Porcja zupy błyskawicznej "kurczak złoty"

Zupa błyskawiczna

Porcja zupy błyskawicznej z makaronem "kurczak złoty" waży 450 g.

  100g na zdjęciu (450 g)
Energia 71 kcal 320 kcal
Białko 1,3 g 5,9 g
Tłuszcz 3,3 g 14,9 g
Węglowodany 9,1 g 41,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Zupa błyskawiczna kalorie w 100g: 71kcal

Zobacz więcej: makaron porcja zupa błyskawiczna 450g zupka chińska

Ostatnia aktualizacja: 2024.08.19

Ważenie dodano: 2011.03.13 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: MAKARON (92,8 %): mąka pszenna, tłuszcz roślinny, tapioka, sól, skrobia modyfikowana: E 1420, cukier, stabilizatory: trifosforan pentasodowy, guma guar, substancje spulchniające: węglan potasu, węglan sodu, kurkuma. DODATKI SMAKOWE (7,2 %): rafinowany olej palmowy, sól, cukier, substancje wzmacniające smak i zapach: glutaminian sodu, guanylan disodowy, inozynian disodowy, maltodekstryna, pieprz, czosnek, suszony por, czerwona szalotka, aromat, hydrolizat białka sojowego, barwnik: karmel, substancja przeciwzbrylająca: E 551, przeciwutleniacz: E 306.
Producent: Tan-Viet
Marka: Vifon

Mamy 207 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • jezu to moja miłość z dzieciństwa :D
    wieki tego nie jadłam, w sumie nie jest tak dużo kalorii jak np. na obiad, ale jakby patrzeć na walory zdrowotne to już gorzej.
  • Jak dla mnie to bardzo dużo kcal! Szkoda czasu na takie "jedzenie".
  • skład przeraża
  • Zdecydowanie śmietnikowe jedzenie.
  • Takim obiadem nie da sie nawet najesc
  • mniam :)
  • Ja z bratem to na "sucho" jedlismy tzw. zupy chinskie,ktore doprawilaismy przyprawa. Pamietam,ze kosztowaly 48 gr.
    ten produkt nie znajduje sie w moim jadlospisie,ale za to uwielbiam zupke blyskawiczna goracy kubek o smaku serowym z makaronem ze szpinakiem Winiary:)Od czasu do czasu pozwalam sobie na nia:)
  • idorotka 2011/03/14 00:17
    o fuj :)
  • a ja bardzo dziękuję za zważenie! Na wyprawach górskich to jest danie dnia, więc dobrze wiedzieć o nim coś więcej :)
  • alorak:
    To życzę Ci jak najmniej takich wypraw górskich, aby twoja wątroba normalnie funkcjonowała!
  • A ja życzę Ci jak najwiecej udanych wypraw :) nie przesadzajmy - znam wiele osób dla których takie zupki to codzienność i jakoś żyją :P
  • O mój Boże. Toż to cała tablica Mendelejewa (w negatywnym tego słowa znaczeniu)
  • BaŁaMuTkA 2011/03/14 16:15
    Najgorsze są te 'E' w składzie...
  • jaaacie, klasyk imprezowy. zgadzam się, Mendelejew :D
  • a jak się nie dodaje tłuszczu z torebki i dodaje mniej wody??
  • aliceglass 2011/03/14 16:34
    ludzie.. wyluzujcie. od tego się nie umiera. jedzenie wszystkiego z umiarem nie jest szkodliwe.
  • że się tak zapytam: a gdzie ten kurczak? ;P
    byłam mała i głupia, to może zjadłam ze trzy takie zupki. ^^"
  • Jak to jest możliwe ze tyle ma skoro tam pisze ze to jest podajże 40g całe opakowanie, a tu ejst ze 450?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/03/14 18:12
    @Klaudia: napisz dokładniej o co Ci chodzi. Zupkę sporządzałam zgodnie z "instrukcją" znajdującą się na opakowaniu. Czyli makaron w połączeniu z wodą dał w sumie 450 g.
  • Fu... Kiedyś jadłam gorące kubki ale glutaminian sodu źle na mnie działa.
    Sam makaron jako dziecko zajadałam, na sucho ;)
  • Ja bym to nazwała junk-food :)
  • @Witek --> Dzięki za troskę, ale moja wątroba bardziej cierpi po wódce niż po takiej zupce. Przecież nie będę brała do plecaka torby makaronu, kury i garnka, żeby gotować na żywo rosół. A kupowanie jedzenia w schroniskach to często kupowanie zupek z torebki, więc ja już wolę swoje chińskie. Zresztą - mi one akurat smakują, pozdro!
    Haruka dzięki za wsparcie :)
  • zgadzam sie na biwaku dzięki temu przeżyliśmy:)
  • Smak wakacji ;). Na co dzień (z reguły podkoniec miesiąca) też lubię sobie od czasu do czasu strzelić Vifonka :P.
  • nie ma to jak karmel w zupie
  • mieszkalam w stanach z chlopakiem i czesto kupowalismy sobie "zupki chinskie" i raz w jego opakowaniu znalazl sie wysuszony karaluch! od tej pory juz nie jem zupek chinskich. A co do kalorii to myslalam, ze bedzie wiecej :o
  • Karolcia 2011/04/12 13:13
    Monika takie niespodzianki można znaleźć we wszystkim, pet w chlebie, pszczoła w cukierku itd. Ja tam nic do "zupek chińskich" nie mam, przecież to typowe studenckie jedzenie, często trzeba wybrać: albo piwo i na obiad zupka z torebki, albo porządny obiad. I zgadnijcie co się zazwyczaj wybiera??? I jakoś nikt ze studentów nie narzeka he he...
  • @Karolcia ja bym wybrała obiad :P
    @Monika skoro to było w USA to moglabys podać te firmę do sadu i byś dostała odszkodowanie :P
  • Chemia. Ale smaczna chemia ;D. Akurat ten smak lubię najbardziej i czasami (1-2 razy na miesiąc) sobie zjem.
  • Ej, zapomnieliście o stronie zdroweconieco? Tak czekałam na coś nowego, a od stycznia bodajże, nic nie dodajecie! ; (
  • Dziwne...
    Na opakowaniu widnieje napis, że gotowy produk na coś 46 albo 64 kcale (nie pamiętam dokładnie, ale na pewno coś koło tego).
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/07 22:52
    Wartości odżywcze pochodzą z opakowania zupki. Być może producent zmienił dane (co dość często ma miejsce w praktyce spożywczej). Możesz wgłębić się w temat kontaktując się bezpośrednio z producentem, ale według mnie tak małe rozbieżności nie mają w ogóle znaczenia...
  • Nie, nie... Tu nie chodzi o to 46 czy 64kcal... Tylko o to, że tam jest napisane, że GOTOWY produkt tyle ma (przez co rozumiem - zalany wodą...), a nie 321kcal :).
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/07 23:11
    Na opakowaniu znajduje się informacja, że 100 g gotowego produktu zawiera 71.3kcal, a po zalaniu deklarowaną przez producenta ilością wody i przeliczeniu 321kcal :)
  • Ooo super, dziękuję za informację i wykreslam na stałe ze swojego "jadłospisu", a ja liczyłam tą ilość kalorii z opakowania >.<
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/07 23:21
    Szkoda, że to kcal były prawdopodobnie wyznacznikiem jej spożywania, a nie skład...
    Dla utrwalenia informacji: ta ilość około 70 kcal / 100 g dotyczy makaronu + oleju + przypraw + zalecanej ilości wody, która "rozcieńcza" kcal. Gdybyśmy mieli do czynienia ze 100 g suchej zupki, to byłaby to wartość suchego makaronu http://www.ilewazy.pl/makaron-z-zupy-blyskawicznej-2 + oleju + przypraw - czyli znacznie większa. Czyli nie ma takiej możliwości, by całość posiadała ok. 70 kcal / 450 g.
  • Nie no nie :), ja sie na prawde bardzo, bardzo zdrowo odżywiam. Zupkę przytrafiło mi sie zjeść raz na dwa miesiące jak kzupełnie nie miałam czasu na gotowanie, a w lodówce nie było kompletnie nic :). To było (BYŁO ^^) moje okienko "ostateczność" :). Ooo dziękuję za dodatkowe wytłumaczenie :), teraz już całkowicie rozumiem :).
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/08 07:53
    @Sookie says: "ja sie na prawde bardzo, bardzo zdrowo odżywiam" Uff, to świetnie :) Cieszę się, że rozwiałam wątpliwości :)
  • nie dodając tłuszczu z zupki, przyjmując, że będzie to ok 1 łyżka oleju = 80 kcal wg portalu i dodając 200 ml wody, zupka będzie miała ok. 240 kcal??
  • tego "oleju" w zupkach Vifon jest 4 g (tak podają na oficjalnej stronie, niestety nie w polskiej wersji) więc na pewno nie łyżka! A ten olej zawiera również bardzo dużo przypraw, które-np w przypadku zup ostrych-przyspieszają metabolizm. Więc warto się skusić na te kilka kalorii więcej..
  • oleju nie dodawałam nigdy, bo zwyczajnie mi się brzydzi ;) jeżeli 4g, to jakieś 40 kcal:P
  • I'm fine 2011/06/07 19:18
    Moment, co za różnica, czy wlejecie 200, 350 czy 400ml wody? Przecież woda nie ma kalorii. To zupełnie nie robi różnicy w wartości energetycznej zawartości michy.
    Jest zważony sam makaron, i jest to różnica ok. 50 kcal między zupą z przyprawa, a samym makaronem. Według danych z tych dwóch ważeń- przygotowana zupa ma ok. 4,5g tłuszczu więcej, niż sam makaron (i zakładam, że ten dodatkowy tłuszcz jest tylko w saszetce z olejem, w tej "sypkiej" są przyprawy, sól, i odrobina cukru). Czyli faktycznie oszczędzacie 40kcal rezygnując z oleju. Bardzo upierdliwie wnikając w liczenie, zupa bez oleju (niezależnie od ilości wody) powinna mieć o ok. 9 kcal więcej niż suchy makaron z zupki. Te kalorie pochodzą z odrobiny cukru, który jest w saszetce z sypką przyprawą.

    Tylko nie wiem, dlaczego właściwie chcecie liczyć takie rzeczy.
    Można olać tablicę Mendelejewa, bo a) czasem się ma ochotę na zupkę, i nie dorabia się do tego filozofii b) swój czas woli się akurat poświęcać na inne zajęcia, niż gotowanie "zdrowszej wersji" z makaronem razowym i organiczną marchewką, a swoją kasę woli się poświęcić na coś innego, niż organiczne warzywa i razowy makaron.
    Nie wyobrażam sobie tego produktu w diecie osoby, która się zdrowo odchudza. Po prostu, mniejszy limit kaloryczny= trzeba jeść bardziej wartościowe rzeczy. Zjadanie zupki błyskawicznej, i staranne zliczanie wszystkich kalorii z tego posiłku w dzienniczku odchudzania, czy czym tam... To brzmi trochę nienormalnie.
  • olineeek 2011/06/22 23:24
    a gdybym chciała zjeść zupkę chińską na sucho, ile miałaby ona kalorii ? :)
  • Filemonkowa 2011/06/22 23:40
    @olineeek
    tyle samo, woda nie dodaje kalorii
  • Olineeek 2011/06/23 00:32
    No skoro pomnozone jest na 4;5 to jak to mozliwe,ze w suchym produkcie jest az tyle kalorii, moze to jest na takie samej zasadzie,co galaretka. Sucha galaretka ma tyle kalorii co bez przyrzadzania,czyli jakies 80. To zupka chinska na sucho bedzie miec tyle? Cos mi sie nie zgadza
  • Filemonkowa 2011/06/23 00:43
    @Olineeek
    Sam makaron z tej zupy ma 272kcal, więc te kcal + tłuszcz + przyprawy zawarte w opakowaniu.
  • caroline 2011/08/24 17:58
    Według mnie najlepsze są zupki z knorra, np. ser w ziołach. Mniam. ;)
  • Wygląda na to, że złoty kurczak to danie wegetariańskie. : )
  • Vifon osłodą wegetarianizmu,
    jedyna zupka, nad którą nie przelewano krwi
  • madziulka_777 2012/06/16 15:27
    To dużo. Przed chwilą zjadłam zupkę "Makarą o smaku kurczaka" i producent deklaruje że po przygotowaniu, "danie" ma 246 kalorii. Swoją drogą, szkoda że nie ma takiej funkcji na tej stronie, że można w kalkulatorze na własne potrzeby zmienic wartości kaloryczne... 75 kalorii robi chyba różnicę, a jak wiemy że coś ma jednak mniej czy więcej kalorii to warto byłoby to sobie zedytować. A tak sprawdzam produkty co do wartości których nie mam pojęcia i jest ok a jak chce dodać do tego coś co wiem ile ma dokładnie kalorii, to niestety nie mam takiej możliwości i musze pamiętać, że coś miało mniej/więcej kalorii albo przeklejać to do excela, żeby pod koniec dnia mieć wiarygodny wynik.
    A co do zupek "chińskich" to niestety je lubie. Wole od zwykłej zupy :/
    Teraz jem mniej ale pamiętam, że na studiach wcinałam to ciągle i jakoś żylam :P Tylko po tych małych gorących kubkach miałam zgagę więc je wyeliminowałam ze "studenckiej diety" :P
  • czy zupa bez tego makraonu jest tuczaca?
  • Gabriela 2012/06/16 19:11
    @madziulka_777: "75 kalorii robi chyba różnicę". Nie, nie robi. Zupka chińska to straszny syf, nieważne, czy ma 200 czy 300 kalorii.

    @migotka: Owszem, jest. Zerknij pod zdjęcie na skład "dodatków smakowych". Nie ma tam niczego wartościowego.
  • @Gabriela- tucząca nie równa sie niewartościowa ;/

    ale co do kaloryczności samego wywaru to kiedyś porownałam, że przy tej samej zaw. makaronu różnica między rosołem a pomidorową to aż 50 kcal/ porcja (mówie AŻ bo myślałamm ze to chemia i to chemia i że podobne ma wartości). Ale ja nawet lubie tą smakową wodę bez makaronu, tyle że ze zdrowego rozsądku jem max. 2 razy w roku!
  • Gabriela 2012/06/16 22:50
    @Blania - czasami się równa. Nie chodzi o kalorie, tylko o reakcje chemiczne, jakie wywołują składniki danego produktu. A tak wysoce przetworzone i napakowane niezdrowymi, bezwartościowymi substancjami na pewno nie sprzyja ładnej sylwetce.
  • Patulineczka 2012/07/23 13:17
    0 witamin, 0 minerałów, 5.9g białka marnej jakości, 14,9g najtańszego tłuszczu roślinnego (pewnie słonecznikowy, w ogóle jestem w szoku, że to nie jest tłuszcz utwardzony), 41g wysoko przwtworzonych węglowodanów pod postacią makaronu o indeksie glikemicznym prynajmniej 90. życzę smacznego.
  • Patulineczka, to, że producent nie napisał, że to tłuszcz utwardzony wcale nie znaczy, że tak nie jest. W Polsce nie ma obowiązku zamieszczania informacji na etykiecie o tłuszczach trans (ich obecności i ilości). Mogę się założyć, że to jest właśnie utwardzony tłuszcz.
  • Tja, składniki przerażają. Zwłaszcza te straszliwe E:
    E 551, środek przeciwzbrylający - dwutlenek krzemu, tzn. +- drobno zmielony piasek. Strona psychologiczna jedzenia piasku jakoś do mnie nie przemawia, ale szkodliwy (jako w 100% niestrawialny) raczej nie jest.
    E 306, przeciwutleniacz - mieszanina tokoferoli. Znana również pod nazwą "witamina E" :-P

    Ogólnie zdrowa żywność to z całą pewnością nie jest, ale czasem warto pewne rzeczy jednak sprawdzić.
  • najlepszy smak z zupek vifona :) najlepsza na kaca :P
  • Agnieszka 2012/12/09 20:02
    Pytanie do Pani Izabeli: czy taką zupkę można traktować jako wegetariańską? Sama nazwa sugeruje, że nie, ale patrząc na skład ciężko uznać, że owo danie ma cokolwiek wspólnego z mięsem... :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/10 08:34
    @Agnieszka: "czy taką zupkę można traktować jako wegetariańską?" Kilka minut temu skontaktowałam się z Działem Jakości firmy produkującej powyższą zupkę. Otrzymałam informacje, że aromat, który znajduje się w wymienionym składzie, posiada składniki mięsne. W nowej wersji zupek będzie zawarty ekstrakt z kurczaka, który również będzie pochodzenia mięsnego. Informacja ta będzie podana na etykiecie.
  • tyle co jest tej zupy na tym obrazku to jedna porcja która na pewno nie ma tyle gram. Mój Dietetyk mi ją zalecił nie przekracza na pewno 100 kcal :)
  • @olmix ten dietetyk powinien się doszkolić w tych sprawach bo nawet zwykły człowiek ci powie że ta zupka jest niezdrowa a strona nie kłamie, ona naprawdę ma 320kcal :) 100kcal może mieć jakiś "gorący kubek" albo domowa zupa/krem z warzywami bez makaronu, kaszy i zabielaczy
  • przecież woda nie ma kcal O.o
  • Madziaxs, ale chemia ma...
  • Proszę o to wszystko na temat tej toksycznej zupki :)
    http://wieszcozjesz.blogspot.com/2012/11/vifon-kurczak-curry.html?m=1
  • Kurczak Złoty to zupka wegańska. Miałem wątpliwości, co do izozynianu disodowego (często uzuskiwany z mięsa) oraz guanylanu disodowego (z suszonych ryb), ale napisałem i uzyskałem odpowiedź:

    "Zarówno guanylan disodowy jak i inozynian disodowy są pochodzenia roślinnego.
    Oba te dodatki do żywności powstają w procesie fermentacji glukozy otrzymanej ze skrobi z tapioki."
  • teraz doczytałem, że aromat mięsny...

    W takim razie na osłodę zostaje zupka "wegetariańska" Vifona - nie jadłem jej do tej pory, bo nie byłem pewny pochodzenia wyżej wymienionego gówna.
  • mam zupkę z vifona PHO z makaronem ryżowym, pisze że w 100g gotowego produktu ma 46,3 kcal ile będzie miała kalorii po przygotowaniu? bo trochę nie rozumiem jak może się zwiększyć kaloryczność po dodaniu wody która przecież nie ma kalorii
  • Sylenka, przeczytaj jeszcze raz swoje niedorzeczne pytanie...
    100g GOTOWEGO produktu ma x kcal, a pytasz ile zupa będzie miała PO PRZYGOTOWANIU?
    Wysil trochę umysł, a jeśli to nie pomaga, to przeczytaj chociaż wszystkie komentarze, bo odpowiedź już padła...
  • Farmazon 2014/01/01 15:20
    Czegoś tu nie rozumiem... Na opakowaniu podane jest 70kcal na 100g. Jakim cudem po zalaniu wodą wychodzi 320 kalorii? To woda jest kaloryczna? Nie wiedziałem...
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2014/01/01 15:51
    @Farmazon: Wszystko się zgadza. Tutaj też jest 70 kcal na 100 g, cała porcja to 450 g czyli 320 kcal.
  • Heh, ile razy można pytać o to samo???? Może czasem warto przeczytać poprzednie komentarze zanim się o coś spyta?
  • Chodzi o to, że woda nie ma kalorii, ale po dodaniu wrzatku do zupka zachodzą reakcje, które te kalorie pompują! Pomyślcie: temperatura nie ma kalorii, tak? A więc kiełbasy surowa albo z piekarnika powinny mieć tyle samo kalorii. A jednak: ta sama kiełbasa po upieczeniu w piecu ma dużo wiecej kilokalorii niż surowa. Czy już kumejszon? To wystarczy gyłyupich pytań!
  • Ha ha ha "Chodzi o to, że woda nie ma kalorii, ale po dodaniu wrzatku do zupka zachodzą reakcje, które te kalorie pompują!" PADAŁAM! =]
  • Może ja wyjasnie;D 100g GOTOWEGO PRODUKTU czyt. juz zalanego wodą ma 71 kalori z tąd 450 ma ich 320. Gdyby na opakowaniu bodana byla zawartosc suchego produktu 70g(tyle znajduje sie w opakowaniu) to byloby to 450 kalori kaman?;D
  • Może ja wyjasnie;D 100g GOTOWEGO PRODUKTU czyt. juz zalanego wodą ma 71 kalori z tąd 450 ma ich 320. Gdyby na opakowaniu bodana byla zawartosc suchego produktu 70g(tyle znajduje sie w opakowaniu) to byloby to 320 kalori kaman?;D
  • @Teru, co za głupoty ludziom piszesz? ;d nie wiem czy chodzi ci o pęczniejący makaron od wody, jeśli tak to pisz precyzyjnie...
    sprecyzuj 'reakcje' bo na razie jak czytam to w głowie mi sie to nie miesci skad mozna o takich rzeczach usłyszeć xd
  • druga wersja poprawiona...
  • mam wrażenie, że Teru robi sobie żarty i niepotrzebnie się męczycie z tymi łopatologicznymi tłumaczeniami :P
  • No rejczel :D
  • ja byłem kiedyś na szparagach w Niemczech tylko prawie to jadłem i po trzech tygodniach schudłem dobre 5 kg.
  • Uwielbiam ją ;) normalnie, codziennie bym ją mogła jeść. Kalorii, też ma mało.
  • Uwielbiam makaron z tych zupek, szkoda że tyle syfu w nim jest :(
  • " tylko prawie to jadłem" - to jakiejś awitaminozy można dostać
  • No ja swego czasu na obozach tylko tym sie zywilam i tez chudlam nawet 6kilo w 2 tygodnie. Hej chyba juz kilka lat nie jadlam tego swinstwa
  • W tym opisie jest chyba jakiś błąd bo w zupce nie ma 450g makaronu więc ilość węglowodanów jest chyba źle wpisana (zupka ma chyba 70g makaronu i tam jest te 40g węgli)
  • To jest ważenie gotowej zupki po przyrządzeniu z wodą, nie samej zawartości opakowania.
  • kkkkaaagagaga 2014/11/21 14:51
    Teraz ja niezbyt rozumiem,przeciez woda nie ma kalorii,produkt caly wazy 70g czy jakos tak co z tego ze po przyrzadzeniu wazy 450g przeciez nie zmienil swojegi skladu,nie nammozylo sie tluszczu,przypraw itp,tylko woda pochlonela skladniki i napecznialy,sklad sie przeciez nie zmienil,w dalszym ciagu to bedzie mialo 71 kcal,chyba ze woda nagle zaczela miec kcal... Ludzie myslcie...
  • [komentarz edytowany. bez ataków osobistych. Maciej]. Olqa16 chyba dobrze to już raz wytłumaczyła. Ujmę to inaczej. Podana wartość wagi i kalorii jest 100% wartości paczki po zalaniu. W 100g nie macie całej paczki zupki tylko bierze się pod uwagę odpowiednio mniejszą ilość wartości z tych 100%. Jak macie miskę zupy i połowę odlejecie do innej miski to obydwie mają 100% wartości zupki? Podpowiem bo patrząc po komentarzach i z tym możecie mieć problem - Nie, nie będą miały.
  • Króliczę 2015/02/09 19:30
    Panie Macieju, niektóre komentarze pisane są tak bezmyślnie, że (na przykład mnie) zupełnie nie dziwi fakt, że czasem kogoś poniesie, naprawdę :D

    A wracając do zupki - staram się, jak mogę, ale bardzo ciężko powstrzymać mi się przed jej pałaszowaniem, aż się uszy trzęsą.

    ...że też najczęściej ciągnie mnie do produktów kalorycznych i niezdrowych.
  • Cały tydzień na sałatkach wiec dzisiaj chinol będzie :)
  • A ja chciałabym zapytać o ilość kcal bez dodawania saszetki z tłuszczem. Dużo to zmienia? Tak z ciekawości
  • Czy to ile wody sie naleje wplywa na kcal? Czy naprzyklad jest roznica jak naleje sie 100 ml , a 250ml?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/08/01 08:00
    @zoemi: Różnica / porcję wyniosłaby zapewne kilkadziesiąt kcal.
    @Angiee: "Czy to ile wody sie naleje wplywa na kcal?" Nie, woda nie dostarcza kcal. Jeżeli zrobiłabyś przeliczenia na 100 g, to liczbowo byłaby różnica, ale dla danej porcji zawsze będzie wynosić tyle samo kcal niezależnie od ilości dodanej wody.
  • malineczka 2015/08/13 13:50
    a czy ktoś wie ile kalorii ma porcja gotowej zupki amino?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/08/13 14:47
    @malineczka: Porcja zupy błyskawicznej Amino Rosół złocisty dostarcza 320 kcal.
  • tremulanta 2016/03/16 14:37
    A mnie interesuje ile kalorii ma to co jest w opakowaniu zupki chińskiej VIFON, może być podane ile to coś miałoby kalorii w 100 gramach, wówczas przeliczę sobie ile ich będzie w 70 gramach, bo tyle jest w opakowaniu. I na prawdę po zmieszaniu składników i zalaniu wodą kalorie się wtedy nie zmienią, będzie ich tyle samo w 100 gramach zupki i tyle samo w 2 litrach zupki, jeśli będzie ta sama zawartość opakowania zupki. Proszę o taką informację, Vifon nie raczył mi udzielić odpowiedzi, może ktoś z Was?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/16 19:28
    @tremulanta: Wiedząc, że makaron z powyższej zupki dostarcza 272 kcal / 60 g: http://www.ilewazy.pl/makaron-z-zupy-blyskawicznej-2, a całość po przyrządzeniu dostarcza 320 kcal / 450 g - można uznać, że suchy makaron + przyprawy dostarczą 320 kcal / 70 g.
  • Kiedyś miałam przygodę z taką zupką ;) nie miałam za bardzo czasu na gotowanie, a że leżała w szafce, wiec czemu nie. Zalałam ją iiiii.. po misce... Pękła i rozleciała się po całej kuchni i przedpokoju. Z drugiej strony to chyba dobrze, bo później okazało się, że zupka była przeterminowana ;)
  • @necia nie zazdroszę sprzątania, pewnie było, hehm, aromatycznie
  • @cuckoo no nie powiem, ciekawie było ;)
  • Nie rozumiem tego, dla mnie to powinno być 70g tak czy siać i te kcal z 70g, przecież woda nie ma kcal. Ja tak to rozumiem.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/11/19 07:53
    @Darkaon: A ja nie rozumiem Twojego toku rozumowania...
    Miałabym wpisać wartość 70 g pod powyższym zdjęciem ? Przecież nie byłoby to zgodne z prawdą. Skoro zupa waży 450 g, to jak mogłaby widnieć wartość 70 g ?
    A dodatkowo, powyżej znajduje się moich kilka komentarzy z bardzo dokładnym wytłumaczeniem, dlaczego uwzględnione są takie, a nie inne wartości. Jeżeli jednak po ich przeczytaniu w dalszym ciągu nie będziesz mógł / mogła zrozumieć tych zależności, napisz - spróbuję znaleźć jeszcze jakieś inne wytłumaczenie do omawianej kwestii.
  • Mam pytanko, skoro w 100g jest 70kcal a zupka w opakowaniu wazy 70g to w tych 450g woda ma kalorie? No bo nie rozumiem jakim cudem po przygotowaniu czyli zalaniu zupki woda (która kalorii nie ma) zwiększa się jej wartość emergetyczna...
  • Hohoho tyle miłośników wynalazków przemysłu chemicznego , sam bym nawet tego kijem nie tknął . Kiedy ktoś w pracy je taką " zupkę " to z daleka czuję ten charakterystyczny dla niej zapaszek ( smrodżik ) :-( .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/12/29 09:10
    @Lilib jeżeli na zdjęciu, tak jak w tym przypadku jest produkt już przygotowany, to podajemy wartość odżywczą dla 100 g produktu gotowego, czyli po zalaniu wodą.

    Gdyby na zdjęciu był produkt suchy, wtedy podawalibyśmy wartości dla produktu nieprzygotowanego.

    @ljon ja miewam wręcz odruch wymiotny czując zapach tego typu zup.
  • Sam się nabrałem na te kalorie w "gotowym" produkcie.

    Ale panikujecie na te "E"...

    E 551 - Krzemionka. Jest prawie we wszystkim. W przyprawach, produktach dla dzieci, wodzie.

    E 306 - Tokoferol (Witamina E) Naturalnie występuje we wszystkich olejach roślinnych.

    E1420 - Skrobia modyfikowana, żeby zagęścić całość.

    trifosforan pentasodowy - Emulgator (czyli związek potrzebny do stworzenia emulsji - prawdopodobnie do tego makaronu). Sztuczny, bo sztuczny ale bezpieczny.

    Guma Guar - Naturalny środek wiążący (z nasion jakiś fasolowatych się to robi).

    E501 - Węglan Potasu = sól kiedyś otrzymywana z popiołu węgla drzewnego. Reguluje kwasotę i spulchnia ten makaron. Jest na przykład w winie i produktach dla niemowląt. Ale z tego co wiem nie można z nim przeginać.

    E 500 - Węglan sodu - czyli po prostu soda spożywcza. Z wodą wytwarza gaz który spulchnia ciasto. Reguluje też kwasotę jak E501.

    Co my tam jeszcze mamy...

    Glutaminian sodu - Wytwarzany od setek lat z wodorostów dodatek smakowy. Japońskie Umami. Teraz chyba najwięcej się tego produkuje przy Przetwarzaniu buraków cukrowych.

    Guanylan disodowy - Wytwarzany z suszonych ryb i wodorostów. Dodatek wzmacniający smak. Nie można używać za dużo bo prowadzi do niestrawności, ale generalnie spoko. (Chyba najgorszy składnik zupki... o zgrozo!)

    inozynian disodowy - Wzmacniacz smaku pozyskiwany z mięsa i fermentacji cukrów (chyba). Podobnie kiepski jak poprzedni, ale toksyczny nie jest. Nie można go jeść jak macie kamice nerkową albo dnę moczanową.

    Maltodekstryna - Brzmi groźnie ale to po prostu cukier skrobiowy. Kiepski jeśli chodzi o odchudzanie i kalorie, ale kompletnie nieszkodliwy.

    iiiii tyle... Rzeczywiście śmiertelna pułapka :D i trucizna.
  • Bardziej bym się przejmował zapisami takimi jak "aromat".

    I nikt nie wie co to jest :D Równie dobrze może być z gorczycy jak i z fermentowanych biedronek.
  • dietetykyk 2018/07/21 19:02
    A ja sobie tak czytam i lapie sie za glowe.. po pierwsze
    ludzie przejmujacy sie czy mozna dolac tego oleju z paczki czy nie co za roznica liczcie kalorie i sami decydujcie kiedy uzywac oliwy/oleju a kiedy nie.
    Produkt waży 70g, jego kaloryka (jak w wielu produktach jest szacowana do 100 gramów) I NIE WAZNE ILE WODY DO NIEJ WLEJECIE KALORIE POCHODZA Z 70G PRODUKTU.
    NIE ISTNIEJE COS TAKIEGO JAK KALORIE OD NAPECZNIENIA, "CHEMII" CZY BOG WIE CZEGO JESZCZE.
    Przestancie dorabiac teorie i dowiedzcie sie podstaw zanim zaczniecie medrkowac. Zupki sa smaczne i raz na miesiac dwa sobie taka zjem, wszystko jest dla ludzi - z umiarem.
  • Mam grupę krwi " 0 " i z tego powodu powinienem unikać wszelakich gotowców , im badziej naturalne tym bardziej porządane :-) . Sam zdecydowanie unikam produktów które zawierają nawozy sztuczne czyli wszelkie di , tri fosforany , następnie azotany i azotyny potasu i sodu .Również nie dażę sympatią białko sojowe , z soji to tylko sos sojiwy zawierający naturalny glutaminian sodu , równiez co do zagęstników unikam gumy guar i ksantanową , czytałem iż ponoć mają kancerogenne właściwości , choć kto wie ? . Z zagęstników polecam karob tj. mączka z dzrewa świętojańskiego , nie dośc że pożywna to i zawierająca sporo witamin i minerałów .
  • @lijon też mam grupę "o". rozwinąłbyś kwestie unikania przez tą grupę gotowców itp? bo wiadomo generalnie wszyscy powinni unikać ale dlaczego akurat my z grupa "o"??
  • ps. jak używać karobu ?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/07/22 19:01
    @dietetykyk bez względu na posiadaną wiedzę każdy Użytkownik może się tu wypowiadać, zadawać pytania i drążyć. Ironizowanie nie sprzyja dyskusji. Używanie polskich znaków i nieużywanie dużych liter pomaga w płynnym czytaniu komentarzy.

    Ja się tylko zastanawiam po co jeść takie zupki, nawet z umiarem, raz na jakiś czas? Dla smaku? Ciężko mi w to uwierzyć. Często spotykam się z sytuacją, że raz na jakiś czas zupka błyskawiczna, raz na jakiś czas batonik, z umiarem lody i cola itd. Potem okazuje się, że raz na jakiś czas jest codziennie. Wielu moich Pacjentów ma ten problem.

    @Ijon grupie krwi B także nie służą gotowce. 0, A i AB również :)

    @MalyKsiaze karob wykorzystywany jest głównie jako substytut kakao, czekolady. Poza tym ma dość dobre właściwości zagęszczające. Do dalszego komentowania na temat karobu zapraszam tu:
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-karobu
  • Dietetykyk
    Jak już wcześniej napisałem z daleka wyczuwam zapaszek tych zupek które ktoś sobie przyrządza , sam nie tykam się takich wynalazków przemysłu spożywczego nawet kijem ;-) .

    MalyKsiaze
    Na samym wstępie zaznaczę że nie wszystkie gotowce są złe np zupy kremy z Biedronki czy Lidla mają świetny skład i chwała im za to że takowe sprzedają :-) . Wystarczy taką zupę doprawić wedle swojego gustu , oprócz tego dodać jakiś dodatek węglowodanowy , u mnie często cieciorka i można ze smakiem zajadać . Lecz są też bardzo niezdrowe gotowce szczególnie dla osób z zerówką ,które są bardziej niż inne grupy uczulone na nienaturalny skład takich produktów . Głownie chodzi o tutaj o tłuszcze , cukier ( węglowodany proste ) i sól .
    Tłuszcz - najtańszy utwardzony rafinowany olej palmowy , zabójca układu krwionośnego i serca ( miażdżyca )
    Cukier - syrop glukozowo-fruktozowy , zaburzenia metabolizmu , otyłość i cukrzyca 2
    Sól - nadmierne spożycie grozi nadciśnieniem i tym samym wieloma zdrowotnymi problemami których jest przyczyną
    Wniosek nasuwa się jeden , najzdrowsze są produkty które w sposób naturalny powstają , wzrastają , a nie gotowce które swoim składem znacznie się różnią od tego co można znależć w naturze .
    Jeżeli chodzi o to jak powinny się odżywiać zerówki , zdania są podzielone. Jedni twierdzą ze nie powinniśmy spożywać nabiału , produktów mącznych a nawet kasz i fasoli . Za to możemy zajadać się mięsiwem w dużych ilościach , nawet czerwonym , lecz pod jednym warunkiem musi być chude . Dziczyzna , chuda wołowina , cielęcina , mało tłusty drób i ryby , baranina , jagnięcina . Tak popularna u nas wieprzowina nie jest wskazana , a jeżeli już to chuda polędwica , schab i szynka .
    Co ja o tym sądzę ? .
    Cóż , od czasów prehistorycznych kiedy nasi praprzodkowie którzy byli łowcami i zbieraczami i żywili się upolowanymi zwierzętami tudzież znalezionymi dzikimi warzywami i owocami minęły dziesiątki tysięcy lat . W tym czasie rozwinęła się kultura agrarna i nawet organizmy zerówek poprzez wytwarzanie odpowiednich enzymów nauczyły się trawić kazeinę i laktozę zawartą w mleku i jego przetworach . To samo się tyczy zbóż , kasz itd itp . Sam nie mam żadnych problemów ze spożywaniem tychże produktów , ale mój ojciec po wypiciu choćby tylko szklanki mleka , w niedługim czasie dostawał " pięknej " biegunki . Problemy z trawieniem mleka i jego przetworów mają też Chińczyczy i Japończycy . Dodam jeszcze że wszyscy którzy mają krew grupy " 0 " są potomkami Celtów .
  • Zupka chińska 2018/11/27 08:19
    Zupka ma 40 g, wartość kaloryczna jednej zupki (dodając tę odrobinę tłuszczu i warzyw z torebki) to 71 kcal. Rozgrzewają, bo mają fajne przyprawy. Wcale nie mają strasznego składu. Makaron jest do kitu, ale zawsze kupuję ostrzejsze, jeszcze doprawiam i wychodzi wodnista. Ale pierniczycie.
  • Nie dość, że to śmieciowe jedzenie, to faktycznie nie da się tym najeść, a wręcz przeciwnie, nawet zaostrza apetyt, no a swoje kalorie niestety ma... ????????
  • Wszystkim miłośnikom takich badziewnych wynalazków przemysłu chemicznego , proponuję spróbowania prawdziwej zupy japońskiej choć o rodowodzie chińskim czyli ramen :-) .
  • niestety za 1-2 zeta "prawdziwej zupy japońskiej" nie uświadczysz :(
  • Od małego lubiłem chemie,chemie jest super dlatego to jem ;)
  • Chemia i ciebie polubiła , stąd spodziewaj się chemioterapii która wcześniej czy póżniej nastąpi , chyba że przestaniecie się lubić he he he :-0 .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/01/17 07:35
    @Łuki69 to dobrze, że lubisz chemię, bo sam jesteś chemią i chemię masz dookoła siebie. To ważne, by mieć podstawową wiedzę z chemii.
  • A jak obliczyć kalorie z innej zupki? Nie zalewam jej az 400ml wody..wiec gdy ją zwaze i tak nie wyjdzie prawidlowa ilosc kalorii
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/02/08 08:28
    @Oliwia9 zazwyczaj na opakowaniu podana jest wartość odżywcza na porcję. Woda nie ma kalorii, dlatego be względu na to, czy użyjesz 400 ml czy 300 ml wartość odżywcza będzie ta sama w 1 porcji.
  • wiktorkolasiński 2019/03/13 10:40
    Ja nie lubie zupek chiński bo kiedyś mi się wylała na pilot i było mi przykro. 2/10 nie polecam
  • Słono-tłusta woda + tekturowe paski, pokryte woskiem. Dla mnie tak to smakuje niestety. Kiedyś uwielbiałam, ale po dużej zmianie w sposobie odżywiania, nie jestem w stanie tego zjeść:( (były dwa podejścia, ale za każdym razem po spróbowaniu musialam oddać, albo wylać).
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/03/14 07:56
    Jak byłam młoda i głupia, czyli jeszcze w liceum chodziłam z koleżanką na gorący kubek na przerwie między lekcjami. Coś mnie naszło któregoś dnia, jakiś miesiąc temu i kupiłam taką "pomidorową". Po jednym łyku zrezygnowałam, sól z chemicznym posmakiem. Nie wiem, jak kiedyś mogłam to jeść. Błędy młodości :)
  • Ninaakwyrkop 2019/07/21 00:38
    Ale wartość kaloryczna podana jest dla produktu suchego. Tak jak w przypadku makaronu, kaszy czy ryżu.
  • Takie "zupy" zawsze zalewa się wodą, która nie ma kalorii, więc jeśli nie chodzi ci o ptrzeliczenia na 100g, to nie ma różnicy
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/07/22 08:16
    @LiddellTori w tym przypadku jednak jest różnica, bo makaron wchłania wodę i przez to staje się cięższy, a zatem 100 g produktu gotowego będzie miało mniej kalorii niż 100 g suchego.
    W przypadku produktów to rozrobienia z wodą podajemy zawsze wartość odżywczą dla produktu gotowego.
  • @Barbara dlatego zaznaczyłam przeliczenia na 100g w swoim komentarzu. Napisałam, że nie ma różnicy w kaloriach jeśli chodzi o "sztuki"
  • RAVIKPETIT 2019/08/16 15:38
    Jak glupia osoba to tu opisuje? Porcja zawiera kluski ktore maja kalorie od buta, i dolewana jest do tego woda ktora kalorii ma niemal 0 wiec z jakiej racji wy mnozycie kalorie? ludzie wezcie sie zastanowcie zanim zaczniecie cos opisywac :v
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/08/19 08:30
    @RAVIKPETIT proszę Cię o zachowanie kultury wypowiedzi. W mojej wypowiedzi powyżej znajdziesz uzasadnienie dlaczego 100 g produktu gotowego ma inna kaloryczność niż 100 g produktu suchego.
  • W dni, gdy po ciężkim dniu nie mam ochoty gotować, a chcę coś ciepłego, przyrządzam sobie jakieś smaczne kanapki z prostą sałatką i do tego samą przyprawę z Vifona w formie wywaru - rozgrzewa, adostarcza niewiele kalorii, a do tego kojarzy mi się że smakami dzieciństwa. :)
  • *Joann22 to serio lepiej kup sobie sok pomidorowy i go podgrzej, dopraw ,dodaj łyżkę dobrej oliwy niż tą chemie....
  • zdecydowanie popieram..
  • MalyKsiaze, lepiej się czuję teraz, nie martwiąc się ,, chemią" w jedzeniu przy każdym posiłku, niż chociażby parę miesięcy temu, kiedy moja ortoreksja skończyła się w szpitalu.
    Do tej zupy zaś mam po prostu również sentyment, gdyż pijąc ją, przypominam sobie czasy z wycieczek górskich albo dni, gdy robiła mi ją moja mama, z paroma kanapkami do tego. Wspomnień nie zastąpię sokiem pomidorowym, a dbam o zdrowie wystarczająco, by większość tego, co jem była zdrowa, zbilansowana i nieprzetworzona. :)
  • @Joann22 zasada złota 80/20. Twoją zupkę dodajmy do tych 20% i będzie git :) Ja podobne wspomnienia mam z chlebem z tostera i pasztetem :D W stadninie po ciężkich treningach, w siodlarni, się tym zajadałyśmy!
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2020/01/13 09:10
    Tu po raz kolejny wracamy do tematu, że jedzenie to nie tylko suma składników odżywczych, ale także wspomnienia, sentymenty, funkcje społeczne.
    Ja na przerwach w liceum pijałam z koleżanką pomidorową Gorący Kubek. Niestety smak nie przetrwał próby czasu i dziś już nie jestem w stanie tej zupy wypić.
    Nie zmienia to faktu, że jeśli @Joann22 raz na jakiś czas ma ochotę na „podróż w czasie” to zdecydowanie zdrowiej jest zrobić to bez wyrzutów sumienia.
  • Żeby rozwiać wasze wątpliwości na temat suchej i zalanej zupki opisze wam to trochę przyjaźniej. Na opakowaniu podane jest że chodzi o gotowy produkt, czyli zalany wodą. Zawartość paczki ma 70g ale to nie jest gotowy produkt. Producent podaje żeby około 400ml gorącej wody(czyli oo dodaniu 400ml wody produkt będzie gotowy). 400 ml wody to 420g + 70g zawartość opakowania = 490g i to jest waga gotowej zupki. 100g zawiera 72kal czyli 4.9×72kal= 352.8kal. Tyle właśnie wchłoniemy niezależnie od tego czy zjemy ja na sucho czy zalejemy 5 litrami wody. Wynika z tego że zawartość torebki zawiera łącznie około 352 kalorii. A co do kaloryczności i liczenia wszystkiego to ok, można, ale zamiast sobie odmawiać wszystkiego i panicznie patrzeć na każdą kalorię, zacznijcie się ruszać więcej. Otyłość nie wynika głównie z jedzenia przetworzonego jedzenia czy śmieciowego jak to niektórzy nazywają ale z braku ruchu i to jest podstawowa przyczyna. Zamiast liczyć kalorie ruszcie tyłki i zacznijcie liczyć wasza aktywność. Pozdro
  • Dzień dobry, ile kalorii miałby sam makaron z zupki zalany wodą bez żadnych dodatków vifona gdzie na opakowaniu pisze że caly produkt ma 71 kcal?
  • dodatki mają wpływ na kcal, sam makaron to zazwyczaj taki sam produkt w każdej zupce. Zwaz makaron przed zalaniem wodą i skorzystaj z tego: http://www.ilewazy.pl/makaron-z-zupy-blyskawicznej-2
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/05/15 12:58
    @Kiraa To dość skomplikowane :).
    100 g gotowej zupki chińskiej (makaron + dodatki, w tym tłuszcz z saszetki + woda) ma 71 kcal w 100 g, a cała jej porcja (zawartość opakowania + dodatki + woda, jak u nas na zdjęciu) waży 450 g i ma 320 kcal.
    Natomiast ta sama porcja samego suchego makaronu waży 60 g i ma 272 kcal - po zalaniu jej samą wodą zmieni się jej waga, ale nie kaloryczność, czyli nadal będzie miała 272 kcal.
    Tu masz na ten temat ważenie -> http://www.ilewazy.pl/makaron-z-zupy-blyskawicznej-2
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/05/15 13:01
    @aya_____ Można poradzić sobie i tak:) #nicetip
  • Marcin94 2020/09/10 20:19
    Ale bzdura, taka zupka ma około 100kcal. Pokażcie mi proszę jaki makaron ma 320kcal w tych 70g bo tylko on ma kalorie w tej zupce a i jeszcze parę ml oleju... Na 100g ma 71kcal ale na 300g będzie miał tyle samo bo zwiększa się tylko objętość od wody. Jak zaleje litrem wody to myślicie ze będzie miała 700kcal?
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/09/11 13:37
    @Marcin94 Ta kwestia budzi wątpliwości u wielu osób :). Była już tutaj wyjaśniana, a powyżej znajdziesz kilka komentarzy z bardzo dokładnym wytłumaczeniem, dlaczego podajemy takie, a nie inne wartości.

    100 g gotowego produktu, czyli już zalanego wodą, ma 71 kalorii - stąd 450 g ma ich 320.

    Dla przypomnienia, oto, jak powyżej odniosła się do kwestii kaloryczności suchego makaronu i gotowej zupki Izabela: “ta ilość - około 70 kcal/100 g dotyczy makaronu + oleju + przypraw + zalecanej ilości wody, która "rozcieńcza" kcal. Gdybyśmy mieli do czynienia ze 100 g suchej zupki, to byłaby to wartość suchego makaronu http://www.ilewazy.pl/makaron-z-zupy-blyskawicznej-2 + oleju + przypraw - czyli znacznie większa”.
  • Krzysztof91 2021/03/18 13:15
    Najlepsi są znawcy od "E" w komentarzach
    "Najgorsze E, co za skład" itp.

    E551 - dodatek do pożywienia uznany jako bezpieczny, wystepuje również w ryżu, soli, przyprawach

    E306-E309 (tokoferol) - również bezpieczny, występujący oleju, oliwie, maśle, rybach, orzechach, niewielkie ilości w warzywach zielonych

    Mam nadzieję, że tego również unikacie, bo boicie się "E"

    Właśnie skończyłem jeść swoją zupkę, była pycha
    Odmachuję wszystkim trzecią ręką, która wyrosła na skutek spożywania E zawartego w powietrzu..

  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2021/03/19 09:44
    @Krzysztof91 Oczywiście prawdą jest, że "E" w żywności zostały przebadane i dopuszczone do użytku w przetwórstwie spożywczym. Za częścią tych groźnie brzmiących nazw kryją się zupełnie naturalne substancje, część jest obojętna dla zdrowia, ale niektóre z "E", choć przebadane, spożywane w dużych ilościach mogą obojętne dla zdrowia nie być - stąd te obawy.

    Poza tym w tego typu daniach nie tylko zawartość dodatków do żywności "E" jest kontrowersyjna. To wysoko przetworzona żywność, pozbawiona cennych substancji odżywczych, zawierająca dużo oczyszczonych węglowodanów, soli, nasyconych kwasów tłuszczowych, mało błonnika… i tak dalej. Raz na jakiś czas wszystko jest dla ludzi i nie zaszkodzi (zwłaszcza, jeśli smakuje!) - ale lepiej zostawić ją na "specjalne okazje" ;)
  • Marcin321& 2021/03/19 15:27
    @Ewa
    Zasadniczo masz rację, wiele E to tylko kod na normale rzeczy np. tlen (E948).
    Masz też rację w ostrożnym podejściu do przetworzonej żywności i cukru.
    Nie zgodziłļym się tylko z uznaniem soli i tłuszczu za coś złego. Nadmiar sodu jest wydalany przez organizm, a jego niedobór znacznie groźniejszy. Z kolei tłuszcze miały złą sławę na podstawie starych badań, ale już jest to wyjaśnione. Uważasz trzeba na tłuszcze trans, a więc na utlenione (przetworzone) np. w margarynach, słodyczach czy oleju rzepakowym.
  • Nataliaii 2021/08/15 15:23
    Przecież makarony, ryże, kaszę waży się przed obróbką termiczną nie liczy się gramatury po przyrządzeniu jak wciągnie wodę. Czyli zupka chińska vifon na tyle kalorii co w tabeli pierwszej a jedno opakowanie złoty kurczak ma 70 gram czyli po zalaniu wodą będzie miała 50 kalorii.
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2021/08/16 09:45
    @Nataliaii Ta kwestia była już szeroko dyskutowana powyżej, zobacz - te wpisy rozwiewają wątpliwości :)
  • aga_3456 2021/12/31 12:04
    Przerażają mnie te komentarze. To już nie są braki z matematyki na poziomie podstawówki, ale brak logicznego myślenia. Braki z matmy można nadrobić, ale nieumiejętność logicznego myślenia to jest kalectwo. Jeśli producent umieszcza instrukcję przyrządzenia "potrawy" a następnie wartości dla produktu "po przyrządzeniu" to nad czym tu się w ogóle zastanawiać?
  • @aga_3456
    Masz rację, ale bałagan wprowadzili sami producenci - tak jak napisała Nataliaii, na większości produktów typu makarony, ryże, czy nawet gotowe dania w proszku masz podane wartości dla SUCHEGO, surowego produktu. Przy zupkach masz nie dość, że wartości dla produktu już zalanego (rozcieńczonego) wodą to w przeliczeniu na 100g. Gdy przeglądasz dziesiątki, setki tabel na produktach gdzie podane są wartości dla suchego produktu, to przy takim opisie jak na zupkach można się zasugerować i pomylić
    A wystarczyło by podać wartości i dla 100g i dla całej porcji, tak jak na wielu innych artykułach - nie było by nieporozumień,.
  • Adam17172 2022/02/18 09:13
    @nataliaaii @marcin94 @Ewa1401 Ludzie nie rozumieją tej manipulacji producenta. TAK WODA NIE MA KALORII ale producent obliczył kalorię na gotowy produkt a gotowy produkt według producenta waży około 400-470gram bo Zalecają dolać 400ml wody. Więc tych kalorii jest około tam 350 i dzielą to na 4-5 zależne od wagi i wychodzi im magiczne 71 kcal na 100g ale jest to czysta manipulacja bo tak naprawdę jeżeli mieli by napisać kalorię na suchy produkt to wyszło by 350 około na 70g . Więc tu nie chodzi o to że makaron pęcznieje i magicznie dostaje kalorii albo że woda ma kcal tylko o tą manipulację i magiczne zdanie NA GOTOWY PRODUKT który oni zalecają około 400g. Jest to stworzone po to aby klient patrząc na tabele e sklepie myślał że wybiera produkt mało kaloryczny.
  • Dużo osób tu piszących podkreśla, jakie te zupki są niezdrowe. Myślę, że to duża przesada. Jeden z dietetyków wziął się kiedyś za analizę składu takiej zupki i stwierdził, że wcale nie ma tam jakichś szczególnie szkodliwych substancji. Problemem zupek chińskich nie jest ich domniemana szkodliwość, lecz brak wartościowych składników odżywczych. Jest to typowy "zapychacz", puste kalorie.
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555SK6e8fxF
  • 555
  • -1 OR 2+956-956-1=0+0+0+1 --
  • -1 OR 2+688-688-1=0+0+0+1
  • -1' OR 2+219-219-1=0+0+0+1 --
  • -1' OR 2+150-150-1=0+0+0+1 or 'Vmk9mYtX'='
  • -1" OR 2+35-35-1=0+0+0+1 --
  • 555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0)
  • 5550'XOR(555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR'Z
  • 5550"XOR(555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR"Z
  • (select(0)from(select(sleep(15)))v)/*'+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+'"+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+"*/
  • 555-1; waitfor delay '0:0:15' --
  • 555-1); waitfor delay '0:0:15' --
  • 555-1 waitfor delay '0:0:15' --
  • 555ftCPcdNR'; waitfor delay '0:0:15' --
  • 555-1 OR 383=(SELECT 383 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555-1) OR 290=(SELECT 290 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555-1)) OR 116=(SELECT 116 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 5552BKfr8Ng' OR 580=(SELECT 580 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555xKCnxfoC') OR 848=(SELECT 848 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 5557xfo2A5e')) OR 741=(SELECT 741 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555*DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(99)||CHR(99)||CHR(99),15)
  • 555'||DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(98)||CHR(98)||CHR(98),15)||'
  • 555
  • 555'"
  • 555%2527%2522'"
  • @@ancg6
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę