Rządek belgijskiej białej czekolady z mango i malinami ze stewią

Belgijska czekolada biała z mango i malinami ze stewią

Rządek belgijskiej białej czekolady z mango i malinami ze stewią waży 15 g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 487 kcal 73 kcal
Białko 12,5 g 1,9 g
Tłuszcz 34,9 g 5,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 22,0 g 3,3 g
Węglowodany 34,4 g 5,2 g
Cukry proste 21,5 g 3,2 g
Błonnik 13,7 g 2,1 g
Sól 0,4 g 0,1 g

Belgijska czekolada biała z mango i malinami ze stewią kalorie w 100g: 487kcal

Zobacz więcej: rządek czekolada biała mango stewia maliny porcja 15g

Ostatnia aktualizacja: 2017.01.07

Ważenie dodano: 2017.01.05 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, błonnik pokarmowy (dekstryna, inulina, oligofruktoza), serwatka w proszku (z mleka), substancje słodzące (erytrytol, glikozydy stewiolowe), odtłuszczone mleko w proszku, liofilizowane mango w proszku (4,6%), liofilizowane maliny (2,7%), emulgator: lecytyna sojowa, aromaty.
Informacje: Węglowodany 34,4 g, w tym poliole 8,9 g. Produkowana w fabryce, w której są przetwarzane białka mleka, pszenicy i orzechów. Zawartość kakao: minimum 44%.
Producent: Cavalier NV Belgium

Mamy 4 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Nie rozumiem tej mody na sztuczne dodawanie wszędzie błonnika przez producentów. Czy spożywanie dużej za dużej ilości błonnika nie jest nawet bardziej szkodliwe niż jego niedobór w diecie?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/01/05 09:58
    @dana1 EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) sugeruje, że wystarczające spożycie błonnika dla dorosłych kobiet i mężczyzn wynosi 25g/dobę. W Polsce średnio spożywa się mniej błonnika. Przewód pokarmowy człowieka dość dobrze adaptuje się do większej dawki błonnika pod warunkiem, że jest zwiększana stopniowo. Ciężko jest powiedzieć od jakiej dawki zaczyna się nadmierne spożycie (nie ma takich norm), np. wegetarianie spożywają 60g/dobę. Zbyt duża ilość błonnika pokarmowego może ograniczać wchłanianie witamin i minerałów, prowadzić do wzdęć, biegunek, czy ,w skrajnej sytuacji, do odwodnienia. Z pewnością należy unikać nadmiaru błonnika u dzieci (tu zaleca się spożycie na poziomie od 10-21g w zależności od wieku) i osób ze stanami zapalnymi przewodu pokarmowego.

    Odnosząc się do Twojej wypowiedzi sądzę, że dodawanie błonnika do produktów bywa często chwytem marketingowym i znacznie lepiej jest spożywać go ze źródeł naturalnych, a nie z czekoladą.
  • Moim zdaniem błonnik jest niezbędny, popieram panią Barbarę, że należy go spożywać z źródłami naturalnymi :).
    Taka czekolada ze stewią to ile kosztowała, tak z ciekawości? :)
  • Skład wydaje się zdrowszy, a i sumienie spokojniejsze, no bo w końcu błonnik xD

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę