Porcja wołowiny po tatarsku

Wołowina po tatarsku

Porcja wołowiny po tatarsku waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 104 kcal 104 kcal
Białko 17,0 g 17,0 g
Tłuszcz 3,3 g 3,3 g
Węglowodany 1,0 g 1,0 g
Błonnik b.d. -

Wołowina po tatarsku kalorie w 100g: 104kcal

Zobacz więcej: porcja wołowina po tatarsku 100g sokołów

Ostatnia aktualizacja: 2016.09.18

Ważenie dodano: 2016.07.23 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mięso wołowe (80%), woda, regulator kwasowości: mleczan sodu, sól, olej rzepakowy, błonnik grochowy, naturalne substancje aromatyczne, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, glukoza, ekstrakt drożdżowy, aromat, substancja konserwująca: azotyn sodu; aromat, substancja konserwująca - E250.
Informacje: Możliwa obecność glutenu. Wołowy surowy wyrób mięsny gotowy do spożycia.
Producent: Sokołów S.A.

Mamy 29 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • patiiii8464929474 2016/07/23 22:27
    Gdzie to można kupić?
  • I wszystko byłoby cacy gdyby nie te pół talbicy Mendelejewa w składzie.
  • Mój błąd, wiadomość skierowana była do @patiiii8464929474
  • A ja jestem ciekawa czy można to poddać obróbce cieplnej? na przykład usmażyć albo ugrillować? jak myślicie? :)
  • Midi
    Jeżeli tatar to tylko z najwyższej jakości polędwicy wołowej , bez tych specjalnych dodatków w prezentowanym tu produkcie :-( . Owszem można z takiego mięsa zrobić świetne pulpeciki do zupy jarzynowej , choć takiego mięsa szkoda , oczywiście mam na myśli polędwicę wołową nie powyższy produkt :-) .
  • @MIDi, ja gotowałam na parze w formie klopsików z cebulką i miód malina :P
  • jak to się ma smakowo do carpaccio? jakoś odrzuca mnie wygląd ;) ale jeśli jest podobne w smaku to może warto się przełamać.
  • @Ijon - nigdy nie rozumiałam podejścia "takiego mięsa szkoda" odnośnie do polędwicy. Mięsień jak mięśien, a ze względu na jego wysoką zawartość białka i niską tłuszczu jest jedynym kawałkiem krowy (razem z ligawą) jaki tykam i nie mam absulotnie nawet grama skrupułów w traktowaniu jej tłuczkiem czy puszczaniu przez robot kuchenny gdy mam ochotę na hamburgery. Co to niby ma znaczyć? Że jak chcę hamburgera to mam go jeść z byle odpadków? Moje pieniądze, moja padlina, moja decyzja.
  • Airam
    Jeżeli lubisz mięso to polub też podroby , są pełne bardzo wartościowych substancji chemicznych , a i od tłuszczu nie warto stronić .
  • Lubię różniste podroby, jestem z tych osób, którzy wygrzebywali nerki z pieczonych udek kurczaka kiedy mamusia je robiła, a nikt inny ich nie chciał. Za to tłuszczu nie lubię, już Ci kiedyś to mówiłam, że nie lubię tłustego smaku. Rybi, tyle co się wytopi z łososia czy węgorza podczas grillowania jeszcze ujdzie, ale już nawet śledź czy makrela mogą dla mnie nie istnieć.
  • Airam
    To niedobrze , tym bardziej że ten rybi jest najbardziej wartościowy . Sam uwielbiam wątróbki z dorsza we własnym tłuszczu firmy King Oskar :-) .
  • Króliczę 2016/07/30 11:46
    O rety, ale paskudny klocek. Nie mówię tego złośliwie - ta struktura jest naprawdę odpychająca; mnie w każdym razie nie przypomina mięsa mielonego - a w miejscu, gdzie produkt netto stykał się z opakowaniem, obserwuję nietypową gładkość.
    Nawet przy założeniu, że "aż" 80% tej masy stanowi jakiekolwiek mięso (osobiście obstawiam, że mniej), to nadal aż 20% to wypełniacze, stabilizatory, barwniki i konserwanty.

    PS: Ekstrakt drożdżowy (przez niektóre źródła utożsamiany z glutaminianem sodu) wymieniony jest w składzie dwa razy. Przyjęte jest, że składniki wymienia się kolejno - malejąco pod względem wielkości. Na którym miejscu ów ekstrakt znajduje się faktycznie?
  • @Króliczę, jeżeli składniki stanowią mniej niż 2% całego produktu to producent może je wymienić obojętnie w jakiej kolejności. :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/08/27 16:39
    @Króliczę: Dziękuję za zwrócenie uwagi. Rzeczywiście składnik wpisałam dwa razy. Powinien znaleźć się tylko raz: po glukozie.
  • Króliczę 2016/08/28 17:44
    Absolutnie nie ma sprawy, Pani Izabelo - to ja dziękuję za rzetelność (na przykład właśnie systematyczne aktualizowanie istniejących artykułów tak, aby nie budziły wątpliwości :)
  • Wołowina jest takim dobrym mięsem i tylko tutaj dwa ważenia , a gdzie choćby stek z polędwicy wołowej ? .
  • Takie opakowanie można wciągnąć na raz. Pyszności :)
  • a jak to spożywać? przygotowac?
  • MałyKsiaze, to jest danie tatarskie do jedzenia na surowo.Wykładasz na talerz, dodajesz odrobine pieprzu i zjadasz. Żadnej większej filozofii.
  • ojej jakos mnie to przeraża, ale :D poki nie sproboje to sie nie przekonam! tak było z flakami! odrzucały z daleka, po przełamaniu granicy stały się moim ulubionym daniem :)
  • MałyKsiążę
    Daruj sobie takie gotowce , lepiej zrobisz kupując porcję polędwicy wołowej i następnie ją zmielisz lub tradycyjnie będziesz skrobać nożem . Mój dziadek tak robił , a dodatki co kto lubi : cebulka w kosteczkę , grzybki z octu , korniszony i również kiszone . Oczywiście obowiązkowo :-) surowe żółtko umieszczone w zagłębieniu w mięsku :-) . Przyprawy : pieprz i sól , tabasco , sos sojowy .
  • Króliczę 2016/09/16 23:04
    @ TatiQ:
    "Takie opakowanie można wciągnąć na raz. Pyszności :)"

    Opakowanie być może tak, ale jego zawartość ma tyle wspólnego z dobrym (jakościowo - i najprawdopodobniej - zmysłowo) mięsem, co nazwa producenta z sokolnictwem.
  • Lijon, hm. nigdy nie jadlam surowego miesa. tymbardziej czegos takiego jak tu. myslisz ze na pierwszy raz odrazu rzucenie się na własne wytworzenie takiego cuda się sprawdzi? nie ma problemu, kupic polędwicę wołową i ją zmielic,i wtedy przyparwy, do lodowki zeby się przegryzło i jesc? tak bez obróbki ? jezuuuuuu :D ale i tak sproboje, najwyzej jak nie ogarne surowego to mozna poddusic mielone na matelni z jakimiś warzywkami :D
  • MałyKsiążę
    Zmielić następnie dodać odrobinę oliwy lub oleju rzepakowego i odrobinę wody , mieszać sprawdzając konsystencję . Jeżeli jest zbyt gęsta to jeszcze dodać wody ale z wyczuciem . Nie musi się specjalnie przegryzać , wystarczy że się schłodzi .
  • MałyKsiążę
    Tatar lubi być miętolony dłońmi nie łychą :-) . Nie doprawiaj wcześniej miętolonego mięcha , pozostaw to w gestii jedzących czyli sól , pieprz , tabasco i sosy podaj na stół niech wedle swojego gustu sobie doprawią . Smacznego :-) .
  • lijon dziekuję za podpowiedzi :D jesc bede to sama :) nie dam nikomu czegoś,czego sma pierw nie sprawdzę,czy aby jest jadalne :D
    tymbardziej,że nigdy tego nie robiłam.
    więc sugerujesz aby nie doprawiac, dopiero przed samą konsumpcją? czy po zjedzeniu surowego mięsa nie wystąpią jakieś dolegliwości ?
  • MałyKsiążę
    Mięso od trawożernych zwierząt jest wolne od pasożytów i bardzo zdrowe . Wołowe , końskie , kozie , baranie tez z jaków sama dobroć :-) . Warto jednak kupować takie o jak najwyższej jakości , stąd tatar wołowy bynajmniej nie jest wcale tanią zagrychą ;-) .
  • @Króliczę
    Zwykłe mięso, smaczne i pożywne. Jakość jak na gotowca przyzwoita, nie mam nic do zarzucenia. Nie ma też jakiegoś specjalnie dziwnego smaku. Co do wypełniaczy stawiam ze tak z kolejne 15% to woda ;).

    U mnie w mieście to ciężko dostać polędwice taniej niż 120 zł za kg, więc podziękuję. Smaczny tatar wychodzi też z ligawy a kosztuje 1/4 tego.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę