyna roślinna, stabilizator: ksantan, sól morska, naturalne aromaty, kwas askorbinowy.
Producent: Natumi

Mamy 29 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • jak smakuje i czy można ją zastępować tradycyjną śmietaną? nie zważy się np. w zupie?
  • Tak, z tego co na forach wyczytałem (przed chwilką) z tym nigdy sie nie zważy :)
  • śmietanka? przecież to jest prawie sama woda i olej ;(
  • Bo to produkt dla wegan, UnhappyHippie. To Ci smutni ludzie, którzy nie jedzą jogurtów, wszelakiego nabiału, jajek... a do zupy używają właśnie czegoś takiego.
  • [Komentarz usunięty] Proszę bez uwag osobistych. Izabela
  • [Część komentarza usunięta - nie na temat] Izabela
    A co do śmietanki to przypuszczam że jest droga, jak większość tego typu produktów.
  • [Komentarz usunięty - nie na temat] Izabela
  • A zapomnialem dopisac, "Śmietanka sojowa Cre Soy 200ml Natumi" 5.95 zł
  • [Komentarz usunięty - nie na temat] Izabela
  • [Komentarz usunięty - nie na temat] Izabela
  • [Komentarz usunięty - nie na temat] Izabela
  • [Komentarz usunięty - nie na temat] Izabela
  • [Komentarz usunięty - nie na temat] Izabela
  • madlenka 2012/11/27 22:38
    [Komentarz usunięty - nie na temat] Izabela
  • [Komentarz usunięty - nie na temat] Izabela
  • Marionetka 2012/11/27 22:51
    [Część komentarza usunięta - nie na temat] Izabela
    A co do śmietanki - bardzo chętnie spróbowałabym. Ale na razie chyba zrezygnuję ze względu na jej cenę... Szkoda, że wszystkie produkty tego typu są drogie. :(
  • [Komentarz usunięty - nie na temat] Izabela
  • [Komentarz usunięty - nie na temat] Izabela
  • [Komentarz usunięty - nie na temat] Izabela
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/11/27 23:21
    Przed położeniem się spać, zajrzałam jeszcze do systemu, aby sprawdzić, jak odpowiadaliście na zagadkę dotyczącą jutrzejszego ważenia. Patrzę - śmietanka sojowa ma kilkanaście komentarzy. Po kliknięciu na ważenie, okazało się, że większość nie na temat.
    MOI DRODZY ! To nie jest miejsce na dyskusje o weganizmie - szczególnie, że większość informacji była kontrowersyjna i mogła urazić inne osoby. Proszę o opinie dotyczące śmietanki sojowej.
  • [Część komentarza usunięta - nie na temat] Izabela
    ... a smietanke kupie w najbliższym czasie i napewno sprawdze, bo zapowiada się ciekawie :)
  • I bardzo dobrze, że usunęła Pani te idiotyczne komentarze. A śmietanka zapewne idealnie będzie nadawała się do zupy zamiast śmietany, powiem mamie;)
  • [Komentarz usunięty - nie na temat. Maciej]
  • Widzę, że dużo komentarzy usuniętych. Pozdrawiam ludzi, którzy obrażają innych tylko dlatego, że czegoś nie jedzą... A śmietanka na pewno pyszna, jak wszystkie produkty na bazie soi! Mniam
  • [Komentarz usunięty - nie na temat] Izabela
  • O, widziałam ją akurat dzisiaj w sklepie. Próbował ktoś może? Bardzo mnie ciekawi jej smak.
  • hmm... tej firmy nie próbowałam, ale próbowałam sojowej śmietany firmy konkurencyjnej i naprawdę całkiem niezła w smaku. oczywiście nie smakuje tak samo, jak ta pochodzenia krowiego, ale bardzo dobrze zastępuje ją w potrawach. jeśli ktoś nie chce lub nie może spożywać nabiału, to będzie wniebowzięty.
    na marginesie: próbowałam też owsianej i ryżowej, ciekawe czy są jeszcze jakies inne alternatywne śmietanki?
    aha, ktoś tam wspominał jeszcze o kosztach - wbrew pozorom te roślinne zamienniki nie są aż tak strasznie drogie, że przeciętny obywatel nie może sobie na nie pozwolić... oczywiście cenowo będzie to o jakieś 2zł więcej niż w przypadku tradycyjnej śmietany, ale przecież nikt nie zjada całego opakowania na raz... chyba ;)
  • @bet, ja z Włoch przywiozłam sobie jeszcze śmietankę z jęczmienia, jeszcze nie otworzyłam, ale niedługo będę testować. Używam również mleka kokosowego, jeśli chcę caś zabielić i zatłuścić. Najtaniej wychodzi zrobić własnej roboty, no i najzdrowiej: takie jest bez zaskakujących dodatków (w takim z puszki można często znaleźć zagęstniki i celulozę). Ostatnio kupiłam też pastę z kokosa, którą miesza się z wodą i w zależności od proporcji otrzymuje się śmietankę lub mleko. Jeszcze nie próbowałam :) Najczęściej kupuję sojową, bo zwykle jest najtańsza - tę z ważenia też próbowałam i jest bardzo smaczna. Oczywiście, pozwalam sobie na takie szaleństwo tylko od czasu do czasu... ;)

    Ja też myślałam, że dieta roślinna jest zdecydowanie droższa od "zwykłej" - okazało się, że nie kupuję wszystkich przetworzonych produktów wielkich korporacji, więc ze spokojem starcza mi pieniędzy, żeby mieć w lodówce mleko sojowe, jogurt, śmietankę...
  • jęczmienna też musi być dobra! koniecznie muszę takiej poszukać :) też używałam tej pasty, ale ze względu na charakterystyczny smak kokosa nie mogłam jej do wszystkiego dodawać - dlatego sojowa niekiedy bywa lepszym wyborem, bo jest neutralna

    kupując lokalnie i sezonowo można sporo zaoszczędzić i przy okazji jeść smacznie i zdrowo :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę