Zapiekanka Musaka

Porcja zapiekanki Musaka waży 180 g.

  100g na zdjęciu (180 g)
Energia 142 kcal 256 kcal
Białko 11,7 g 21,1 g
Tłuszcz 6,7 g 12,1 g
Węglowodany 9,2 g 16,6 g
Błonnik 1,9 g 3,4 g

Zapiekanka Musaka kalorie w 100g: 142kcal

Zobacz więcej: sztuka cielęcina porcja 180g mięso mielone sos pomidory musaka bakłażany

Ostatnia aktualizacja: 2022.06.22

Ważenie dodano: 2013.03.06 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: bakłażan, cielęcina, pomidory z puszki, mleko 2 % tłuszczu, parmezan, cebula, białe wytrawne wino, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna typ 500, masło 82 % tłuszczu, olej, czosnek, przyprawy, zioła.

Mamy 14 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/03/06 21:23
    Dzisiaj przedstawiamy Wam pyszną zapiekankę, którą wykonała Karolina.
    Sporządzając danie, Karolina inspirowała się tym przepisem: http://funandtaste.blogspot.co.uk/2012/06/zapraszamy-na-danie-z-turcji-pochodzace.html

    Składniki:
    • bakłażan: 3 sztuki
    • cebula: 1 sztuka
    • czosnek: 2 ząbki
    • olej: 2 łyżki
    • mielona cielęcina z udźca: 2,5 szklanki
    • pomidory z puszki: 1 puszka
    • koncentrat pomidorowy: 4 łyżeczki
    • białe wytrawne wino: 80 g
    • masło 82 % tłuszczu: 3 łyżki
    • mąka pszenna typ 500: 3 łyżki
    • mleko 2 % tłuszczu: 300 g
    • parmezan: 100 g
    • przyprawy (mielony cynamon, słodka papryka, sól, pieprz)
    • zioła (natka pietruszki, mięta)
  • oo jeezu dajcie mi to <3
  • Uuuuu, nie lubię takich rzeczy, zresztą w ogóle za mięsem nie przepadam. Feee :/
  • treściwa, pożywna, nieociekająca tłuszczem i dietetyczna;) samo zdrowie;)
  • przezacnie wygląda, tylko ten bakłażan fuj :P a jakby tam nie wiem, cukinię dać?:D
  • wygląda i brzmi przepysznie! wypróbuję :)
  • Poracja dla 8latka?
  • Dla wegetarian: mięso wystarczy zamienić na ziemniaki (dobrze, żeby były lekko twardawe i trzymały całą zapiekankę w kupie) - to popularna w Izraelu wersja musaki. Dajemy je na sam spód, pokrojone w talarki, i na to wrzucamy warzywa według gustu i uznania.
  • Uwielbiam zapiekanki warzywne, goszczą u mnie kilka razy w tygodniu w przeróżnych wariacjach :-)
  • A ile porcji wychodzi z tego przepisu?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/03/07 09:47
    @Agata: Słowo porcja nie jest u nas definicją ilości do spożycia, tylko określeniem tego co jest na talerzu (porcja w znaczeniu kawałek). Zjedzoną ilość trzeba sobie dopasować, bo to jest kwestia indywidualna (jak dla mnie porcja obiadowa, to prawie dwa takie kawałki ze zdjęcia).
  • Ostatnio robiłam taką samą musakę, tylko z granulatem sojowym zamiast mięsa i nieco ograniczonym tłuszczem, polecam ;)
  • uwielbiam!! <3 ale kalorii sporo.. ja zjem co najmniej drugie tylko co na zdjęciu..
  • Wczoraj mialam mozliwosc sprobowania takiej zapiekanki. Danie mega przepyszne. Po raz pierwszy jadlam bakłazana i powiem, ze naprawdę mogę polecic taki posilek na obiad. Bardzo tresciwe i pyszne.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę