Porcja spaghetti alla carbonara

Spaghetti carbonara

Porcja spaghetti alla carbonara waży 200 g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 260 kcal 520 kcal
Białko 10,6 g 21,2 g
Tłuszcz 14,4 g 28,8 g
Węglowodany 21,0 g 42,0 g
Błonnik 2,1 g 4,2 g

Spaghetti carbonara kalorie w 100g: 260kcal

Zobacz więcej: 200g porcja parmezan boczek spaghetti carbonara ser pecorino romano

Ostatnia aktualizacja: 2020.04.14

Ważenie dodano: 2013.02.13 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: makaron spaghetti z pszenicy durum, boczek wędzony, żółtka, białe wino wytrawne, cebula, ser owczy Pecorino Romano, czosnek, natka pietruszki, świeżo zmielony kolorowy pieprz.

Mamy 27 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/02/13 15:53
    Dzisiaj nadszedł czas na kolejne spaghetti. Dotychczas ukazało się tradycyjne spaghetti bolognese: http://ilewazy.pl/porcja-sosu-bolognese-z-makaronem-tagliatelle oraz jego wersja dietetyczna: http://ilewazy.pl/porcja-spaghetti-pelnoziarnistego-z-miesem-drobiowym.
    Jakie rodzaje spaghetti powinny się jeszcze ukazać według Was na www.ilewazy.pl ? Wasze podpowiedzi posłużą mi do sporządzenia kolejnego dania.
    Jeżeli chodzi o spaghetti carbonara, to można znaleźć co najmniej kilkanaście wariantów proponujących różne składniki. W Polsce najczęściej do sosu dodaje się śmietanę, ale obie z Karoliną (dzisiejsze ważenie zawdzięczamy jej poświęceniu się w przygotowanie dania) uznałyśmy, że zamieścimy klasyczną wersję. A Wy jesteście zwolennikami carbonary ze śmietaną czy bez ?
    Przepis pochodzi z bloga "Fabryka Smaku": http://paulako.blogspot.com/2012/05/carbonara.html
  • Bardzo mi miło, że moja propozycja została wzięta pod uwagę ;-) (kiedyś pisałam o tym pod innym ważeniem). Mam pytanie: ile gram makaronu (mniej więcej) zawiera powyższa porcja? Co do innych wersji makaronu, to proponuję zważenie pasty ze szpinakiem (są różne wersje, ale ogólnie jest bardzo popularna) i makaronu puttanesca oraz zapiekanki z użyciem lasagne.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/02/13 16:24
    Składniki na 7 powyższych porcji:
    • boczek wędzony: 300 g (można użyć pancetty)
    • makaron spaghetti: 400 g
    • żółtka: 6 sztuk
    • cebula: 2 sztuki
    • wino białe wytrawne: 100 g
    • ser owczy Pecorino Romano: 60 g (można użyć parmezanu)
    • czosnek: 2 ząbki
    • natka pietruszki: 4 łyżki posiekanej
    • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • o fuuuj. nie ma chyba gorszej wersji pasty niż carbonara. Połączenie boczku z jajkami, coś strasznego.

    Co do propozycji: szpinak+ różne sery?
  • Ja bym bardzo chciała dowiedzieć się o tagiatelle ze szpinakiem i łososiem.
    Przed dietą robiłam taki makaron wielokrotnie.
    Zawsze niestety używałam śmietany 18%, parmezanu w dużej ilości i przeważnie sporej ilości łososia wędzonego ale lekko obsmażałam go na patelni.
    Oczywiście szpinak z czosnkiem :-)
    Nie wiem czy w wersji odchudzonej np bez śmietany i parmezany mogłabym go zjeść na diecie.
    Dziękuję
  • Ania1105 2013/02/13 16:31
    ja, zamiast boczku, podsmażam bez tłuszczu polędwicę z kurczaka ;-)
  • Kolejna pięknie podana potrawa. Taki posiłek w sumie idealny na obiad, patrząc na ilość kalorii, ale osobiście dodałabym jeszcze jakąś surówkę, sałatkę bądź surowe warzywa. : )
  • Bardzo dziękuję, za odpowiedź Pani Izabelo.
  • exiables 2013/02/13 19:08
    ja robiłam taki z torebki knorr'a (wiem, wiem śmieciowe, lepiej samemu zrobić ale bez konserwantów ;p i raz na jakiś czas można) i robiłam na jogurcie naturalnym zamiast śmietany i nie dodawałam boczku, sos miał niespełna 80 kalorii w porcji a plus makaron to całość nie przekraczała 300 kcal do tego jakaś suróweczka, coby witaminek było i pyszny wartościowy obiad dla osób nie przepadających za mięsem jak ja ;p
  • @Misiek zwykły makaron zastąp jajecznym albo pełnoziarnistym (tyle, aby porcja ugotowanego nie ważyła więcej niż 50-100 gram), odrzuć boczek, parmezan zastąp plastrem sera 'Piórko', który ma tylko do 3% tłuszczu, a łososia możesz dodawać w nieograniczonej ilości, ale nie smaż go na tłuszczu, lub najprościej piecz albo dodaj surowego. :)
  • Och, Carbonara! jeden z najprostszych makaronów :) typowe 'danie popisowe' wszystkich włoskich studentów przebywających w jakimkolwiek zakątku świata ;)najlepiej, kiedy boczek można kupić już pokrojony w kostkę, wtedy pracochłonność tego dania spada do minimum ;)
    Ja osobiście lubię obie wersje- ze śmietaną i bez, ale rzadko jadam.. jakoś preferuję makaron z cukinią, szpinakiem, albo pomidorami..
    Dodatek śmietany w carbonarze zależy od regionu- w środkowej Italii, w Toskanii, czy Umbrii Włosi pukają się w głowę na samą wzmiankę o śmietanie ;) jeśli nie mylę- śmietanę dodaje się na północy, w regionach górskich..
    Swoją drogą- spotkałam się też z francuską wersją tej pasty.. Jest znana jako carbonara, ale nie ma w niej jajek, jest za to dużo tłustej śmietany.
    Co do propozycji- może tym razem coś lekkiego? może all pomodoro? albo putanesca?
    albo pesto, bo znane, lubiane i popularne :P
  • ja proponuje makaron ze szpinakiem
  • hello kitty 2013/02/13 23:10
    Może makaron (np. farfalle) z pieczarkami, kurczakiem, odrobiną białego wina i śmietany.
    Albo coś z łososiem i szpinakiem?
  • dziadova 2013/02/14 10:28
    Lubię właściwie i ze śmietanę i bez. Ale i tak wymiata pesto!
  • Nie lubię spaghetti w każdej odsłonie. :-)
  • [komentarz usunięty. Rozumiem dodanie ciekawego linka od czasu do czasu, jednak dodawanie linków do tego samego bloga w każdym swoim wpisie jest spamowaniem. Maciej]
  • Próbowałem spaghetti z przepisu podanego wyżej i polecam! ;)
  • Julietta 2013/02/15 22:43
    Ja jestem za spaghetti z wegetariańskim :)
  • ooo :O ale jadłabym!
  • Śmietanę dodają także Włosi do carbonary. Mój chłopak, rodowity Sycylijczyk dodaje śmietanę do tego makaronu.
    Antyczny przepis to makaron, jajka (całe lub tylko żółtko), tzw, guanciale (to nie jest boczek tylko część policzkowa-gardłowa) i ser pecorino romano. Dziś ludzie modyfikują carbonarę jak lubią.
    Według mojejgo włoskiego źródła porcja zawiera około 580 kcal (80g suchego makaronu, 20g boczku, 10g sera, 1-2 jajka, 10g oliwy, sól, pieprz). Dla mnie 80g makaronu na porcję to niestety trochę mało, dochodzę czasem nawet do 150g i nie chcę wiedzieć, ile kcal ma moja porcja carbonary :D
  • Ja bardzo często robię spaghetti expres czyli aglio olio peperoncino i chętnie bym się dowiedziała ile to kalorii. Makaron spaghetti pełnoziarnisty, czosnek, świeże chilli i odrobina parmezanu.
  • Szefowa.wystarczy dodać swoje składniki wraz z ilością do kalkulatora.
  • @Szefowa http://treningbiegacza.pl/posilek-biegacza-spaghetti-aglio-olio-e-peperoncino tu masz przykład. Dodaj kalorie z takiej ilości parmezanu jakiej używasz i masz. Ale przecież po to jest kalkulator dostępny na tej stronie, aby samemu policzyć :)
  • Fakt. Jak przeczytałam swój komentarz to też wpadłam na to, że można by to samemu policzyć :)
  • Oj tam carbonara , nie ma to jak makaron zasmażany z kaszanką i cebulką mniamniuśne :-) .
  • Zrobiłam jakiś czas temu Carbonarę na obiad, zamiast boczku użyłam resztki szynki wielkanocnej ;) dodałam też śmietany. Wyszło smaczne, aczkolwiek brak mi w tej potrawie warzyw...
    Jutro mam zamiar popełnić herezję, i zrobić wersję wegetariańską z podsmażonym granulatem sojowym i wędzonym serem; korzystam z tego, co akurat mam w lodówce ;)
  • Ostatnio miałam okazję jeść wegetariańską wersję, z wędzonym tofu zamiast boczku. Całkiem niezłe, ale trzeba mocniej doprawić.

    Do carbonary bardzo fajnie pasuje estragon, dodaje fajny posmak

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę