Serek wiejski naturalny

Serek wiejski naturalny waży 200 g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 97 kcal 194 kcal
Białko 11,0 g 22,0 g
Tłuszcz 5,0 g 10,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3,5 g 7,0 g
Węglowodany 2,0 g 4,0 g
Cukry proste 1,5 g 3,0 g
Błonnik b.d. -
Sól 0,7 g 1,4 g

Serek wiejski naturalny kalorie w 100g: 97kcal

Zobacz więcej: sztuka 200g naturalny serek wiejski cottage cheese

Ostatnia aktualizacja: 2022.06.12

Ważenie dodano: 2012.12.30 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: twaróg ziarnisty, śmietanka pasteryzowana, sól.
Producent: Piątnica

Mamy 114 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Kocham was. :) Narescie zamieszczony produkt który bardzo chcialam abyscie zamieszcili ;D
  • świetny po treningu :) moim zdaniem najlepszy ze wszystkich serków "wiejskich".
  • Swoją drogą niedawno znalazłam w internecie artykuł z porównaniem bodajże 12 serków "wiejskich" różnych firm, co ciekawe wiele firm nie podaje na opakowaniu rzeczywistych wartości odżywczych (często są zaniżone) a także obecności soli czy konserwantów... Z tego co pamiętam to z tej firmy chyba najlepiej wypadł właśnie ten serek.
  • *z tego rankingu ;) pomyłka
  • zieloność 2012/12/30 22:18
    Nie masz może linka to tego rankingu?
  • @ zieloność - http://www.pro-test.pl/tests_article/46962,0/Test+naturalnych+serk%C3%B3w+wiejskich+ziarnistych_%28Nie%29naturalne+z+konserwantami.html

    Co do serka - <3.
  • Uwielbiam go! <3
  • Mój ulubiony :) kiedyś jadłam lekki Piątnicy, ale obecność gumy guar czy innego dziwactwa w składzie sprawiła, że przerzuciłam się na zwykły :)
  • @Ala: sprawdzałam w składzie, nie ma gumy ;) Może się zmienił skład odkąd Ty jadłaś :)
    Ja ten serek próbowałam, ale dla mnie lekki jest lepszy w smaku i dlatego wybieram jego ;)
  • uwielbiam! jem praktycznie codziennie na kolację w towarzystwie góry warzyw i jakiejś zdrowej kanapki.. chyba nigdy mi się nie znudzi ;D
  • COFAM KOMENTARZ!
    Faktycznie, są substancje zagęszczające... Chyba musiałam czytać wtedy skład zwykłego i tak mi zapadło w pamięci... :)
  • ja też kiedyś jadłam ten light ale przerzuciłam się na ten, bo zdrowszy c:
    ale jeszcze lepszy jest twarożek domowy piątnicy, w 150 gramowych opakowaniach i ma prawie taki sam skład
  • twarożek to juz lepiej zrobić sobie samemu. Najlepszy jest dla mnie w wersji na slodko, czego niestety nie można w pełno zrobić z serkiem wiejskim bo ma w skłądzie sól. A do białego twarogu wystarczy dodać troche serka (puddingu) waniliowego albo w stylu Monte i jest idealna paćka kanapkowa ;)
  • uwielbiam piątnicę. jem codziennie.na słodko,na słono,do mięska,do rybki...jak mam chęć na czekoladę,wsypuję łyżkę kakao,troszku cynamonu,mieszam i niebo w gębie....
  • A ja mam takie pytanie ile kcal będzie miał serek po odlaniu śmietanki, zawsze go z niej odcedzam ?
  • Agnieszka 2013/01/01 12:28
    lekki mój numer jeden-żaden inny nie smakuje tak jak on;)
  • mój ulubiony serek wiejski! :)
    szczególnie w wersji z płynną śmietanką, bo niestety jak się kończy data ważności, to często robi się bardziej zbity.. co nie zmienia to faktu, że jest to mój faworyt i jem go prawie codziennie :)
  • Pani Izbaelo, czy taki serek to dobra pozycja na kolację? Co dodac do niego by kolacja stała sie wartościowym posiłkiem konczącym dzień?
  • Uwielbiam serki wiejskie, a ten jest najlepszy :) ostatnio spotkałam się z opinią, że łatwo od nich przytyć, jak i ogólnie od nabiału, bo to połączenie cukru z tłuszczem, laktoza i zwierzęcy i ponoć wiele osób odradza jedzenie nabiału podczas odchudzania. co o tym sądzicie?
  • nie można w ogóle odrzucić nabiału tylko jeść wszystko z głową. Ja jem tam z 1-2 serków dziennie + 0.5l mleka (a kiedyś jadłam cały czas do każdego posiłku) i jakoś waga stoi Tylko że ja ok 3 razy w tyg chodze na treningi więc to też działa swoje. ;) Wszystko z głową.
  • @Agatka skoro wiele osób odradza jedzenie na diecie nabiału, produktów wysokowęglowodanowych, wysokotłuszczowych to praktycznie nic nie zostaje do jedzenia oprócz drobiu (przecież czerwone mięso też jest zakazane), kiełków i sałaty :D Już nie przesadzajmy - w nabiale jest też dużo białka potrzebnego do funkcjonowania, a przecież nie jesz tych produktów dziennie kilogramami.
  • ja schudłam jedząc dużo nabiału. wystarczy wybierać ten odtłuszczony, jest przecież serek wiejski lekki, chudy twaróg... tylko z serami się pożegnałam :)
    wg mnie jest to dobre źródło białka, które w diecie jest bardzo ważne, a zwłaszcza gdy ktoś się odchudza! Brak białka = utrata mięśni, więc waga spadnie, a wtedy zostaniecie (bez urazy) "chudymi grubasami". (chodzi mi o to, że odchudzając się należy spalać tkankę tłuszczową, a nie mięśniową) Oczywiście drób jest świetny, w ogóle w mojej diecie nie brakuje też mięsa, ale warto pamiętać, że różnorodność jest ważna.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/03 20:37
    @dzasta1555: "Narescie zamieszczony produkt który bardzo chcialam abyscie zamieszcili"
    Szczerze mówiąc, to byliśmy przekonani, że serek ten znajduje się już na stronie. Jednak w ciągu kilku ostatnich tygodni użytkownicy zaczęli się dopominać o tak "standardowy" produkt, że po sprawdzeniu, iż nie pojawia się w wyszukiwarce, od razu przy najbliższych zakupach wzięłam do koszyka ten produkt :)
    @ Agata: "Pani Izbaelo, czy taki serek to dobra pozycja na kolację?" W ramach odmiany jak najbardziej. Warto wiedzieć, że zawiera blisko połowę mniej białka w porównaniu do twarogu półtłustego. "Co dodac do niego by kolacja stała sie wartościowym posiłkiem konczącym dzień?" Wszystko zależy od tego, jakich składników dostarczałaś organizmowi do kolacji. W głównych posiłkach powinien się znaleźć produkt białkowy, zbożowy i warzywa. Serek taki można połączyć na przykład z rybami, wyskogatunkowymi wędlinami, warzywami - np. tworząc znany przysmak z rzodkiewką i szczypiorkiem / cebulką.
    @Martha: "A ja mam takie pytanie ile kcal będzie miał serek po odlaniu śmietanki, zawsze go z niej odcedzam ?"
    Jakiś czas temu, na ilewazy zostało zadane pytanie dotyczące zawartości tłuszczu w samej śmietance dodawanej do serków wiejskich. Z czystej ciekawości zadzwoniłam do 8 producentów, aby dowiedzieć się więcej szczegółów. Od razu podkreślam, że czystej z ciekawości, bo osobiście nie widzę sensu w wylewaniu takiej śmietanki do zlewu. Nie lepiej wówczas zrobić twarożek samodzielnie ?
    W każdym razie, otrzymałam odpowiedzi od 4 producentów, pozostali zasłaniali się tajemnicą recepturową.
    Krasnystaw: śmietanka o zawartości 13 % tłuszczu
    Racibórz: serek lekki śmietanka 9 % tłuszczu; serek zwykły śmietanka 12 % tłuszczu
    OSM Czarnków: śmietanka o zawartości 14 % tłuszczu
    Piątnica: serek lekki śmietanka 9 % tłuszczu; serek zwykły śmietanka 16 % tłuszczu
    Wyprzedzę kolejne pytania i dodam, że nigdzie nie przeprowadzano badań, jaka będzie wartość odżywcza po oddzieleniu śmietanki.
  • Mam pytanie do pani Izabeli. Dotychczas kupowałam głównie serek wiejski light z racji tego, iż jestem na diecie. Aczkolwiek patrząc na skład, nie jestem pewna, czy w ogóle warto go spożywać - ze względu na zagęstniki. Co pani o tym sądzi? Przestawić się na zwykły?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/04 17:23
    @Julia: no cóż, ciężko byłoby uzyskać serek o obniżonej zawartości tłuszczu bez dodatku substancji stabilizujących i zagęszczających. Coś za coś ;)
    Ilość substancji dodatkowych wprowadzanych do tego produktu jest ściśle kontrolowana. Są to niewielkie ilości. Nie powinny nikomu zaszkodzić. Przynajmniej póki co, nie przeczytałam żadnych naukowych doniesień, żeby komuś zaszkodziły takie serki z dodatkiem substancji typu guma ksantanowa czy guma guar, aczkolwiek w artykułach można znaleźć informacje o pewnych objawach, gdy spożyje się ich za dużo. Ale w przypadku serków, pewnie musiałaby to być jakaś ogromna ilość i nie wiem, czy na każdego byłyby odczuwalne. W każdym razie, substancje te uznawane są za bezpieczne. Dodawane są również do żywności dla niemowląt i dzieci.
    Według mnie, jeżeli nie towarzyszą Ci zaburzenia lipidowe, oraz przekroczenie wagi nie sięga kilkudziesięciu kilogramów, a także w Twoim menu widnieje odpowiednia ilość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, to spożycie nawet codziennie jednego serka o zawartości tłuszczu około 5 - 6 % nie powinno Ci zaszkodzić. Wybór pozostawiam Tobie.
  • lekki jest dużo smaczniejszy, bo bardziej słony :D
  • Pani Izabelo, jest Pani nieoceniona! Zmysł detektywa wzorowy można powiedzień ze przeprowadziła Pani sledztwo w sprawie tłuszczu w serkach wiejskich! To ja zadałam pytanie o ich kalorycznośc i zawartość tłuszczu w smietance;) Napisalam do dietetyka, ktory odpisal niestety bardzo wymijajaco. Pani natomiast zrobiła mega dochodzenie, wielkie dzięki! Pozdrawiam:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/06 10:24
    @Kaha: Dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że rozwiałam Twoje wątpliwości. A co do "śledztwa", to przyznaję, że to charakterystyczny dla mnie sposób działania. Szkoda, że nie zawsze wszyscy producenci chcą współpracować w rozgryzaniu dylematów ;)
  • Informacje które Pani zdobyła, są dla mnie nieocenione ponieważ jestem w okresie pochorobowej rekonwalescencji i muszę bardzo uważać na zawartośc tłuszczu w diecie ( maxymalnie 5-6gr na dobre, to BARDZO malutko)..zdaję sobie sprawe, ze serki wiejskie naleza do produktow niskokalorycznych, a te lekkie juz szczegolnie, jednak chcąc skomponować W MIARĘ normalny jadłospis, muszę byc wyjątkowo ostrożna. Wiadomość o zawartości tłuszczu w serkach jest więc dla mnie becenna! przerzucam się na serki light z piątnicy ; )
  • Kooooochaaaaaaaaaam! ;)
    Często kupuję wersję light i szczerze mówiąc nie czuję różnicy w smaku, też jest pyszna;)
  • Pani Izabelo, tak się zastanawiam dziś nad pewną kwestią, do rozstrzygnięcia której potrzeba trochę wiedzy biotechnologicznej której nie posiadam, zaś stosownych informacji w internecie znaleźć nie potrafię. Dziś spożywałam serek wiejski z dżemem, trochę przeszkadzał mi w tym słony posmak serka, stąd moje pytanie czy jest możliwe wyprodukowanie serka typu wiejskiego bez dodatku soli? Nie znam procesu dojrzewania, przygotowywania serka wiejskiego, stąd moje pytanie. Ktoś może powiedzieć bym wówczas spożyła twaróg z dżemem, ale mi chodzi właśnie o tą cudną konsystencję serka wiejskiego, te kuleczki pływające w śmietance... Być może dałoby się wyprodukować serek pozbawiony soli lub z minimalną, niewyczuwalną smakowo jej zawartością? Będę bardzo wdzięczna za Pańską odpowiedź, pozdrawiam serdecznie i miłego weekendu życzę.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/14 10:46
    @Zuzanna: Aby rozwiać Twoje wątpliwości, skontaktowałam się w dniu dzisiejszym z producentem marki "Piątnica". Miałam przyjemność rozmawiać z panią dyrektor z działu jakości.
    Sól dodawana jest do serków wiejskich tylko i wyłącznie w celach organoleptycznych. W procesie technologicznym nie ma znaczenia. Podobno serek z dodatkiem samej słodkiej śmietanki bez dodatku soli jest mdły w smaku i mniej akceptowalny. Oczywiście (te informacje to już moje przemyślenia) należy brać pod uwagę, że jest to zawsze ocena subiektywna, bo są osoby, które potrafią jeszcze dosolić taki serek, a są takie, którym brak soli zupełnie by nie przeszkadzał, albo wręcz nawet smakował jeszcze bardziej. Zaproponowałam stworzenie takiego serka i rozreklamowanie go. Być może zrobi furorę ;) Sama z przyjemnością zakupiłabym w takiej wersji.
  • Ja też byłabym chętna do spróbowania! :)
  • a co z serkami,które mają dołączony dżem czy miód? Widziałam takie w sklepie. Średnio sobie wyobrażam, żeby miały sól :-)
  • Pani Izabelo, no to jestem pod wrażeniem ;-) Ogromnie dziękuję za takie poważne potraktowanie mojej prośby, trzeba przyznać że operatywna z Pani osoba, podziwiam z całego serca;-).Cóż, ja też chętnie zakupiłabym taki serek, myślę, że natura oferuje nam takie bogactwo różnych ziół, przypraw, warzyw i owoców, że z pewnością odpowiednio przyprawiony serek, choć pozbawiony soli na pewno byłby bardzo smaczny ;-)Ponadto, niesolony serek wiejski dałby Nam też możliwośc ewentualnego idnywidualnego doboru ilości soli do takiego produktu nabiałowego, moglibyśmy wówczas także zastąpić sól kuchenną nieco korzystniejszą dla organizmu solą morską. Hehe,też liczę na taki sukces marketingowy, którego Pani by było prekusorką ;-)))
    @Kiriko, ciekawa sprawa, warto sprawdzić, niemniej jednak wydaje mi się, że marna to pociecha, gdyż produkty takie ( a raczej zawarty w nich wsad owocowy) zawierają z pewnością duże ilości białego cukru, więc to takie trochę skakanie " z deszczu pod rynnę". W warunkach domowych, można użyć dżemu przygotowywanego np. na bazie soku winogronowego, nie chcąc robić krytporeklamy zdradzę tylko że sama jestem zachwycona siecią dżemów produkowanych bez białego cukru, właśnie na bazie tego soku, podłużne, wąskie słoiki, rewelacja... Świetną opcją są też, jak sądzę przygotowywane własnoręcznie przetwory owocowe słodzone stewią czy ksylitolem, lub po prostu świeże owoce.
  • kochamserkiwiejskie 2013/01/21 19:06
    witam, czy spożywanie 2 takich serków dziennie, może źle wpłynąć na utrzymanie szczupłej sylwetki?
  • A niby dlaczego? Nie mają dużo tłuszczu, poza tym to nabiał.
    Jeśli do tych serków jesz 2 buły grubo posmarowane masłem to to już może wpłynąć na sylwetkę. Liczy się umiar i zrównoważona ilość kalorii! :)
  • kochamserkiwiejskie 2013/01/21 20:06
    ale to jednak nabiał, nadmiar podobniez prowadzi do gromdzenia się tłuszczu.. na kolację jem do serka mała kromkę chleba słonecznikowego posmarowaną margaryną delmą, i na śniadanie dwie kromki takiego chlebka,ale margaryną smaruję tylko jedną kromkę. za dużo?
  • @kochamserkiwiejskie, nie masz większych problemów?...
    uwielbiam serek wiejski.
  • Karolina 2013/01/21 21:06
    @kochamserkiwiejskie - musisz ograniczyć się do smarowania margaryną jedynie połowy "kromki takiego chlebka", inaczej na pewno przytyjesz.
    Ja lubię, gdy serek wiejski ma duuużo płynnej, oddzielonej od ziarenek śmietanki :)
  • Weronika 2013/01/21 21:14
    Ja za to zawsze lubiłam serek wiejski Grani, typowy do smarowania na chlebie :)
  • kochamserkiwiejskie 2013/01/21 22:14
    @Karolina chodziło mi o poważną odpowiedź
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/01/21 22:59
    @kochamserkiwiejskie: Każda odpowiedź na Twoje początkowe pytanie ("czy spożywanie 2 takich serków dziennie, może źle wpłynąć na utrzymanie szczupłej sylwetki?") bez wiedzy o Twojej osobie będzie formą zgadywania/wróżenia. Nie znając zapotrzebowania na energię, stylu życia, historii chorób, sposobu odżywiania czy nie wiedząc nic o aktywności fizycznej nie można jednoznacznie udzielić odpowiedzi na tego typu pytania (ja np. mogę sobie gdybać, że będzie to monotonne i po jakimś czasie się znudzi, ale to nadal zgadywanie).

    Co jesz oprócz serków? Co to znaczy "spożywanie 2 takich serków dziennie", czyli zamierzasz jeść je tak codziennie, dzień w dzień, bez żadnych modyfikacji? Skąd taka decyzja? Czy masz jakieś uwarunkowania zdrowotne do podejmowania takiej decyzji? To są przykładowe pytania, na które oprócz lepszego poznania Ciebie warto by było poznać odpowiedzi. NIE udzielaj ich tu jednak proszę (podałem je tylko dla przykładu, żeby pokazać w jakim kierunku powinna taka dyskusja iść, żeby uzyskać coś wnoszącą odpowiedź), gdyż takie dywagacje wykraczają poza zakres tematyki podnoszonej na tym portalu.

    Jeśli chcesz poznać odpowiedź dopasowaną do swojej osoby polecam wizytę u dietetyka w swoim mieście w innym przypadku na bazie tak szczątkowych informacji nie uzyskasz zadowalającej odpowiedzi.
  • Właśnie zjadałam jako drugie śniadanie taki serek i wrzuciałam do niego świeżego grejfruta. I o dziwo takie połączenie smakowowe przypadło mi do gustu. Wczoraj testowałam z granatem i jak dla mnie równie smaczne =]
  • od paru lat, niezmiennie, codziennie na kolacje, na slodko. polecam! dodaje starta marchewke + kakao/cynamon, do tego orzechy, wiorki kokosowe itp :)
  • A serek lekki z Krasnegostawu nie ma zagęstników i jest bardzo smaczny.
  • Jako, że widzę, że pojawia się co jakiś czas pytanie dotyczące serka wiejskiego i jego kaloryczności bez zalewy, bazując na informacjach od P. Izabeli- dokonałam następujących obliczeń:

    Na tapecie: serek wiejski lekki z piątnicy;) zawartość skł. odżywczych wraz ze śmietanką, na 100 gr: kcal: 81, białko: 11gr, węgle: 2.4 gr, tłuszcz: 3gr.

    Nie wiem, czy kogoś to zainteresuje, nie wiem też, czy poprawnie to obliczyłam, bo z matmy nigdy dobra nie byłam:) ale będąc już jakiś czas na diecie ze względu bardzo ciężkich kilku operacji trzustki i wątroby- z ciekawości obliczyłam wartośi po DOKŁADNYM odlaniu zalewy (dokładne odlanie polegało na odcedzeniu śmietanki przez durszlak i przelanie ziaren letnią przegotowaną wodą- nie wzięłam pod uwagę kwestii ew. strat wartości spowodowanych tym zabiegiem;) polegałam tylko na danych od P. Izabeli i danych z etykiety serka). A WIEC:

    waga serka przed odlaniem (w opakowaniu)- 163 gr.
    waga serka po odcedzeniu smietanki- 108 gr. (odparowało 55gr śmietanki;)

    waga opakowania- 8gr.

    Wyszło 100gr czystych ziaren bez zalewy.
    Podpierając sie informacją, że serek lekki z Piątnicy posiada 9%-ową śmietankę, której średnio wartości na 100gr to: 109 kcal, 3gr białka, 5gr węglowodanów i 9 gr tłuszczu, i zakładając, że tłuszcz i węgle pochodzą w większości z zalewy (nie z samych ziaren) obliczyłam w efekcie, że tak na maxa odtłuszczony serek będzie w 100gr: ok.44 kcal, białko: 9.5gr.,węglowodany: 0.4 gr, tłuszcz: 0,5 gr.

    Nie wiem, komu przydadzą się takie informacje i nie mampojęcia czy kalkulacja jest ok i czy dobrze myślę;)pozdrawiam wszystkich konsumentów serków;) Ja takie gotowe ziarenka mieszam z lekkim serkiem homogenizowanym 0%-owym, bo po takiej wodnej "kąpieli" są trochę suche. Może komuś wydawać się to przesadą- zdaję sobie z tego sprawę, jednak stan zdrowia nie raz zmusza to dziwnych i absurdalnych pomysłów, i uaktywnia jak widać zmysł matematyczny:)
  • No i oczywiście jeśli ktos ma jakieś zastrzeżenia,zauważy jakiś błąd w myśleniu ( w kwestiach matematycznych to u mnie norma;)Jeśli gdzieś się pomyliłam, to uwagi wskazane:)
  • Kaha, jesteś super!! Połowa mniej kcal w 100 g. niż normalnie! Nie będę tak odcedzać ziarenek ale nie będę też dopijać tej śmietanki po wyjedzeniu ziaren :)
    A tak w ogóle, to czy warto wybierać wersję light tego serka, jeśli jem dużo jogurtów naturalnych o normalnej zawartości tłuszczu, twarogu półtłustego i mleka 1/5%? :)
  • :) Chyba nie warto;) lepiej i tak wybrac wersję normalną, skoro odcedzisz smietankę, obliczyłam także te kalorie dla serka normalnego, po tym max odsaczeniu zalewy- wyszło 47 kcal na 100gr:) wiec tez malutko ( oczywiscie uwzgledniajac ze tluszcz zawiera sie tylko w smietance, a przynjamniej w wiekszosci). Ja stosuję ten sposob ze wzgledu na bardzo radykalna diete niskotluszczową- mam nadzieję, że jak zregeneruję juz wątrobę po ciężkiej operacji bebechów- to wrócę do normalnego jedzenia, choćby serków wiejskich w wersji normal;) Pozdrawiam Cie serdecznie!
  • @Kaha: A czy nie lepiej zjeść po prostu serek light lub twarożek 0%? To byłoby o niebo prostsze i skuteczniejsze w ograniczaniu udziału tłuszczy w diecie. I nie wyrzucałabyś też części (ale jednak) jedzenia do śmietnika/zlewu.
  • @szuszu: czasami nie mam wyboru i mam do zjedzenia serek wiejski, wiec wole go tak odtluscić zamiast wyrzucac calosci lub nei jesc w ogole- nie sadzisz?
  • @Kaha: Wyrzucać całości? Hmmm...
  • Widocznie kolega/koleżanka (?) /nick niejednoznaczny/ nie wie co to znaczy restrykcyjna i ścisła dieta na niefunkcjonującą poprawnie wątrobę:) Szkoda..jedzenia nie wyrzucam, ale staram się je maksymalnie odtłuścić..takie komentarze wskazujące na to, że marnuje lub po prostu wywalam jedzenie, są trochę nie ok. Ale nie będę się przejmować faktem wylewania smietanki z serka (!) jeśli mi szkodzi...
  • @Kaha - ale czy naprawdę nie jest łatwie kupić serek wiejski czy inny nabiał w postaci light? Po co babrać się z "odśmietankowywaniem" i tą śmietankę wyrzucać? o.O

    A wracając do serka - ja właściwie jem tylko lekkie. 3% tłuszczu to taka optymalna zawartość, pzy 5-6% czuję po prostu, że jest zbyt tłusty jak na mój gust. Ale poza tym, serki wiejskie to naprawdę fajny pomysł na przekąskę czy dodatek do drugiego śniadania.
  • Ja piernicze..ludzie ja nie moge z wami:/ ignoranci to mało powiedziane:/ light tez odcedzam jakbyscie chcieli wiedizec! I nikomu nic do tego:/ co z Wami? Dajcie spokoj..moja sprawa co robie ze smietanka z serka wiejskiego!!! Informacje o sposobie n ich odtluszczenie zamiescilam, bo widzialam w necie ( nie tylko na tej stronce) wielokrotnie pojawaijace sie pytanie dotyczace wartosci serka bez zalewy.. a dla Twojej informacji: czesto jest tak, ze jedzeni sama do domu nie kupuje tylko robia to wlasnie ludzie z podobnym podejsciem jak Twoje- czyli ignoranci bez zrozumienia kwestii diety pochorobowej i zwiazanej z nia restrykcji..daruj sobie. Gdybyś miał do dyspozycji max 7gr tłuszcuz na dobę, to ciekawe, do jakich kroków bys się posunął wiedząc, że w serku wuejskim light jest go w całym opakowaniu ok 4,5%..swietna perspektywa na kolejne posiłki chcąc W MIARĘ normalnie jeść ( a serek wiejki to przepraszam ale nawet dla ludzi na diecie odchudzającej nie stanowi głównego posiłku...)Po prostu odpuść, jak nie potrafisz zrozumieć.
  • Ja tam może nie tyle co odcedzam, ale jak mi zostanie trochę serka i śmietanki a już nie mogę to daje kotom. Rozlewam na 2 miseczki i mam je z głowy przez jakieś 3 minuty. :P
    ale może dlatego się tak roztyły.. :D
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/03/12 19:22
    @Kaha: Bardzo proszę bez ataków i przytyków osobistych. Nie widzę powodów dla Twojego wzburzenia. Moim zdaniem komentarze po Twoim wpisie o śmietance to pytania i próba zrozumienia i co najwyżej ostrożność w podejściu do Twojej wypowiedzi, a nie ocena czy kwestionowanie Ciebie (przynajmniej ja tak je odbieram).

    Niestety wypowiedzi podobne do Twoich (w sensie odcedzania śmietanki) mają niekiedy motywację wychodzącą z niewłaściwego podejścia do jedzenia stąd też moim zdaniem bierze się ostrożność niektórych użytkowników. Sam czytając Twoje wypowiedzi zastanawiałem się nad ich kontekstem i nadal nie umiem ocenić czy to jest właściwe podejście (brak mi po prostu wiedzy w tym temacie), nie jest to jednak moim zdaniem powód do ataków na innych użytkowników.
  • -_- nie rozumiem Was ludzie ... na prawdę. Pisze od początku że to kwestia zaleceń pochorobowych, a wy do mnie o jakiś kontekst..ostatni raz byłam na tej stronie. Pzdr.
  • aha jeszcze jedno: dawanie do zrozumienia ze ktoś wyrzuca jedzenie nie jest powodem do ataków tak? świetnie. Powodzenia w dalszym prowadzeniu strony, kółko wzajemnej adoracji. Na prawde szkoda bo miałam Was za profesjonalistów. A tu widzę, troszkę klapki na oczach i jednostronne oceny..Zegnam.
  • Kaha, może nikt z użytkowników odnoszących się do Twojej wypowiedzi się jeszcze z takimi zaleceniami nie spotkał? Nie każda wypowiedź, jaką ktoś tu zamieszcza, musi spotkać się z aprobatą wszystkich. Z tego powodu, że ktoś ma inne zdanie na jakiś temat lub zrobiłby coś inaczej nie trzeba go wyzywać od ignorantów.
  • Ja również odcedzam śmietankę i nie widzę w tym nic dziwnego... Po prostu taki gęsty serek bardziej mi smakuje, ogólnie lubię wszystko gęściejsze niż inni ;] Zupa na przykład to u mnie wyglada bardziej jak makaron z sosem :D Po prostu o gustach sie nie dyskutuje, jeden lubi tak drugi inaczej!
  • Kaha, chyba masz problem z ustosunkowaniem sie do negatywnego feedbacku. Za to widzę, że wszystkich zaczęłaś atakować, bo sobie nie radzisz z krytyką. Jeśli masz jakieś wskazania do lekarza, żeby odtłuszczać wszystko co się da to okej, ale nie dziw się że inni się zdziwili, że wylewasz śmietankę bo to bez wcześniejszego wyjaśnienia wygląda na zaburzenia żywienia.
    Ja osobiście sama wolałam kiedyś gęste serki wiejskie te z Piątnicy, ale od niedawna rozsmakowałam się w Mlekowicie albo najlepszy jaki jest - Kratysław czy Krątystaw jakoś tak;P w Tesco. Bardzo delikatny, lekki serek. Niestety nie widziałam go nigdzie indziej :(
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/03/13 17:37
    @Kaha: "dawanie do zrozumienia ze ktoś wyrzuca jedzenie nie jest powodem do ataków tak?" Gdybym chciał atakować i nazywać ludzi ignorantami za każdym razem gdy ktoś "daje mi coś do zrozumienia" lub wypowiada kwestie, z którą się nie zgadzam to by nawet jednego dnia spokoju nie było na ilewazy ;)

    Zawsze można spokojnie porozmawiać i argumentować swoje zdanie i nie ma sensu się obrażać czy atakować, jeśli ktoś myśli inaczej niż my, w końcu po to jest dyskusja i po to mamy funkcje komentarzy.

    Dla mnie Twój sposób postępowania z serkiem jest nowością (i myślę, że nie jestem tu jedyny) i w połączeniu z faktem, że kojarzy mi się z mocno restrykcyjnym podejściem do jedzenia - przy którym zapala mi się jako moderatorowi lampka ostrzegawcza -podchodzę do niego z rezerwą. Mam prawo się dziwić, czy nie rozumieć, tak samo jak Ty masz prawo do robienia ze swoimi serkami to na co masz ochotę. Granicą tolerancji na ilewazy jest wejście w promowanie zaburzonych nawyków odżywiania (u Ciebie motywacja jest zdrowotna, więc mimo mojego sceptycyzmu nie mam powodów do reakcji) i dopóki granicy tolerancji nie przekroczysz i skupisz się na merytoryce a nie na uwagach osobistych to zapraszam do dalszej dyskusji.

    Przechodząc to sedna Twojego pytania z tego komentarza to znalazłem wartości dla samych "grudek". Nie udało mi się ich znaleźć w polskich danych, jednak udało mi się znaleźć tłumaczenie tych grudek, w jęz. ang. jest to: "dry curd cottage cheese" (pojawia się to m.in. wytycznych do produkcji serków wiejskich amerykańskiego USDA, co potwierdza, że to chodzi właśnie o te same grudki). Wartości dla grudek bez śmietanki są następujące: w 100 g: 85 kcal, 17,3 g B, 0,4 g T, 1,8 g W (dodając do tych grudek śmietankę w proporcjach, które wynikają z Twojego ważenia wychodzą wartości serka wiejskiego). Czyli z tłuszczem, który był najważniejszy w pytaniu trafiłaś, reszta się różni.

    Wartości dla grudek po odlaniu śmietanki będą wyższe niż dla tych suchych (bo całej śmietanki nie wypłuczesz), ale tak czy inaczej zawartość tłuszczu zostanie zmniejszona. Jakie z tego wnioski: Odlanie śmietanki odtłuszcza grudki, kaloryczność w przeliczeniu na 100 g się mocno nie zmienia (oczywiście zmieni się dla porcji bo odlejesz śmietankę).

    Nadal pozostaje kwestia sensowności takiego działania. Nie jest to dla mnie jednoznaczne działanie mimo wskazań do ograniczenia tłuszczu, ale nie musi przecież być (chodzi mi po głowie szukanie alternatywnych produktów, zastanawia kwestia nakładu czasowego oraz traktowanie jedzenia w sposób analityczny).
  • @jagoda says: krasnystaw-faktycznie najlepszy, kiedyś był też w carrefourze
  • Szanowny Panie
    Stosuję się do zaleceń lekarza, który zrobił je dla mnie indywidualnie. Składniki odżywcze dla mnie na czas stosowania diety niskotłuszczowej: 10-15 gr białka, 200 gr węglowodanów, 5- 7 gr tłuszczu. Są to zasady ogólnoprzyjętej diety lekkostrawnej, którą stosuje się np po zbytnim obciążeniu wątroby, trzustki i ogólnie układu trawiennego ( np po zakrapianej imprezie lub mega wyżerce na imieninach u babci...) Zasady diety są dostępne w internecie, dlatego dziwię się po rpostu, że sugeruje mi się jakieś niezdrowe wręcz zaburzone (?) podejście do jedzenia. Nie pracuję, nie mam źródła dochodów. W związku z tym bazuje na jedzneiu zakupionemu przez domowników..Nie zawsze mam pod ręką twaróg chudy, czasami kupowane są alternatywnie własnie serki wiejskie. Kwestia sensowności działania istnieje ( pisze Pan od początku komentarza, że nie jest Pan specjalistą od tego typu "diet", pisze Pan o brakach w wiedzy- mimo to pod koniec podsumowuje komentarz stwierdzeniem" nadal pozostaje kwestia sensownosci takich działań"... ja już nie będę komentować. Czasami istnieją skrajne sytuacje, w których człowiek musi się odnaleźć i dostosować do narzuconych zasad. ja sobie tego ani nie wymyśliłam- ani tym bardziej nie wybrałam takiego sposobu jedzenia. Jedzenie ma byc przyjemne, u mnie staje się na czas restryckji- niestety- czystą matematyką i "suchym" odżywianiem, bez patrzenia na smak, zapach, kolor, wygląd, podanie...
    Dziękuję za obliczenie wartości dla ziarenek. To już dla mnie teraz temat tabu i jest mi najzwyczajniej głupio ( po takich pośrednich zarzutach o jakieś zaburzenia?) podejmować dalej kwestie serków wiejskich :/ To, że problem anoreksji i innych tego typu schorzeń psychicznych jest rozpowszechniony- nie oznacza, że każda skrajna zmiana w sposobie odżywiania musi oznaczać tą paskudną chorobę :( Szkoda, bo ja w tym dostrzegam troszkę klapki na oczach, albo chociaż jakieś przewrażliwienie. Ale ok, powiedzmy, że rozumiem.
    Pozdrawiam
  • Jagoda, Krasnystaw jest zawsze w auchanie. Jeden z lepszych, ale jednak preferuję piątnicę :)
  • Krastysnaw i Piątnica to najlepsze serki. Z innych firm jakoś mi nie podchodzą. Nie rozumiem fenomenu serków "light". Przecież tłuszcze są bardzo ważne.
  • Witam, zastanawia mnie jeden fakt. Otóż ja równiez wybieram ten serek wiejski bo ponoć króluje wśód cottage cheesów, ale ma 10g tłuszczu na 200g. Czytając skład zauważyłem ze jest wymieniona równiez śmietanka, zastanawia mnie czy to przypadkiem nie ona decyduje o ilości tłuszczu w serku? aby odtłuścić, wystarczy ją odlać smietankę i zajadac się resztą, czyz nie tak? ;)
  • @speecialone jest jeszcze jeden, bardzo bardzo dobry, akurat firmy nie pamiętam, ale w białym opakowaniu i ma 3% tłuszczu.
  • A ile ma jedna łyżka takiego serka ?
  • poszukaj w wyszukiwarce, był już ważony
  • Pani Izabelo, chciałam tylko poinformować, że odniosła Pani sukces, ponieważ udało mi się kupić serek wiejski z truskawkami firmy Piątnica. Dodatek w postaci wsadu owocowego jest oddzielnie zapakowany i jedynie dołączony do serka, dlatego jeśli ktoś unika cukrów prostych, nie musi mieszać owocowego dodatku z serkiem. Z tego co wiem serki dostępne są w różnych smakach. Wasza strona jest rewelacyjna, pozdrawiam:)
  • Portugalia 2013/09/07 16:24
    Czy mogli byście dodać na stronę serek wiejski w wersji light tej samej firmy? Byłabym naprawdę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam:-)
  • @Portugalia na produktach light masz kaloryczność na opakowaniu.
    Śmieszy mnie ile ludzi tutaj nagle jest zdziwionych jak widzi coś czego skład i kalorie mogli zawsze od zawsze przeczytać w sklepie.
  • Portugalia - 3mam w ręce ów serek i spisuję:
    Skład: twaróg ziarnisty, śmietanka pasteryzowana, białka mleka, sól
    waga 150 g,
    wartość odżywcza w 100g:
    wartość energetyczna: 339kJ/81kcal
    białko: 11,0g
    węglowodany: 2,4g
    w tym cukry: 2,0g
    tłuszcz: 3,0g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,0g
    błonnik 0,0g
    sód 0,2g
    Pozdrawiam;)
  • Portugalia 2013/09/07 21:51
    Dziękuję bardzo:-) ale jednak fajnie by było dodać produkt do kalkulatora;-)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/09/09 21:40
    @Portugalia: "Czy mogli byście dodać na stronę serek wiejski w wersji light tej samej firmy?" Serek o który prosisz, znajduje się na www.ilewazy.pl od stycznia 2011 roku: http://www.ilewazy.pl/lyzka-serka-wiejskiego. Gdy wpiszesz w wyszukiwarkę słowo: "wiejski" lub "serek light", pojawi się na pierwszej stronie.
  • Portugalia 2013/09/09 22:26
    Dziękuję za informacje:-)
  • Moim numerem jeden jest serek wiejski z Piątnicy. Jakież było moje zdziwienie, kiedy wyjątkowo dobrze "podszedł" mi serek wiejski z lidla Pilos.. Jak się okazuje produkowany jest przez OSM w Piątnicy. Skład ten sam, walory smakowe również, jedynie cena nieco mniejsza, więc same korzyści! :)
  • Mam pytanie: czy serek wiejski ma cukier?? Czy tylko sól? Tylko cukry naturalnie występujące; laktoza?
  • Skład: twaróg ziarnisty, śmietanka, sól.
    Czytanie ze zrozumieniem się kładnia... O_o
  • Marcia:) 2013/12/22 19:40
    A jaki serek wiejski jest zdrowszy? Light z 3% tłuszczu czy normalny, taki jak ten z 5 g tłuszczu na 100g?
  • Ten który jest mniej przetworzony czyli 5g tłuszczu na 100g
  • Marcia:) 2013/12/22 20:25
    Tyle że ten light z piątnicy ma skład: ziarno twarogowe, śmietanka pasteryzowana, białka mleka, sól, więc chyba za przetworzony nie jest... :)
  • Tłuszcze mleczne są tłuszczami nasyconymi i z tego powodu większość deietyków zaleca używać odtłuszczone produkty mleczne. Raczej te 2 gramy raczej nie zrobią wielkiej różnicy. Serek to nie śmietana. ;) Chociaż ja jem zawsze wersję light. :)
  • Marcia:) 2013/12/23 08:37
    Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Uwielbiam serki wiejskie!
  • u mnie na opakowaniu pisze ze w 200g ma 230 a tutaj jest podane 194 więc w końcu nie wiem ile ma :(
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/01/29 15:24
    @marty_martyna: Sprawdziłam przed momentem informacje znajdujące się na opakowaniu (aktualnie posiadam go w lodówce, zakupiony w dniu wczorajszym). Wartość odżywcza dla 100 g: 97 kcal, czyli dla opakowania (200 g): 194 kcal. Czy twój serek również jest z "Piątnicy" ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/01/29 15:29
    @marty_martyna: Poza tym, jest to tak niewielka różnica, że nie warto w ogóle się tym przejmować. To, że jest napisane, iż 100 g = 97 kcal, nie oznacza, że każda osoba dostarczy sobie tyle energii po spożyciu 100 serka wiejskiego. Ostateczna wartość uzyskanych kcal po spożyciu produktu spożywczego / posiłku, uzależniona jest od wielu czynników, chociażby na przykład aktualnego stanu zdrowia. W związku z powyższym, tym bardziej nie należy zawracać sobie głowy taki szczegółami. Lepiej się zastanowić nad tym, czy jako serek dostarczy Ci tyle samo wapnia co twaróg (dostarczy mniej) itd...
  • właśnie na takim jednym serku miałam napisane 194 a na drugim 230
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/01/29 19:02
    @marty_martyna: Czyli zbliżone do siebie wartości i po kłopocie ;)
    Ps. zamiast na kcal warto przede wszystkim patrzeć na poszczególne składniki: białko, tłuszcz itd...
  • ten co miał 230 jest z firmy ''włoszczowo'' czy on jest jakiś gorszy ?
  • w sumie jak sprawdzałam skłądniki odzywcze to rozni sie tym,ze w 200g ma 14g tluszczu ten włoszczowo a piątnica ma 10.. 4 g wiecej to chyba nie tak duzo?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/01/29 19:45
    @marty_martyna: Nie wiem, jakie masz oczekiwania wobec cech organoleptycznych, składu i wartości odżywczych serków wiejskich. Osobiście nie miałam styczności z tym drugim z serkiem i oczywiście z opakowaniem, więc nie wypowiem się w tej sprawie. Stąd nie wiem, na jakiej podstawie miałby być gorszy ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/01/29 19:48
    @marty_martyna: moja odpowiedź powyżej była pisana w trakcie, gdy Ty wysyłałaś swoją :)
    " rozni sie tym,ze w 200g ma 14g tluszczu ten włoszczowo a piątnica ma 10.. 4 g wiecej to chyba nie tak duzo?" Jeżeli nie posiadasz poważnych problemów zdrowotnych typu choroby układu krążenia, to taka wartość nie będzie miała większego znaczenia przy racjonalnym sposobie odżywiania się na co dzień.
  • próbuje wyjść z anoreksji więc nie wiem czy 4g różnicy ma znaczenie
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/01/29 20:02
    @marty_martyna: Aby udzielić Tobie albo innemu użytkownikowi odpowiedź na tego typu pytanie / pytania, musiałabym znać znacznie więcej szczegółów, a na portalu www.ilewazy.pl nie zajmujemy się tego typu rozważaniami, dyskusjami, problemami... Skonsultuj się proszę z dietetykiem w Twoim miejscu zamieszkania.
  • Mam takie pytanie: czy białko występujące w takim serku może zastąpić białko z mięsa? Ostatnimi czasy nie mam ochoty na mięso i czasu, aby coś mięsnego przyrządzić też. Za to bardzo ciągnie mnie to serków wiejskich. Z innych białkowych produktów jaja jem w ilości 3-5 na tydzień, jem również inny nabiał (głównie jogurty naturalne,ale czasem też sery), ale nie jadam zbyt często strączków. Mięso/ryby w niewielkich ilościach 1-2 razy w tygodniu. Z moich obliczeń w kalkulatorze ile waży wynika, że jem wystarczającą ilość białka w odniesieniu do norm z systemu GDA, ale to głównie białko właśnie z nabiału. Czy taka dieta może zaszkodzić?
  • Ja wczoraj skonsumowałam taki na drugie śniadanie z pokrojonymi w półplasterki świeżymi truskawkami (wymieszanymi z serkiem) - mniam mniam :) pewnie jakby trochę dosłodzić to byłoby jeszcze lepsze, ale ograniczam cukier.
    Swoją drogą, mi właśnie słony smak serka w połączeniu z dżemem czy miodem bardzo odpowiada - nie wiem czemu, ale wyjątkowo lubię takie połączenie:)
  • @kitek dieta bezmiesna wrecz polepszy twoj stan zdrowia. Oczywiscie, że nabiałem typu serki i jajka uzupełniasz białko, w końcu to jego głowne źródło. Zaopatrz się raczej w źródło tłuszczy roślinnych typu awokado, orzechy, oliwa.
  • Kitek, na krótką metę dieta bezmięsna na pewno nie zaszkodzi, na dłuższą jednak zapewne tak. Białko z nabiału to nie jest białko pełnowartościowe, a oprócz tego mięso dostarcza także innych składników
  • @OliwiaKalinowska Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd. Nie jem mięsa od 13 lat i mam doskonałe wyniki wszelkich badań, regularnie oddaję też krew, do tego pracuję jako trenerka w klubie fitness, więc jakim sposobem dieta bezmięsna mi zaszkodziła? I jakich to tajemniczych składników dostarcza mięso, takich, których nie ma w nabiale i jajkach?
    @Kitek Białko z nabiału jest dobre, z jajek jeszcze lepsze. Jeśli do tego jesz mięso 1-2 razy w tygodniu to tym bardziej nie musisz się nim martwić. I bez niego się da, np. łącząc strączkowe z orzechami (poczytaj), wtedy tworzy się połączenie niezbędnych nam składników.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2014/04/28 15:10
    Badzo proszę o komentowanie zważonego produktu. To nie jest miejsce na dyskusje na temat diety mięsnej/bezmięsnej. Wszystkie komentarze nie dotyczące serka wiejskiego będą usuwane.
  • Niewiedząca 2015/04/03 11:37
    Taki serek prosto z pudełka jest dla mnie zupełnie niezjadliwy, przeszkadza mi w nim wszystko, od smaku, po konsystencję, grudki, śmietankę i zapach. Ostatnio jednak odkryłam, że zblendowany (razem ze śmietanką, nieodcedzony) staje się świetnym dipem (nie jest ani zbyt zwarty, stający, ani zbyt rzadki i lejący. Przyprawiłam go czosnkiem, ziołami i pieprzem, dorzuciłam pietruszki i szczypiorku, wrzuciłam do blendera i w ten sposób zrobiłam swój najlepszy dip do frytek i słupkowanych warzyw. Dzisiaj natomiast okryłam coś jeszcze lepszego. Robiąc śniadanie z myślą o swoim niejadku zblendowałam kubek takiego serka z 3 łyżeczkami świeżo zmielonego sezamu, a póżniej dodałam garstkę rodzynek dla lepszego efektu wizualnego. Z tych 3 składników powstał przepyszny krem o smaku chałwowym, byłam tak miło zaskoczona smakiem, że sama pokusiłam się o zjedzenie go na śniadanie - idealnie skomponował się z razowym chlebem i kakao. ;-) Spróbowałam też drugiej wersji - z 2 łyżeczkami cukru, smakowało mi to jak chałwa w kremie. Na pewno jeszcze nieraz skuszę się na takie połączenie.
  • Niewiedząca, uśmiechnęłam się pod nosem, czytając Twoją wypowiedź, ponieważ i mi na początku serki wiejskie strasznie nie smakowały (pierwszy raz próbowałam, jak zaczynałam moją przygodę ze zdrowym odżywianiem). Teraz na moją zgubę jestem w stanie wciągnąć duże wiaderko 500 gramów na raz - jestem po prostu uzależniona. Ale w wersji dipu tez spróbuję, bo czuję, że to może być świetne :-)
  • Pani Izo czy smakuje pani serek wiejski?
    Z czym pani najbardziej poleca go jesc?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/06 08:39
    @Agataskate: Tak, smakuje mi. Spożywam od czasu do czasu jak urozmaicenie menu.
    "Z czym pani najbardziej poleca go jesc?" Hmm... to zależy kto na co ma ochotę i jak będzie wyglądać jego całodzienne menu...
    Osobiście najczęściej spożywam wraz z warzywami (jednym bądź kilkoma różnymi jednocześnie) + chleb posmarowany tłuszczem.
    Czasami zamiast warzyw dodaję miodu.
  • Dobry jest z pokrojonym w kostkę pomidorem i doprawiony czosnkiem i bazylią. Ale trzeba najpierw wypić śmietankę, bo inaczej zrobi się zupa ;)
  • Produkt trzyskładnikowy, wydaje się zdrowy i nieprzetworzony....Zastanawia mnie jednak, czy pod słowem "śmietanka" nie kryje się długa lista chemicznych związków typu zagęszczacze, wzmacniacze, stabilizatory itp.
  • @klaudia_klaudia, gdyby tak było, producent miałby w obowiązku podać skład śmietanki w dodatkowym nawiasie (gdyby były jakieś dodatkowe składniki). Na takiej samej zasadzie jak masz np. jogurt owocowy i na opakowaniu jest skład np. "mleko, cukier, wsad owocowy (truskawki 1%, cukier, aromat, barwnik) itd."
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/08/10 21:12
    @klaudia_klaudia: W tym przypadku "śmietanka" będzie oznaczać, że powstała tylko i wyłącznie z mleka. Jeżeli byłoby inaczej, to tak jak napisała mrt - producent według prawa musiałby zaznaczyć tę informację na opakowaniu.
  • Serek wiejski jest dobry, lekko słodki, ta śmietanka i fajne serkowe kuleczki.
  • Klasyka wydania - nie ma nic lepszego.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę