Zupa cebulowa

Porcja zupy cebulowej waży i 300 g.

  100g na zdjęciu (300 g)
Energia 34 kcal 102 kcal
Białko 0,7 g 2,1 g
Tłuszcz 2,3 g 6,9 g
Węglowodany 3,2 g 9,6 g
Błonnik 0,7 g 2,1 g

Zupa cebulowa kalorie w 100g: 34kcal

Zobacz więcej: porcja zupa cebula cebulowa 300g

Ostatnia aktualizacja: 2016.11.02

Ważenie dodano: 2013.03.21 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: cebula, wywar warzywny, woda, masło, oliwa z oliwek, przyprawy (tymianek, bazylia, gałka muszkatołowa, sól, pieprz).

Mamy 27 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/03/21 21:52
    Jakiś czas temu ukazała się zupa czosnkowa, dzisiaj prezentujemy zupę cebulową, która została przyrządzona przez Karolinę.
    Którą bardziej preferujecie ? Czosnkową czy cebulową ?
    Biorąc pod uwagę wartość odżywczą powyższej zupy (niska gęstość kcal), nie powinna ona raczej stanowić samodzielnego posiłku, lecz być dodatkiem np. do drugiego dania bądź można do niej wkomponować ulubione produkty. I tu pojawia się moje pytanie do Was: jakie preferujecie dodatki do tego typu lekkich, mało sycących zup, bądź do jakich najczęściej potraw stanowią pierwsze danie ?

    Składniki:
    - Cebula: 8 sztuk średniej wielkości
    - Wywar warzywny 0,5 litra
    - Woda: 800 g
    - Masło 2 łyżki
    - Oliwa z oliwek 2 łyżki
    - Przyprawy (tymianek, bazylia, gałka muszkatołowa, sól, pieprz)

    Inspiracją był ten przepis
  • Ja ani takiej, ani takiej nie jadłam :D Aczkolwiek spróbowałabym.
  • Uwielbiam cebulową! Podaję w kubku jako dodatek do kolacji. Raczej nie pojawia się na obiad, bo nie lubię dwudaniowych posiłków.
  • Nigdy nie jadłam, świetna! Chciałabym spróbować, chyba zrobię. Pasuje do niej jogurt grecki? Bo się zastanawiam...
  • Mam pytanie. Czy zrobienie takiej zupy bez posiadania blendera jest z góry skazane na niepowodzenie? Czy taki zwykły mikser (z takimi dwoma "wiertełkami"- taki jak np. do ubijania białek) zdałby egzamin chociaż częściowo? Czy jednak musze najpierw zainwestować w blender a póki co moge cieszyć oczy jedynie zdjęciami tych pysznych zupek?
  • agatqa1, niestety bez blendera się nie da. "Wiertełkami" nie zmiksujesz tej zupy w ogóle, tylko ją rozpryskasz po kuchni :(
  • agatqa1 - zdecydowanie blender nie jest potrzebny! ja zawsze drobno kroję cebulę, duszę na maśle 20-30 min, przyprawiam i zalewam wywarem. jako dodatek polecam grzanki i starty ser :)
  • Co za zbieg okoliczności. Mam dziś zarezerwowany stolik w restauracji i na pierwsze właśnie na pewno zamawiam cebulową. Wchodzę na stronkę a tu niemal przeznaczenie :)
    Pyszna, pyszna, pyszna. Jako dodatek polecam bruschete (nie wiem czy dobrze napisałem), czyli grzaneczki posmarowane czosnkiem, oliwą i na wierzch serek (zapiekamy to) lub pomidorki z bazylią lub pesto. Co prawda mi akurat takie grzanki to wyśmienicie pasują do zupy krem z pomidorów ale kto wie, może i do cebulowej te z serem sprawdziły by się idealnie, zwłaszcza że niekiedy własnie cebulową podaje się już z zatopioną grzanką w niej.
    I jeszcze raz gratuluję zmian, które zaszły w portalu.
  • @agatqa1
    Nie wiem czy poradzisz sobie bez blendera ale wiesz mi że jest to niewielka inwestycja w przypadku takiego jakby z niższej półki. Ja zakupiłem po jakiejś promocji takie o to coś za 35zł i nie moge narzekać.
  • ja nie robie kremu, wole jak zupa jest przejrzysta i dodaje troche pieczarek i podsmazonego kurczaka :) jedna z lepszych zup :)
  • @agatqa1: a może zetrzesz cebulę na tarce? Ja taką startą czasem daję do zup. ;) Tylko trzeba się zaopatrzyć w chusteczki :D
  • Ostatnio gotowałam taką (z tym, że na skrzydełku, nie dodawałam wtedy dodatkowego tłuszczu-starczylo mi tyle, co "wygotowało" się z mięska) i musiałam sama dodawać sama wszystkie składniki do kalkulatora. A tu voila, mam już gotowca na następny raz (zupka byla pyszna, wiec na pewno wkrótce znów się u mnie pojawi) :-)
  • Juliettaan 2013/03/22 13:14
    Hmmmmmmmmmmmmmmmmm, wygląda smacznie ;) a co do nowego wyglądu strony to... Stara była jakby bardziej przejrzysta...
  • wow co za niespodzianka akurat dzis rano robiłam zupe cebulowa :)
    tylko ja robie troszke inaczej, i nie trzeba zadnego blendera (@agatqa1 :) )
    cebule -ilośc wg uznania drobno kroje i wrzucam na patelnie z odrobinka masla i tak kolo 15 minut ja dusze. pozniej wrzucam ją do garnka gdzie mam już gotujące się skrzedlka, kawałki piersi z kurczaka oraz włoszczyzne.Oczywiscie też porządnie ją doprawiam :) podaje ją z grzankami albo z kasza :) nasza ulubiona
  • Barbaraaaa 2013/03/22 14:22
    Ekhm, wszystko fajnie, tylko jak można robić zupę cebulową bez wina? Już nie wspominając o zapieczonej grzance z serem do tego. Kaloryczność prawdziwej zupy cebulowej na winie będzie inna.
  • Pani Izabela podała tylko ilość składników a sposobu wykonania i na ile porcji ona będzie to juz nie;(
  • exiabless 2013/03/22 15:22
    ja robiłam chyba z 2 razy i byłam pyszna, ale dodawałam grzanki ;)
  • a jak wygląda wykonanie tej zupy? a i na ile porcji ona jest?
  • @agatqa1, przetrzyj zupę przez sito. :)
    @Barbaraaaa, przepisów jest milion, sama robię bez wina i wychodzi pyszna. Zawsze możesz dodać kaloryczność wina w kalkulatorze.
  • Jaacie, w poniedziałek postaram się, aby zagościły u mnie na stole takie przysmaki
  • Moja ulubiona! Jeśli chodzi o dodatki, to żeby mieć sycący obiad smażę naleśniki razowe, później takiego naleśnika zwijam w rulon, kroję w poprzek na \"ślimaczki\", które układam w głębokim talerzu. Całość zalewam zupą. Nie jest to może najwygodniejszy sposób na konsupmcję (zwykle mam wtedy komplet sztućców i kroję naleśniki w zupie), ale smakowo powala ;)
  • właśnie ją ugotowałam, ale ja jej nie miksuję, bo nie lubię kremów :) a jako dodatek: pół bagietki zapiekanej z czosnkiem albo grzaneczki, plus dla tych co lubią: do zupy chwilę przed podaniem wsypuję starty ser żółty.
  • MissRasberry 2014/08/25 17:44
    U mnie dziś właśnie była cebulowa :) Moja mama robi tak, że podsmaża na maśle z odrobiną oleju mnóstwo cebuli, dodaje przyprawy, trochę wody i kilka poszarpanych plastrów sera ekologicznego Bursztyn ( podobny trochę do parmezanu ) czeka aż się rozpuści i miksuje :) do tego tost pełnoziarnisty pokrojony w kostkę na zupę i łyżka tartego sera :) A na drugie pancakes z otrębami, płatkami owsianymi i kakao z borówkami i polewą jogurtową ( jogurt naturalny, cynamon i troszkę cukru ) pycha :))
  • Uwielbiam cebulową! Ale nieprzetartą. Polecam podawaną po staropolsku, z pokrojonym w kostkę twarogiem, I grzankami, oczywiście. Serio serio, twaróg w tej zupie jest mnjam.
  • Ja robię taką zupę bez użytku blendera i wychodzi super. Wystarczy tylko w miarę drobno pokroić cebulę ( ja kroję ją w paseczki ) no i zrobić grzankę z serem cheddar :). Zmiksowana zupa + grzanka nie bardzo pasują, natomiast przejrzysta zupa cebulowa z francuską grzanką to danie bardzo wykwintne.
  • Zrobiłam dzisiaj taką, ale ja robię cebulową na białym winie i podaję ją z grzankami albo z bagietką z masłem czosnkowym. Jak ktoś lubi to dorzucam tarty ser, ja akurat nie lubię sera w zupach.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/11/02 11:41
    @Sybi: "ja akurat nie lubię sera w zupach" Ja osobiście lubię ser w zupach kremach (w cebulowej krem również). Ale musi to być ser nieciągnący się pod wpływem temperatury (typu parmezan) i zupa musi nim być posypana tuż przed podaniem.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę