Polędwica wołowa

Porcja polędwicy wołowej waży 100g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 112 kcal 112 kcal
Białko 20,1 g 20,1 g
Tłuszcz 3,5 g 3,5 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,7 g 1,7 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,1 g 0,1 g

Polędwica wołowa kalorie w 100g: 112kcal

Zobacz więcej: 100g mięso porcja wołowina polędwica

Ostatnia aktualizacja: 2019.02.25

Ważenie dodano: 2009.07.20 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 49 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • O jak malutko ;)
  • Margottka 2011/03/23 20:59
    A ile wazy ugotowana i upieczona porcja wołowiny 9 z udźca, rostbef?
  • Hmm mam takie dziwne pytanie - jeśli zistawi sie mięso na noc w zalewie to ile mniewiecej procentowo kcal z tej zalewy sie "wchlonie"? :)
  • akane-chan 2011/07/06 13:17
    A jaka jest kaloryczność gotowanej wołowiny? Czy waga mięsa bardzo się zmienia? Bardzo zależy mi na szybkiej odpowiedzi.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/07/06 13:41
    @akane-chan: taka sama jak przed ugotowaniem.
  • akane-chan 2011/07/06 13:44
    Naprawdę? Chodzi mi o kalorie w 100g. Czy mięso w ogóle nie zmienia swojej wagi? Wydawało mi się, że jednak zachodzą tam pewne zmiany...
  • A nie lepiej zważyć surowe i nie przejmować się o ile zmieni wagę? Bo kcal dla takiego kawałka będzie tyle samo. A swoją droga gotowana wolowina jest moim zdaniem nie smaczna :P
  • akane-chan 2011/07/06 13:55
    No właśnie nie wiem, ile waży mój kawałek przed ugotowaniem, a jestem ciekawa jego wartości odżywczych.
    Smakowo to wiadomo, kwestia gustu, ale taka wołowina ma sporo żelaza, a to jest teraz dla mnie bardzo ważne. ;)
  • Właśnie dzisiaj robię sobie na obiad steki wołowe. Dobre mięsko, bogate w białko.
  • a wołowiny z której części zwierza dotyczy ta wartość kaloryczna?
  • Jeżeli moja mam ugotowała takie mięso w samej wodzie, bez dodatku tłuszczu, to wartość całej potrawy wynosi tylko wartość mięsa? Nie wiem, czy zrozumiecie, nie umiem tego wytłumaczyć xD
  • ja też jestem ciekawa ile kalorii ma już ugotowana wołowina, oczywiście wiem ile waży przed przygotowaniem, ale czasami jest tak nasączona wodą, że duszona na patelni "wypuszcza" szklankę płynu! po ugotowaniu mamy wtedy dużo mniejszą porcję niż zwykle...
  • Czy to prawda ze jak sie zamrozi czerwone mięso na 2 tygodnie to potem można jeść je na surowo, bo w tej temperaturze giną wszystkie możliwe zarazki? :)
  • eryk verg 2012/01/27 08:28
    Nie to nieprawda. Zarazki giną podczas smażenia lub gotowania juz od 76 C. W niskich temp. zarazki ulegają hibernacji i ich proces namnażania zostaje tylko powstrzymany.
  • Magda991 2012/02/12 08:27
    A ja mam takie pytanie bo korzystam z tej strony jakiś już czas bardzo mi pomaga :) Ale nigdzie nie umie znaleźć ile kcal ma rolada z wołowiny czy też zrazy ? A jak tego nie to ile kcal ma wołowina smażona..
  • Magda - czy tak trudno jest zrozumieć, iż każdy z nas używa innej ilości tłuszczu do smażenia? Jedni wykorzystają trzy łyżki, inni osiem łyżek. Po to jest ta strona, żebyś mogła zważyć sobie surową wołowinę i usmażyć ją na konkretnej ilości oleju (np. dwóch łyżkach), po czym dodać obie rzeczy do kalkulatora kalorii i uzyskać wynik. W czasie smażenia, pieczenia itd. tylko waga ulegnie zmianie, o ile nie użyjemy tłuszczu. Jeśli jednak go wykorzystamy, to wchodzimy w zakładkę "tłuszcze" i wybieramy produkt, którego użyliśmy. PROSTE.
  • a tak pozatym to potrawy smazone przygotowywane w wiekszosci domow beda mialy z reduly wiecej kcal niz te prezentowane na ile wazy ;) i to czasem znacznie wiecej. takich np. placow ziemniaczanych wasze mamy czy babcie raczej nie smaza na 2 lyzkach oliwy ;)
  • A jaka to część wołowiny? Wiadomo, że są różne wartości dla np. polędwicy a inne dla karkówki czy łopatki.
  • mysle, ze to udziec :]
  • dziadova 2012/05/29 14:06
    Moje najukochańsze mięcho. Dobre gotowane, dobre jako gulasz, dobre z niego steki...
    No i pozwolę sobie zauważyć, że bardzo bogate i wartościowe źródło białka i żelaza.
  • Jak myślicie ile kalorii może mieć rolada wieprzowa?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/07/29 18:12
    @suchara: w jednej z tabel podane są wartości do rolady wieprzowej pieczonej / 100 g(jednak nie wiem, co poza mięsem wchodziło w jej skład)
    Energia: 414 kcal
    Białko: 21,3
    Tłuszcz: 32,6
    Węglowodany: 9,9
    Błonnik: 0,3
  • Ile kalori będzie miał bardzo cieniutki stek smażóny od sokołowa ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/10/13 23:00
    @Dawid: sam musisz porównać wielkość swojego mięsa do powyższego zdjęcia i na podstawie tego oszacować wagę. W zależności od tego, ile dodasz tłuszczu do smażenia, wzrośnie kcal dania. Chyba, że będzie smażony w głębokim tłuszczu, to określenie nie będzie takie proste.
  • Ja mam takie pytanie: ile kalorii może mieć mięso wołowe, takie jak na gulasz? Wiem, że jest ono nieco bardziej tłuste od powyższego. Chodzi mi o takie sprzedawane na tackach w marketach z napisem "porcja gulaszowa".
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/03/04 19:46
    @Kitek: "Ja mam takie pytanie: ile kalorii może mieć mięso wołowe, takie jak na gulasz?" Rozpiętość kcal może być w tym przypadku bardzo duża. Wydaje mi się, że Tesco podaje takie informacje na swoich tackach. Jeżeli w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania znajduje się ten market, to spójrz proszę sama. Jeżeli nie - to napisz, przy okazji zakupów sprawdzę.
  • Do Tesco mam nie najbliżej, więc gdyby Pani zerknęła, byłabym wdzięczna. Oczywiście to nie jest dla mnie jakaś informacja potrzebna "na już".
  • O kurcze, ale fajnie :) Mało kcal. Spodziewałam się czegoś gorszego, a nabrałam wielkiej ochoty na domowe hamburgiery :D
  • 100 gram wołowiny z tłuszczem (20 gram) ma już 250 kcal.
  • jest możliwość, by na stronie było zważone i podane kalorie ugotowanej dziczyzny?
  • bvobrzyca 2014/04/01 11:19
    Jak to bedzie wygladalo w przypadku grillowania bez tluszczu? Tluszcz sie niby wytopi, to powinna miec mniej
  • Bvobrzyca, tak wytopi się z 1,5-2g/100g (w powyższym wypadku, tłustsze się wytopi bardziej). Do tego dojdzie również ubytek wody zagęszczający wartość kaloryczną.

    Co do samego grillowania polecam zaprawę miodowo-prowansalską, wyśmienita do wołowiny.

    Sama wołowinka to doskonałe źródło białka.


    Pani Izabelo mógłbym prosić o zważenie wątroby wołowej?
  • polecacie jakieś przepisy z wołowiną w roli głównej (oprócz hamburgerów...). kiedyś próbowałam poddusić z warzywami, ale mięso było twarde jak podeszwa ;/
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/09/01 09:32
    @poladed: Mięso z dziczyzny z pewnością sukcesywnie będzie się pojawiać, jednak w postaci surowej lub przetworzonej (np. wędlina, kiełbasa itp).
    @ TatiQ: "Pani Izabelo mógłbym prosić o zważenie wątroby wołowej?". Z chęcią uczyniłabym to, ale póki co nie widziałam wątroby wołowej w sprzedaży w Koszalinie.
  • Jak bardzo skurczy się taki kawałek po obsmażeniu a następnie uduszeniu?
  • Julka9507 2014/11/08 18:37
    Jest to niemożliwe żeby mięso po ugotowaniu miało tyle samo kalorii. Tak jak w przypadku piersi z kurczaka waga maleje a kaloryczność wzrasta. Bardzo bym prosiła o podanie kaloryczności ugotowanrgo mięsa wołowego.
  • Julka9507 2014/11/08 18:41
    Na opakowaniu mięsa wołowego na gulasz z tesco pisze, że ma 157kcal w 100g. Ile będzie mieć po ugotowaniu?
  • [komentarz usunięty. Reklama. Maciej]
  • Witam
    Jaka to jest czesc wołowiny??
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/10 19:00
    @jolaz: "Jaka to jest czesc wołowiny??" Polędwica. Dopisałam tę informację.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/10 19:03
    @Julka9507: Wartość energetyczna 100 g ugotowanego mięsa będzie uzależniona od rodzaju mięsa. Samo "mięso wołowe na gulasz" niewiele mówi, ponieważ może posiadać różną zawartość tłuszczu i wody.
  • Proszę o podanie wartości odżywczych 100g pręgi wołowej (najpierw podsmażonej na łyżce oliwy z oliwek, następnie duszonej z warzywami). Był to bardzo ładny plaster, chudy i nie był poprzerastany. Wszelkie możliwe do usunięcia błony i tłuszcze zostały usunięte. Nadmieniam,że warzywa liczę oddzielnie. Gdzieś znalazłam informację, że ma 368 kcal,20g białka,0 węglowodanów i 32g tłuszczu. Czy to możliwe?
    Potrzebuje to na wczoraj. Z góry serdeczne dzięki.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/23 15:32
    @brendus: Podaję wartości odżywcze dla surowej pręgi wołowej / 100 g
    E: 128 kcal
    B: 21,8 g
    T: 3,9 g
    W: 0
    Niestety, nie zamierzam przygotowywać w najbliższym czasie pręgi, w związku z czym znając wartości dla surowego mięsa oblicz sobie wartość potrawy np. korzystając z naszego kalkulatora wartości odżywczych.
  • Dzięki wielkie za ekspresową odpowiedź. To jest solidna firma :))). Będzie trudno, bo chyba w czasie duszenia dochodzi do zmiany wartości (?) Czy wystarczy dodać kalorie olejowe?
    Niemniej jednak spróbuję sobie poradzić.Pozdrawiam. Wspaniały blog!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/23 17:21
    @brendus: W przypadku duszonej pręgi z warzywami, proponuję uczynić to w następujący sposób: zważyć / oszacować wszystkie składniki przed obróbką termiczną. Wykonać obliczenia. Czyli np. wyszła liczba 500 kcal dla całości. Po obróbce całość, pomimo, że posiada inną gramaturę - będzie dostarczać około 500 kcal. Gdybyś określił, że w garnku znajdują się 2 porcje, wówczas każda z nich będzie dostarczać około 250 kcal.
    Gdybyś chciał obliczyć 100 g ugotowanej potrawy, robi się to bardziej kłopotliwe, ponieważ musiałbyś dokładnie zważyć każdy składnik przed gotowaniem, a następnie całą zawartość garnka i wykonać odpowiednie przeliczenia. Moim zdaniem, dla osoby, która nie zajmuje się tego typu obliczeniami na co dzień, to czysta strata czasu.
    Lepiej po prostu oszacować, ile dana potrawa może dostarczyć energii i pozostałych składników, a PRZEDE WSZYSTKIM zastanowić się, czy warto ją konsumować, w jakiej ilości i z jaką częstotliwością.
  • Witam ponownie. Pragnę podziękować za pomoc. Jest to dla mnie bardzo przydatne. Pozdrawiam.
  • ulalalala 2019/02/23 14:16
    polędwica wołowa ma w 100 gramach ponad 300 kalorii!!!
  • Co ! od kiedy polędwica ma aż 300 kcal ? . Owszem ma tak ok 115 - 140 kcal ale nie aż tyle , polędwica wołowa jest jednym z chudszych mięs :-)) .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/02/25 08:21
    @ulalalala dane są zgodne z zgodnie z najnowszymi „Tabelami składu i wartości odżywczej żywności” Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow wyd. PZWL, 2017.
    Nie wiem skąd masz takie informacje, ale z pewnością są błędne.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę