Porcja warzyw na patelnię Nicea

Warzywa na patelnię

Porcja mrożonych warzyw na patelnię waży 200 g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 31 kcal 62 kcal
Białko 1,8 g 3,6 g
Tłuszcz 0,4 g 0,8 g
Węglowodany 5,0 g 10,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Warzywa na patelnię kalorie w 100g: 31kcal

Zobacz więcej: 200g porcja warzywa na patelnię

Ostatnia aktualizacja: 2015.04.30

Ważenie dodano: 2010.06.11 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: cukinia, fasola szparagowa płaskostrąkowa cięta, marchew, kalafior Romanesco, papryka, cebula, kukurydza
Producent: D'aucy

Mamy 20 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • ma pani piękne dłonie:)
  • mam pytanko, dlaczego w warzywach mrożonych nie ma w ogóle błonnika?
  • Filemonkowa 2011/05/25 18:34
    @Aga
    cytat, wypowiedź pani Izabeli pod usmażonym produktem ( http://www.ilewazy.pl/porcja-usmazonych-warzyw-na-patelnie-nicea )
    Otóż producent nie zadeklarował błonnika na opakowaniu, a ja podczas obliczeń warzyw smażonych, posłużyłam się błonnikiem z innych warzyw mrożonych o podobnym składzie. Ale dla ścisłości wpisałam już w tą rubrykę 0.
    Izabela
  • fascinated 2011/05/25 18:36
    Co to za warzywo po lewej? karczoch?
  • Filemonkowa 2011/05/25 18:40
    @fascinated
    chyba kalafior Romanesco
    w składzie mieszanki nie ma karczocha
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/25 18:56
    Dokładnie, kalafior Romanesco :) Dyskusję na ten temat można też przeczytać pod tym ważeniem: http://www.ilewazy.pl/porcja-usmazonych-warzyw-na-patelnie-nicea
  • Mmmm....pyszne :D Bardzo lubię jeśc to na obiad...i tak mało kalorii! Pyszne...:P
  • Czy warzywa mrożone odbiegają w jakiś sposób od świeżych? Tracą witaminy czy wartości odżywcze, albo są 'poprawiane' chemią?
  • hayato, mrożenie to najlepszy i najzdrowszy znany sposób na "zakonserwowanie" warzyw. Do mrożenia warzyw nie stosuje się żadnej chemii. Owszem, są niewielkie ubytki witamin, ale trzeba wziąć pod uwagę także to, że zimą i wczesną wiosną świeże warzywa z supermarketu również mają mniejsze ilości witamin niż w sezonie letnim, a dodatkowo często zawierają więcej pestycydów i azotanów. Mowa tu zwłaszcza o brokułach, kalafiorze, cukinii i papryce. Dlatego mrożone warzywa są najlepszym wyborem w sezonie zimowym.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/06 12:28
    @hayato: zgadzam się z "geez".
  • do p. Izabelli: na rynku znjaduje sie wiele rodzaji warzyw na patelnie rożnych firm itd, mysle ze w tym okresie zimowym przydaloby sie takie ważenia;)
  • Ja kupuję w biedronce 750 g i tam pisze, że na trzy porcję, ale ja sobie robię dwie porcję z tego 750g i jedna porcja wychodzi mi, że ma 232 kcal.
  • Jak wiele tracę z wartości odżywczych mrożonych mieszanek warzywnych, jeśli gotuję je nawet dwadzieścia minut (zdarza mi się zapomnieć)? Boję się, że pozbawiam swój posilek witamin w ten sposob.
  • a, dziękuję za odpowiedź :D chodziło mi w tym także o to, co się dzieje z tymi warzywami zanim je zamrożą, bo np. (nie wiem czy mogę rzucać nazwami, ale) są 2 rodzaje mieszanek warzywnych real, od dwóch różnych producentów, jedne są ok, a drugie wydają mi się strasznie... sztuczne? Trudno mi to określić, ale nawet kolor wydaje mi się intensywniejszy, jak plastikowe :P
  • poprawcie błonnik - ciężko uznać, że warzywa mają bo 0 - raczej odwrotnie - całkiem sporo

    i ogólna uwaga - jeżeli nie znacie jakiejś kategorii np błonnika to nie piszcie 0 tylko n/z (nie znana) lub chociaż jakimś kolorem zaznaczcie, że to wartość nieznana
  • witam :) czy mogę prosić o zważenie szklanki takich warzyw gdyż chcę zrobić do obiadu takie właśnie warzywa, ale nie posiadam wagi? z góry dziękuje
  • Czyli żeby zrobić obiad potrzebujesz wsypać warzywa do szklanki a potem przesypać na talerz? Bez sensu. Równie dobrze sama byś mogła policzyć ile ich się zmieści. Cała torebka ma 200g, do jednej szklanki wsypujesz tyle aby się zapełniła, a resztę do kolejnych szklanek. Potem 200g dzielisz przez ilość szklanek.
  • Dominkaa23 2014/01/03 13:52
    ja mam takie pytanie. czy jesli gotuje na prze warzywa mrozone to mam je zważyc przed czy po ugotowaniu? czy dodaje się jakieś zageszczenia skladnikow czy cos w tym rodzaju? dziekjuje gory za odpowiedz:)
  • Kurcze, brakuje mi tutaj mieszanki warzyw z ziemniakiem ;p
  • Bardzo dobra kompozycja, jadłam ostatnio na obiad. Dusiłam na patelni z dodatkiem wody i pół łyżki oleju, następnie dodałam chiński makaron Mie oraz pokrojony w drobną kostkę żółty ser, wyszło obłędne w smaku :D Dziś przygotowałam podobny obiad, ale ze swieżych składników.

    Z tego, co pamiętam, te warzywa miały dołączoną mieszankę przypraw - praktycznie sama sól. Ja doprawiłam po swojemu, szczypta soli, pieprzu, czosnek, rozmaryn (dużo!!), oregano i trochę bazylii.

    Odnośnie braku podanego błonnika, wynika to zapewne ze zmienności. Na prawie każdych warzywach mieszanych w składzie jest informacja: "warzywa w zmiennych proporcjach [...]) - czyli w każdej paczce skład trochę się różni i tym samym zawartość błonnika również będzie podlegać wahaniom. Z moich obliczeń wynika, że błonnik w "warzywach na patelnię" oscyluje między 3 a 9 gram na porcję jak na zdjęciu. Chińskie warzywa zazwyczaj mają nieco mniej; najwięcej wychodzi w mieszankach zawierających ziemniaki, rośliny strączkowe (groch, groszek cukrowy, fasola czerwona, fasolka szparagowa) oraz brukselki. Mój rekordzista miał prawie 10 gram błonnika w porcji, były to m.in. ziemniaki, brukselka, brokuły, kalafior, groszek cukrowy i papryka. Takie mieszanki typu Nicea, włoskie, prowansalskie, średnio mają 3-4 g błonnika / 100 g, czyli jakieś 6-8 g na porcję.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę